Forum konie »

Zajeżdżanie konia klasycznie

Witam.
Chciałabym Was poprosić o radę:
Mam do zajeżdżenia 2 klacze- jedną zajeżdżam naturalnie a druga ma chodzić klasycznie. Jest już późno jak na zajeżdżanie bo obie mają po 3,5 roku, do 3 roku życia nikt z nimi nie pracował ;/ Jak zajeździć konia w naturalu wiem, bo zajeździłam już 3 młode konie, z tym nie mam problemu.
Ale nie bardzo wiem co mogę zrobić w klasyku żeby zajeżdżanie było jak najprostsze dla konia. Chodzi na lonży 3 chodami w siodle i uździe, reaguje na głos, zatrzymuje sie i przychodzi do mnie kiedy sie pochylam. podaje kopyta, kłania się, z siodłaniem nie ma problemu.
Siedziałam na niej dwa razy; mam do niej zaufanie wiec w sierpniu wsiadłam na nią sama, na 2 minuty, podczas kiedy koń stał , a ona zareagowała tak jakby od lat ktoś jej dosiadał.
Powiedzcie co jeszcze mogę zrobić żeby zajeżdżanie było łatwiejsze?
wątek zamknięty
To dubel, jest do tego odpowiedni wątek http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,1010.0.html

wątek zamknięty
Sezon na wakacje się zaczął czy jak? W grudniu? 😲
wątek zamknięty
A jak wygląda zajazdka "naturalna"? Na oklep?
wątek zamknięty
budyń na oklep, na snopowiązałce i w lesie 🙂 wśród śpiewu ptaków, wody plusk i liści szum.
wątek zamknięty
Nie znacie się!  🤬

Podobno Indianie wprowadzali konia do głębokiej wody, np. rzeczy lub jeziora i tam po raz pierwszy na niego wsiadali!
wątek zamknięty
Dobre albo sie utopi albo ujeździ, naturalna selekcja  😁
wątek zamknięty
nic już nie zrobisz, jest za późno
konia się zajeżdża jak ma 1,5 roku, bo potem jest za silny  🙄
wątek zamknięty
Nie pisz tak, bo ktoś jeszcze na serio weźmie, a i tak jest wysyp takich przypadków  😤
wątek zamknięty
Coś idealnie dla Ciebie 😉

[url=http://www.classicalway.com/#!art2ab/c1bqe]http://www.classicalway.com/#!art2ab/c1bqe[/url]

W tym artykule (i drugiej części) masz opisany dokładny schemat pracy z młodym koniem.
wątek zamknięty
Za późno, on jest już naturalnie ujeżdżony, skoro podchodzi jak się pochylasz i daje na siebie wsiadać  😁.
Chyba wiem co mówię, patrz login  🏇
To zależy jeszcze w sumie od uzdy, jak była uzda, to może klasycznie, ale jak halter, to na mur beton, koń jest naturalny już  😁.
wątek zamknięty
ja pier*********le  👍 dawać popcorn. !!
wątek zamknięty
Obibok  Częstuj się  🤣
wątek zamknięty
Jest już późno jak na zajeżdżanie bo obie mają po 3,5 roku,

Nosz kurde... to moj kon bedzie do dupy-zajezdzony w wieku 6 lat...a drugi ma 5,5 i dopiero mial siodlo na sobie 🙁  Ratunku,co tu robic?
wątek zamknięty
ekuss nie przejmuj się, ja je od Ciebie kupię  😜 może sobie jakoś poradzę i to klasycznie, bo naturalnie to nie umiem  😀iabeł:
wątek zamknięty
Ja mogę wziąć jednego i ujarzmić go naturalnie ale przyjmę za darmo i przesyłka na Twój koszt  😁
wątek zamknięty
To musisz obejrzec na youtubie 7 gier- inaczej boje sie ci dac konie. Jeszcze je na wedzidle jezdzic bedziesz
wątek zamknięty
Wędzidło ?! Ekuss czyś ty do reszty zwariowała  😵 i ty myślisz, że jak bedziesz takich rzeczy używać to koń cie bedzie kochał ?.. Chyba kpisz  😁
wątek zamknięty
To juz wiem czemu nie rzy na moj widok i nie tanczy salsy w boksie jak mnie widzi... Chyba musze kupic kantar dually i odczulic konia na roundpenie 🙁
wątek zamknięty
Za mało się z nim bawiłaś, a za długo siedział na pastwisku i zamiast Cię naturalną koleją rzeczy kochać, to zdziczał. 😉
wątek zamknięty
TheWunia dzieki  🍴 🍴 🍴 😉

naturalsi ale zdajesz sobie sprawę ze zajezdzanie naturalne zeby bylo naturalne to musisz byc nago ?  🤣 ew. w przepasce z lamparciej skóry czy cos... 😉
wątek zamknięty
Z listka.
Tak sobie myślę, czy naturalnie = na komendy głosowe? Czy na bat z patyka? Jak Baśka na wio i prr reaguje, to znaczy, że naturalnie?
Serio mam rozkminę jak to może wyglądać 👀
wątek zamknięty
Haha no dobra. Kilka lat pracowałam w naturalu stąd przyzwyczajenia naturalowe 🙂.ale.dzięki dzięki :P
wątek zamknięty
Wygląda to tak że jak mówię step.to step. "Klusem marsz" to klus, "zbierz się" to skraca chody,  tak samo z galopem i zatrzymaniami, na gwizdanie staje w miejscu i obraca się do mnie pyskiem.
wątek zamknięty
Na zajeżdżanie klasyczne jest już za późno, trzeba zacząć jak koń ma rok, założyć mu munsztuk i wypinacze w boksie, żeby złapał ganasz i trochę skruszał...

Eh, a co takie trudnego jest w zajeżdżaniu i co trzeba ułatwić dla konia, który nie robi problemów w obsłudze, porusza się w trzech chodach na lonży i przyjął najwyraźniej jeźdźca na grzbiet?

Czy jeśli przyuczam teraz 2,5-latka do zaakceptowania kontaktu z wodą płynącą na myjce, a w tym celu daję mu po prostu "poznać wroga" - to znaczy, że zajeżdżam go klasycznie czy naturalnie?

Edit: "zbierz się" - ale czad! Fajna komenda, muszę zapamiętać. Ogólnie to zdolne bardzo te trzylatki, żeby stawiać im zadania pracy w skróconych chodach...
wątek zamknięty
To jest w zasadzie odczulanie,  nie należy do żadnego sposobu zajezdzania chociaż jest to budowanie zaufania a na tym opiera się natural.

A co mam zrobić dalej? Lepiej żeby mnie ktoś przez jakiś czas prowadził czy na lonze? Stepem chodziła pode mną bez osoby do pomocy
wątek zamknięty
Tylko jedna z nich. I w sumie wyszło przypsdkiem że zbierała się w klusie, wystarczyło to wykorzystać. 😉
wątek zamknięty
Przypadkiem to mozna zebrac grzyba w lesie
wątek zamknięty
Barsabas.love, znaczy chodzi o to, że koń sam z siebie stara się szukać miejsca na prawidłowe ustawienie szyi i robi tak zwany ganasz? To jest to zbieranie w kłusie?
wątek zamknięty
Przypadkiem to można grzyba złapać. Koń też może złapać  😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.