Forum konie »

ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

Dramka, może zadzwonić i się dopytać?

Tak będę musiała zrobić.
gdzie na stronie pzj albo gdzieś indziej znajdę wytyczne dotyczące przeszkód na zawodach - a konkretnie - bezpiecznych kłódek,ich mocowań,głębokości kłódki...grubości drągów,długości...no wiecie o co chodzi 😉 help!

edit: w przepisach znalazłam już zapis o głębokości kłódek 😉
Mam pytanie, totalnie nie mogę się odnaleźć na stronie PZJ.
Mam kuca, zaczynam myśleć o jakiś startach. Wiem, że wiekowo odpadam itd., ale regio mogę jechać. Chciałabym jechać ujeżdżenie, do Lki potrzebuję odznakę czy coś jeszcze oprócz tego ?
I czy mogę robić licencję ? Bo coś mi znajoma zaczęła mówić, ale nie jest pewna w 100%.

ciężko mi się przez wątek przebić ..
zaraz,zaraz,zaraz...spokojnie,masz brąz,więc musisz się zarejestrować jeżeli jeszcze tego nie zrobiłaś i wykupić licencję na starty, to samo z koniem. jeżeli masz więcej niż 21 lat,to faktycznie wzrost kuca nie daje żadnego handicapu i tak,możesz nim jechać konkurs licencyjny na normalnych warunkach - możesz prosić jedynie o zmianę innych odległości w szeregu.

ZOO też możesz jechać,po prostu będziesz traktowana i klasyfikowana tak,jakbyś jechała na normalnym,dużym koniu i też możesz poprosić o zmianę parametrów parkuru.
A jak się to ma do ujeżdżenia? Bo ja skoki to chyba tylko z zamkniętymi oczyma .. br ..
Chciałabym w przyszłym roku pojechać regionalne w ujeżdżeniu przy dobrych wiatrach.
Tak, już przekroczyłam 21 lat.
No właśnie brązu jeszcze nie mam, ale będę musiała w końcu zrobić ... czyli brąz mi wystarczy do L i P w ujeżdżeniu ?
Brąz wystarczy na L i P ujeżdżeniowe. Możesz jechać na kucu, ale będziesz klasyfikowana osobno.
Ok, super, dzięki wielkie  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Nie wiem czy w dobrym wątku to piszę, ale mam pytanie odnośnie odznaki.
W 2009 roku zdałam brązową odznakę i od jakiegoś czasu nie mogę jej odnaleźć (chodzi o tą kartę-legitymację), a chciałabym jechać srebro. Wiem, że do srebrnej potrzebuję numeru legitymacji brązowej. Czy można wyrobić jakiś duplikat tej karty? Dodam jeszcze, że wszystkie papierki o zdaniu i przypinkę mam. 🙂
wydaje mi się,że PZJ nie powinein robić kłopotu z wydaniem duplikatu legitymacji,tym bardziej,jezeli znajdujesz swoje nazwisko tutaj:
http://pzj.pl/modules/zestawienia/odznaki.php
jedyny koszt - tak się domyslam - to koszt nowej legitymacji.
Ok, dzięki.  :kwiatek: 🙂
może mi ktoś podpowiedzieć w sprawie zgody rodziców na start?? 
Czy jest gdzieś dokładnie określone, co musi na niej być?
Wystarczy coś typu "wyrażam zgodę na uczestnictwo mojej córki... w zawodach... dnia... " ?
Czy dodać coś typu "biorę w tym czasie odpowiedzialność..."
albo też dane jak adres zamieszkania, telefon do któregoś z rodziców??

Będę bardzo wdzięczna, to mój pierwszy jakikolwiek start i nie mam pojęcia co tam musi być.  😡
agnesix wystarczy zgoda na start córki (imie i nazwisko) w zawodach i nawet z tego co wiem to nie musi być dnia a moze byc nawet na cały sezon
Dziękuję bardzo  :kwiatek:
http://swiatkoni.pl/news-display/4856.html

Jak wynika z informacji opublikowanej na stronie internetowej naszej federacji jeździeckiej uchwałą Zarządu PZJ o numerze  323/42/Z/2012 zmianie ulega treść Artykułu 8 Przepisów Ogólnych PZJ.
Poniżej zamieszczamy nową treść w/w artykułu. Kolorem pomarańczowym zaznaczono wprowadzoną zmianę:

Przepisy Ogólne PZJ

(...)

