wypieki i słodkości domowej roboty

lockmittel   Co nie zabije to dobrze zrobi mi.
12 czerwca 2013 17:06
Dziewczyny ratujcie! Muszę zrobić na imprezę tartę, a że nie mam blachy do tarty z wyjmowanym dnem postanowiłam zastąpić ją tortownicą 😉 Tutaj rodzi się problem - czym wysmarować boki aby ładnie odeszły? Dodatkowo dodam, iż to nie będzie tarta pieczona w piekarniku, a http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-banoffee-pie

Muszę zrobić ją jutro wieczorem, więc proszę ratujcie mnie swą kreatywnością, bo moje szare komórki chyba padły 🙁
Myślę, że możesz po prostu wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Jeśli posmarujesz ją np. masłem i tego nie upieczesz to wydaje mi się, że to masło ,,zostanie" na placku 😉
Odkryłam moją nową pasję- pieczenie ciast 🤣  Nawet już niewiem ile ciast z www.mojewypieki.pl  Z tej strony wychodzi mi zawsze i wszystko. A jaka moja rodzina zadowolona, bo codziennie mają coś słodkiego 😜
madmaddie   Życie to jednak strata jest
30 czerwca 2013 17:06
marchewkowe z przepisu Marty Gessler, bez orzechów (bo alergie pokarmowe) i rodzynek (bo nie lubię)

mi nie smakuje za bardzo, innym podchodzi. jednak wolę zapiekankę z marchewki 😉
Kupiłam jakiś czas temu takir foremki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50133045/, ale nie wiem jakie ciasto można w nich upiec, aby zachować kształt. Możecie coś polecić?

ja mam te foremki od lat i robie w nich wszystko! biszkopty, brownie, szarlotke czy wielkanocne mazurki 😉
Chciałam zrobić muffinki (z paczki  😡 ), ale coś mi się nie zgadza w przepisie na opakowaniu. W składnikach, które trzeba dodać jest jajko, 100ml oleju i 100ml mleka, ale wg przepisu mogę dodać olej LUB mleko. Zawsze robiąc muffiny dodawałam olej i teraz nie jestem pewna, wyjdzie z samym mlekiem czy powinnam dodać jedno i drugie? 🤔
ja nie robię 'paczkowych' i zawsze daję mleko i olej😉
A ja mogę się pochwalić że zrobiłam wielką beze i nawet mi wyszła : D
Kisiel, właśnie jak robię sama to też dodaję jedno i drugie, wychodzi na to, że łatwiej samodzielnie niż z paczki  🤣
dzisiaj robię ten deser
http://www.mojewypieki.com/przepis/trufle-kawowe-z-serka-mascarpone
zobaczymy, czy mi wyjdą. Zapowiadają się smakowicie  😜
uprzejmie donoszę, że wyszły smakowite!

Idąc za ciosem, zrobiłam dziś deser z hiszpańskiego masterchefa, wyszedł absolutnie obłędny!!  😜
Z zewnątrz chrupki, w środku ostało się nieco płynnej czekolady, do tego sos malinowy i "krem angielski", kiedy to po jego zrobieniu, zdałam sobie sprawę, że to po prostu był budyń  😂
Mój deserowy miss universe!

http://www.rtve.es/television/20130417/pastel-chocolate-vino-tinto-crema-inglesa-coulis-frambuesa/640382.shtml
Chyba będę musiała kupować większe ciuchy, jak tak dalej pójdzie... Przepis GE-NIAL-NY!!!  💘 😜
Nie dałam kawy, dałam 2 mleczne i jedną gorzką czekoladę i zamiast 250g - 150g cukru.
PRZEPIS KLIK
hmmm dawno mnie tu nie było 🙂
Dzisiaj na deser sernikowe brownie z jagodami <3
to ja uprzejmie poproszę o wasze przepisy na MUFFINY które wyrastają 😉 moje ostatnio są płaskie, jak dodam trochę więcej ciasta to są w miarę okej, no ale to nie o to chodzi, żeby pełne były
Ja dziś spontanicznie popełniłam jogurtowe z malinami z przepisu na moje wypieki: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jogurtowe-z-owocami
Jest absolutnie cudowne!  😍  Najlepsze jogurtowe jakie mi się udało zrobić, a byłam zniechęcona, bo jak zrobiłam inne ostatnio to do połowy był zakalec... Lekkie, puszyste i jednocześnie lekko wilgotne uwielbiam takie ciasta! Następne popełnię z morelami, ale akurat nie było.

