Forum towarzyskie »

500+ jaką macie opinie o tym programie?

Nestor, właśnie to m.in. mam na myśli pisząc o naszych realiach, tyle że ja nie uważam, że rozwiązaniem jest utrzymywanie niewolników, a doprowadzenie do tego, aby niewolnikami być przestali.
Niestety z ostatnim zdaniem muszę się zgodzić.
halo, mimo wszystko mam cichą nadzieję, że do tego nie dojdzie 🙁 . Na dzień dzisiejszy ciężko mi jest to sobie nawet wyobrazić.
jkobus, 1,2,3 - ok, tu się zgadzam. 4 - owszem nie ma, ale o wiele taniej byłoby taką strukturę stworzyć, niż zapewniać np. tym, o których wspominasz w pkt. 3. 5 - trzeba zatem zacząć to kontrolować z głową.
Kurczak, niezbyt daleko odeszliśmy od "chleba i igrzysk". Igrzyska mamy do wyboru, do koloru (smartfony, seriale, internety, współczesny sport - gladiatorów; dla ambitniejszych "hobby", dla mniej - używki wszelkiej maści). Czas na CHLEB.
Przypominam, że u źródła chodziło o darmowe igrzyska i darmowy chleb.
Nie da się "kontrolować z głową". Nie leży to w ludzkiej mocy. Trzeba by przynajmniej do każdej, objętej pomocą państwa rodziny, przydzielić osobnego kuratora (a nie, jak jest teraz, jednego na wiele takich rodzin), który by dzień w dzień za nimi łaził i na każdym kroku kontrolował. Albo pozakładać wszystkim korzystającym z pomocy państwa jakieś obroże elektroniczne - jak niektórym skazanym.

O wiele taniej i o wiele mniej upokarzająco jest po prostu dać wszystkim po równo. To nie wymaga praktycznie żadnej kontroli i mamy 100% pewności, że nie będzie żadnych, ale to żadnych oszustw. Z czasem - ludzie zapomną, jak się naciąga i oszukuje "na socjal"...
No i się zaczyna. Ci trzeźwo myślący mają już dość populizmu http://tvn24bis.pl/emerytury,84/reforma-emerytalna-trzech-ministrow-mowi-nie,661676.html

P.S Morawiecki już to samo powiedział o 500 + ale mało go prezes nie zjadł  😁
smok - czy Ty czytasz tylko tvn??  😲
smok - czy Ty czytasz tylko tvn??  😲

Czytać mogę co chcę , ale wnioski nasuwają się same.

P.S Czy są jakieś inne źródła które podają euforyczne podejście Morawieckiego do pomysłów rządu ? 😁
Wszystkim po równo, sprawiedliwie i każdemu ocet a papier toaletowy tylko za makulaturę  😵
Och, Kaziku, proroku...
ciekawe kiedy tego Morawieckiego wykopią
Bardzo dobry pomysł.

W ogóle program "500+" to koncepcja z wielkim potencjałem na przyszłość. Ostatnio sobie liczyłem dla intelektualnej satysfakcji ile by kosztowało uznanie, że KAŻDEMU obywatelowi od poczęcia do śmierci należy się od państwa 500 złotych miesięcznie.

Około 240 mld PLN rocznie.

Przeczytawszy intelektualną satysfakcję jkobusa czuję się upoważniona do takiego wpisu.

Zasłyszane w RFM. Dzwoni facet do radia i mówi: Złapała mnie policja i wlepili mi mandat 500 złotowy za przekroczenie szybkości. Mandat ten będę musiał zapłacić z peiniędzy z programu 500+. Proszę powiedzieć pani premier Szydło, że kto daje i zabiera ten się w piekle poniewiera. 
trusia, nie no, bez przesady. To nie wina Szydło, że facet nie przestrzega przepisów i zgodnie z prawem musi ponieść za to karę.
Naprawdę odczytałaś to jako zarzut wobec Szydło?    😵 
Nie Twój przecież, tylko tego pana 😉
Myślę, że pan też nie mówił tego poważnie.    😉

