Ponieważ w końcu mam w planach zacząć startować i zaczęłam pracę na pół etatu, mogę już sobie utrzymać konia i zacząć startować. Mam tylko brązową odznakę. Koń nie jest zarejestrowany, ja też nie, jesteśmy niezrzeszeni. Planujemy zapisać się do klubu w Trachach. Proszę powiedzcie mi jak wyglądają dalsze kroki? Co muszę zrobić i ile zapłacić żeby zacząć w ogóle startować na oficjalnych? Bo co chwilę się coś zmienia i się gubię... potem żeby starować wyżej muszę zrobić licencję i srebro, to wiem 🙂
tyskakonik, badania sportowe i... wejście na stronę swojego WZJ. Gdyby jej nie było, wpisz sobie w google WMZJ i zyskasz orientację w cenniku warszawskim, i w procesie rejestracji, w innych województwach nie jest znacząco odmiennie. Około 200 PLN będzie cię kosztowała rejestracja i licencje, raczej mniej. + składki do klubu. + koszt badań (to różnie, u nas np. tylko 50 PLN, a chyba do 21 lat można bezpłatnie?) NNW nie jest już chyba wymagane, ale zdecydowanie warto je mieć, często kluby są ubezpieczone w imieniu członków.
ubezpieczenie jest wymagane nawet na towarzyskich. U mnie za rejestracje i licencje swoją i konia wyszło 240 zł. Do tego ubezpieczenie 105 zł i lekarz 40 zł. Składka klubowa jakieś 50 zł, ale to mi powiedzieli że na koniec roku.
nie wiem, bo na strone pzj nawet nie wchodze 😀 w każdym razie w propozycjach zazwyczaj jest napisane, że wymagane ubezpieczenie i nawet zdarzyło się, że mi sprawdzili 😂
Na II klasę trzeba mieć powyżej 60% w P 6 razy, w N 5 razy, lub w C 4 razy (jak zbierasz to zakładam, że nie masz II licencji, więc wyższe klasy Cię nie dotyczą). Można "mieszać" klasy, ale wtedy trzeba zebrać oczek tyle co obowiązuje w najniższej z zebranych klas. Czyli w Twoim wypadku musisz zebrać jeszcze 4 oczka.
Nie wiem,czy dobry wątek,jak nie,to uprzejmie proszę o przeniesienie mnie do innego. Mianowicie-ile będzie mnie kosztować wizyta u lekarza sportowego? Potrzebuję zgody na udział w zawodach towarzyskich
iskierkowa było o tym niedawno w innym wątku (chyba Krakowskim), jesteś pewna, że na zawody towarzyskie musisz mieć zgodę od sportowego? ja kilkakrotnie miałam zgodę - tylko wówczas jest ona jednorazowa na dana zawody - od lekarza pierwszego kontaktuy i nie było problemu. Trzebaby dopytać organizatora bo robienie wszystkich badań sportowych na jedne towarzyskie zawoody trochę mija się moim zdaniem z celem.
Dokumentacja zawodników zgodnie z przepisami PZJ, Towarzyskie - zgoda lekarza na udział w zawodach oraz zgoda opiekuna prawnego na start w zawodach w wypadku nieletnich niestety muszę,tylko nie wiem,ile mnie to będzie kosztować.22.06 też startuję w towarzyskich,a tam już nic nie trzeba.
...a tak jest co roku! Impreza z funduszy miasta,totalna "dzicz"-podaje się tylko imię konia,zawodnika i jedzie.Jakby nie było-przykładowo my mamy szczepienia,koń ma się dobrze,ktoś może nie mieć nic,koń chory i wystartuje.A rok temu chudy 2,5 latek ciągnął bryczkę,ledwo się wyrabiał i zareagował ktoś? Nikt! Gwoli ścisłości-zawody rozbite na dwa dni,jeden dzień skoki,drugi powożenie.Ale tutaj to OT.
iskierkowa przepis o utracie licencji przy sędziowaniu nieautoryzowanych zawodów (zawody towarzyskie mogą być autoryzowane) obowiązuje od sezonu 2013. Jeżeli opysywane przez Ciebie ZT sędziują sędziowie z uprawnieniami PZJ - mogą ponieśc tego konsekwencje...
Poza tym jeśli widzi sie na zawodach konia choerago, kulawego , etc NALEŻY zgłosić to do sędziego... Sędziów jest 3 do 4 - uczestników zawodów najczęściej kilkudziesięciu, do kilkuset - nie da się zatem być wszędzie i widzieć wszystko...
A co zrobiłam? Właściciel-że koń daje radę,więc nie wie,o co mi chodzi,sędzia- "nie mamy wpływu na to,kiedy właściciele zaczynają pracować z końmi,poza tym i tak mają kilka pkt karnych więc eliminacja".Ot,taka reakcja.
_Gaga-nie wiem,kto to sędziuje,najprawdopodobniej jakieś osoby z pobliskiego klubu.Startować tam będę pierwszy raz,ja mam co trzeba i się martwić nie muszę,inni nie mają-też jadą,ich sprawa,ich ewentualne problemy.
sędzia- "nie mamy wpływu na to,kiedy właściciele zaczynają pracować z końmi (...) Sędzia na to wpływu nie ma, bo niby jak? Ale skoro jak piszesz - sędziują osoby z klubu - możłiwe, że bez licencji Wówczas jurysdykcja PZJ jest żadna, ale znów zawodnicy, którzy mają licencję WZJ / PZJ mają szansę siez nią rozstać 😀iabeł:
Na to nie ma,owszem,ale ma uprawnienia do niedopuszczenia takich osób do startu-może odechciało by im się zaprzęgać młodziaki.Ale z tych sędziowskich uprawnień nie skorzystał. Widzisz,i tak źle,i tak nie dobrze,ale chyba mało kto z licencją startuje w tego typu zawodach,chociaż-blisko,bez wpisowego to kusi nie jednego....kusi straceniem licencji 😀iabeł:
Czy dobrze rozumiem, że teraz gdy nie miałam nigdy III, na samej srebrnej odznace( zrobionej po 2007) mogę startować konkursy do C włącznie bez jakiś dodatkowych rzeczy?
