powiat wodzisławski, Śląsk. Dekoder fajny, ale na razie słabo się rusza- albo idzie jak sierota, albo się jara, stawia ogon w górę i capluje. Zobaczymy na wiosnę, jak popracuje w zaprzęgu i pod siodłem, obędzie się z otoczeniem i wyjazdami, to może się trochę poprawi.
Spokojnie,młody ogier 🙂 troszke nabierze masy i bedzie git 🙂tylko szkoda,że ta kłoda słabsza...Czy ktoś wie jak prezentuje sie tegoroczny dzierzawa ogierow ??Rozdział był 27 listopada w Ksiązu.
W zeszłym roku pożegnały się z tym światem ogiery Bulwar i Arenal.
Ktoś pytał dlaczego klaczy xx się mało używa w hodowli ślązaków? Bo jak się urodzi źrebak, to może być tak cienkokostny, że nie zakwalifikuje się do hodowli. Bezpieczniej użyć ogiera xx na klacz śląską.
Hej, też jestem miłośniczką tej rasy. Strasznie marzy mi się kary śląsak z łysinką, no po prostu mam hopla na tym punkcie. I chciałam zapytać ile kosztuje stanówka np. ślązakiem w książu ? powiedzmy..a polecimy z grubej rury : LOKANEM ?? 😀
Ogier z wybitną urodą i rewelacyjnym ruchem w kłusie i stępie.
2005r. Czempion Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych – Polagra
Od 2007r. startuje w zaprzęgach jednokonnych z Bartłomiejem Kwiatkiem. Zwycięzca najpoważniejszych zawodów międzynarodowych w Europie i Polsce. Trzykrotny Mistrz Polski. Razem i innymi ogierami SO Książ - piąty raz I m-ce w rankingu FEI
Wicemistrz świata z Bartłomiejem Kwiatkiem w zaprzęgach jednokonnych w Patroni del Vivaro 2010r.
Stanówka 1.000,- pierwsza ruja; kolejne ruje po 500,-
Śmieszna sprawa,bo nikt nie gwarantuje,żę źrebak będzie dobry,trzeba dobrze skojarzyć,a prawdopodobnie za stanówkę zapłacisz więcej niż będzie wart źrebak 🙂
I tak teraz jest wyższa cena, ale pamiętam ze 2-3? lata temu, jak Lokan był świeżo po MŚ, to stanówka kosztowała 500 zł, a na aukcji po ZT odsadki po nim szły za 2000 zł. I nawet tu na forum się oburzałam, że jak to możliwe, by stanówka Vicemistrzem Świata!!!! kosztowała 500 zł, że sama stanówka to powinno być 2000 zł minimum, a źrebaki za sam fakt pochodzenia po takim ogierze powinny mieć cenę od 10000 zł w górę. Wiem wiem, nierealne u nas, ale na bank na zachodzie by tak było 🙄 Samego Lokana moim zdaniem ciężko ocenić jako reproduktora, bo ma tylko 99 sztuk opisanego potomstwa, z czego np. tylko 13 sztuk w 2013 roku urodzonych, a 9 w 2012. I z ciekawostek- w 2013 roku życie stracił uznany syn Lokana, IX.
AleksandraAlicja,duzo racji,rzeczywiscie ciężko ocenic jako reproduktora,cos ostatnio za duzo tych koni pada,własnie teraz chyba 1500 jest za stanówkę....