Forum konie »

ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

_Gaga , faktycznie, nie zauważyłam. Ale może to tylko w pzj, znalazł ktoś taki przepis w OZJ? może jest inaczej(?)

tak czy inaczej ja całe szczęście za to nie płaciłam.
Brzask to ja jestem OZJ  😉
A całkiem serio - przepisy OZJ opierająsięna przepisach PZJ. Dlatego poradziłam Gilian zadzwonic do biura i pogadać. Z uwagi an roczną przerwę w opłącaniu licencji może uda się ominąć opłatę za zmianę klubu...
[s]To znowu ja  😡
Wczytuje się w przepisy i mam mętlik w głowie
Cytuje ze ŚZJ:
"W celu dokonania rejestracji zawodnika należy złożyć w ŚZJ:

-   druk zgłoszenia zawodnika - w przypadku zawodników zrzeszonych ostemplowaną aktualną pieczęcią klubu (pieczęć o takiej samej treści jak na druku rejestracyjnym klubu). W miejscu deklaracji zawodnika do startu w danym klubie należy podać datę zarejestrowania w klubie oraz/lub datę ważności kontraktu,
-   dowód wpłaty na konto ŚZJ opłaty rejestracyjnej (opłata rejestracyjna zawiera opłatę za licencję roczną).

Czyli że nie płacę jeszcze osobno kasy za licencję?  🤦[/s]

Już wszystko wiem 🤣
Mam pytanie 🙂 czy konie 4-letnie mogą brać udział w kwalifikacjach MPMK w ujeżdżeniu i skokach? Czy tylko można kwalifikować w jednej konkurencji? Bo z finałem jestem pewna, że tylko w jednej.
Kwalifikacje mozna wszystkie, pierwsze slysze ze final mozna 1?
crazy- dziękuję za odpowiedź 🙂 z tym finałem w takim razie chyba ktoś wprowadził mnie w błąd.
Na bank Libertina szła w zeszłym roku finał skoki i wkkw a ujezdzenia nie bo były w tym terminie co wkkw, a zagranie miała
Mam pytanie, zapłaciłam za licencję zawodnika i konia, ale jeszcze nic nie przyszło wiec czy można jechać w ZR, ale na potwierdzeniach przelewu(w sumie to na papierach wysyłanych do PZJ) wie ktoś?
nako1509 sprawdź czy jesteś w bazie PZJ
Jak figurujesz w bazie danych PZJ nie musisz fizycznie posiadać licencji ( blankietu ) 😉
moze mi ktos podlinkowac liste srodkow zakazanych ? nigdzie nie moge znalezc

EDIT: znalazlam, moze komus tez sie przyda wiec wstawiam link

[[a]]http://www.feicleansport.org/2013%20Equine%20Prohibited%20List.pdf[[a]]
CIACH!

Proszę przeczytac punkty 2 i 5 Regulaminu
Potrzebuję potwierdzenia, jeśli chodzi o szczepienia, bo już się pogubiłam ...Musiałam zrobić bazowe,
I dawka: 8.11.2013
II dawka: 20.12.2013
III dawka: maj / czerwiec 2014.

Czy mogę brać udział w zawodach towarzyskich i regio, jeśli nie posiadam tej III dawki przypominającej, czy muszę zrobić III dawkę i dopiero zacząć startować ?
  Bo z finałem jestem pewna, że tylko w jednej.