Nie wiem czy powinnam pytać tutaj czy w kąciku żółtodziobów, bo sprawa tak "śmieszna", że trenera zapytać głupio...
Wiosną złożyłam papiery o licencję. Posiadam A3, B2, C. W zeszłym roku startowałam 3 razy (rekreacyjnie) w LL w WKKW. W tym roku spodobało mi się to, zaczęłam zbierać doświadczenie i startować w L. Mam już przejechane 16 konkursów bez błędów w skokach czy krosie oraz z ujeżdżeniem ok 55-65% (mam 4-5 koni <skokowych> do startów). Więc oczywiście RK zrobiłam i powinnam dostać licencję C3 i prawo startów w klasie P. Ale jak to wyglada "papierkowo"? Czy powinnam zbierać jakieś zaświadczenia? Jak oczka w skokach? Czy poprostu sama liczę i zgłaszam? RK zbiera zarówno jeździec jak i koń przecież. Jak to się ma do licencji i klasy sportowej (której z resztą ani w skokach ani uj nie rozumiem :icon_redface🙂?
zielonaroza nigdzie nie musisz nic wysyłać jeśli maz wyniki to po prostu zgłaszajac się na zawody w klasie P w druku jest miejsce na wyniki z RK, do startu P wystarcza ci dwie Lki tak wieć wpisujesz tam i swoje i konia (bo to nie muszą cbyc te same wyniki) i gotowe. Jak ktoś będzie miał wątpliwości to sobie sprawdzi w wynikach z danych zawodów. I to jesy niezbędne do startu w wyzśzej klasie, ale tak jak mówię to obowiązuje Cię tylko na koniu który też ma kwalifikacje i tylko 2 sezony.
A klasa sportowa dotyczy Ciebie, bo to zawodnik zdobywa klasy i to są osiągnięcia w danym sezonie, nie uprawnia to do niczego (no chyba, że jednoczesnie jest to kwalifikacja jak powyżej), a po postu daje jakiś obraz osiągnięć w danym roku. Na stronie PZJ jest w załączniku nr 7 opis norm na klasy sportowe w tym roku. I tak np jesli ukonczysz 2 x L z wynikiem kwalifikacyjnym to masz w danym roku III klase, jesli to samo zrobisz 3 x w P masz już II klasę sportowa.
i uzupełniając wypowiedź Magdzior - od dwóch czy trzech sezonów nie ma poziomu licencji w wkkw, nie ma C3,C2,C1...jest po prostu licencja C plus RK,które zdobywa się na dany sezon i na sezon nastepny. i tak jak już zostało wspomniane - na druku zgłoszenia na zawody jest specjalne miejsce do wpisania RK (wynik z ujeżdzenia,z krosu i parkuru oraz zajęte miejsce), na miejscu zawodów podczas odprawy na bieząco online sprawdzane sa Rk jezeli są wątpliwości. (mozna sobie sprawdzić tutaj: http://pzj.pl/modules/zestawienia/zawody.php - przy danym zawodniku jest informacja,czy na danych zawodach zrobił Rk czy też nie)
Czy dobrze rozumiem, że teraz gdy nie miałam nigdy III, na samej srebrnej odznace( zrobionej po 2007) mogę startować konkursy do C włącznie bez jakiś dodatkowych rzeczy?
Czy w takim razie odwrotnie patrząc, jeśli mam tylko brązową odznakę, zarejestrowana jestem dopiero od 2012 roku, w tym roku zrobiłam III (w uj.) to mogę wreszcie olać srebro i jeździć konkursy N-klasy w ujeżdżeniu?
EDIT: Już nie trzeba, dostałam odpowiedź z PZJ, że właśnie tak dokładnie jest 🙂
Czy ktoś wie na pewno, w jakich kolorach fraków, wg nowych przepisów, można jeździć na zawodach ujeżdżeniowych (krajowych)
Zgodnie z nowymi przepisami: "Ubiór opisany w artykule 427 niniejszych Przepisów może być stosowany na zawodach krajowych od klasy CS (z wyjątkiem zawodów regionalnych)" Art 427 mówi że "Poniższe przepisy obowiązują na zawodach CDI3*/CDI4*/CDI5*/CDI-W, CDIO, Mistrzostwach, Igrzyskach Regionalnych i Olimpijskich: wymagany jest czarny lub granatowy frak lub inne ciemne kolory określone w międzynarodowej skali HSV. Kolory mające wartość dla „V ” mniejszą niż 32 % z modelu HSV"
Czy ja to dobrze interpretuję, że na zawodach krajowych można jechać we fraku dowolnego koloru??
Edit: Drugie pytanie - jak długo można zdobywć normy do licencji - rok, dwa? Szukam na stronie pzj, w przepisach ogólnych, w przepisach ujeżdżenia, pod tabelkami z uprawnieniami i normami - i nic! Koniczka orientujesz się może?
Pytanie do WKKW, czy w Sopocie w pierwszy tydzień sierpnia będą zawody ogólnopolskie czy międzynarodowe ? Plus czy L-ka , lub LL-ka będzie może regionalna?
Piszę, bo dopiero co kupiłam licencje regionalną i nie chce bulić na ogólnopolską 😉