Baza szybkich i pożywnych przepisów
Ja do gotowanego makaronu dorzucam tuńczyka z puszki, którego wcześniej doprawiam. I obiad w 15 minut gotowy 👍
Z szybkich mam jeszcze:
Kurczak z czerwoną fasolą i ryżem (na 2-3 osoby)
- 2 piersi z kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- olej
- sól
- pieprz
- czosnek sproszkowany
- czerwona papryka sproszkowana
- czerwona fasola konserwowa
Gotujemy wodę na ryż, w tym czasie kroimy kurczaka w kostkę, przyprawiamy wg uznania (ja oprócz soli, pieprzu, czosnku i papryki dodaję jeszcze pieprz cayenne), podsmażamy z obu stron na patelni na oleju. Dodajemy fasolę wraz z zalewą i dusimy pod przykryciem, aż fasola popęka. Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy pieprzem wg uznania (znowu - pieprz cayenne polecam!), dusimy przez 1-2 minuty, gotowe!
grzesiek.1993, mogę spytać jaka to była kasza i ile procent ma mieć śmietana? 😉
Kasza jęczmienna perłowa, wiejska też dobrze smakuje, smaczne też jest z pęczakiem, gryczana mi nie podchodziła 😉 A śmietana? Zawsze mam tu problem 😉 Ale chyba kwaśna 18%.
W sumie zamiast kaszy sosem można zalać też gotowane/duszone warzywa, żeby było więcej witamin 😉 wypróbowane, też smaczne.
Zu, nie wiem, pisałam jak mnie uczyli we Włoszech (nie w Neapolu).
Chyba najszybszy obiad w moim domu - camemberty na ciepło.
Potrzeba (na 2 osoby):
2 serki camembert (zwykłe lub kozie)
żurawina/ borówka w słoiku
kasza gryczana
kalafior, brokuł - świeże lub mrożone, ewentualnie inne warzywa
jogurt naturalny gęsty
czosnek
sól, pieprz
Zaczynam od ugotowania kaszy, wrzucam do wrzątku warzywa. W tym czasie nagrzewam piekarnik, serki rozcinam na połówki (poziomo) i wstawiam do gorącego na ok. 10 minut. Jogurt mieszam z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Gotowe serki okraszam żurawiną, warzywa sosem z jogurtu. Gotowe. My uwielbiamy.
naprawdę używasz kozich? Na zimno smakują super, ale po podgrzaniu jakby się kozę żywcem jadło, fe.
Naprawdę. Jedliśmy kozie z Biedronki i były delikatne. Może nie każde takie są, ale w tych kozi posmak jest delikatny, przyjemny (dla tych, co sery kozie lubią).
To teraz kilka moich 🙂
Na śniadanie w dni powszednie praktycznie zawsze pijemy kotajl (proporcje na 2 duże porcje - my pijemy w kuflach od piwa 😁 )
KOKTAJL:
1 dojrzałe mango
1 dojrzałe awokado
1 banan
1 kefir 400ml
Owoce obieramy, blendujemy ręcznym blenderem, dolewamy kefir, chwilę blendujemy i tyle 🙂 PYSZNE! Czasami dorzucam trochę płatków owsianych i blenduję razem z tym.
BIEDAOMLETY:
jajko
trochę mleka
parę kromek chleba/bułki/chałki (jak najbardziej może być czerstwe)
Jajko bełtamy z mlekiem, maczamy w tym kromki chleba i smażymy na rozgrzanej z olejem patelni. Jeść można ze wszystkim: cukrem pudrem, dżemem, twarogiem, owocami, serem, szynką, warzywami 😉
OWOCE POD KRUSZONKĄ:
Proporcje na 3 porcje:
200g mąki
150g masła
3 łyżki cukru pudru
Ugniatamy z tego ciasto i wsadzamy na chwilę do lodówki.
Na dnie miseczek zaroodpornych układamy owoce - dziś robiłam z bananami i malinami mrożonymi. Ciasto po wyjęciu z lodówki ścieramy na dużych oczkach na tarce tak żeby przykryły owoce. Zapiekamy około 20min w piekarniku ustawionym na 200st. Można podawać z lodami.
