Forum konie »

tuv-trzeszczki i czipy

Potrzebuje pomocy i mam kilka pytan. Chce kupic pierwszego konia i przyjechal do mnie jeden na probe. Poniewaz mi przypasowal zrobilam mu calosciowe, standardowe badania -tuv. Wyszlo na nich, ze ma trzeszczki "2" (wet mowil, ze do zaakceptowania) i jednego 6mm czipa w prawej nodze. Na probach zginania byl czysty w ruchu.
Jak sadzicie, jesli kon mi pasuje to po takich wynikach badan warto go wziac? Czy jest to duzy pretekst do negocjowania ceny?
Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi 🙂
wątek zamknięty
Czip może się uaktywnić po 3 dniach a może i po 10 latach. Totalna loteria. Jeżeli to Twój pierwszy koń, to nie pakowałabym się w zwierzaka ze zmianami w trzeszczkach i czipem, bo na starcie już masz źródło potencjalnego problemu.
wątek zamknięty
orda, trzeszczki 2 są OK, to nie jest wada, to są dobre trzeszczki. Natomiast nad czipem bym się grubo zastanawiała... zależy jak bardzo koń Ci się spodobał, co ma robić i czy jesteś w stanie wydać jeszcze kasę na jego ewentualną operację? Operacja jednego czipa to koszt około 1600zł + transport i czas rehabilitacji. Chyba, że nie chcesz operować i żyć ze świadomością, że jak koń Ci okuleje, to już może być za późno, bo czip mógł wyrządzić sporo strat w stawie... ale może nigdy do tego nie dojść... to jest właśnie loteria, z tym że jeśli koń miałby iść do sporu, takim koniom rutynowo wycina się czipy, jeszcze zanim pokazały, że coś je uwiera.
wątek zamknięty
No i pytanie, w jakim koń jest wieku.
wątek zamknięty
kiara, za operację czipa u mojego konia płaciłam 3500 (te 500 zl, to za dodatkowe znieczulenie, bo za jednym zamachem wyjęli Karsonowi też drugi odłamek, który wyszedł w badaniu przed operacją). Do pracy pod siodłem wracał trzy miesiące. Była to bardzo i baardzo nudna powolna rehabilitacja.
wątek zamknięty
wszystko zależy gdzie i jak ten czip siedzi, aby ocenić jakie jest prawdopodobieństwo problemów

ale w trzeszczki bym się nie bawiła, w jakim wieku koń?
poza tym trzeszczki "2" nie wiele mówi... znam konia co z 3/4 był czysty i wyszły przypadkiem, a znam takiego co z 2 kulał niezależnie czy werkowany naturalnie czy kuty
wątek zamknięty
Dziewczyny,  trzeszczki  2 to są  normalne,  dobre  trzeszczki.  Mało  jest  koni  z 1 we wszystkich  4 kopytach . Natomiast  zgodzę  się,  że  są  konie  z 4 czyste  i z 2 kulawe,  bo tu nie chodzi  o sam obraz rtg. Pod  pojęciem  "trzeszczki " tak naprawdę  kryje  się  wiele zależnych  😉
wątek zamknięty
Averis wszystko by się zgadzało, bo Golonka bierze 1600zł od czipa, ty miałaś ich 2 szt, więc mniej więcej tyle wychodzi :-)
wątek zamknięty
To powinna być decyzja podjęta wspólnie z wetem. Wszystko zależy gdzie ten chip się znajduje. Są takie, których wyciągać wcale nie trzeba 😉
wątek zamknięty
mój kary też ma trzeszczki 2 (wg Golonki) i powiedział, że nie jest ideolo ale tragedia to nie jest bo większość koni ma jednak 2. a koń do sportu, bynajmniej nie rekreant.
wątek zamknięty
Większość koni ma dwójki, jedynki to jest atlas anatomiczny.
Poza zdjęciami jest ważne badanie kliniczne, a te koń przechodzi bez zarzutu.

Czip u młodego konia to żaden problem, jedynie kwestia wysupłania dodatkowych pieniędzy na operację i przeczekania czasu na prawidłową rehabilitację po zabiegu. Jeśli koń Ci pasuje, to ja bym się nie zastanawiała, tylko mocno negocjowała cenę, a po zakupie wysłała konia od razu na zabieg.
Chyba, że to koń jakich wiele - młody, nic nie umie, niczym szczególnym się nie wyróżnia. Wtedy zawsze lepiej kupować takiego z czystymi stawami.
wątek zamknięty
wątek jest dublem
wątek zamknięty

Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.