Chociaż kiedyś kolega w rozliczeniu podróży służbowej, w której był służbowym samochodoem, wystąpił o zwrot madatu, który zapłacił.    😀
Teraz namawiają żeby 500 + inwestować w obligacje skarbu państwa. Czyli dają po to żeby pożyczyć dla następnych  😁 😵 Fajne  😁 W ten sposób obracając pieniędzmi , zostawią długi dla następnych . Każdy po nich będzie zły , bo ludzie inwestowali 500+ a potem nie ma komu oddać  😵

Póki co plebsowi dali 500 + a sobie 5000 +  😁 😁 😁 http://kontakt24.tvn24.pl/podwyzki-dla-politykow-beztroska-pis-jest-porazajaca-vs-krok-w-dobrym-kierunku,1009,gt
na ośmiorniczki kasę trzeba mieć 😎
na ośmiorniczki kasę trzeba mieć 😎

Na ośmiorniczki to pójdą służbowe , a tu piszemy o kasie własnej .  😁
Może właśnie chodzi o to, żeby mogli wykładać "swoją", a nie ruszali służbowej  🤔
Może właśnie chodzi o to, żeby mogli wykładać "swoją", a nie ruszali służbowej  :???:

Na pewno  😁 😁 😁
Oni chcą naszego dobra.
Nie wiem czy wystarczy w piwnicy schować, czy lepiej jednak zakopać pod brzozą.
dea, jak zakopywać to pod krzyżem  😂
No co Ty, będą ekshumować i znajdą. Wszystko ekshumują, nawet Pianissimę.
Nie ma jak własna brzoza. Liczę na to, że od brzóz stronią jednak  😀iabeł:
Obawiam się, że brzozy będą likwidowane z polskiego krajobrazu 🙁
Oni chcą naszego dobra.
Nie wiem czy wystarczy w piwnicy schować, czy lepiej jednak zakopać pod brzozą.

Najlepiej inwestować w Turcji (sarkazm).
Już e tym roku brakuje kasy http://tvn24bis.pl/pieniadze,79/program-rodzina-500-plus-henryk-kowalczyk-brakuje-5-mld-zl,667035.html

A myślałem że uda się pokryć ze sprzedaży LTE. A co będzie w następnym ???? W następnym potrzeba ponad 23 mld zł a już w tym jest 5 mld deficytu  😵
Polacy rzucili się na socjal

http://m.money.pl/wiadomosci/artykul/program-500-plus-zasilki-rodzinne,113,0,2208881.html

Bo zamiast dac 50 to dali 500. Rzeczywiscie trudno się było domyśleć, że tak się stanie :/
Naboo, z drugiej strony nie mówi się o tym co się stanie jak zlikwiduje się KRUS. Ilu będzie dodatkowo bezrobotnych i jak spadną dochody. A zakusy są.
Prawda jest taka, że poza dużymi miastami jest coraz gorzej. Narzeka bardzo dużo znajomych przedsiębiorców. Ich dochody w ciągu 5 lat spadły od 50%. Muszą pracować więcej sami, zatrudniają coraz mniej osób na coraz gorszych warunkach.
500 to nie jest wyjście. Potrzeba wabika dla inwestorów i wsparcia dla przedsiębiorców.
Na razie jest podniesienie kwoty wolnej od podatków dla "ciężko pracujących polityków"  🤬 i niepracujących matek dokładnie dwojga dzieci. Z przychodem 1 tys. miesięcznie jużeś krezus i nadajesz się do dojenia. Nie wierzę, że tak bezczelnie jadą. Ile jeszcze bzdur kupi ciemna masa za tę tanią pasztetową?
dea, duużo
dea, bardzo dużo  🙄

[img][/img]
[img][/img]
i nasz ulubieniec
[img][/img]

Mój mąż rozmawiał z wójtem z jednej z podwarszawskch gmin. I wójt ten wyklina 500+ w żywy kamień.  Przed tym kupowaniem wyborców za cudze pieniądze (wg mnie to określa ten program) ludzie przychodzili po zasiłki i wtedy w jakiś sposób byli „zachęcani” do różnych prac porządkowych na rzecz gminy.  Teraz dostając te 1000 czy 1500 czy ... beneficjenci wypięli się na zasiłki, bo 500+ wystarcza im na zaspokojenia ich pragnienia (widocznie więcej skonsumować się nie daje) i wójt ludzi do pracy nie może znaleźć. Taka kolejna odsłona dobrej zmiany. 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się