PASTA DO KANAPEK Z AWOKADO NA SŁONO
1 dojrzałe awokado
Sok z połówki cytryny/limonki
1 kostka twarogu
pół małej cebulki
Parę łyżek śmietany
sól, DUŻO pieprzu
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, wrzucamy do miseczki i od razu skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy twaróg, pół bardzo drobno pokrojonej małej cebulki, trochę śmietany i przyprawy. Wszystko ugniatamy na gładką masę. Polecam jeść z ciemnym pieczywem i czerwoną papryką na wierzchu. PYCHA!
SAŁATKA Z POMIDORÓW I MOZZARELLI
1 kulka mozzarelli
1 duży pomidor
Świeża bazylia lub suszona
Oliwa z oliwek
Pieprz, sól
Mozzarellę i pomidora kroimy na plasterki, rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą, dorzucamy na wierzch bazylię, pieprz i sól. Podajemy z pieczywem świeżym lub podpieczonym.
I pyszny gotowiec- polecam bardzo pesto z Lidla, szczególnie czerwone. Jak nie mam zupełnie czasu to gotuję makaron dorzucam trochę pesto i już 🙂
A i jeszcze jak bardzo chce mi się zupy, a nie mam ochoty na gotowanie lub nie mam świeżych warzyw to używam włoszczyzny suszonej i tez wychodzi super.
No to tak.
1. POZYWNA SALATKA Z SOSEM
salata
marchewka
papryka
cebula normalna+ smazona
pomidor
cukinia
ciecierzyca
Pokroic wszystkie skladniki(oprocz ciecierzycy of kors), wrzucic do miski, na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc na niej cukinie, ciecierzyce i papryke pod przykryciem, zeby cukinia porzadnie zmiekla. Salatka jest fajna, bo dzieki zawartosci ciecierzycy wypelnia zoladek, w dodatku laczy skladniki zimne z cieplymi co daje fajny efekt. Na koniec dorzucic smazona cebulke, coby sie fajnie chrupalo.
SOS: W zaleznosci od ilosci osob, zwykle 1 lyzka miodu, 3 musztardy, odrobina oliwy i parmezanu.
2. NIESMIERTELNA CARBONARA
makaron typu spaghetti
kawalek boczku
3 jajka
parmezan
smietana 18%
Ugotowac makaron al dente. W miedzyczasie pokroic boczek w mala kostke, podsmazyc na oleju. Roztrzepac jajka jak na omlet, dodajac spora szczypte pieprzu i soli. Wlosi sie wkurzaja, ale ja i tak zawsze dodaje tez lyzke smietany, bo zmienia teksture. Dodaje tez zazwyczaj do tego troche parmezanu. Odcedzic makaron i wymieszac go w jakims garze w masa jajeczna, uwazajac bo gar nie byl goracy od spodu bo jajka sie zetna i bedzie lipa. Podawac z parmezanem i jesc natychmiast, nie nadaje sie ani do jedzenia na chlodno ani do odgrzewania.
2. WERSJA KOREANSKA 😁
jajko sadzone
ryz z soja i olejem sezamowym
Jedzenie w doslowne 3 minuty, jak juz musisz wychodzic i musisz jesc w locie. Prosciej, jesli jestes w posiadaniu maszyny do ryzu, polecam.
Jeszcze szybka zupa chinska.
Piers z kury
Kapusta pekinska
Sos sojowy
Szczypior
Pieczarki
Kapuste kroje w paski i gotuje do miekkosci.
Cycka kroje w kostke
Pieczary kroje
Na lyzce oliwy z oliwek podsmazam kuraka i pieczary.
