Forum konie »

Czy to dobry pomysł na dach nad stajnią - blacha trapezowa

Witam,

Jestem na etapie szacowania kosztów budowy stajni na 20 koni oraz infrastrukturą (siodlarnia, myjka itp itd)
Na wstępnym etapie projektu technicznego pojawił się pomysł pokrycia dachu blachą trapezową z powłoką zapobiegającą skraplaniu się wody bez ocieplenia.
To jest właśnie powód mojego postu - chciałbym poznać opinię na temat tego pomysłu - w zakresie dotyczącym temperatury w stajni gdyż moim zdaniem zimą może być za zimno a latem odwrotnie może się zbytnio nagrzewać. Do tego dochodzą moje wątpliwości dotyczące hałasu w trakcie deszczu czy jeszcze gorzej gradu - wszak to jest tylko cienka blacha.
Najbardziej interesują mnie opinie osób, które z takim dachem się spotkały - według architekta "na zachodzie to jest standard".
Wiadomo, że przy takiej inwestycji w sytuacji gdy szczęście w lotto nie sprzyja ważne jest przede wszystkim maksymalne racjonalizowanie kosztów budowy.

Będę wdzięczny za opinie a przede wszystkim doświadczenia.

Pozdrawiam

erpe
wątek zamknięty
erpe1973, nie, bez ocieplenia to nie jest dobry pomysł
Za to wspaniałym pomysłem jest przeczytanie i stosowanie regulaminu, w tym nie tworzenie dubli
Tematów nt budowy stajni na forum jest kilka
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,19013.0.html
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,841.0.html

wątek zamknięty
Gaga, dziękuje za sugestię i linki - oba tematy znam i przestudiowałem.
Mój wątek dotyczy zastosowania na dach blachy trapezowej z powłoką antykondensacyjną DR!PSTOP, która teoretycznie produkowana jest głównie z myślą o budynkach gospodarskich. W obu zacytowanych wątkach nie ma o tym mowy dlatego założyłem wątek aby zweryfikować koncepcję architekta od strony dobrostanu koni.
Zatem jeżeli jest ktoś na forum kto ma w tym zakresie jakieś doświadczenie to proszę o opinię.

Pozdrawiam w Nowym, 2016 roku.

wątek zamknięty
erpe1973, zgodnie z sugestią pytaj we wskazanych tematach.
wątek zamknięty

Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.