Lekka ale pożywna sałatka na śniadanie i do pracy 🙂
pół sałaty (lodowa, masłowa- jak kto lubi), 1/3 opakowania rukoli (jakieś 2 garście ) 2,3 pomidory pół długiego, zielonego ogórka
serek wiejski, opcjonalnie twardy słony ser taki jak oscypek biały 🙂 opcjonalnie sezam lub słonecznik łuskany,
Sałatę i rukolę myjemy i wkładamy do miski -> rozdrobnić lodową na mniejsze kawałki,
kroimy pomidory i ogórka (ja nie obieram) - lepiej smakuje jak pokrojona kostka jest większa 🙂 do tego dodajemy twardy ser pokrojony w kostkę (dwa grubsze plastry) dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy i jako sos dodajemy serek wiejski, a później posypujemy sezamem/ pestkami słonecznika 🙂
Przyciśnięta czasem zrobiłam takie coś: - wątróbki kurze podsmażyłam z cebulką - zmieliłam -zmieliłam trochę pieczarek (bo się poniewierały w lodówce) - dodałam jajko surowe, trochę tartej bułki żeby zagęścić bo było rzadkie - przyprawy Całość zapiekłam w żaroodpornym naczyniu. Szybko, któtko. Wyszedł mega pasztet i na ciepło i do chleba. Polecam.
Lekka ale pożywna sałatka na śniadanie i do pracy 🙂
pół sałaty (lodowa, masłowa- jak kto lubi), 1/3 opakowania rukoli (jakieś 2 garście ) 2,3 pomidory pół długiego, zielonego ogórka
serek wiejski, opcjonalnie twardy słony ser taki jak oscypek biały 🙂 opcjonalnie sezam lub słonecznik łuskany,
Sałatę i rukolę myjemy i wkładamy do miski -> rozdrobnić lodową na mniejsze kawałki,
kroimy pomidory i ogórka (ja nie obieram) - lepiej smakuje jak pokrojona kostka jest większa 🙂 do tego dodajemy twardy ser pokrojony w kostkę (dwa grubsze plastry) dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy i jako sos dodajemy serek wiejski, a później posypujemy sezamem/ pestkami słonecznika 🙂
smacznego 🙂
a'propos tego przepisu, to troche sie wtrace 😀 bo ogolnie rzecz biorac jest malo zdrowa... Ogorek zawiera askorbinaze, wiec pozbywa calej witaminy C wszystkiemu, z czym jest polaczony, np blednym polaczeniem jest ogorek z pomidorem. Problem tez jest z polaczenia pomidora z twarogiem, bo przyczynia sie do chorob stawow z artretyzmem wlacznie. Salatki tak, ale jednak trzeba wiedziec jak sobie nie szkodzic 🙂
Ja w kuchni uwielbiam siedzieć i kombinować, więc niewiele rzeczy robię szybko... 🤣 ale to jeden z najbardziej ekspresowych obiadów. Oczywiście wszystko "na oko", co kto lubi i czego woli więcej a czego mniej, rzadsze czy gęstsze...:
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy makaron. Jak już trochę się podgotuje, to dorzucamy wedle uznania (ja zazwyczaj dorzucam mrożonki)-zielony groszek, drobny brokuł (ten często mam świeży), ewentualnie siekany szpinak. Duuużo pieprzu, trochę soli. Przykrywamy i czekamy aż mleko zrobi się lepkie. Jak ktoś dał dużo za dużo mleka i rozwodni mu się od mrożonek, to można dodać trochę śmietanki kremówki do zagęszczenia. Całość jakieś 15, góra 20 minut. Jak ktoś typowo mięsożerny, to można dodać obsmażonego/zgrillowanego kurczaka albo indyka, ale wtedy to już trochę dłużej trwa 😀
Gotuję ryż z mrożoną mieszanką warzywną. W osobnym garnku gotuję kostkę sojową błyskawiczną. Jak wszystko się ugotuje mieszam razem i dodaje przyprawy z warzyw mrożonych. Te biedronkowe np. włoskie mają przyprawę. Obiad w 15 minut. Smaczny, zdrowy i bardzo pożywny. 😜
nerechta, czemu pomidor w polaczeniu z serkiem powoduje choroby stawów?
"Liczne kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), które decydują o charakterystycznym smaku pomidora, łączą się z wapniem zawartym w serze. Powstają nierozpuszczalne kryształki, które odkładając się w stawach, wywołują przy każdym ruchu silne bóle. Oczywiście, nie musimy obawiać się tej przykrej dolegliwości po zjedzeniu jednej czy kilku porcji pomidora z serem. Ale stosowanie takie diety przez kilka tygodni może już być zagrożeniem"
Mam taki prosty pomysł na zapiekaną cukinię z farszem. Ja jak słyszałam słowo "farsz" to już wiedziałam że oznacza to godziny sterczenia w kuchni ale to nieprawda 😀
Cukinię kroimy na pół, wydrążamy łyżką wnętrze. Drobno kroimy. Siekamy cebulę i paprykę, wszystko dusimy chwilę na patelni (ja dodaję paprykę na końcu, słyszałam że smażona zbyt długo daje gorzki smak, nie sprawdzałam). Zdejmujemy z ognia, mieszamy z niewielką ilością bułki tartej żeby farsz nie był zbyt mokry. Z przypraw wystarczy sól i pieprz, ja dodaję jeszcze odrobinę papryczki chilli w proszku.
Wypełniamy łódeczki z cukinii, na wierzch oczywiście żółty ser. Pieczemy ok. 30 min w 200 *C
Tak tylko rzucam pomysł bez dokładnych proporcji, ja w kuchni robię wszystko na oko 😡
Nie dość, że kolorowe, smakuje pysznie i można się nasycić, to jeszcze zdrowe 😉
kajpo ja robię coś podobnego, ale farszem jest serek wiejski (ten ziarnisty), do tego pomidory z puszki, cebulka, papryka i zioła prowansalskie 🙂 nie podduszam, bo nie lubię rozmemłanych warzyw, tylko lekko chrupkie :P
trzeba rozbełtać jajko, można z mlekiem i/lub mąką (proporcje dowolne, byleby klusek nie zrobić) do tego wrzuca sie co kto ma w lodówce, czyli pomidory, papryke, kabanosy, boczek, cebule, cieciorke, szczypiorek, szpinak, szynke, żółty ser - cokolwiek, pokrojone w kostki doprawić, wlać do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych) i do pieca aż sie jajko nie zetnie (koło 120 stopni)
Moja znajoma robi zapiekaną cukinię z serem feta albo kozim, oliwkami i jeszcze czymś w środku (nie pamiętam, co ona dodaje, ale można zrobić ze wszystkim tak naprawdę), na wierzch tarty żółty ser i zapieka na złoto. Nigdy nie próbowałam, ale podobno pyszne, zaproszenie mam, jak będzie sezon na cukinie 😀