Dodaje do gotujacej sie kapusty doprawiam sosem sojowym i gotowe
Kurczak w sosie mascarpone
-pierś z kurczaka
-1 papryka - ja robię z czerwonej
-1 mała cebula
-1 opakowanie serka mascarpone
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wedle uznania inne: np. zioła prowansalskie
-jako dodatek: makaron, np. pełnoziarnisty
Wstawiamy makaron do gotowania - danie robi się na tyle szybko, że można od tego zaczynać 😉. Rozgrzewamy patelnię z jakimś olejem. Wrzucamy cebulę, czekamy aż się trochę zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy, smażymy aż kurczak będzie gotowy (ja zwykle nie czekam aż się przyrumieni, ale można go trochę przeciągnąć jak ktoś lubi). Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Ja nie czekam aż się przydusi, bo lubię taką chrupiącą - dlatego od razu wykładam na patelnię serek mascarpone. Mieszam aż serek się ładnie rozpuści i rozgrzeje (nie trwa to dłużej niż 1-2 minuty). Wykładamy na talerz razem z makaronem 😉
Mam jeszcze trochę takich prostych, smacznych pomysłów, ale niektóre są tak proste, że aż głupio mi je nazywać "przepisami" 😁
busch, bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis! Kolacja walentynkowa była dzięki niemu przepyszna! 😉
mundialowa, dzięki 🙂. Cieszę się, że smakowało 🙂
Świetny wątek dziewczyny, dziękuję :-).
To może ja się podzielę takim dużym śniadaniem.
Chleb opiekamy w tosterze. W tym samym czasie smażymy jajko sadzone w ilości odpowiadającej ilości kanapek. Na chlebek masełko, serek albo szynka, sałata może być, i na to jajo, świeżo mielony pieprz.
BIEDAOMLETY:
jajko
trochę mleka
parę kromek chleba/bułki/chałki (jak najbardziej może być czerstwe)
Jajko bełtamy z mlekiem, maczamy w tym kromki chleba i smażymy na rozgrzanej z olejem patelni. Jeść można ze wszystkim: cukrem pudrem, dżemem, twarogiem, owocami, serem, szynką, warzywami wink
To są po prostu tosty francuskie. Ja polecam zamiast mleka trochę maślanki/kefiru i dodać jeszcze trochę sosu sojowego oraz sól.
1 kulka mozzarelli
1 duży pomidor
Świeża bazylia lub suszona
Oliwa z oliwek
Pieprz, sól
Mozzarellę i pomidora kroimy na plasterki, rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą, dorzucamy na wierzch bazylię, pieprz i sól. Podajemy z pieczywem świeżym lub podpieczonym.
To z kolei sałatka caprese. 😉 Ja uwielbiam z kolei odrobiną octu balsamicznego zamiast oliwy.
Jest jeszcze jedno fajne, szybkie danie, które bardzo lubię, w dodatku zadziwiająco lekkie.
- mięso mielone
- mozzarella (w Polsce ciężko dostać dobrą, ale sprawdzają się też różne kozie sery, albo feta)
- rukola
- sól i pieprz
- trochę oliwy
Mięso doprawiamy i smażymy na odrobinie oliwy, w międzyczasie kroimy ser w kostkę, a rukolę opłukujemy. Mięso wykładamy do misek, dosypujemy ser i rukolę. Można jeść.
KURCZAK MIODOWY
Cycek z kury
pół cytryny
miód
cynamon
przyprawa do kurczaka
olej (kilka łyżek)
Kuraka w kostkę/ paski. Cyrtynę kroimy w plastry, a plastry w ćwiartki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cytrynę, wyciskamy ją łyżką, aby puściła sok. Po paru minutach wyjmujemy ćwiartki i wlewamy kilka łyżek miodu, mieszamy. Jak się podgrzeje, zalewamy tym kurczaka w misce. Posypujemy go też przyprawą i cynamonem, mieszamy, kilka minut niech się pomaceruje. Wrzucamy z powrotem na patelnię i smażymy... no, aż usmażymy. Ja podaję z kuskusem i sałatą z czosnkiem.
