edit: A jeszcze jedno. Jest taki punkt: "W przypadku startu na kucach zawodników powyżej 16 roku życia w konkursach otwartych, muszą oni być sklasyfikowani w odrębnej serii. Wyniki te nie są zaliczane do norm na klasy sportowe, rankingu itp. " Podkreślenie moje. Czy jeśli zrobię teraz 60% w N na kucu w mistrzostwach regionalnych, to będzie mi się to liczyło, czy nie?
Nie zdobędziesz. Na kursie licencyjnym było to szeroko dyskutowane i na kucach mają startować dzieci i tyle. Bo konkurencja kuc-duży koń równa nie jest (zrobienie wolty 10m na kucu to pestka, duży koń się musi nagimnastykować itp.). I ogólnie jest to kolejny projekt rozwiązania problemu pt. co zrobić z dorosłymi startującymi na kucach, bo od lat się nad tym głowią m.in. które przepisy powinny się aplikować te dla dorosłych na dużych koniach, czy te dla dzieci na kucach. No i od zeszłego roku mamy 3 klasyfikacje w konkursie - dorośli na dużych koniach, dzieci na kucach, dorośli na kucach. Także w byle Lce może być 3 zwycięzców 😉
Czy zagląda tu ktoś kto rejestrował się w Ślaskim Związku Jeździeckim? Mam straszny problem, ponieważ powysyłałam wszystkie dokumenty o rejestracje, opłate, potwierdzenie oplaty ubezpieczenia itd. Pisałam nawet powtórnego maila, jednak nie dostałam żadnej odpowiedzi czy w ogóle to dotarło... Telefonu nie odbierają, w zestawieniach zawodników mojego nazwiska brak :/ chcialam wystartowac w połowie maja w zawodach, a tu głucho 🙁 tez mial ktos taki problem? Nie mam mozliwości osobiscie pojechać i to załatwić ze względu na studiowanie w całkowicie innym mieście a weekendy praca. kurcze ale sie wkopałam... Mógłby ktoś jakoś pomóc? :kwiatek:
Constantia, licencję regionalną możesz mieć i I stopnia. Regionalna jest każda licencja, którą wykupisz w WZJ. Ogólnopolską wykupujesz w PZJ i może być także wstępna. Pytanie: co można jechać na licencji wstępnej? Można jechać do P. Jeśli 5-latki mają poziom N - potrzebna jest III.
Przepraszam za głupie pytanie, ale wertuję od rana i znaleźć nie mogę!
Koń powyżej 5 lat lat ma prawo do trzykrotnego stary w ciągu dnia w konkursach.... ( do L czy L1, oczywiście z zachowaniem max 2-krotnego startu w jednym konkursie)
Fufu, tak - potem jego skany sa potrzebne do rejestracji itd. Jezeli nie odbierze sie go po przejezdzie, zazwyczaj mozna odebrac po zawodach u organizatorow 😉
Kiedyś gdzieś mi się obiło, że ktoś nie mógł wystartować w MPMK, ponieważ miał wykupioną tylko licencję regionalną. Jak to jest? Czy żeby pojechać MPMK - 4 latków wystarczy B3 i licencja (konia i jeźdźca) w OZJ czy trzeba coś więcej? (pytanie czysto teoretyczne)
Sorry was za moze dziwne pytanie, ale mieszkam w PL od 3 miesiecy i nie bardzo sie orientuje jakie sa zasady zeby zarejestrowac sie w PZJ, trzeba miec jakies odznaki czy coś?? Chciałam tu przeczytać ale przewertowanie 72 stron zajelo by mi lata 🙂
Orientuje się ktoś może, czy jeśli jestem z np. woj. Dolnośląskiego, mam licencje PZJ to mogę jechać Mistrzostwa Wielkopolski? W propozycjach jest napisane "zawodnicy zarejestrowani w WZJ i PZJ".
lasconia, o ile są to mistrzostwa otwarte - możesz. W innym wypadku w klasyfikacji mistrzostw liczą się tylko osoby zrzeszone w danym województwie (klub) 😉
Dzięki żaczkowa, mam tylko problem bo nigdzie nie ma zaznaczone czy to otwarte mistrzostwa czy nie. A nie mam jak interpretować "uczestnicy: zawodnicy zarejestrowani w WZJ i PZJ" 🤔
lasconia, skontaktuj się z organizatorem (telefon podany w propozycjach) 🙂 bo potem często wychodzą takie rzeczy, np. ekipa ze Śląska 2 lata temu przywiozła cały koniowóz na Mistrzostwa Małopolski, a musieli się zadowolić tylko regionalkami...