Forum konie »

Ślązaki - kącik oddanych miłośników rasy :)

Mój gruby chodzi pod rekreacją. Pod dzieciakami odstawia różne sceny - w galopie łeb w dół i z zadu 😉) Wyciąga wodze, potyka się. Pode mną.. na początku musze mu przypomnieć kto na nim siedzi i że ze mną nie ma żartów. Później chodzi suuuuper, i przykłada się nawet  😀
Pare fotek z kwalifikacji do ZT w Książu:

http://swiatkoni.pl/gallery-photos/822.html

faraa masz zdjęcia ZT z kwietnia klaczy ?
Mam mieszane uczucia do tych zdjęć.
Jeżeli ktoś stara się o zakwalifikowanie się konia do ZT, to powinien się chyba jakoś o to postarać, czyż nie? Konie miały źle dopasowane ogłowia, czy też, pożal się Boże kantary z wędzidłem z werblikami, koreczki w wielu przypadkach z daleka wyglądały byle jak i robione na szybko, a pan prezentujący konia w kraciastej koszuli oraz "młody" w jeansach mnie po prostu dobili. Przynajmniej panowie w furażerkach nadrobili wyglądem. Wydawało mi się, że jak się prezentuje konia, to wszystko powinno być "tip - top", a tu takie rozczarowanie. Jeszcze do tego problemy z zaprzęgnięciem jednego z koni - nie byłam tam, może po prostu mieli gorszy dzień, ale nie zmienia to faktu, że taka sytuacja w ogóle psuje ogólne wrażenie tych kwalifikacji.
Jeszcze takie maleńkie "ale" - co do zaprzęgu siwek - jasno brązowa uprząż. Nie znam się na zaprzęgach, więc nie za wiele mogę powiedzieć i zdaję sobie sprawę, że uprząż to bardzo droga impreza, ale niestety, jej kolor bardzo utrudniał skupienie się na samym koniu (który mimo to bardzo, bardzo mi się podobał). Ktoś, kto planuje pokazywać się z koniem przed sędziami powinien o czymś takim pomyśleć wcześniej i wybrać kolor bardziej neutralny.

Faraa, zdjęcia prześliczne! 👍
ikarina moje były na ZT i odwiedzałam je 3 razy (?) + na próbę przyjechałam  😎 kantary z werblikami to już masakra, takie coś to moje konie mają na wybiegu, a niektóre konie nadal mają, co do ubioru bez przesady  👍
Moim zdaniem prezentując konia powinno się wyglądać schludnie. Jakie zrobię ogólne wrażenie na sędziach, jeżeli prezentując konia będę nosiła dżinsową miniówkę, różową koszulkę z napisem SEXY i japonki?
Zależy czy sędziować będą faceci  😁
No to wtedy tylko kostium kąpielowy, bądź biała koszulka, gdy pada deszcz 😉
Fara - zdjęcia przepiękne
to mój Koranek ostatnio obfotografowany

ja czekam na zdjecia od Bischy L z mojej ostatniej jazdy z grubym.

Notabene po 9 tyg nie jeżdzenia koń i ja zrobiliśmy się rozlaźli i trzeba od nowa popracować- co na razie szaro widzę gdyz dni wolne w pracy mam nie reguralnie a więc będzie ino ciekawie.
asds, czekam z niecierpliwością na Twoje fotki, dawno nie wstawiałaś swojego przystojniaka 🙂
no lato mu słuzyło...przytył  😂
Kobyłka kolegi, nie mogłam się powstrzymać - pulpecik, ale apetyczny 🙂

piękna kobyłka 🙂
i jak ją muchy zaatakowały!
W końcu pulpecik apetyczny  😉
tereska wrzuć więcej fotek, piękna bestyja, jaki ma papier ?
No to pochwalę się, że to moja myśl hodowlana, sprzedana niestety jeszcze w łonie matki...
Matka Astora po As, ojciec Orbaldo 🙂
tereska Kobieto, Ty się normalnie marnujesz  🤣
zobaczymy na wiosnę co wyjdzie z Twojej kolejnej myśli hodowlanej  🙄
To  ja wklejam coś grubego . Macie dwoód ze konisko żyje i utyło jak mało co.

