Forum konie »

Konie wielkopolskie/trakeńskie

Haru99, lepszy front dadzą na pewno synowie Millennium. Freiherr von Stein nie daje przy tym strasznych nielotów, ale potomkowie Millennium to nie są konie wow skaczące. U mnie za to ruchowo Integer wyszedł top.

Możesz też poprosić o poradę hodowlana w Moritzburgu czy w Marbach, coś Ci ze swojej oferty podpowiedza. Poza tym podobno First Sight przyjeżdża znowu do Europy, może będzie znowu dostępny przynajmniej mrożony
karolina_, dzięki!
Haru99, skontaktuj się z Jarkiem Skrzypcem. Możliwe że ma nasienie Lorda Odera I
Mam pytanie do osob, ktore maja konie zarejestrowane w zwiazku trakenskim. Jestem zainteresowana kupnem klaczy z takim paszportem. Dzis robilam TUV i wszystko wyszlo super tylko kon nie mial chipa. Do tego paszport byl duplikatem i tam tez nie bylo numeru chipa, ale opis byl zgodny. Klacz pochodzi ze znanej hodowli koni trakenskich na Mazurach. Zastawiam sie jak to ugryzc, zeby sprawdzic co tam sie wydarzylo i czy ewentualnie da sie taka sprawe wyprostowac. Z gory dziekuje za wszelkie pomysly i wskazowki. Licze na moc forum 😉
Olimpia190, Trakeny nie maja czipa. Sprawdziłbym markery najlepiej przed zakupem, aby się upewnić co do tożsamości konia. Koń jest wykluczony z łańcucha żywnościowego.
melehowicz, dziekuje bardzo, to ciekawe dobrze wiedziec. Myslalam, ze czip u koni w Polsce jest prawnie wymagany, ale widze ze jeszcze duzo nie wiem 😅
Olimpia190, związek trakenski w Polsce nie czipuje i to jest jak najbardziej zgodne z prawem. W paszporcie na str 3 (zastepcza metoda weryfikowania tożsamości) powinien byc wbity nr badan genetycznych wykonanych w Poznaniu lub Krakowie potwierdzajacych pochodzenie. (markery o ktorych pisze Melehowicz). Z reszta hodowca powinien miec swoja kopie wynikow tych badan - ja trzymam z paszportem i przekazuje nowemu wlascicielowi z koniem.

Byl moment, że jako hodowca mozna bylo zaczipowac trakena dobrowolnie, ale już w zeszłym roku mi się nie udało - wet nie mógł zakupić czipow zgodnych z wymogami ARIMR, sprzedawali tylko związkom. Poza tym, jak zaczipowalam dobrowolnie to i tak mi związek czipa w paszport nie wpisał, a dostali info z nr transpondera włącznie. Także w ogóle nie warto próbować z czipowaniem trakenow chyba ze musisz - wywozisz za granice lub wyrabiasz paszport FEI.
karolina_, bardzo dziekuje za wyczerpującą odpowiedź. Mysle, ze mam juz wszystkie potrzebne informacje
wet nie mógł zakupić czipow zgodnych z wymogami ARIMR, sprzedawali tylko związkom
Myślę, że większość wetów ogarnęło już cyrk który zafundowała nam Agencja
ogurek, już za późno, zrebak jest z zeszłego roku i czekam na paszport a na najbliższe lata nie planuje trakenow. Resztę opisuje w hanowerze, oni czipuja i zlecaja markery, jedyne co musi zrobić hodowca to udostępnić zrebaka do zaczipowania i pobrania włosów.
Podbijam watek. Rezygnujemy z hodowli trakenskiej, gdyby ktoś szukał materiału na top matke to zapraszam na priv.
karolina_, smuteczke trochę.
szkoda - to sa super konie, duże, ramowe (idealne dla facetów - czego jets mało na rynku).
kotbury, szkoda - nie szkoda. Prowadzimy firmę nie instytutucje charytatywną, skoro na trakeny nie ma popytu to nie będziemy ich oferować. Moj sentyment do rasy ma się dobrze, ale nie może byc podstawą decyzji biznesowych.
karolina_, nie, no zrozumiałe.
Wiele aktualnie modnych i top linii ma domieszkę krwi trakeńskiej. te konie dają porządaną elektyrczność w ujeżdzeniu.... może dlatego na "czyste" nie ma chętnych🙂
Prosze czy moglby ktos sie ze mna podzielic aktualnym nr tel do zwiazku trakenskiego? (Moze byc wiad prywatna) ten, ktory jest na stronie trakeny.eu w ogole nie odpowiada
Olimpia190, Pani Agata jest na macierzynskim. Podeślę Ci na priv nr do kolezanki z biura ktory mi podala.
Małe ogłoszenie parafialne dla amatorów rasy - został nam jeszcze jeden traken, bardzo urodziwy wałach, zdecydowanie w typie rasy, zadbany, czyste RTG, dobry ruchowo. Po niezyjacym juz ogierze Integer (ojciec m.in. Times Square, viececzempiona ogierow z 2024 r). Matka z bardzo dobrym starym polskim papierem trakenskim - jest bezprosrednia wnuczka Arianina. Rezygnujemy z trakenow całkowicie, wiec na pewno da się z nami dogadac 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się