Artykuł 8. BEZPIECZEŃSTWO NA ZAWODACH

Organizator zawodów ma obowiązek zapewnienia obecności na zawodach karetki pogotowia z lekarzem medycyny i sanitariuszem lub specjalistycznego wozu ratowniczego z wykwalifikowaną obsługą.
    Wymienione w pkt. 1 pojazdy z obsługą muszą być obecne na zawodach od momentu otwarcia placów treningowych i rozprężalni do momentu zakończenia konkursów każdego dnia.
    Na zawodach w wkkw i powożeniu - podczas próby terenowej – organizator musi zapewnić obecność dwóch pojazdów z obsługą wymienionych w pkt. 1.
    W przypadku takiej organizacji startów w próbach terenowych wymienionych w pkt.3, że na trasie próby znajduje się zawsze tylko jeden zawodnik lub zaprzęg, organizator może zapewnić tylko jeden z pojazdów wymienionych w pkt. 1.
    Na całym terenie zawodów wszystkie osoby dosiadające koni (zawodnicy, trenerzy, luzacy, itp.), jak również powożący i ich luzacy, muszą używać prawidłowo zapiętego ochronnego nakrycia głowy.

(...)

Interpretacja tego czy zapięcie ochronnego nakrycia głowy jest prawidłowe należy do SG zawodów, Szefa Komisarzy, jeśli taki został powołany lub Komisarza, w przypadku kiedy Szefa Komisarzy nie powołano.
      Wypada mieć nadzieję, że w końcu obrazki kiedy zapięcie kasku zwisało smętnie na klatce piersiowej startującego zawodnika przestaną urągać podstawowym zasadom bezpieczeństwa.

Od tej pory na czworobokach same kaski?
Trzeba by wystąpić z zapytaniem do PZJ o oficjalne stanowisko. Bo jeśli tak to by to się nijak nie miało do przepisów ujeżdżenia.
Koniczka, kilka miesięcy temu o tym pisałam. Ma to ponoć być rozwiązane tak, że osoba pełnoletnia będzie mogła jeździć czworobok w cylindrze "na własne żądanie". Juniorzy chyba też, ale tu nie jestem pewna, czy to nie będzie oświadczenie opiekunów.
Nie pierwszy to przypadek, kiedy zmieniają się Przepisy Ogólne, Przepisy dyscyplin dostosowuje się później, uwzględniając także wyjątki od reguł ogólnych.
No dobrze, a jak w takim razie wystąpić o pozwolenie na start w cylindrze, by było to uznane za "własne żądanie"?
I jak to w takim razie wygląda z rundą honorową w przypadku osoby startującej w mundurze? Na rundzie honorowej miejsce tradycyjnej rogatywki (policyjnej, wojskowej, wszystko jedno) zajmie nieubłagalnie kask?
xxmalinaxx, poczekajmy spokojnie na rozwiązania szczegółowe.
halo o ile się pojawią w najbliższym czasie 😉
Cześć dziewczyny.Mam pytanie.A co jeśli osoba mieszkająca w Polsce ma dwa obywatelstwa <niemieckie i polskie>?
nasicc, to zależy, w której federacji jeździeckiej jest zarejestrowana jako zawodnik, bo może reprezentować tylko jedną federację narodową. Dostosowuje się do wymogów tej federacji, w drugim kraju ew. wykupuje licencję gościnną. Niewykluczone, że na poziomie regionalnym, krajowym można zarejestrować się w obu federacjach (w obu płacąc składki itp.), na poziomie międzynarodowym trzeba dokonać wyboru.
A dokładnie jak to jest rejestrując się przykładowo w Niemczech tam również są zdawane odznaki tak jak tu w Polsce? Wie może ktoś jak to od tamtej strony wygląda? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
[s]Miał ktoś do czynienia  z pomiarem kuców do rejestracji w PZJ i udzieliłby mi kilku wskazówek, bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać [/s] 🤔
już wiem 🙂
Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi... Przy robieniu licencji ujeżdżeniowej muszę się zmieścić w roku kalendarzowym od pierwszego oczka do ostatniego, tak?
Tak.
Koniczka, dziękuję :kwiatek:
Koniczka, a jeszcze jedno - czy jeśli pozbierałam w tym roku oczka do licencji uj. a odznakę srebrną zrobię w przyszłym roku kalendarzowym to będą mi się liczyły oczka z tego, czy wszystko muszę zrobić w jednym roku?
Mam takie pytanie.. Wiem, ze dla dużych koni na konkursach licencyjnych przeszkody mają wysokość 105cm, ale jaką mają wysokość w takim konkursie dla kuców? Nigdzie nie mogę tego znaleźć...  :kwiatek:
kortina o ile mnie pamięć nie myli to 90 cm ?? jeżeli plotę głupoty to proszę mnie poprawić  🏇
epk, odznaka i normy mogą być zrobione w różnych latach 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się