Z finałem to jest tak, że możesz jechać i w 5 dyscyplinach jak dasz radę.
Problemem jest tylko to, że potrafią zrobić 2-3 konkurencje w tym samym czasie, co jest dla mnie idiotyczne.
Rozumiem specjalizacja na wyższym poziomie, ale czterolatek?
zielonaroza- Dziękuję za odpowiedź 🙂 tak to czterolatka, głównie ma to być konisko do skoków, ale na razie skupiamy się z trenerką na solidnych podstawach ujeżdżeniowych więc zapadła decyzja, że spróbujemy sił w tej konkurencji, tym bardziej, że młoda całkiem fajnie się rusza. Może na jakieś kwalifikacje w skokach też uda nam się wybrać, choć nikt nie będzie tego robił na siłę.  Wcześniej wydawało mi się, że można kwalifikować w jednej konkurencji, ale myliłam się i teraz już wiem co i jak 🙂
subaru2009  wg mnie mozesz, bo masz juz baze.
crazy bardzo dziękuję  :kwiatek: właśnie chciałam się upewnić 🙂
A może mi ktoś powiedzieć czy to jest duży problem, jeśli w bazie pzj mój koń jest ogierem, mimo że tak naprawdę jest wałachem  🤣
Czy powinnam do nich pisać że jest błąd i prosić o zmianę?
W paszporcie ma ogiera, bo paszport już kilka lat ma (chyba że on powinien iść do wymiany  :oczy2🙂 ale na tym wniosku do rejestracji/licencji w wmzj było wyraźnie zaznaczone, że to wałach  🙄
Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy jeśli mój koń był już w ubiegłych latach zarejestrowany w pzj to teraz żeby uzyskać licencje roczną muszę wypełniać druk rejestracyjny? Bo nie mogę znaleźć nigdzie niczego innego.
Będę bardzo wdzięczna  :kwiatek:
lasconia, tylko płacisz licencję i wysyłasz do pzj dowód opłaty (i chyba  skan pierwszych stron z paszportu). Napisz maila, szybko Ci odpiszą co dokładnie jest potrzebne.
lasconia, jeśli ma ważną wlepkę PZJ w paszporcie to tylko robisz przelew i wysyłasz potwierdzenie z numerem paszportu do nich. Jeśli wlepke masz nieważną to musisz wysłąć też paszport i zrobić jeszcze przelewe za tą wlepkę.
Dziękuje  :kwiatek:
Zakładając, że mam BOJ i jestem zbyt leniwa żeby zdać SOJ, do jakiej klasy mogę pojechać ujeżdżenie? Czy mam w tej chwili jakieś ograniczenia co do zawodów? W sensie mogę pojechać regionalki, ale ogólnopolskich nie, czy np. od L do P, a wyżej już muszę mieć SOJ?  👀
W ujeżdżeniu już nie potrzeba w ogóle srebra robić, III licencje można zrobić samymi startami.
Hej! Miałam licencję SZJ w 2011 roku, ale nie płaciłam w kolejnych latach - trochę chyba z powodu buntu  🤦 czy jedyną opcją na chwile obecną jest rozpoczęcie od początku procedur ubiegania się o licencję? bo raczej nie ma opcji zapłacenia im i już, czekania na plakietkę na ten rok?  🤔wirek:
sacra,  nie musisz się rejestrować od nowa. Składasz formularz na ten rok, badania lekarskie, opłatę, ew. zgodę rodziców. Chyba, że zmieniłaś barwy klubowe.
sacra,  nie musisz się rejestrować od nowa. Składasz formularz na ten rok, badania lekarskie, opłatę, ew. zgodę rodziców. Chyba, że zmieniłaś barwy klubowe.

Super dzięki!  :kwiatek: szczerze mówiąc jestem niezrzeszona więc chyba nie powinno być problemu 🙂
Dobrze rozumiem, że aby startować na regionalkach w L w skokach trzeba mieć badania sportowe? Mógłby mi ktoś powiedzieć jak te badania wyglądają, trzeba mieć skierowanie czy jak?  :kwiatek:

EDIT
próbuję się wczytać w PZJ, ale ciężko mi to idzie, nie rozumiem niektórych rzeczy.. Wobec tego zapytam tutaj.
Przypuśćmy, że chcę zacząć starty na zawodach regionalnych do kl. L w skokach, mam brązową odznakę.
Co po kolei muszę zrobić? I co ile kosztuje?

Już się pogubiłam, a zwłaszcza jeśli chodzi o te cenniki 🙇
Pialotta, wszystko jest w miarę zrozumiale na stronie Warszawsko-Mazowieckiego ZJ. Rejestracja z roczną licencją bez ubezpieczenia dla seniora należącego do klubu - 110. Itd.
Badania? Sporo zależy od wymagań danego lekarza. I od wieku zawodnika. Młodzież jest sprawdzana dokładniej, starcy 😉 mają mieć EKG... Na pewno nie zawadzi mieć u sportowego przy pierwszej wizycie: morfologia, mocz ogólny, rtg płuc, jeśli wada wzroku - to okulista, bywa, że neurolog, czasem - laryngolog itd.
Czyli tak, żeby startowac w kl. L należy mieć brąz, badania i opłaconą licencję? To wszystko?  :kwiatek:

A co jeśli będę chciała startować wyżej? Ta sama procedura (opłacona licencja, badania) i dodatkowo srebro + L licencyjne na styl?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się