U mnie dominują oglowia jak na dwóch pierwszych zdjeciach (3 x cob, 1 full). Ogier na trzecim ma full. Kobylka na czwartym ma cob. Tak samo jak oglowia noszą kantary.
A co do jedzenia to różnie. Większość ma owies plus musli, lub granulat. Niektóre tylko na paszach gotowych np dwa wrzodki i alergik. Do tego trawokulki z wysłodkami lub bez i mesz 2-3 razy w tyg. Oczywiście siano nielimitowane. To dotyczy koni w treningu, hodowlanym ja nie ustalam.
U mnie dominują oglowia jak na dwóch pierwszych zdjeciach (3 x cob, 1 full). Ogier na trzecim ma full. Kobylka na czwartym ma cob. Tak samo jak oglowia noszą kantary.
A co do jedzenia to różnie. Większość ma owies plus musli, lub granulat. Niektóre tylko na paszach gotowych np dwa wrzodki i alergik. Do tego trawokulki z wysłodkami lub bez i mesz 2-3 razy w tyg. Oczywiście siano nielimitowane. To dotyczy koni w treningu, hodowlanym ja nie ustalam.
Ja kupiłam ogłowie full bo kantarki w tym rozmiarze leżą ideolo a cob to tak na ostatnich dziurkach wyglądał akceptowalnie.
Ja nie wiem czy to moja schiza czy kwiestia modelu ogłowia ale mam wrażenie że ono leży chyba za blisko oczu 🙄
Człowiek chciał dobrze a wyszło jak wyszło 🤦
quantanamera, tak, na razie miała tylko jego. On duuuży, jeszcze pod jeźdźcem nie do końca panuje nad swoim ciałem szczególnie w skoku 😅 ma jeszcze chwile żeby się wygimnastykować. Bo poza tym dokładny, chętny do skoków (aż za bardzo) i wysokość nie robi na nim wrażenia. Czaiłam się szczerze mówiąc na niego bo duży i sympatyczny, ale nie mam jak trzymać ogiera 🙄
na fejsie, na grupie konie małopolskie... jest oferta ogiera małopolskiego Amarant ( Amaranth AA ) kon startujacy w konkursach 140 cm, jak widać niemcy patrzą na konia a nie na ,,papier,, u nas zapewne nie osiagnałby sukcesu ze wzgledu ,,na rase,, 🙁
blucha, a to niby dlaczego?
Skoki to skoki, spada tyczka albo nie spada, robisz wynik albo nie.
Zainteresował mnie ten ogier również, niestety wszystkie filmy jego są płatne,a szkoda bo chciałam spojrzeć na parkury.
Wyniki ma całkiem ok,może nie najlepsze, ale pewnie potencjał na czyste przejazdy jest, bo jest dość młody.
Jednak nic nie bierze się bez przyczyny, jego linia matki ma konie startujące miedzynarodowe skoki 135 oraz 2*.
Myślę, że nikt by takim koniem nie pogardził, ale niestety nie ma wiele malopolaków z dobrymi horsetelexami, raczej pojedyncze jednostki.
Perlica , dlaczego ? chyba znasz odpowiedż na to pytanie 🙂
a film z przejazdu jest na grupie -Konie małopolskie, małopolaki, angloaraby ,wszystko o tej rasie, dzisiejszy wpis
blucha, no właśnie nie znam, stąd pytanie.
Dlaczego miałby nie osiągnąć sukcesu? Jeśli trafiłby na jeźdzca odpowiedniego w Polsce to i w PL by się pokazał, i pewnie miałby wzięcie jako rep, bo na miejscu.
Nevados to też koń rodzimy i sukces odniósł światowy.
Moja angloarabka chodziła do 135cm i wygrała ze 2 Cavaliady w szczycie formy.
Dodałam się do tej grupy i z chęcią obejrzę filmiki, jak mnie ktoś tam wpuści.
Obejrzałam tego ogiera i w zasadzie nic w nim nie widzę specjalnego, a już na pewno przeciętny jeżdziec by nie przejechał na nim parkuru 140, a Pan jeżdżący na nim dużo robi za samego konia.
Ten Amaranth wygląda jakby skakał jednak za karę.
Za to w tej grupie bardzo podoba mi się siwek Jorah, no ale rodzina nieodżałowanego Dworusa to jedna z moich ulubionych. Dużo skakałam na samym Dworusie na torze i bardzo mu to sprawiało frajdę. Jorah ma galop, a jak jest galop to jest siła.
Pod tym samym jeżdzcem ( swoją drogą nie słyszałam tego nazwiska nigdy a jeżdzi cudnie) jest ogier z Udorza i tu lekki szok, ze ktoś chce takiego konia uznać. Płaski galop, jakiś macający przodami, zero foule....
ok, dzieci nie wziełam pod uwage, bo to dla mnie ,,inna,, kategoria
jesli hodowcy skreślaliby ogiera bo - nie będzie samograjem dla dzieciaka to taki Cornet czy Quidam juz dawno nie powinien mieć chętnych na krycie 🙂
dlatego napisałam ze ciesze sie że za granicą ktoś dał mu szanse