Forum konie »

turystyczne rajdy konne, turystyka konna

😅 Zajmujemy się takimi wycieczkami🙂 na Ukrainie w górach (Zakarpacie)
Trzydniowa wycieczka konna w wielkiej międzynarodowej grupie (do 35 osób). Rajdy, transfer, wyżywienie, nocleg, czan, degustacja potraw lokalnej kuchni Zakarpacia w cenie. W kalendarzu na stronie www.hutsulpony.com takie wycieczki poznaczono jak "Peter's Czech and Slovak group",  "Peter's Slovak group'' i zajmuje 3 dni (ale tak naprawdę to uciekamy z gór na 4 dzień około 10 rano). Sezon wycieczek od 1 maja do 1 listopada. Do każdej wycieczki możemy dodać do 10 osób (pozostałe miejsca już są zajęte).
Opis programu wycieczki z „planem” , zdjęciami, video  i wszystkim🙂: https://www.hutsulpony.com/trzydni

kochani, czy jest to Ktoś kto orientuje się w ofercie rajdów konnych dla nieposiadajacych własnego rajdowego konia?
Poszukuje jakiejś oferty na 6-9 dni najchętniej po górach (możne być cokolwiek innego byleby widoki były piękne) i w spartańskich warunkach (czyli głównie ze spaniem pod namiotem i jedzeniem byle czego :kocham🙂, ale głównie zależy mi żeby trafić na ludzi którzy szanują swoje konie. Nie chciałabym zastać na miejscu zabiedzonych chabet, które przewodnik każe kopać co krok "bo są leniwe, a turysty laicy i tak  nie ogarną" :/. Wiecie o co mi chodzi.

Jeśli jest na forum, ktoś kto też szuka podobnej oferty, zapraszam do kontaktu - w kupie raźniej! 🏇

Będę wdzięczna za każde info!

Czy zna ktoś jakieś miejsca, gdzie prowadzone są rajdy, w których można uczestniczyć z własnym koniem? 😉
julita123, jaki region? W drugiej połowie sierpnia organizujemy prywatnie rajd ok. 4-dniowy w okolice Kamiennej Góry.
Ja w drugiej połowie sierpnia jadę konno ze śląska w okolice zachodniopomorskiego, chętnie spotkam się po drodzę z kimś kto miałby ochotę mi potowarzyszyć na jakimś odcinku trasy 🙂
Spanie pod chmurką lub u kogoś kto mnie przygarnie pod swój dach 🙂 Jadę dwoma końmi.
ansc - gdzie w zachodniopomorskie jedziesz? Ja okolice Szczecinka - jeśli po drodze to zapraszam 🙂
Raczej przy granicy z Wielkopolskim, okolice Trzcianki. Ale bardzo dziękuję za zaproszenie  :kwiatek:
Ja lubuskie, ewentualnie pobliskie dolnośląskie.
Ansc, nie będziesz przez lubuskie jechać? 😉
Moja trasa 🙂
[quote author=Na_biegunach link=topic=98022.msg2752895#msg2752895 date=1517353332]
julita123, jaki region? W drugiej połowie sierpnia organizujemy prywatnie rajd ok. 4-dniowy w okolice Kamiennej Góry.
[/quote]
Lubuskie, Na_biegunach 😉
U mnie to dalsze-dalsze dolnośląskie :P W planie piękne górskie widoki, zwiedzanie m.in. Krzeszowa i może skok za czeską granicę na :piwo:
To może ja jeszcze dodam istotną rzecz - chodzi o rajd, w którym będzie mogła uczestniczyć osoba niepełnoletnia (młodzież), ze swoim koniem 😉
Zapytam jeszcze tutaj.
Czy ktoś z was uczestniczył w rajdach z Choczewa?
Znajoma szuka oferty rajdu konnego, 2-4 dni, dla osób średniozaawansowanych (poruszają się w 3 chodach ale to tyle 😉, w wakacje, możecie coś polecić?
Góry, morze, mazury? Gdziekolwiek, gdzie miejsce jest godne polecenia 😀 
Zależy co koleżanka preferuje 🙂 Rajd objazdowy ze spaniem w namiocie czy spanie na miejscu i codzienne wyjazdy. Kameralnie i spokojnie czy w dużej grupie i imprezowo?
Na_biegunach, pod namiotami byłoby idealnie 😀 co do grup to obojętnie, ludzie raczej "mniej niż 30" więc może być i imprezowo, ale niekoniecznie
xxagaxx- http://pajtunskimlyn.pl jeśli rajdy na Mazurach (i Warmii) interesują :-) 

