safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 06 września 2020 08:27
Dziewczyny, z ciekawości zrobiłam badania i takie wyniki z wczoraj: TSH - 3,99 (norma 0,38 - 5,33) ft3- 3,47 (norma 2,5 - 4,3) ft4 - 0,83 (norma 0,65 - 1,48)
Ale nie mam obecnie żadnego rodzinnego, bo nigdzie nie mogę się zapisać do przychodni! A z ostatniej przychodni, do której składałam deklarację, ktoś wycofał moją deklarację i tyle. Zaś z tym SOR-em to mi w przychodni, do której chciałam się zapisać, powiedział lekarz rodzinny. I że mnie nie zapiszą, bo mnie nie znają i ich to nie obchodzi, bo teraz są tylko teleporady, ale mnie nie znają więc nie mogę z nich korzystać. Gdyby nie odciągali mi składek na nfz, sama zadbałabym o swoje zdrowie lepiej, niż przez ten ch*****y fundusz, z którego nie mogę i tak korzystać.
Dziewczyny, z ciekawości zrobiłam badania i takie wyniki z wczoraj: TSH - 3,99 (norma 0,38 - 5,33) ft3- 3,47 (norma 2,5 - 4,3) ft4 - 0,83 (norma 0,65 - 1,48)
Chyba dość wysokie mimo, że w normie? 👀
Tak, teoretycznie powinno być ok 2. Ja mam bardzo podobne bez leczenia.
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 11 września 2020 07:52
Wczoraj byłam u lekarza i mam przepisany letrox 50, a za 5-6 tygodni powtórka badań
Dementek, a próbowałaś w innych, albo na nowo złożyć deklaracje w starej przychodni? Ja bym dociekała, jakim cudem wycofali twoją deklaracje
edit: Dementek, jest coś takiego, jak przychodnia online dimedic - koszt konsultacji z e receptą to 60 zł. Nie za bardzo wiem jak to działa, ale może warto poczytać?
W moim labie wisi rozpiska co i jak należy pobierać. TSH nie musi być na czczo, musi być natomiast rano ze względu na rytm dobowy wydzielania hormonów.
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=97937.msg2948157#msg2948157 date=1602690048] Ale nie bierz tabletki 😉 [/quote] Hehehe dzięki! Na to wpadłam :-))) już po badaniach. Tsh 1,8 ft4 1,33 Ft4 w górnej normie - co to oznacza?
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 24 października 2020 16:35
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 24 października 2020 19:07
Teodora, skończyła mi się straszna senność. Potrafiłam się z pracy zwolnić np. 2 godziny wcześniej, żeby się położyć. I codziennie musiałam się położyć na jakieś 3 godziny, bo nie byłam w stanie funkcjonować. Jakoś po tygodniu na tabletkach już nie miałam takich zjazdów.
Siedem lat nieświadomości i dodatkowy rok walki z lekarzami o badania ( gdzie z dnia na dzień puchłam jak piłka plażowa) stwierdzone Hashimoto. Dostałam Euthyrox. Teraz pytanie, co dalej? Czy mógłby ktoś polecić sprawdzonego dietetyka z konsultacjami online? Da się wrócić jakoś do normalności i normalnej wagi? 🙁
Safie- trochę drogo by ten Euthyrox kosztował, bo się zastanawiałam. 5x więcej przy recepcie bez refundacji. Ale po co, jak można ponarzekać, rzucić leki w dużej dawce i czekać na cud.
Dzwoniłam po ostatnich przychodniach (przerobiłam 3) i nic. Deklaracja się rozpłynęła. A receptę na Euthyrox dostałam od lekarza weterynarii. Takie czasy 😉
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 07 grudnia 2020 17:12
kolebka, mój lekarz nic takiego nie mówił, a to ginekolog i endo w jednym. 👀 Na pewno musi być z rana.
Witam. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Jestem w drugim dniu cyklu menstruacyjnego. Ginekolog endokrynolog zlecił mi wykonanie następujących badań: testosteron wolny, androstendion, TSH z odczynnikami, DHEAS, OB, prolaktyna, LH , FSH oraz glukoza i insulina. Chcę się dowiedzieć czy wypisane wyżej hormony bada się w konkretnych dniach cyklu czy nie ma to znaczenia?
Witam-badanie FSH i LH obowiązkowo w 2-3 dniu cyklu, TSH insulina i glukoza-dzień cyklu nie ma znaczenia, pozostałe w II fazie cyklu, choć niekoniecznie. źródło
Wygląda na niedoczynność tarczycy ? Generalnie poszłam na badania z uwagi na obniżony nastrój i wahania jak na permanentnym PMS, pozostałych typowych objawów typu tycie, problemy ze skórą itp nie mam Siostra ma Hashimoto, wiec pewnie też mam predyspozycje 🙄
Umówie się oczywiście do endokrynologa, z dwa lata temu miałam wszystkie badania krwi w normie, ale w USG tarczycy wygląd świadczący o niedoczynności 🤔wirek: No i tak sobie to kontroluję co roku, leków nie jem żadnych.
kolebka ja mam niedoczynność i ważę 63 kg przy wzroście 180 cm, ważyłam jeszcze mniej przed rozpoczęciem leczenia, więc to żadna reguła z tym tyciem. Twój wynik mnie by już mocno zaniepokoił. Nie daj sobie tylko wmówić, że skoro norma do 4 to jest ok 😵