Forum konie »

Wyniki krwi - anemia, hipoproteinemia, itede.

Wiem, że był wątek o anemii, ale to jednak dla mnie ciut za mało, więc pozwoliłam sobie zacząć nowy.
Problem wygląda następująco - koń lat 16, wszystkie choroby świata. Badałam mu krew dwa miesiące temu, ponieważ schudł mocno po wysłodkach i podejrzewałam niedobór fosforu. Badania potwierdziły to, dodatkowo wykazały na granicy anemię.
Po dwóch miesiącach powtórzyłam badania i wyniki mnie zabiły. Fosfor się pięknie wyrównał, natomiast wykazały: anemię, hipoproteinemię, neutropenię, trombocytopenię i limfopenię. Zszokowani wynikami powtórzyliśmy je po tygodniu i niestety potwierdziły się.

Czy ktoś się kiedyś spotkał z czymś takim???

Hipotezy są trzy:
1. Zarobaczenie (w krwi nie wyszło, teraz jeszcze badamy kał) - choć koń 2 m-ce temu po pierwszych badaniach zaraz na drugi dzień był odrobaczony panacurem.
2. Guz nie wiadomo czego
3. Odpowiednik ludzkiej białaczki

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi kwiatkami proszę o pomoc :kwiatek:
zima - moja też schudła po wysłodkach mocno i słyszałam, że robiłaś badania i wyszły kiepsko. Swojej zrobiłam też pełne badanie krwi i jedyne co wyszło to podwyższony mocznik i nieznacznie wapń. Weterynarz stwierdziła, że to "klasyczne nadwyrężenie nerek po wysłodkach". Nerki odpowiadają za przemianę białka, więc jak szwankują, to białko nie dostaje się w całości do organizmu.

U Ciebie jest dużo gorzej, ale piszę to, bo może to jakiś trop będzie dla Ciebie. Choćby w kontekście hipoproteinemii
Trzymam za Was kciuki :kwiatek:
To już coś, rzucę hasło wetowi.
Tyle, że w pierwszych wynikach, zaraz po odstawieniu wysłodków nie było to aż tak widoczne. Białko na granicy, ale jednak w dolnej granicy normy. Anemia też na granicy, a teraz bardzo wyraźna. Aż mi się nie chce wierzyć, żebym tak spieprzyła sprawę samymi wysłodkami... 😵
Dziękuję :kwiatek:
co koń je?
taggi Pierwsze słyszę o nadwyrężeniu nerek po wysłodkach. Nigdzie się nie natknęłam na badania, w których byłaby o tym mowa. Ktoś może coś więcej wie na ten temat?
Mój koń je wysłodki od kilku lat, podobnie jak tysiące innych koni i nic się nie dzieje. Mi badania krwi wyszły ok jak robiłam. Może przyczyna jest inna? choćby leki które brała w przeszłości mogły się odbic na organizmie? Natomiast ten podwyższony wapń to może być skutek podawania wysłodków. Z drugiej strony - przecież nie jadła ich samych, a z owsem?

natomiast przypadek zimy jest dość szokujący. Też wątpie by to była sprawka wysłodków, z tego względu, że nie jadł ich samych - może się co najwyżej dołożyły do czegoś (w sensie przyczyniły się do zwiększenia nierównowagi mineralnej). Albo po prostu przypadkiem zbiegły z chorobą. Któż to wie. Pytanie jaka jest przyczyna jego problemów? I co z tym dalej robić?...
co koń je?

Po odstawieniu jakieś 2 - 2,5 miesiąca temu wysłodków je owies, w tej chwili od kilku dni jeszcze dodatkowo dostaje sieczkę. Ale zaczął ją dostawać już po pobraniu krwi.
branka - o lekach nie pomyślałam (w zeszłym roku faktycznie była nimi faszerowana - może teraz są skutki uboczne). Ale weterynarz mówiła, że zdrowego konia wysłodki nie ruszą. Chyba, że koń ma jakieś predyspozycje, osłabienie lub akurat gorszą formę fizyczną. W każdym razie powiedziała, żeby się nie martwić, że można podawać preparat na nerki, albo zostawić w spokoju - po 3-4 miesiącach sama dojdzie do siebie
Nerki odpowiadają za przemianę białka, więc jak szwankują, to białko nie dostaje się w całości do organizmu.