safie Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
16 lutego 2015 10:30
Jeszcze nikt nie podał wodzionki? 😉
- czerstwa bułka
- czosnek ( ze 3 ząbki)
- masło
- warzywko (taka przyprawa jak do rosołu) ewentualnie 1/2 kostki rosołowej
- sól
Zagotować wodę, bułę pokroić w duże kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę i rozgnieść z solą. Wszystko wrzucić do miski (bułkę, czosnek, masło, przyprawę) i zalać wrzątkiem
Ostatnio zrobiłam taki makaron na obiad:
- pieczarki
- papryka
- cebulka
- kawałek sera feta
- makaron
- przyprawy
Pieczarki udusiłam z papryką i cebulą, dodałam grubszy plaster sera i przyprawy. Jak się zrobił taki fajny sosik to dorzuciłam ugotowany makaron
CHIŃSZCZYZNA NA SZYBKO
(bez mięsa,[s] jestem vege[/s]) edit: ponieważ to stwierdzenie mocno kogoś rozbawiło, wybaczcie: nie jem krów, świń, drobiu, owiec, tudzież innych ssaków i ptaków. Ryby i owoce morza jem, więc wg definicji nie jestem wege. nie będę sobie tu dopisywać ideologii.
-mrożonka chińskich warzyw (ja lubię z lidla, są grzyby i groszek cukrowy)
-mrożone krewetki
-makaron błyskawiczny won-ton- karbowany jak loczki (może być taki z zupki chińskiej)
-sos sojowy
-ząbek czosnku
Makaron zalać wrzątkiem, posolić i odstawić aż zmięknie. Na patelnię wrzucić na rozgrzaną oliwę posiekany czosnek, gdy zacznie pachnieć dorzucić zamrożone krewetki (uwaga strzela!) i mrożonkę. Dusić aż zmięknie, po czym doprawić sosem sojowym i chili w proszku do smaku. Na koniec na patelni wymieszać całość z odcedzonym makaronem.
ZAGRYCHA NA SZYBKO, gdy niespodziewanie wpadną goście
-kalafior (świeży lub mrożony)
-ser żółty
-bułka tarta
-masło
-przyprawy
Kalafior podzielić na różyczki, zblanszować w osolonej wodzie, wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić curry, solą pieprzem cytrynowym i czym dusza zapragnie, zetrzeć na tarce zmrożone masło oraz żółty ser na wierzch kalafiora, posypać bułką tartą i do piekarnika na 20 min, temp. jakieś 180 stopni. Chrupie, ciągnie się i ma maślany smak. Dużo i szybko a bardziej oryginalne niż jajka w majonezie.
Czasem dla nie-vege dodaję jeszcze podsmażony bekon.
kotleciki z kaszy gryczanej:
potrzeba: kaszy gryczanej, białego sera, cebuli, przypraw, jajka.
kaszę gotuje się, w tym czasie podsmaża się drobno posiekaną cebulę na patelni.
ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę (tylko trzeba uważać, żeby olej z tej cebuli nam się nie wlał, bo kotlety się nie kleją później!), ser przeciśnięty przez praskę najlepiej (ewentualnie mocno podziubany widelcem), wrzucamy do miski. doprawiamy wg uznania- w moim przypadku to suszona pietruszka, świeży koperek, sporo czosnku, trochę pieprzu. dodajemy jajko i mieszamy jak masę na kotlety mielone. smażymy- ja lubię takie na brązowo.
jest to przepis bardzo prosty i szybki, najwięcej czasu pochłania usmażenie tych wszystkich kotlecików, zwłaszcza, że ja robię je dość malutkie. dlatego- UWAGA- one doskonale nadają się do zamrożenia! 🙂 warto zrobić sobie wielką michę masy, i poświęcić trochę więcej czasu na usmażenie ich. później duży nadmiar do woreczków i do zamrażary. ja miałam zrobione na parę miesięcy 🙂
Kurcze, Becia23 co za wątek! szał!! 😍
zaraz wszystkie przepisy drukuję i patrzę, co mam ze składników, żeby zrobić obiad!!
a może znacie jakiś prościutki przepis z kaszką manną? Mąż kupił, ma krótki termin, chętnie bym wykorzystała.
...z szybkich dań ja polecam zawsze po prostu JAJECZNICĘ, do której dodaję zioła prowansalskie i smażę na mleku, to moje 90% śniadań 🙂
Wiem, że z manny - bardzo gęstej - można robić kotleciki/ placuszki, na słodko lub słono, tę papkę zmieszać z czymś i usmażyć.
