Dziewczyny pomocy, muszę podjąć decyzję na wczoraj, a dawno już nie śledziłam aktualizacji w przepisach i nie bardzo mam w tym momencie czasu szukać na stronie PZJtu.
Chcą zawiesić sekcję, która istniała u nas w stajni. Do mnie należy ostateczna decyzja. Tylko, że my z kucorami raczej "bawimy się" w starty niż startujemy naprawdę. Jeździmy okazyjnie kilka razy do roku - a to jakieś konkursy towarzyskie 60-70cm przeskaczemy na oficjalnych regionalkach, a to na zawodach towarzyskich. Może udałoby się pojechać jakieś L lub P w ujeżdżeniu na regionalkach lub towarzyskich. Jak rzutuje na takie starty brak przynależności do sekcji? Czy jednak powinnam wyjąć z portfela kasę i utrzymać sekcję dla moich dziewczyn?
Ascaia na starty nie rzutuje wcale. Nie widziałam propozycji, wk tórych przynależnośc do klubu (poza organizatorem) dawałaby jakieś zniżki w opłatach startowych czy wpisowych. Droższe są roczne licencje regionalne - różnica pomiędzy opłatą za zawodnika zrzeszonego i niezrzeszonego uzależniona jest od lokalnego WZJtu. Generalnie przy kilku startujacych osobach najczęściej opłaca się przedłużać licencję klubową.
A ja zawaliłam z badaniami lekarskimi... Czy jest jakaś szansa, że mogę np. napisać oświadczenie, że startuję na własną odpowiedzialność, albo zbadać się u ratownika (w Lesznie kiedyś jak zapomniałam książeczki to mnie wysłali do ratownika) na towarzyskich zawodach? Są u nas w stajni, przyznaję że zawaliłam z badaniami bo miałam do końca grudnia... A właśnie dostałam maila, że z powodu zmiany przepisów PZJ będą rano sprawdzali i na podstawie tego dopuszczali do startu. Ja to jednak nie mam mózgu 👿
Jakie są ograniczenia wiekowe dla jeźdźca do zdawania srebrnej odznaki na kucu? Czyli jednym słowem czy mając 16 lat mogę zdawać srebro na koniu 140? 🤔
Na zawodach towarzyskich honorowane jest zaświadczenie od lekarza np.rodzinnego o braku przeciwwskazań do uprawiania jazdy konnej. Trzeba dopaść byle jakiego lekarza i uprosić o napisanie na kartce zaświadczenia
http://pzj.pl/.../regulamin_rejestracji_i_licencji_0.pdf to ten dokument w punkcie 4: dokument potwierdzający ważność badań lekarskich zawodnika, luzaka (w konkurencjach, gdzie jest wymagana), lonżującego w woltyżerce. Badania lekarskie ważne są: - do 6 miesięcy dla zawodników do 23 roku życia (włącznie); - do 12 miesięcy dla zawodników powyżej 23 lat;
Może trzeba się upomnieć bo bardzo prawodopodobne, że lekarze nie są na bieżąco z przepisami i z przyzwyczajenia dają na pół roku.
Upominałam się - w końcu straciłam cały dzień! :/ No jak mu pokarzesz rozporządzenie to owszem podbije na rok 🙄 Magdzior dokument się nie otwiera 🙁 Może powiedz w jakich zakładkach szukać to ja sobie znajdę 🙂
o rzeczywiście.. ja go na dysk ściągnełam, najlepiej wejść w licencje potem pliki do pobrania i tam wpisać w tym okienku do szukania "regulamin licencji" i powinno się pojawić🙂
Byłam jakieś dwa tygodnie temu u lekarza sportowego i powiedział że pierwsze słyszy żeny zaświadczenie było ważne rok. Mówił, że był ostatnio na szkoleniu i nic takiego nie mówili. Możecie podlinkować to rozporządznie? Może jak mu zaniose to poprawi na rok?
Mam problemy z wyszukiwarką i mi ścina a potrzebuje informację: 1. Rejestruje pierwszy raz siebie i konia w WZJ, czy muszę go rejestrować w miejscu zamieszkania/ województwie gdzie wysyłałam paszport przy zmianie właściciela czy mogę w innym gdzie jest po prostu taniej :P? 2. Czy przy pierwszej rejestracji muszę również wykupywać licencje czy jakby "w pakiecie" jest licencja przy rejestracji? 3. Czy mogę przez internet załatwić rejestrację swoją i konia czy muszę osobiście zjawić się w WZJcie, jeśli przez net to co muszę im zeskanować i wysłać, czy potrzebne dokumenty wyślą do mnie później pocztą?
Przepraszam, pewnie pytania już takie zadawane były, ale nie wiem co jest z tą wyszukiwarką u mnie... ehhh 😡
1. wydaje mi się, że musisz u siebie w WZJ 2. musisz zapłacić za rejestracje i licencje razem 3. to zależy od WZJ, u mnie np trzeba osobiście się pofatygować z dokumentami i również potem żeby licencje odebrać. Jeśli masz taki fajny WZJ do którego można wysłać skany i przelew to musisz wypełnić wnioski, skan badań lekarskich, ubezpieczenia
Lubelskie nadal najtańsze? 🤣 Kłopot jest wtedy, gdy są lokalne ligi - dla "swoich". No i Mistrzostwa WZJ - jesteś z innego WZJ jedziesz poza konkursem (o ile w ogóle). Ogólnie wszystko - makroregiony itd. masz zgodnie z miejscem rejestracji. Dlatego ludzie najczęściej wybierają ten WZJ , w którym stacjonują = najczęściej startują. A koń może być "belegdzie".
aaa o tych Mistrzostwach WZJ nie pomyślałam... Zgadza się, Lubelskie cenowo rządzi 🤣 W przypadku posiadania jednego konia zbytniej oszczędności nie ma więc chyba jednak sobie odpuszczę kombinowania 🙂
Chyba chodzi Wam o Lubucki ZJ🙂 I konia można jak najnawardziej, jeśli będzie się chciało statrtować w mistrzostwach małopolski to można wykupić jednorazową licencję mzj na start i dalej wychodzi to taniej niż rejestrazja w MZJ. A co do jeźdźca to jeśli jsteś zrzeszona w klubie będącym w MZJ to nie masz wyjścia i musisz zarejestrować się w Mzj lub PZJ, no chyba, że bez przynależności klubowej to wtedy chyba może być LZJ🙂