W przyszłości sama planuję turystykę konną (także Mazury, ale kilkadziesiąt kilometrów dalej od Pajtuńskiego Młynu), ale w tym roku mam praktyki i odpoczynek od prowadzenia jazd.
Mam pytanie do osób regularnie jeżdżących na rajdy, takie kilkudniowe - 3-4 dni. Jakiego rzędu to są koszty? Rozumiem, że cena będzie różna w zależności od standardu noclegu chociażby, bo co innego nocować po "pałacach" a co innego pod namiotami. Czy ceny też są różne w zależności czy rajd jest z noclegami w różnych miejscach czy codziennie powrót do "bazy" - no i czy te ostatnie cieszą się powodzeniem?
Dementek, dzięki. Jeszcze coś ktoś poleca? 😀
xxagaxx, koło nas znam dwie stajnie z rajdami warte polecenia.
Hucułki, część jest na autopilota  😁 http://www.sudety-trail.eu/rajdykonne/kontakt.php
Większe konie, rajdy bardzo różne. Jakie są terminy rajdów trzeba będzie sprawdzić, bo latem mają też obozy dla dzieci http://www.muflon.agroturystyka.org
Jeszcze jedna chodzi mi po głowie, ale muszę się dopytać czy latem też robią rajdy objazdowe czy tylko z bazy.

Na_biegunach, dziękuję bardzo 🙂  drugi link nie działa  😕
Hm... u mnie działa. Są też na fb https://www.facebook.com/szalasmuflon/

Z Sudety-trail byłam na rajdzie i polecam 😀 faktycznie hucuły niektóre na autopilota 😀 świetnie sobie dawały radę w ulewnym deszczu w górach (lepiej niż my). A właściciel i jego brat to bardzo fajni, ciekawi ludzie.
Dziękuję bardzo 😀 już jest z czego wybrać 😀
A był ktoś może na rajdach organizowanych przez Stadninę Koni Huculskich w Nielepicach?
Szukam rajdu konnego dla mnie i mojego chłopaka, taki 2-3 dniowy w niedrogiej cenie duży uśmiech Fajnie jakby rajd był też dla początkujących gdyż mój chłopak nie jeździ aż tak dobrze uśmiech dziękuję za pomoc ^_^
Szukam rajdu konnego dla mnie i mojego chłopaka, taki 2-3 dniowy w niedrogiej cenie duży uśmiech Fajnie jakby rajd był też dla początkujących gdyż mój chłopak nie jeździ aż tak dobrze uśmiech dziękuję za pomoc ^_^

https://m.facebook.com/Kabardynka/
😀 Czy jeździ ktoś w dłuższe trasy rajdy w okolicach Trójmiasta/ Wejherowo? W okolicy jest wiele stajni ale raczej preferują siedzenie na swoich maneżach. Mam przepiękne tereny, niecałe 2 h do morza ale już nudzi mi się to samotne jeżdżenie, gdyby ktoś coś wiedział proszę o info  :kwiatek:
Mam pytanie do osób które nie nocują w żadnych stajniach/gospodarstwach podczas rajdu. Co robicie z końmi w nocy? Przywiązujecie do drzew, jakie macie rozwiązania? Ponieważ zabieramy wszystko ze sobą, dowiezienie jakiegoś dodatkowego sprzętu typu pastuch odpada.
Ile robicie dziennie kilometrów na takich turystycznych rajdach? Coraz bardziej się klaruje plan pojechania gdzieś latem i się zastanawiam jakie odległości dziennie sobie zaplanować. Tak na co dzień konie chodzą 2-3x w tygodniu po 15-20 km tereny, plus pozostałe dni jazda na placu lub lonża, wolne 1 do max 3 dni w tygodniu (młodszy, starszy max2). Podpowie ktoś czy np. zrobienie 40km jest ok, czy to przegięcie?
edit. oczywiście z przerwami na popas 🙂
My planujemy 30 km dziennie, teren pagórkowaty. Część rano, w południe sjesta dla koni a dla ludzi zwiedzanie a popołudniu jazda na nocleg. Konie użytkowane rekreacyjnie, ale 24 h na dworze na dużym obszarze.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się