Przepisy kulinarne

safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
12 sierpnia 2016 11:57
Kupiłam wątróbkę drobiową - co z nią teraz zrobić??  🤔
Rany nigdy nie robiłam, znalazłam kilka przepisów, ale może ktoś coś podpowie
safie, ja robię z majerankiem i jabłkiem. Wcześniej moczę w mleku.
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
12 sierpnia 2016 12:30
epk, a jak długo w tym mleku? Bo w przepisach widzę całą noc, a chciałam na obiad  😵
safie, eee ja tak 2-3 godziny 😉. Pamiętaj tylko, żeby nie solić przed pieczeniem - bo twardnieje.
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
12 sierpnia 2016 14:27
epk , dzięki 🙂

podarowałam sobie moczenie i też wyszła, ale to czyszczenie ... a fuj
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
31 grudnia 2016 16:24
Co mogę zrobić z papierem ryżowym ? Co wpakować do środka, żeby było jadalne ?
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
31 grudnia 2016 16:27
Warzywa wszelakie pokrojone w zapałkę, poszatkowanego kurczaka. Generalnie zrobić z niego sajgonki.
Safie
Ja robie pyszna salatke z watrobka.
Potrzebna Ci rukola, watrobka, ser Grana Padano, ocet balsamiczny i gruszka.
Gruszke kroisz w kostke i podsmazasz na cukrze.
Watrobke smazysz z sola i pieprzem Cayene. Ma byc dobrze wysmazona.
Smazone rzeczy studzisz.
Do miski nakladasz rukole, watrobke, gruszke i ser pokrojony w dosyc duze platki. Polewasz octem w misce albo na talerzu. Ja lubie ten gesty ocet, ale zwyklego tez uzywalam , tyle ze w mnijszej ilosci dodaje, bo nie przepadam.
Robie ta salatke na imprezy i ludzie antywatrobkowi ja uwielbiaja 🙂😉)
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
31 grudnia 2016 17:01
KaNie, co prawda pytałam w sierpniu, ale po Nowym Roku wykorzystam 🙂
Safie
O dzizys  😜 Nie zauwazylam 😉
No ale i tak polecam 🙂
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
31 grudnia 2016 20:23
Co mogę zrobić z papierem ryżowym ? Co wpakować do środka, żeby było jadalne ?


Ja robię sajgonki z mielonym mięsem, grzybkami mun, makaronem ryżowym, marchewką, kapustą pekińską itp, później smażę i podaję z sosem do sajgonek (bodaj TaoTao, taki z jakimś warzywkiem grubo startym w środku, chyba rzepą 😂 )
madmaddie   Życie to jednak strata jest
31 grudnia 2016 20:49
subaru, w cieplejszych miesiącach można też spring rollsy 🙂
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
01 stycznia 2017 01:44
Dzięki  :kwiatek:
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
02 stycznia 2017 18:06
Co mogę zrobić z papierem ryżowym ? Co wpakować do środka, żeby było jadalne ?

Moja mama nawet farsz do pierogów zawija w papier ryżowy 😉 Ale to tylko dlatego, że moja bratowa jest mocno uczulona na gluten.
Ale ogólnie warzywa z mięsem najlepiej się komponują 🙂
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
02 stycznia 2017 22:53
dzięki 🙂 Zmajstruję, bo na sylwestrowy wieczór już się nie wyrobiłam 😉 :kwiatek:
Poszukuje przepisu na paczki dla opornych  👀
Tesciowie chca sprobowac a ja w zyciu paczkow nie robilam, fajnie by bylo, zeby mi wyszly jako takie.
Poratuje ktos?  :kwiatek:
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
22 lutego 2017 16:20
Nie wiem czy dla opornych ale ja robię z tego przepisu 😉 Pączki ogólnie nie należą do najprostszych słodkości.
Smażę na plancie ale jeśli masz sprawdzone źródło to może być smalec. Ja się boję kupować gotowego smalcu od kiedy trafiłam na śmierdzący, okropny tłuszcz 😵 Za to planta droga i ciężko znaleźć :/
Jak masz robota, to ciasto to pikuś , wrzucasz po kolei i wyrabia 😉, grzebanie to jest z lepieniem. Tu masz jakiś filmik

Ja biorę porcję ciasta i na stolnicy formuje wałek i kroje jak na duże szagówki. Wychodzą trochę nierówne, ale to najmniej ważne.
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
22 lutego 2017 17:47
No i jak nadziewasz przed smażeniem to trzeba uważać żeby do tłuszczu szły dobrze zlepione bo inaczej dżemor ucieknie 😁
Jadłam niedawno knediczki. Robione jak po czesku. Niebo w gębie. Idealne na puszystość i kleistość w buzi.
Przetrzepałam przepisy. Zrobiłam sama. Wyszły takie sobie. Niby nic im nie mam do zarzucenia, ale brak im polotu, tego "czegoś".
Znacie jakieś SPRAWDZONE przepisy na knedliczki?



Dziewczyny poratujcie jakimiś dietetycznymi przepisami na obiad. Mam już dość zwykłego kurczaka z warzywami i ryżem. Pomocy! 😵
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
22 sierpnia 2017 22:30
Może coś takiego:

1 cukinia
1 jajko
dowolne przyprawy
mąka razowa z otrębami

Cukinię ścierasz na tarce na grubych oczkach, solisz, odstawiasz na 10 min., aż puści wodę. Odciskasz dokładnie. Dodajesz jajko, przyprawy, mąkę, tak żeby powstało gęste ciasto. Piekarnik nagrzewasz do 200 stopni (u mnie "konwencjonalne"😉, na blasze kładziesz papier do pieczenia, na to wykładasz łyżką masę formując placki. Pieczesz 25 min. z jednej strony i obracasz na drugą na ok. 10 min.

Do tego domowe tzatziki:

jogurt grecki
ogórek (postępujesz, jak z cukinią)
przyprawy
czosnek.

U nas ostatnio to podstawa wyżywienia.
Chciałabym dziś zrobić sos z kurek do makaronu. Śmietana, cebula, kurki 🙂 i co jeszcze dodać? Bez mięsa, raczej pytam o przyprawy, ew. dodatki warzywne 🙂 A może zamiast śmietany mleko kokosowe? pasowałoby?
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
23 sierpnia 2017 11:12
oollaa12, poszukaj sobie bloga dietetyczne fanaberie 🙂
Jagoda-pietruszka do posypania obowiazkowo i max 5 minut kurki smaż.ja mieszam trochę śmietany i jogurt nat.czasami dodaje czosnek na poczatku  (na oliwie podsmażam).ostatnio dodałam troche startego parnezanu,ale wolę opcję standard z pieprzem i solą. 🙂
No i wyszło pysznie. Śmietana, cebula, czosnek, kurki 🙂 a na koniec posypałam na talerzu kilkoma wiórkami sera lazur i natką pietruszki. Do tego tagiatelle 🙂 Kurki ledwo tknięte na maśle 🙂 Dzieki andzia1 za natkę 🙂
Lanka_Cathar wypróbuję na pewno! 🙂
JARA dziękuję :kwiatek:
Jagoda-na zdrowie!ja mam teraz fazę na kurki,zbieram jem i mroze na zimę do sosów  😜
Gdzieś kiedyś jadłem cukinię rozciętą wzdłuż, faszerowaną kwaskowatym dżemem i białym serem (chyba jakiś włoski) z ziołami. Chciałbym to zrobić, ale nie pamiętam jaki dżem i ser, podpowie ktoś?
Robię cukinię z farszem,dodaję do niego pokrojoną fetę.ale dżem..?Pierwsze słyszę  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się