Forum konie »

ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

To samo co na ZO
Plus licencja FEI
Czy robiąd dla konia licencję ZO też trzeba wysyłać paszport do PZJ jak kiedyś? Czy to jakoś uproszczono?
Czyli tych amatorów czy Elite nie da rady jechać na ogolnopolskiej?
Gillian, nieee, nie pomyślałam o magnetycznych. Ujeżdżenia w tym nie wolno jechać...
Perlica, nadal trzeba wysłać.

domiwa, nie ważne jaki konkurs jedziesz, koń i jeździec muszą mieć licencję FEI. Do zawodów w kraju nie trzeba mieć paszportu FEI.
Constantia, jesteś pewna? bo na stronie każą włożyć scany tylko, to może nie trzeba wysyłać już?
Perlica, musisz mieć pieczątkę. Do rejestracji wysyłasz skany żeby było szybciej w Artemorze. A potem wysyłasz, żeby podbili pieczątkę.

REJESTRACJA / LICENCJA KONIA
1. Rejestracja konia w PZJ
Należy dokonać zakupu i wypełnić wniosek rejestracyjny poprzez zakładkę Licencje Online znajdującej
się na stronie www.pzj.pl.
Do wniosku należy dołączyć następujące dokumenty:
 skan paszportu urzędowego konia z podstawowymi danymi, opisem słowno-graficznym,
rodowodem, informacjami hodowlanymi oraz potwierdzoną przez OZHK adnotacją o aktualnym
właścicielu konia
Minimalny wiek rejestrowanego konia - 4 lata.
Następnie paszport należy wysłać lub dostarczyć osobiście do Biura PZJ (03-589 Warszawa,
ul. Gilarska 5) celem obowiązkowej autoryzacji. Potwierdzeniem autoryzacji paszportu w PZJ jest
opieczętowana naklejka z danymi aktualnego właściciela i numerem konia. Paszport autoryzowany
przez PZJ ważny jest 4 lata.
Constantia, masz rację, głupia jestem.
Czy na zawodach ujeżdżeniowych można mieć pas na obtarcia?
Melanie, tylko podczas rozprężenia. Na czworoboku nie wolno.
_Gaga, dziękuję za odpowiedź!
Wykupuje właśnie licencję dla konia urodzonego w PL ale opisanego w Zangersheide i niestety nie da się wykupić licencji ZO bez dodatkowego opisu przez pzhk.
Widzę za to,że mogę wykupić licencję gościnną. Czy przy gościnnej nie muszę też wysyłać paszport do PZJ?
A w przypadku hodowli w Polsce pod paszportem zagranicznym gdzie właścicielem jest Polak nie ma opcji wykupu ZO licki bez opisu pzhk.
1000038282.jpg 1000038282.jpg
Perlica, ja ten zapis rozumiem tak, że jeśli hodowca jest Polakiem i nigdy konia nie sprzedał, to tej licencji gościnnej nie może wykupić. Ale jeśli inny Polak kupił konia od polskiego hodowcy z paszportem zagranicznym, to już może. Słowo klucz tutaj to "pozostaje on nadal".
Facella, tak, dokładnie. Właśnie taki mam przypadek.
Perlica, no to niestety musisz konia opisać w PZHK albo zmienić właściciela na papierze 😅
Facella, no, tylko ktoś w innym wątku przekonywał że nie ma potrzeby.

A trudno by hodowca 80 koni drugi raz je opisywał, bo to trochę dużo kosztuje.

Powiedzcie mi, czy na zawodach skokowych koń może startować w jakimkolwiek ogłowiu bezwędzidłowym, np. sidepull, czy tylko na hacku?
infantil, zgodnie z przepisami: "wodze muszą być połączone bezpośrednio z kiełznem albo z ogłowiem" i tyle.
Dzień dobry Wszystkim! Z góry przepraszam jeśli to jest niewłaściwy wątek ale pilnie potrzebuje się dowiedzieć jak przerejestrować konia do nowej stajni. Wcześniej był zarejestrowany w stajni państwowej, wiec rejestracja odbyła się przez księgowość. Będę ogromnie wdzięczna za jakakolwiek pomoc bo nie mam nawet pojęcia jak zacząć.
Niezapominajka7, chodzi Ci o przeniesienie konia, które trzeba wprowadzić w systemie IRZplus (ARiMR)? To robi właściciel stada (stajni /pensjonatu), wszystko jest opisane dość szczegółowo w wątku https://re-volta.pl/forum/topic/103481/1/
anai, dokładnie o to mi chodzi. Dziękuję wszystkim ogromnie za pomoc 🌸
Czy google tak mnie nie lubi czy już nie idzie znaleźć archiwalnych wyników zawodów ? Potrzebuje z 2007 roku. Ileś lat temu to dało się coś znaleźć a teraz nic.
domiwa, nie ma tzw. archiwum, bo dawniej wyniki zawodów zamieszczane były albo przez organizatorów albo przez portale podobne do naszego forum. Nie było artemora, nie było bazy typu livejumping, a we wszystkich WZJ-ach statystyki prowadziło się na kartce papieru, jeszcze długo po tym, jak można było to zdigitalizować 🙃. I wygląda na to, że te proste stronki organizatorów nie przetrwały próby czasu. Ja również znajduję 1 swój wynik z 2005 roku, mimo że startowałam jeszcze w kolejnych latach 😁 I kiedyś było to do odnalezienia (i wcześniejsze i późniejsze starty).
Na fb wyskoczył mi post z tego konta:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100040639548365
(ostatnie 2 wpisy)

niewidomy koń niedopuszczony do startu w towarzyskim ujeżdżeniu. I teraz pytanie, jest to zgodnie z przepisami? Niewidome konie nie mogą startować?
Nie znam w PL historii z niewidomimi końmi pod siodłem, ale za granicą trochę ich jest i świetnei sobie radzą.
xxagaxx, ale przykra sprawa dla zawodniczki, pisałabym odwołania i naglosila sprawę, nawet jeśli to zwykle towarzyskie
Sto lat temu stratowałam w skokach na klaczy ślepej na jedno oko. Potem miałam mojego pierwszego konia, który nie widział na jedno oko, a mimo to u poprzedniego właściciela startował w ujeżdżeniu z sukcesami na poziomie małej rundy i miał pierwsze miejsce w AMP.
Czyli koń ślepy połowicznie może skakać i startować poważne zawody w ujeżdżeniu, a na totalnie niewidomym nie można nawet wystartować w zawodach towarzyskich o złotą marchewkę i uścisk dłoni prezesa?
Jakbym była SG na zawodach, zgodnie z przepisami i po konsultacji z wetem i Komisją Ujeżdżenia - na pewno nie dopuściłabym niewidomego konia do startu. Nie znam pary, nie wiem jak są wyszkoleni, nie wiem czy nie dojdzie do sytuacji w której koń się spłoszy i w panice wpadnie w ludzi... Koń, który widzi odskakuje od różnych rzeczy / ludzi / zwierząt. Niewidomy ich nie widzi i może zrobić krzywdę komuś i sobie...
Oczywiście może to też odwalić zdrowy koń, jednak przy niewidomym szanse znacząco rosną... Przepis mówi, że koń ma być zdrowy i w formie do startu. Jak widać - weterynarze i Komisja konkurencji nie uważają konia niewidomego za w pełni zdrowego.
Gaga a jaka jest definicja - zdrowy koń według przepisów ?
co byś zrobiła gdyby zawodniczka przedstawiła zaświadczenie od swojego weta z datą obecnego dnia że kon jest zdrowy i nie widzi przeciwwskazań do startu ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się