miał może ktoś do czynienia z sigmą 70-300 APO 4-5.6 Macro da się ona przymocować do sonego alfy 200? bo porzebuję obiektyw o mniej więcej takich parametrach do tego aparatu... help meee... 😉
miał może ktoś do czynienia z sigmą 70-300 APO 4-5.6 Macro da się ona przymocować do sonego alfy 200? bo porzebuję obiektyw o mniej więcej takich parametrach do tego aparatu... help meee... 😉
Mam ten obiektyw od ponad roku i nie narzekam 🙂 - tylko mam go do Canona, wiec nie umiem powiedziec, czy pasuje do alfy... Ale sam obiektywa jest ok i ma adekwatna cene do swoich mozliwosci.
Olciiik mam też tą sigmę ale do Nikona D60 , sprawdza się ok , poza awarią autofokusa (jak to stwierdzili w serwisie , między pierscieniami był piasek-trudno by go nie było skoro u mnie same piaski , ale , hmm przecież ja nie obsypuję obiektywu piaskiem , nie kładę na nim , itp... a co z ludźmi którzy wyjeżdżają na wakacje na plaże , tez maja nie robić zdjęć?) sprawuje się ok , choć mógłby być cichszy ... każda firma stosuje inne mocowanie obiektywu , więc obiektywy też są dostosowane do marek aparatów ... Presja miała kupować taki , bo ma sonkę , lecz kupiła w końcu oryginalny ...
Aga , mnie zawsze brakowało przy 200 tego kroku do przodu , dlatego wziełam 70-300 , poza tym wartość min przysłony przy 300 to 5.6 , w użytkowaniu przy 200 łapie 4.5 - 5.0 a więc dużo mniej niż proponowane 200 , 6.3 , to zdecydowanie za ciemne obiektywy ... plusem proponowanych 200 jest ich zakres i robienie zdjęć bez wymiany na kitówkę 18-55 ... dla mnie podkreślam to jeszcze raz , przy 18-200 , to górne 6.3 , jest hmm bardzo ciemne ... Nikon Nikkor AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED porównywalna cena , a cichszy i lepszy światłem ...
Orientuje się ktoś moze czy obiektyw od starych aparatów niszczy jakość zdjęć po podłączeniu do lustrzanki? Bo ja mam Canona 400d i ostatnio znalazłam u rodziny stary, duży obiektyw. Pasuje do lustrzanki idealnie, ale ... no własnie... czy jakość zdjęcia nie będzie gorsza?
Może ktoś miał z czymś takim do czynienia ? 🙂
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] za przemycanie ogłoszeń. wygasa 13 II 09
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] wyciszenie za nadmierną edycję swojego postu, która zmienia tok dyskusji. wygasa 1 III 09
Myślałam o tej Sigmie, ale opinie sa podzielone. Czytalam co prawda wasze zdanie na jej temat - posty wyzej 😉 - ale moze ktos mi cos o niej powiedziec pod katem tego czego ja potrzebuje?
Martva, do sportów halowych potrzebne jest szkło jasne, o szybkim autofokusie i niekoniecznie bardzo długiej ogniskowej. Ale takie szkło kosztuje. Dużo też zależy od tego, jakie ISO jest dla Ciebie akceptowalne. Mam Ci coś polecić to polecam - N AF-S 70-200 VR ale kosztuje nie 500 zł a 5 tys. Napisz ile możesz wydać, czy robiłaś już halówki i jakich ogniskowych przede wszystkim używałaś.
Tylko,ze ja nie potrzebuje szkla do robienia zdjecia w halach tylko na zewnatrz wlasnie 😉 Wydac w zasadzie moge niewiele, powiedzmy,ze tak do 600-700zł (wiem, wiem,ze troche kiepsko 🤔wirek🙂 teraz mam obiektyw 18-55 czyli KIT, a potrzebuje czegos na duze zblizenia stad to 70-300. Przepraszam,ze nie pisze skladnie itd. ale prawde powiedziawszy raczkuje dopiero w fotografii 😉 :kwiatek: