Forum konie »

Westernowa Rewia Mody

gocunio, jakie ładne! Co to? 🙂

smartini, ten drugi komplet boski! Tak samo ostatnie dwa ogłowia 😍 Mogłabyś zarzucić linkami? 🙂

smartini, dzięki! Ten fioletowy komplet mnie mocno złapał za oko 💘

Jak myślicie, będzie ten komplet dobrze na moim wyglądać? Czy za dużo tam jest i będzie kiczowato? 😉 Fajnie by mi w sumie pasował do fioletowych kocyków i padów, a tych trochę mam... 🙂
KLIK

ale czad!

Skróciłam link
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] link - tasiemiec
Livia, Dodofon zupełnie nie moje klimaty, ale... robią wrażenie 😀
ja tam wolę takie ogłowia:
Dodo, o kurcze, polecieli po całości z tymi kolorami i frędzlami 😁 Dla mnie tego jest tam za dużo 🙂

Tuffy, bardzo ładne te ogłowia 🙂 Ja takie minimalistyczno-eleganckie już mam, w tym podlinkowanym przez smartini urzekły mnie te fioletowe kwiaty 🙂
Livia to jest jakiś no name! Nie wiem! nie było żadnej metki, było jednym z dwóch ogłowi jakie znalazłam na Cavaliadzie. Była straszna westernowa posucha 🙁 Tuffy -  bardoz mój klimat!
gocunio, to mnie nawet nie dziwi, w końcu Cavaliada jest bardzo klasyczna. Natomiast co mnie trochę rozczarowało, to w Żukowicach podczas zawodów ogólnopolskich było tylko jedno stoisko ze sprzętem, i to jeszcze mix klasyczno-myśliwski 😵 A liczyłam, że ładne rzeczy sobie pooglądam...
Livia wiem o tym, ale gdzieś w sieci widziałam zdjęcie z którejś poprzedniej Cavaliady, na którym to był cały rząd kowbojek. Chodziłam po targach z nadzieją, że i tym razem coś takiego spotkam, ale nie. Co nie przeszkodziło mi w wydaniu fortuny  😜

Obeszłyśmy się smakiem, wychodzi na to!
Dodofon, mozesz skrócić link? rozjechało forum i nie ma jak czytac 🙁
wracając na chwilę do tematu kaloszy - właśnie moje obie kaleki dostały grube neoprenowe horze na czas nieokreślony (czyt. non stop na nogach)
lepszego testu wytrzymałości nie będzie 😀
Fajne kaloszki 😍. Co sie dzieje z Twoimi konmi? :kwiatek:
jedne z moich ulubionych 😉
oba na kuciu ortopedycznym.
Emeryt po wczesnym stadium ochwatu (na szczęście błyskawicznie zauważyłam i zareagował wet, mamy tylko minimalną rotację kości kopytowej) tak więc stoi na odwróconych podchowach na podkładkach z silikonem
Budyń za to od zawsze miał źle skątowany lewy przód. Mój kowal zawsze to krzywił dalej i było wszystko w porządku - w tym roku podejrzewam, że kowal w Rzeszowie bez mojej wiedzy zaczął kopyto prostować. Powstały niepotrzebne napięcia, oberwała kaletka trzeszczkowa i więzadło zewnętrzne - dlatego koń okulał na zawodach, problem wcale nie leżał w trzeszczkach ale i znieczulanie podczas wstępnej diagnozy nas zmyliło i fakt, że kucie trzeszczkowe jest podobne do naszego i pomagało na chwilę. Postał więc sobie trochę w klinice, płyn z kaletki ściągnęli, zapalenie wyleczyli sterydem, do tego shock-wave na więzadło i pro-forma ostrzyknęliśmy zmęczone stawy kolanowe.
A teraz trwa właściwe leczenie czyli odciążanie kaletki i więzadła i krzywienie kopyta na nowo. Buty zarządzone do marca, potem powinien być nówka sztuka 😉
póki co 4 godziny schodzi nam kucie dwóch koni  🙄
niestety oba mają zamknięte podkowy a Budyń jest wybitnie utalentowany... po klinice prawy przód zerwał, teraz po przekuciu zanim zdążyłam kupić kalosze zerwał prawą znowu -_- kowal w środę dobije, nawet tygodnia nie wytrzymała >.< szczęście w nieszczęściu zrywa ostatnio tylko prawą

odwrócona podkowa z podkładką i silikonem (tak, niebieskim :P)

i ortopedyczna pełna
Czyli kowal w Rzeszowie chciał dobrze, a wyszło jak wyszło? 🙁
.
smartini, współczuję bardzo! Życzę szybkiego powrotu koni do pełnej sprawności 🙂