W końcu dopasowanym ogłowiu 😉 w rozmiarze wiadro +

I  nastrój koniska na myśl o pracy  😀iabeł:

Dla zainteresowanych....Nasz stylizowany wiejsko-festyniarski kantar jest z starej kolekcji Api? bodajże - rozmiar full - kosztuje chyba 25 zł a jest naprawdę duży - z spokojem można na ślązaki kupować 🙂 w ciemno

asds, super mu w tym czapraku !  😀 i widze,że nie tylko mój ślązak 'cieszy się' gdy ma iść na jazde  😁
+ chyba będę musiała zostawić Atuta...  😕
lol...co się dzieje?
lol ?  😂
Ogólnie instruktorka chce przyjąć oferte z innej stajni - full wypas. A Atut i reszta naszych koni - padoki,padoki,padoki. Ma być na nich początkująca rekreacja niby. Chociaż wątpie czy instruktorka wyrobi się z czasem... Ale dla Grubego to chyba dobrze - ma już te 17nascie lat, teraz zaczynam skoki, a szkoda mi go. Tak to pochodzi tę godzinę dziennie stępo-kłusami, przeszkoli dzieciaki, i na padok...więc może to i lepiej. Ale tęsknić będę strasznie !  😕

btw. też macie problemy z siodlaniem waszych ślązaków? U mojego albo na łopatkach, albo strasznie z tyłu  🤔
asds, co tak skromnie ze zdjęciami? ja to nigdy się na Twoją kluskę napatrzeć nie mogę... jakoś ten typ mnie kręci hehe
Czy mi się wydaje, czy ogonek ma coraz krótszy?
Nie wydaje ci się....po prostu jednego dnia wrócił z trawy z krótszym ogonem...sprawa dla archiwum x
asds, to poskąpiłaś fotek 🙁 a ja miałam nadzieję na jakieś z jazdy 🙁
btw. też macie problemy z siodlaniem waszych ślązaków? U mojego albo na łopatkach, albo strasznie z tyłu  🤔

ja mam problem, choc on slaski tylko w 1/4. siodlam tego konia niemal codziennie od dwoch lat, i zawsze najwiecej czasu zabiera mi polozenie siodla i zelu we wlasciwym miejscu... zakladam, przesuwam, poprawiam, poprawiam...
Ogólnie to mamy siodło skokowe? wszechstronne o prof. skokowym?
I u nas to wygląda tak :

I jestem straaasznie dumna, z rekreacyjnego tuptusia robi się coraz lepszy koń - ładnie idzie od zadu, dobre tempo. No,a mnie proszę wyciąć  🏇

jakieś porady? wiem,że to nie interpretacja,ale tu też chętnie wysłucham  😀
Atutowa bardziej odchyl się do tylu, dociąż mu zad a nie łopatke- powinnien wtedy aktywniej do przodu iśc...Ja bym na twoim miejscu trochę niżej z dłońmi zeszła. Mi sie przynajmniej tak wygodniej jeździ i gruby chętniej na kontakt przechodzi.

Ale najważniejsze bardziej do tyłu - przynajmniej w mojej nie fachowej opini.

Aaa.....I na pierwszym zdjeciu masz stopę za bardzo do przodu....biodro bioderko nasze na wysokości

Ja na grubego zakładam Prestige venezie vsd  starą wersje i według mnie jest to idealne siodło na ślązaka - nie mam żadnych problemów z ułożeniem jej na grubym. Po podciągnięciu popręgu w stępie siodło jest w miejscu i nigdzie się nie rusza.

Jak ktoś chce mogę wrzucić fotki samego siodła bez konia
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się