Becia23 omlet bananowy mniam, zrobiłam z płatkami owsianymi 🙂
Mój przepis na ekspresowe gaspacho:
W blenderze miksuję:
Sok pomidorowy 1L
Puszkę pomidorów
Mały koncentrat
Całego długiego ogórka
Kawałek cebuli (im więcej tym będzie ostrzejsze)
Kilka ząbków czosnku (ile kto lubi)
Do tego dodaję po łyżcę oliwy i octu oraz soli i pieprzu do smaku, mieszam i zazwyczaj jem od razu 😡 chociaż powinno się wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Przed podaniem podsmażam na oliwie grzanki z białego chleba posypane solą i oregano.
Hiacynta ale to do czegoś dodajesz jako sos? czy to jest jako zupa?
deksterowa, jako zupa. Na zimno latem, idealna jako przystawka.
Szybki niedzielny obiad by Lidl
kubek pomidorów truskawkowych
roszponk
pistacje
sos balsamico (z "gazetki" włoskiej)
stek wołowy
w czasie gdy stek się smaży kroimy pomidory na pól, dodajemy do roszponki, posypujemy pistacjami i dodajemy sos
U mnie ostatnio najszybsze danie swiata: wrapy z tortilli. Do srodka wrzucam, to co mam pod reka i co zostalo w lodowce: salata, pomidor, cebula, ogorek, papryka. Podsmazam wedzone tofu pokrojone w kostke na patelni. Dodaje jakis sos i voila 😉
Hiacynta, dodaj do gaspachio kromkę białego pieczywa bez skórki i dopiero miksuj
Duużo lepsze
A jako dodatek - zamiast grzanek polecam fetę
Ja gaspachio robię w sezonie pomidorowym (czyli kiedy pomidory są pomidorami ;-) i... mrożę
Ostatnią porcję zjadłam jakoś w styczniu... 🙁
deksterowa, kaszkę można na słodko i na słono. Na słodko - gotujesz z wodą na gęsto, dodajesz mleka, słodzisz - i możesz różnie, dodać np. mrożone owoce.
Na słono najlepiej ugotować w bulionie na gęsto, wylać na opłukany zimną wodą półmisek, po zastygnięciu pokroić w kostkę - i można jak każde kluski - z zupą, zasmażką, podsmażyć, zapiec...
Dobry zagęstnik do zupy jarzynowej - wystarczy wsypać 3-4 łyżki, rozmieszać, chwilę pogotować.
deksterowa uwielbiam kaszę manną, wolę na słodko, w zależności od preferencji można zrobić gęstszą lub bardziej płynną w formie zupy. Tak jak napisała halo z tym, że ja zdecydowanie wolę na mleku albo chociaż z dodatkiem (na opakowaniu jest, że może być woda lub mleko, raz z braku mleka pod ręką zrobiłam na wodzie i ee.. średnia była). Dobrze smakuje dosłodzona miodem plus wszystkie owoce jakie sa pod ręką ja wkrajam banana, żurawinę itp.
Z szybkich i pożywnych rzeczy na śniadnie u mnie ostatnimi czasy bije rekordy owsianka na milion sposobów🙂 Z dodatkiem cynamomu, owoców i musli - pycha, a przynajmniej nie jestem po godzinie głodna🙂
Widzę, że omlety w modzie, więc podam swój nieśmiertelny "przepis":
-dwa lub 3 jajka
-bułka tarta
-ser żółty
-wędlina
W miseczce rozbełtujemy jajka z bułką tartą, dosypujemy trochę soli i pieprzu. Wlewamy na rozgrzaną oliwę na patelni i smażymy. Przerzucamy na drugą stronę i od razu kładziemy plasterki sera i wędliny, jeśli mamy 😉 Po parunastu sekundach zawijany omleta na pół i na małym ogniu podgerzawmy tak, żeby ser się roztopił. Koniec, jemy ketchupem 🙂
Magdzior, kaszka gotuje się lepiej, gdy najpierw ugotujesz w małej ilości wody, a potem uzupełnisz mlekiem (i jeszcze pogotujesz). I smaczniejsza niż na samym mleku.
Ech, wy nie pamiętacie czasów, gdy starsze niemowlaki i małe dzieci na kaszce mannie jechały 🙂 Nagotowałam się dla siostrzeńców.