No proszę. Robiłam takie dla mamy na sobotę dla gości. I wyszedł turbo zakalec, mój drugi zakalec w życiu.  😀iabeł:
Ja odkryłam, że chyba sekret dobrego jogurtowego to nie tylko dobry przepis, ale i odpowiednie pieczenie.
Zawsze robiłam na 180 stopni i w pół godziny już było, dlatego w środku robił się zakalec. Dziś piekłam powoli ( około godziny)  i na niskiej temperaturze ( 155 stopni).
Ja też godzinę piekłam na 160 stopniach, wszystko odważone jak należy. Więcej już go robić nie będę skoro nie chciał ze mną współpracować  😀iabeł:

A tak apropo moich wypieków, to ostatnio masowo tłukę ten tort http://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-czekoladowy-z-owocami-lata jest absolutnie przeuroczy i pyszny w smaku. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ekspresowo się je robi. Zrobiłam już 5 takich tortów w lipcu, na imieniny, urodziny, baby shower itd. Jest fantastyczny! A wydaje mi się, że jak go robić to tylko teraz, bo całego uroku dodaje mu ilośc różnych owoców sezonowych jakich można na nim ułożyć  🙂
http://dellthy.blogspot.com/2013/07/czekoladowa-tarta-z-mascarpone-i.html przeprzeprzepyszna . Robiłam ostatnio i jedyną wadą tego ciasta jest kaloryczność. A tak pozatym jest boskie  💘 Tylko ciut zmieniłam przepis , bo krem wyszedł za słodki. Zrobiłam jeszcze creme brulle , ale nie powalało.
Czy mogę frużelinę z tego przepisu zrobić dzień wcześniej ? Czyli dzisiaj wieczorem wsadziłabym do lodówki i wyciągnęła jutro po południu. Czy może zrobić jutro, ale wtedy w lodówce posiedzi max 2h, nie za krótko ?
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-czekoladowo---malinowy
Możesz wieczorem, przecież nic jej nie będzie, nie zepsuje się  🙂 Ale ja wolę kupną, mniej roboty  😁
Dzięki  :kwiatek: Zepsuć to nie, ale jak skostnieje  😁 Będę walczyć z tym tortem jutro w ramach prezentu urodzinowego, już się zapowiedziałam, a cukiernik ze mnie żaden. Spody będą kupne, więc może frużelinę też dorwę  😎 Ale to chyba zbyt duże pójście na łatwiznę.
Łe tam frużelinę kup, lepiej spód zrobić samemu, wyraźna różnica w smaku. Chyba, że kupujesz gotowy spód w cukierni taki biszkoptowy to co innego, bo te takie kupne z marketu o takie http://dancake.pl/produkty/polprodukty/spody-tortowe/3 są obrzydliwie sztuczne. Więc to ostateczność jest.
A ten spód z tego przepisu z moich wypieków jest bajecznie prosty, wystarczy dobrze odmierzyć składniki i wymieszać mokre z suchymi i do blachy. Jest mocno kakaowy i wilgotny, pycha. Przygotowanie ciasta zajmie ci 5 minut, więc naprawdę warto  :kwiatek:
Chciałam z cukierni, ale jak mówisz, że prosty. To zrobię, dzięki jeszcze raz  🙂 :kwiatek:
to ja uprzejmie poproszę o wasze przepisy na MUFFINY które wyrastają 😉 moje ostatnio są płaskie, jak dodam trochę więcej ciasta to są w miarę okej, no ale to nie o to chodzi, żeby pełne były


kisiel:
1 i 1/2 szklanki ) mąki
1 szklanka cukru (można nawet pół dać, jak ktoś lubi mniej słodkie)
1/4 szklanki naturalnego kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

3 bardzo dojrzale banany małe lub średnie
1/3 szklanki oleju lub stopionego masła
2 jajka
osobno łączymy suche skladniki i osobno mokre - nastepnie wszystko razem, mieszamy łyżką Nie mikserem!
175'C, na 20 minut. Powodzenia


PS do środka możesz też wcisnąć np po jednej malince😉
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
24 września 2013 06:48
Wrzucam przepis na fantastyczne ciasto na maślance, idealne ze śliwkami, których teraz jest dużo 🙂

2,5 szkl maki
1 szkl cukru
1 szkl maslanki
0,5 szkl oleju
3 jajka
3 lyz proszku do pieczenia
Owoce sliwki najlepsze, ale moga byc jablka i inne


Jajka utrzec z cukrem, dodac make i proszek. Nastepnie dodac maslanke, wymieszac i na sam koniec dodac olej. Wymieszac.
Wylac ciasto na blache, ulozyc owoce, posypac kruszonka.
Piec 45-50 minut 170-180 stopni.

Kruszonka
0,5 margaryny
0,5 szkl cukru
0,5 szkl maki
Jakby kruszonka wychodzila wilgotna to dodac maki.
Jara, jajka utrzeć całe czy same żółta i ubić pianę??
Ja zrobilam z moje wypieki.com  ciasto marcepanowe ze sliwkami - pychotka 2 dni nie bylo.
ponieważ dostarczono mi ostatnio 16 kartoników malin  🤣 próbuję je jakoś zagospodarować. popełniłam mnóstwo dżemów i jak na razie dwie tarty:
1.


2.

zdjęcia może niezbyt wyględne, ale w smaku całkiem spoko  😉 no i obydwa wegańskie  😅
madmaddie   Życie to jednak strata jest
25 września 2013 21:33
JARA, a mogę dodać brzoskwiń zamiast śliwek?  👀

apdejtuję info o marchewkowym- robi furorę, nic innego nie pieczę. wszyscy chcą przepis i nawet ciotka pochwaliła. polecam.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się