Muchozol, o kurcze, fajny kowal co tak konia potrafił pomylić 😲
smartini, Rotacja kości kop. nie robi się z dnia na dzień....... Uszkodzenie więzadeł wcale nie jest przyczyną ochwatu. Kiedyś tak myślano, nawet przecinano zginacz głęboki palca, bo niby ciągnie kość i stąd robi się rotacja. W kopycie nie ma wolnego miejsca, żeby sobie kość wędrowała. Przez podniesienie tyłu kopyta /kucie na wysokie piętki/ przednia ściana nie wytrzymała i "puściła". Do tego długotrwałe kucie, pocienianie podeszwy dało efekt opadnięcia kości. Ja zdecydowanie nie zalecam kucia nawet przy najgorszym ochwacie i najgorszej kulawiźnie. A już otwrotnie założona podkowa - tak się robiło w latach 70tych. Nasi tradycyjni kowale nie douczeni - niestety. Ścianę tę oderwaną/uszkodzoną należy odciążyć tak, by nie miała styczności z podłożem, bo inaczej tworzy dźwignię i każdy minimalny poprawny zrost zostaje zniszczony.
Tak napisałam, żeby dać Ci do myslenia. Nie musisz odp. Sorki za OT, ale zatelepało mnie.
tajnaa, a kto powiedział, że to się zrobiło z dnia na dzień? I kto pisze, że ochwat spowodowało uszkodzenie więzadeł?
Nie znasz faktów, to po pierwsze 🙂 koń od kiedy u mnie jest (czyli od jakiś 8 lat) nie był kuty więc na pewno nie kucie na wysokie piętki spowodowało ochwat czy rotację oO
O moim kowalu ostatnie, co można powiedzieć to to, że jest niedouczony. Ciężko go złapać bo co chwila jest na jakimś kursie z weterynarzami, dr Pędziwiatr, u którego był Budyń również zna go z kursów i stąd nie bał się o przyszłe kucia ortopedyczne czy też o ochwatowca (o którym rozmawialiśmy przy okazji wypisu Buły)
Kucie odbyło się na podstawie świeżych rtg, kowal nie jednego konia z ochwatu wyprowadził (jednego, który wcześniej głównie leżał z powodu bólu znam nawet osobiście) więc nie musi Cię telepać, lepszej opieki kowalskiej mieć moje konie nie będą 🙂

Niestety oba konie czują się znacznie lepiej po kuciu, każdy po swoim także wybacz, nie skorzystam z internetowych rad od obcej osoby, że nie powinnam kuć moich kulawek 🙂 Zaufam jednak moim weterynarzom.
Koniec OT 🙂
Niestety. Będzie mnie telepać za każdym razem jak zobaczę okutego ochwatowca.
Wspolczuje  :kwiatek:
Jerry jest koniem poochwatowym, nie kujemy go, powoli nasza kowalka wyprowadza go z ochwatu, bo kopyta mial dlugie, plaskie i z widocznymi prazkami. Teraz polowa jest juz gladka (cztery miesiace na biotynie), korekcja ustawienia przez struganie co miesiac.

Moze, jesli zdejmuje podkowy, zaloz mu takie cos? Powinno uchronic podkowe  💡
[[a]]http://www.ebay.com/itm/351454920454?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT[[a]]
A na wierzch to:
[[a]]http://www.ebay.com/itm/281724566553?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT[[a]]

Wydaje mi sie, ze to powinno lepiej chronic podkowe niz kaloszki .

Edit. Mialam problem z tym linkiem. Po wyslaniu wiadomosci forum tak sie rozjechalo ze nie moglam siegnac do przycisku Zmien. Za klopoty przepraszam, link wyciety  :kwiatek:
Planta, skróć link bo całe forum się rozjeżdża
Ani buty ani ochraniacze na piętki tu nie pomogą bo podkowa jest pełna i wystaje znacznie za kopyto (widać to z resztą na zdjęciu)
żadne buty/ochraniacze jej nie złapią niestety a elastycznych opasek też nie założę bo spadną (mieliśmy w Rzeszowie, dają radę tylko na czas treningu, zaklejone srebrną i izolacyjną taśmą)
Szkoda. Myslalam ze moge pomoc.

A ja wlasnie wrocilam z ulubionego sklepu jezdzieckiego. Nie wytrzymalam i kupilam sobie (Babe? ) prezenty pod choinke.
oglowie przecenione o 25% z powodu zerwanego paska pod gardlem. Moge przyszyc. Na zdjeciu nie wiedac dobrze, u dolu jest gwiazdka Teksasu. Kocham czarne oglowia!  😡

i ochraniacze neoprenowe w ukochanym kolorze  🤣

.
Planta, niestety, przejrzałam już wszystkie istniejące ochraniacze na rynku, nic nie złapałoby tej podkowy  🤔
Ochwatowiec buty dostał na dzień-dobry początków ochwatu, biorąc pod uwagę jego stan to pewnie szybko się z podkowami pożegna.
Budyń za to jednak wypadałoby, żeby w swoich podkowach chodził... Cóż. Dzisiaj był kowal i dobił tą zerwaną sprzed kaloszy, zobaczymy jak się sprawią. Póki co lewa nadal jest na nodze
Bejbowy tez!  🤣

Kosztowaly 22$ za przednie i 30 za tylne. Ciekawe co robi taka roznice w cenie  🤔

Smartini-trzymam kciuki za Twoje konie  :kwiatek:
.
Przebijam!  🤣

A wiesz ze z ciekawosci weszlam w Twoja galerie i wlasnie szukalam zdjec w niebieskim?  🤣
Szukalam inspiracji  💘
.
A jak sprawują się ochraniacze neoprenowe? Nie obcierają? Martwi mnie ich przydatność w okresie letnim...
Planta, fajne ogłowie 🙂 A ochraniacze nawet z firmy, z której masz siodło - to się nazywa dopasowanie 😀

Muchozol, Pielgrzymowi w niebieskim jest super! Teraz chodzi w tym niebieskim padzie z wzorkami, żeby pasowało? 🙂

maluda, używałam w lecie neoprenów na jazdy po placu (w teren wolę skorupki). Mój koń jest o tyle ciężki, że ma dość obfite szczoty na nogach, mimo tego nic go nie obtarło ani się nie przegrzał 🙂

Przy okazji chciałam życzyć wam wesołych i spokojnych Świąt, wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz żebyście zawsze miały fundusze na rzeczy, które się wam podobają 😜 😉

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się