Forum konie »

Deutsches Sportpferd

Witam,
czy ktoś  mógłby mi coś więcej powiedzieć o tej rasie koni (Deutsches Sportpferd) . Szzukałam w google ale wyskakują mi tylko ogłoszenia o koniach tej rasy . Z góry dziękuję 🙂
Bo to jest "rasa" trochę jak nasze sp... W Niemczech uważana za niezbyt prestiżową, rasa jest młoda (powstała dopiero w 2003 roku) i zlokalizowana głownie we wschodnich (czytaj: biedniejszych) landach, na terenach byłego NRD. Genezę powstania miała w sumie polityczną/geograficzną, a nie np. historyczną - małym landom opłaciło się stworzenie większej, wspólnej księgi hodowlanej - chociażby dla łatwiejszego i tańszego marketingu.

Konie tej rasy nie różnią się niczym od koni hanowerskich, oldenburskich, westfalskich itd. Celem hodowlanym jest stworzenie bardzo dobrego eksterierowo konia sportowego o współpracującym charakterze, dobrze skaczącego i o ekspresyjnych chodach - czyli żadne novum 😉

Najsłynniejszym przedstawicielem, hm, rasy na chwilę obecną jest ogier Quaterback po Quaterman.

Palenie rasowe to wężyk na strzałce:

Z tym brakiem prestiżu to nie jest tak do końca, jest to połączenie rasy saksońskiej i brandenburskiej. Sama mam młodego urodzonego w 2011 roku właściwe wpisanego do tej księgi, jednak w paszporcie wpisany jest jako Ds/ brandenburski. Nadal jest to rozróżniane, jednak wpisy idą do jednej księgi. Dodam tylko ze mój młody pochodzi z pełnej linii brandenburskiej, szukając ogiera dla mojej klaczy, cieżko było znaleść brandenburga, ale się udało 🙂

P.S. Palenie powyżej jest paleniem brandenburskim, saksońskie wyglada inaczej.
Mam. Użytkuje nieprzerwanie od 3,5 roku. Dosyć intensywnie, bo na CC w skokach. Polecam 😉
kucyna
Wiesz co do tej rasy można wpisać każdego PL źrebaka praktycznie więc to połączenie dwóch ras, o którym piszesz na pewno nie dotyczy całej rasy 😉
Być może, jednak u mnie weryfikowano czy źrebak ma aby na pewno sprawdzone pochodzenie. Cały proces wyrabiana paszportu trwał ponad 3 miesiące.

Tak swoją drogą o jakich źrebach mówisz? Sp?
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi 🙂
kucyna
Masz na myśli badanie DNA czy analizę rodowodu - pytam z ciekawości  :kwiatek:
Jedno i drugie, strasznie dużo papierkowej roboty było, poza oczywiście wysłaniem próbek dna 🙂

P.S. Wrzucam linka, którego dostałam gdy pytałam skąd zmiany w opisywaniu źrebaków rasy brdbg http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsches_Sportpferd

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się