Lenka, a czy na prawdę jest sens teraz rzucać nazwiskami? Chodzi o problem ogólnie i o to, co można z nim zrobić, a nie o piętnowanie teraz tych dzieciaków.
A moim zdaniem należy i trzeba napiętnować, może zrozumie, wstydu się naje, może klub albo trener też się powstydzi że takiego potworka wysłał. Ale potem pewnie będzie rozprawa za pomowienia i inne takie, więc nie zrobi się nic.. 🙄
A moim zdaniem należy i trzeba napiętnować, może zrozumie, wstydu się naje, może klub albo trener też się powstydzi że takiego potworka wysłał. Ale potem pewnie będzie rozprawa za pomowienia i inne takie, więc nie zrobi się nic.. 🙄
No właśnie ,szczególnie ze nie powinno się tego poprostu zostawiać 🤦
A jak to wygląda w świecie zwierząt: jak wygląda dyscyplinowanie nieposłusznych źrebiąt, szczeniąt, kociąt itd. jak zwykłe "powiedzenie" nie/nie wolno, nie skutkuje? Tak z ciekawości pytam.
znalazłam nazwisko dziewczynki, która biła kuca po brzuchu. Stacjonuje w pobliskiej stajni. Szczerze mówiąc, to spodziewałam się że to właśnie ona. Pamiętam jak moja córcia zdawała odznakę jeżdżę konno w stajni, w której zawodniczka stacjonuje. Owa zawodniczka wraz z koleżankami wyśmiewały głośno sposób w jaki dzieci zakładały nieporadnie ogłowia, myliły nazwy części rzędu, zawijały owijki. Niestety pani prowadząca zajęcia nie reagowała na to chamstwo, dopiero gdy ja nie wytrzymałam i zwróciłam gówniarom uwagę, to Pani prowadząca poprosiła, żeby wyszły. Gdzie jest problem: rodzice są majętni, wiele-znaczący w małym miasteczku, a stajnia z nimi powiązana szeregiem różnych zależności finansowo-towarzyskich. Pewnie dlatego niektórym wolno więcej. A mała zawodniczka, no cóż... gwiazda!
Brzezinko wielu rodziców niejeżdżacych, których znam, nie rozumie, że dziecko wyładowuje frustrację na koniu i przelewa na niego odpowiedzialność, za własne błędy. Rodzice myślą, że koń (zwłaszcza jeśli jest to koń szkółkowy) jest złośliwy, źle wyszkolony, wredny i specjalnie chce dziecku zrobić krzywdę, choć ono bardzo się stara. Laik nie widzi takich niuansów jak źle wykonany najazd, za dalekie albo za bliskie odbicie, czy cofnięta łapa w skoku. My jeżdżące patrzymy z innej perspektywy.
Rudzik, jako osoba współpracująca przy organizacji zawodów regionalnych w jednej z podwrocławskich stajni miałam okazję wielokrotnie obserwować to dziecko. To jest absolutny obłęd włącznie z histerią wynikającą z przegrania z konkurencją - taką histerią z rykiem na parkurze i dekoracji. Zresztą podobnie reagują rodzice i trener. Komuś tam chyba pomieszała się zabawa w początki sportu z konkursami GP w Pucharze Świata.
epk szkoda dziecka, szkoda konia. Bo to niestety wina rodziców. niestety wśród lokalnych amazonek ta dziewczynka jest celebrytką i wszystkie chcą ją naśladować.
[quote author=Karla🙂 link=topic=99207.msg2504538#msg2504538 date=1456754318] raczej- wychowujmy odpowiedzialnie dzieci by nie bily koni, jesli bija mozna uzyc innej kary (np. nie kupic nowego fraka😉 ) [/quote]
Dzieci biją konie na zawodach . To gdzie są sędziowie ??? 3 razy klepniesz konia batem i wyp.......sz z parkuru a dodatkowo możesz dostać karę zawieszenia w startach. Nie widziałem ostatnio takich sytuacji. Chyba o tych sytuacja piszą ci co nie jeżdżą na zawody tylko słyszeli od 10 tej osoby powielane bzdury. 😤
[quote author=_Gaga link=topic=99207.msg2504861#msg2504861 date=1456815261] 3 razy klepniesz konia batem i wyp.......sz z parkuru a dodatkowo możesz dostać karę zawieszenia w startach.
Oo jest taki przepis? Możesz podać źródło? [/quote]
Pani sędzio 😲
Art . 243 pkt 2,2 pkt 2,3
2.2. Nadmierne użycie bata • bat nie może być używany do dawania upustu emocjom zawodnika. Takie działanie zawsze uważane jest za nadmierne użycie; • bat nie może być użyty po wyeliminowaniu zawodnika; • bat nigdy nie może być używany ruchem znad głowy (np. zawodnik batem trzymanym w prawej ręce uderza lewy bok konia). Trzymanie bata nad głową konia zawsze uważane jest za nadmierne użycie; • koń nigdy nie może być uderzony więcej trzy razy pod rząd. Przypadek, gdy skóra konia jest pęknięta zawsze uważany jest za nadmierne użycie bata; Zawodnik, który nadużywa bata, lub używa go w niewłaściwy sposób, będzie zdyskwalifikowany i może zostać ukarany finansowo według uznania komisji sędziowskiej.
2.3. Inne formy niedozwolonego postępowania z końmi. Jakiekolwiek inne formy niedozwolonego postępowania z końmi (między innymi uwrażliwianie lub znieczulanie kończyn, stosowanie zabronionych metod treningowych, nadmierne użycie ostróg i inne przypadki opisane w przepisach weterynaryjnych lub innych uregulowaniach, są także zabronione i muszą być karane zgodnie