Ja również z pytaniem odnośnie licencji. W ubiegłym roku miałam licencję regionalną i jestem na listach wzj. W tym roku złożyłam wniosek o przedłużenie licencji, ale do tego wzięłam ubezpieczenie PZJ. Wszystko opłaciłam razem. [dodam, że szykują się zawody, a nie doszły do mnie blankiety] W razie wyjazdu na zawody, z licencją nie ma problemu, jestem na listach i mam ważny papier z badaniami i opłatami. Ale nie mam żadnego potwierdzenia ubezpieczenia. Wystarczy moje słowne zaświadczenie, że opłata obejmuje również ubezpiecznie? 🤔
Mam pytanie dot. ubezpieczenia w LZJ/ŁKJ [nie wiem dokładnie którym]. Na jakiej zasadzie one działają? Wie ktoś może? Ile kosztują na osobę? Czy to jest na cały klub czy jak? 🙂
Pialotta, Tak. Plus koń. Jeszcze kwestia ubezpieczenia NW, które już chyba nie jest konieczne, ale warto. Oferta WZJ jest korzystna. Jeśli zaliczysz egzaminacyjny - srebro (taka kolejność jest "bardziej opłacalna"😉 już nie płacisz za licencję - wnosisz o podwyższenie licencji z W na 3.
UWAGA! Na stronie Waw.- Maz. ZJ jest info, że trzeba licencje odbierać osobiście! Że nie wysyłają pocztą 🙁 (bo tyle ich czeka)
2. Szef ekipy zobowiązany jest po przyjeździe na zawody, pod rygorem niedopuszczenia zawodnika lub konia do startu w zawodach, przedstawić sędziemu głównemu, lub osobie przez niego delegowanej:
2.1. dokumenty zawodnika:
....
f) ważną w czasie zawodów polisę ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków poświadczającą zawarcie umowy ubezpieczeniowej na zasadzie art.38 ustawy o sporcie.
edit. halo, da się zrobić egzaminacyjny bez wcześniejszego wykupienia licencji? 🤔
Parysowa, bez licencji wstępnej nie wystartujesz w żadnym oficjalnym konkursie 🙁 także egzaminacyjnym. Ale za podwyższenie licencji w tym samym roku się nie płaci. A! To bardzo krótko NNW nie było wymagane 🙂
W przypadku, kiedy chcemy wyrobić wałachowi licencję, a mamy w paszporcie PZHK wpisane "ogier" należy:
"Korekty płci z ogiera na wałacha powinien dokonać lekarz weterynarii (przekreślić w paszporcie "ogier" wpisać "wałach" z datą, podpisem i pieczątką)."
Po dokonaniu wpisu przez weterynarza możemy już zacząć standardową procedurę rejestracji i licencjonowania.
A, to dobrze, bo już myślałam, że wykupiłam nie potrzebnie. 😉 No właśnie, a jak to jest, na zawodach co muszę pokazać jako dowód, że posiadam to ubezpieczenie? Bo z wzj przyslali mi same licencje.
baffinka również mam dylemat i byłabym wdzięczna za pomoc :kwiatek: wykupuje pierwszy raz licencje na starty w tym roku, czy w takim razie obowiązuje mnie ubezpieczenie za 66zł? Prócz tego wg załącznika u nich na stronie wypełniony druk o ubezpieczenie można wysyłać im na mail (skan) razem z potwierdzeniem opłaty? Jak będę mogła na zawodach/do rejestracji w WZJ "pokazać" papierek, że jestem ubezpieczona, PZJ coś odeśle na mail lub adres zamieszkania?
Klami :kwiatek: to dobrze. zawsze 3 dyszki do przodu 😁
Piaffallo w zeszłym roku jak było to Casco riders czy jak tam się zwało to wysyłali Ci polise na maila. Drukujesz i w razie w to pokazujesz na zawodach 🙂 Teraz podejrzewam, że tak samo jest. Jeszcze nie sprawdziłam. Licencje wykupuje we wtorek rano po lekarzu, a ubezpieczenie mam jeszcze do 24.04, więc później się będę tym martwić
Nuna, parkury otwarte nie są zawodami oficjalnymi ani też nie podpadaja pod obecnie udziwnione towarzyskie. Co jest Ci potrzebne powinno byc wyszczególnione w propozycjach, ponieważ zależy to od organizatora. Z reguły będa to badania lekarskie i pozwolenie od rodzica/opiekuna w przypadku osoby niepełnoletniej.
Po jakim średnio czasie od przesłania dokumentów można spodziewać się pojawienia w bazie PZJ? chodzi mi o licencje ogólnopolską, bo jak zwykle na ostatnią chwilę powysyłałam 😡
Toretycznie ubezpieczenie i badanie lekarsie są NIEZBĘDNE do wystawienia licencji PZJ. Logicznym jest zatem, że jeśli pokazujesz na zawodach licencję świeżo wyrobioną to MASZ UBEZPIECZENIE I WAŻNE BADANIA LEKARSKIE. Opłacałam licencję + ubezpieczenie PZJ ok 3 tygodnie temu - nie dostałam żadnego potwierdzenia ubezpieczenia. W międzyczasie byłam na zawodach - sprawdzana była tylko data ważności badań. [no i oczywiście wszystkie inne regulaminowe papiery]
. Logicznym jest zatem, że jeśli pokazujesz na zawodach licencję świeżo wyrobioną to MASZ UBEZPIECZENIE I WAŻNE BADANIA LEKARSKIE.
Nie , to nei jest logiczne. Badania kończą mi się za tydzień. Dziś wyrabiam licencję, za 2 tygodnie jadę na zawody Czyli licencję mam "świeżą" ale badania po terminie...
Szukam, szukam i nie mogę nic znaleźć a przekopywać się przez 69 stron też nie chcę...
Co jest wymagane przy starcie w zawodach towarzyskich w przypadku osoby niepełnoletniej? Zaświadczenie od lekarza o braku przeciwwskazań zdrowotnych do startu i zgoda rodziców wystarczą? W zeszłym roku, o ile dobrze pamiętam, te dwa "świstki" wystarczyły.
A ja dodam tylko, że dostałam odpowiedź od PZJ - młode konie na CSI organizowanych w kraju mogą startować na paszporcie PZJ i z wykupioną licencją FEI.