Ciekawa teoria, fizjologia vol.2 poprawiona widzę. 😉  Nerki nie mają nic wspólnego z przyswajaniem białka, zapobiegają tylko jego wydalaniu z moczem.

Zima- przy zarobaczeniu eozynofile byłyby do góy mocno. Ja bym zrobiła próby wątrobowe, bo tak mi to wygląda. Był leczony sterydami? Vetisolon, albo leko na COPD na przykład? Bo to może spowodować spadek leukocytów. Ale ogólne osłabienie, przy słabej wątrobie też. Ewentualnie początek jakiejś infekcji mogliście złapać, jak krew była pobierana, ale to dalej nie tłumaczy anemii ani hipoproteinemii.
Ostatnie sterydy dostał rok temu z małą górką, od tego czasu nic. Nawet żadnych suplementów w tym czasie (tzn. pomiędzy badaniami) nie dostawał, bo skupiliśmy się na fosforze. Dostał tylko 5 zastrzyków Katosalu na to. We krwi zarobaczenie nie wyszło, w tych drugich badaniach było to sprawdzone, stąd jeszcze na wszelki wypadek kał poszedł do badania żeby mieć 100% pewności.
Próby wątrobowe były zdaje się zrobione i nic nie wyszło. Ale jeszcze się upewnię co do tego.
COPD odpukać nie ma, więc i leków nie dostawał.
Nie ma zewnętrznych krwawień, kał też nie jest podbarwiony krwią.
Hmm, no to sprawdź te próby wątrobowe. Bo nowotworowe to też może być 🙁
karolina_ - yhm... ok, ja to pewnie popieprzyłam, bo z biologii i pochodnych jestem noga 🙂 a "nerki odpowiadają za przyswajanie białka" byłoby ok? Pewnie też nie do końca o to chodzi. Sens był taki, że jak nerki się źle sprawują, to białko nie dociera do organizmu w takiej ilości jak powinno
[quote author=karolina_ link=topic=88483.msg1440319#msg1440319 date=1340559361]
Bo nowotworowe to też może być 🙁
[/quote]
Jest taka sugestia.
Kolejnym etapem będzie usg powłok brzusznych i rtg klatki piersiowej, czy właściwie płuc...
A jeśli nie to to badanie szpiku...

Póki co dostaje jeszcze kroplówki z witaminami i osobną z wapniem, a właściwie wczoraj dostał pierwszą, wtorek - środa druga i około soboty kolejna. Potem repeta badań.
Taggi- dociera, tylko jest wydalane z moczem, a nie powinno.

Zima- no to trzymam kciuki za Twojego konia, żeby się okazało nic poważnego.
karolina_ - yhm... ok, ja to pewnie popieprzyłam, bo z biologii i pochodnych jestem noga 🙂 a "nerki odpowiadają za przyswajanie białka" byłoby ok? Pewnie też nie do końca o to chodzi. Sens był taki, że jak nerki się źle sprawują, to białko nie dociera do organizmu w takiej ilości jak powinno

też nie😉
Jeśli nerki "źle pracują" to przepuszczają białko i znajduje się ono w moczu. Nerki nie mają zupełnie nic wspólnego z przyswajaniem białka, z docieraniem białka do organizmu. Białko dociera do organizmu w takiej ilości jak powinno(więc ostatnie zdanie też jest złe), a osocze w którym fizjologicznie są białka jest filtrowane przez nerki. Jeśli znajdziemy białko w moczu to świadczy to o zaburzeniu pracy nerek, a nie że organizm nie przyswaja białka.

zima, zróbcie próby wątrobowe, bo to mi trochę wygląda na nowotwór wątroby(mój ś.p. pies miał podobne wyniki).
Masz rozróżnienie w wynikach na albuminy i globuliny? Przy nowotworze wątroby albuminy będą bardzo niskie.

edit...
Jak hipoproteinemia to próby musiały być zrobione, bo tam się robi białko całkowite, więc pewnie nie masz rozróżnienia na albuminy i globuliny.
dobra, to przepraszam, że tak się wbiłam do wątku zimy, ale teraz to już mi wyjaśnijcie, bo myślałam, że rozumiem, ale nie rozumiem 😉

czy przeciążenie nerek może mieć wpływ na chudnięcie konia? Albo na niemożność utuczenia go?
karolina_ dziękuję, przydadzą się mocno :kwiatek:

Horsiaa a jaki to ma skrót? Bo mam przed sobą wyniki, ale kompletnie nic z nich nie kumam...

edit: kumam, jest białko całkowite.

