Jestem na etapie szacowania kosztów budowy stajni na 20 koni oraz infrastrukturą (siodlarnia, myjka itp itd) Na wstępnym etapie projektu technicznego pojawił się pomysł pokrycia dachu blachą trapezową z powłoką zapobiegającą skraplaniu się wody bez ocieplenia. To jest właśnie powód mojego postu - chciałbym poznać opinię na temat tego pomysłu - w zakresie dotyczącym temperatury w stajni gdyż moim zdaniem zimą może być za zimno a latem odwrotnie może się zbytnio nagrzewać. Do tego dochodzą moje wątpliwości dotyczące hałasu w trakcie deszczu czy jeszcze gorzej gradu - wszak to jest tylko cienka blacha. Najbardziej interesują mnie opinie osób, które z takim dachem się spotkały - według architekta "na zachodzie to jest standard". Wiadomo, że przy takiej inwestycji w sytuacji gdy szczęście w lotto nie sprzyja ważne jest przede wszystkim maksymalne racjonalizowanie kosztów budowy.
Będę wdzięczny za opinie a przede wszystkim doświadczenia.
Gaga, dziękuje za sugestię i linki - oba tematy znam i przestudiowałem. Mój wątek dotyczy zastosowania na dach blachy trapezowej z powłoką antykondensacyjną DR!PSTOP, która teoretycznie produkowana jest głównie z myślą o budynkach gospodarskich. W obu zacytowanych wątkach nie ma o tym mowy dlatego założyłem wątek aby zweryfikować koncepcję architekta od strony dobrostanu koni. Zatem jeżeli jest ktoś na forum kto ma w tym zakresie jakieś doświadczenie to proszę o opinię.