To ja się moją też pochwalę: WENECJA po Wrzesień wlkp./Jankes xx od NN (od kierownika OZHK wiem, że matka po Poncz xo/Kwartet, tylko własciciele zaniedbali papiery kobyły :/ )
Hmm... Bez większej nadziei to robię, ale zapytam: ma ktoś może surowego, o ile to możliwie jak najmniej jeżdżonego, a więc nie zepsutego, dobrego psychicznie trakena (koniecznie z trakeńskim papierem), z ładnym, naturalnym ruchem, w wieku 4 - 5 lat na sprzedaż? Znajoma z Hiszpanii od pewnego czasu jeździ tam w bardzo ambitnej i profesjonalnej stajni ujeżedżeniowej, Hiszpanom trakeny kojarzą się z Polską (co jest - w perspektywie ostatnich 100 lat - w sumie słuszne, choć niekoniecznie aktualnie...) i chcieliby sobie takiego do wysokiego sportu ujeżdżeniowego sprowadzić. Z tym, że okazja do transportu będzie już za 3 tygodnie, więc nie zdążę niczego sprowadzić z Rosji i to naprawdę musi być polski traken... Wielkopolaki odpadają, znajoma nie podejmuje się wytłumaczyć po hiszpańsku historii tej "rasy" i jej związków z trakenami. Nie chcemy też robić Hiszpanów w balona, więc jedyna szansa, żeby nie byli rozczarowani, to znaleźć dla nich surowego konia, którego nikt nie zdążył jeszcze zepsuć, zestresować, złamać, itd. Bywają takie? Nie mam wielkiej nadziei: dwa miesiące temu sam sprzedałem mojego 4-letniego Dara wlkp jako surowego konia do zrobienia do sportu, a i ten, jak tylko poszedł do pracy - natychmiast okulał i do żadnego sportu już się nie nadaje... 🤔
jkobus dzwon do Romanowskich i szukaj koni po Saganku- wszystko to co widzialam rusza sie baaardzo sympatycznie no i u nich trakeny jedne z naj naj w PL
Po Saganku są źrebaki dopiero. Warto obejrzeć koniska u pp. Przeczewskich (Różnowo) oraz u Moniki Machlowicz (Sząbruk) Na pewno nie będzie łatwo znaleźć 4-5 latka zupełnie surowego.
No właśnie, ja odnośnie Saganka, jakie konie są po tym ogierze? Daje wartościowe potomstwo, jak się ruszają, jak z psychiką, jakimi są skoczkami, wie ktoś coś?
Adriena- musisz udać się raczej na wątek o małopolakach, tam pewnie będzie więcej info na temat tego ogiera. Jeśli chodzi o trakeny-to dopiero rozpoczął karierę hodowlaną w tej rasie, najstarsze potomstwo to zdaje się roczniaki.
Co do samego Saganka to duzo lepsze potomstwo ( tak jak i po Burgundzie) jest po nim od matek wlkp i trak, w rasie mlp coz...raczej srednio. male Saganki, ktore widzialam teraz beda mialy okolo roku ( na matkach trak) natomiast te, ktore widzialam na klaczuchach wlkp i sp sa raczej 3-4 letnie no i starsze-chocby Alsagana, czy kucyk K.Retki. Wiekszosc koni bardzo urodziwych, chwytajacych za oko,db ruszajacych sie. Jesli chodzi o db ruszajace sie wlasnie nie trakeny ale wlkp to zapraszam do nas- do Racotu akurat zostalo jeszcze pare ciekawych koni 😉
Karla dzięki za odpowiedź, ja bardziej rozglądam się w kontekście ewentualnego krycia mojej kobyły.. Bardzo podoba mi się Saganek, poza tym to koń utytułowany sportowo co tez się liczy. Ciekawi mnie czy konie po nim są zbliżone w typie, czy przekazuje swoje pozytywne cechy..
Podoba mi się to zdjęcie mojej wielkopolanki, Dalii (Damian - Alchemia, rocznik 1992): i to też, mimo że brzucho obwisłe widać: a nawet i to, choć szpetnie okazuje, co o mnie myśli:
Pinesska Twoj i moj lobuz maja tego samego ojca🙂 napisz jaki ma charakter Brzask- moj Drapcio jest mega przylepkiem, ale jak wyczuje, ze ktos slabo jezdzi to nim poniewiera na maxa😀 do tego jest bezczelnym gadem i robi przeglad kieszeni i okolicznych zlobow😀
zabeczka a po co to tak cytować tuż pod postem razem ze zdjeciami ?
Pinneska podobny do taty, wow !! kluseczka, aż miło popatrzeć 🙂
Karla ja mam wnuczkę (po mieczu) Gordona, pod dobrym jeźdzcem chodzi fajnie, ale pod dziećmi i wszelkiej maści początkującymi włącza "tryb dziecko" - tempo spada do minimum, a jak jej się ktoś zaczyna niebezpiecznie na grzbiecie chwiać to na wszelki wypadek zwalnia 😁