wypieki i słodkości domowej roboty

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
25 września 2013 21:39
Cale jajka.
Moga byc kazde owoe.
A ja polecam ten deserek:



Robi się wybitnie szybko. Truskawki można zamienić na jakiekolwiek inne owoce. Nawet z dżemem smakuje przepysznie!
Przepis http://na4widelce.blogspot.com/2013/06/kanapeczka-z-wytrawnymi-truskawkami.html
Mam sylikonową foremkę w kształcie misia i motyla. Macie może jakiś przepis fajny, chciałam zrobić ciasto dla Julki w tych foremkach 🙂
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
29 września 2013 13:28
Ja mam takie serduszko i tylko babki w nim robilam.
Targam właśnie do pracy imieninową szarlotkę. Jeszcze parzy w ręce 🙂 Mam nadzieję, że się udala, bo to pierwsze ciasto z obecnego piekarnika. Wcześniej tylko bułki, ciastka i wszelkie obiadowe sprawy...
Cierp1enie dawaj brownie do motylka 🙂
a wyjmie się je potem tak, żeby wciąż wyglądało jak motylek?
Powinno się wyjąć bez problemu🙂 Robiłam brownie kilka razy w różnych foremkach i zawsze było ok🙂

Macie jakieś sprawdzone ciacho które robi się równie łatwo co brownie? 😉
Ja nigdy nie wyciągałam go z formy, od razu było wn iej krojone i wydłubywane.
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-chocolate-loaf-cake
Z tym ciastem zdradziłam brownie. Jest cudoooowne i bardzo proste w wykonaniu (a ja jeszcze sobie życie ułatwiam bo wszystko wrzucam do miski i miksuję...).
Ooo wygląda super! Tylko gdzie kupić i jak wyglądaja "czekoladowe drobinki "chipsy"??
Ja daję po prostu pokrojoną czekoladę 🙂
Na tej stronie często jest napisane, że można ją dawać jako zamiennik.
któraś robiła może to ciacho? http://www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-z-budyniem

jak wrażenia? wygląda pysznie, a potrzebuje coś do pracy na urodziny zrobić... hmm?

http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-ciasteczka-truflowe-chocolate-truffle-cookies ja polecam bardzo ten przepis.
Po wyjęciu z piekarnika już ich nie było więc nawet zdjęcia sie nie udało zrobić  🙂
przepraszam za jakość zdjęcia.
któraś robiła może to ciacho? http://www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-z-budyniem

jak wrażenia? wygląda pysznie, a potrzebuje coś do pracy na urodziny zrobić... hmm?




mery - ja robię regularnie jak mam fazę na jabłka  🙂 ale ja lubię słodkie ciasta, więc dosładzam budyń, masę jabłkową z cynamonem i cukrem waniliowym.. wychodzi dobre, warto spróbowac

a oto efekt moje siedzenia na zwolnieniu - dzień pod hasłem wypieków z serem.. zaczęłam od drożdżówek z serem, a że masy mi połowa została, to na szybko dorobiłam tartę na kruchym spodzie...


zrobiony przed chwilką fondant czekoladowy mniaaam
Kajula - pokaż w przekroju... rozpływa się? z którego przepisu robiłaś..?
carmina rozpływa się, ale zdjęcia nie pokażę, bo już zjedzony  😁
przepis Magdy Gessler - http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/fondant-czekoladowy/

a rozpływa się już na zdjęciu, to co jest płynne to z fondanta wyleciało 🙂
aha, myślałam że obok wylałaś, żeby udekorować talerzyk.. wygląda przesmacznie 🙂 trzeba spróbować zrobić...
carmina tylko proponuję potrzymać dłużej w piekarniku 🙂 w przepisie jest 6 minut, ja trzymałam 8, a zdecydowanie powinien być tam z 12 minut spokojnie 🙂 Chyba, że lubisz jak dużo czekolady pływa 🙂
dziewczyny, wiecie czy dostanę pisak do dekoracji w jakimś stacjonarnym sklepie? Może jakaś sieciówka?  🙂

Powinien być w Piotrze i Pawle, ale raczej ciężko je dostać. Kiedyś latem! w lidlu widziałam😉
dzięki :kwiatek: Polecę sprawdzić. Mogę zamówić z allegro ale to kilka dni zawsze z głowy. Ja niecierpliwa jestem i chcę na już  😁
Robił ktoś to ciasto: http://wino-i-oliwki.blogspot.com/2011/11/ciasto-orzechowe.html skończyłam piec drugie ciasto i chciałam brać się za masę,ale widzę,że nie jest podane ile cukru do niej dać...ktoś,coś wie ? 👀
carmina rozpływa się, ale zdjęcia nie pokażę, bo już zjedzony  😁
przepis Magdy Gessler - http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/fondant-czekoladowy/


wow, przepis bardzo podobny do tego, ktory mam na brownie... ciekawe!
a napisz mi pls w czym to pieklas? w tych formach do muffinek da sie??

carmina zrobilam to ciasto z okazji urodzin do pracy! praktycznie w ogole nie byl slodki 😉 moze nastepnym razem jakos udoskonale, bo jak dla mnie bylo troche mdłe...

dziewczyny! od jutra w lidlu rozne rzeczy do wypieków: foremki, posypki, czekolady, bakalie i inne 🙂
ja dzis robilam beze <3 potem smietane zrobilam i na to dowolne owoce, polecam gorąco mega pyszna każdy się zachwyca a beze łatwo zrobić!
Jadę do Lidla!

Czy któraś z Was robiła ciasto marchewkowe ze strony mojewypieki.pl?
Kiedyś pokusiłam się o zrobienie carrot cake ze starego przepisu, ale na 3 wypieki 2 były z zakalcem.
Nowe podobno udoskonalone i trudniej zepsuć 😁
dempsey   fiat voluntas Tua
12 listopada 2013 12:38
u mnie sezon na orzechy w karmelu
(zdrowie zawarte w orzechu rozgrzesza z użycia białej śmierci, czyż nie? i wychodzi się na zero  :emoty327🙂
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
12 listopada 2013 13:02
Thymos, my z mamą robiłyśmy, wyszło niezłe 🙂
ja robiłam ciaato marchewkowe : D bajecznie pachnie, nawet niezdążyłam spróbować haha
ale przepia już nie pamiętam z jakiej strony, ale mam zapisany w zeszycie
Thymos, ja robię regularnie (uwielbiam!) z tego przepisu:
http://www.poezja-smaku.pl/ciasto-marchewkowe/
zawsze mi wychodzi.

Ostatnio zrobiłam coś podobnego, tyle że z dynią, z tego przepisu:
http://notsohumblepie.blogspot.com/2011/10/pumpkin-spice-cake-with-whipped-cream.html
tylko, że z drobnymi modyfikacjami. Też pyszne, jeśli komuś po sezonie została dynia to polecam!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się