Wracając do pytania wcześniejszego - jeśli EOS to eozynofile to są w normie.
a myślałaś nad badaniem moczu? Ze mnie szczypior w weterynarii, ale jeśli okaże się, że w moczu wyjdzie białko, to może nerki zawiniły, albo wątroba (ma ogromny wpływ na cała przemianę białek, żelaza). Jesli piszę źle sprostujcie, człowiek dopiero się uczy😉
Pytanie z cyklu inteligentnych - a jak złapać mocz u konia?? Polować na niego cały dzień 🤔 Serio pytam...
Nie, nie badałam moczu.
tak, to są eozynofile.
Próby wątrobowe, miałam na myśli transaminazy na przykład ALT , AST. Rzadziej ALP albo GGT.  Globuliny to GLOB albuminy ALB. Powinno być torchę więcej albumin niż globulin ale niedużo.
zima, musisz czatować, chyba tylko to pozostaje 😉
karolina_ mam coś takiego jak AST (GOT) i jest ok, prawie idealnie w połowie dopuszczanej normy.

Gillian 🙂
to by sugerowało, że nie wątroba. a jak bilirubina?
zima, odpowiem ci na miarę mojego środowego egz. z diagnostyki.
"Jak pani pobierze mocz do badania od zwierzęcia?" "Poproszę, żeby właściciel przyniósł mi go następnego dnia w kubeczku?" "Bardzo dobrze! A jak właściciel ma mocz pobrać?" "Czekać aż zwierzę postanowi oddać mocz i łapać w locie?" "Bardzo dobrze! A jak pani sama pobierze mocz?" "Zacewnikuję zwierzę?" "Bardzo dobrze"

A tak serio to rzeczywiście musisz czekać aż Twój koń zechcę oddać mocz i pobrać "ze środkowego strumienia". Czyli nie na początku, ani nie na końcu. Bo z cewnikowaniem to już bardziej skomplikowana sprawa(ale robi się to jak zwierzę postanawia, że nie będzie sikać na złość), bo trzeba znieczulić przed cewnikowaniem.

Jak monocyty są w normie to nikłe prawdopodobieństwo pasożytów.

taggi, raczej w drugą stronę. "Coś" nie pozwala utuczyć konia, koń chudnie. Nerki są przeciążane działaniem tego "czegoś" i dochodzi do niewydolności nerek. Niewydolność nerek w tym przypadku raczej nie będzie pierwotną chorobą(tylko wtórną), ale na 100% Ci tego nie zagwarantuję, bo wielu rzeczy jeszcze po prostu nie wiem i być może jednak istnieje choroba nerek działająca tak😉
A jaki symbol ma bilirubina?? Bo wyrazu takiego nie ma. Drugie badanie (to po tygodniu) było robione z rozmazem, więc może tam będzie, ale jeszcze go nie dostałam do ręki.
Mój kot chudł jak zaczęły mu nerki siadać. Ale nerki zaczęły siadać od innych leków - był to skutek uboczny. Więc tak naprawdę do końca nie wiem co było przyczyną a co skutkiem. Ale chudniecie się z nerkami jak najbardziej wiązało.
A jaki symbol ma bilirubina?? Bo wyrazu takiego nie ma. Drugie badanie (to po tygodniu) było robione z rozmazem, więc może tam będzie, ale jeszcze go nie dostałam do ręki.

TBIL i DBIL.

Zima - mocz spróbuj pobrać po tym, jak koń wróci z padoku, bo zakładam, że pod siodłem nie chodzi - większość jakoś lub sikać do wsyprzątanego boksu, zamiast na łące 😉
Podbijam, może ktoś nowy coś doda sensownego...
Póki co jesteśmy po drugim wlewie, koncepcji dalej brak... 😵
zima a jak szczegółowe robiłaś badania krwi? Mój pies miał pogarszające się wyniki właśnie pod kątem anemii i miał robione szczegółowe badania w Laboklin w Niemczech. Nie było to trudne, krew normalnie pobrana przez weta, resztę załatwiał polski LAboklin. Dokładnie z głowy ci nie powiem czego te badania dotyczyły, ale chodziło między innymi o to, czy we krwi są takie młode krwinki czerwone retikulocyty.
Czy ktoś badał hormony u klaczy? tarczycę?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się