Z racji,że jestem nowa na forum wypada przede wszystkim przedstawić się na wątku o rasie której jest moje kopytne 🙂 To moja Malta (Latopis-Misa) ma 175cm co nie rzuca się w oczy na zdjęciach ponieważ ja mam tyle samo wzrostu 😉
To tak jak mój 🙂 - wszyscy się dziwią skąd się takie cudo wzięło 😉. Mam nadzieję, że mu nie minie, ma już 9 lat (mam go od prawie dwóch) i zawsze był wyjątkowo opanowany, posłuszny i łatwy w obsłudze.
my w trakcie "utrakeniania" Polinezja ma pochodzenie wschodniopruskie juz sie kilku znajacych na rzeczy wypowiadalo i Polica zostanie wpisana wkrotce do ksiegi trak,po drodze czeka nas proba dzielnosci (ktorej po wizycie jednego z najwiekszych znawcow koni wszelakich w PL i nie tylko, w ogole sie nie boje,a kobyla tym bardziej😉 ) tak wiec oficjalnie juz dopisujemy narzeczona wlkp Drapacza, klacz Polinezja i teraz"paczta ludziska😉 "jaka mam pare Drapacz od Dracena po Akropol, po Gordon I po Arak Polinezja od Polla po Arak, po Ignam po Akropol i modle sie zeby kiedys Drapcio wyskoczyl i z tym jednym jajkiem dal rade i zebym miala zrebaka😀 oczywiscie pierwsze krycie za rada wybitnego hodowcy co sie naprodukowal juz czempionow w innych rasach Grey,a potem cos niemieckiego wstawic zdjecia wiaderka i Drapka? wiaderko,bo glowa no coz-madry kon wiec musi miec leb co mozg pomiesci😉 w koncu to kon trakenski/wlkp a nie tatarski kurdupl malopolski😉
dopiero odkrywam ta rase, ale zdecydowanie wiem, ze wole je niz malopolaki,ktore moze i ladne,ale... no😉
[quote author=Karla🙂 link=topic=96.msg1104138#msg1104138 date=1313575081] wiaderko,bo glowa no coz-madry kon wiec musi miec leb co mozg pomiesci😉 w koncu to kon trakenski/wlkp a nie tatarski kurdupl malopolski😉
dopiero odkrywam ta rase, ale zdecydowanie wiem, ze wole je niz malopolaki,ktore moze i ladne,ale... no😉 [/quote]
ahahahah oplułam monitor przez Ciebie - piękny opis 😁 😁 😁
Ja ci powiem, że jak wszystkie trakeny mają taki charakter jak moje pół trk. to ja poproszę zapakować z 10 🙂. Jeśli kiedykolwiek będę szukała konia jeszcze (w co wątpię) to zaczynam od trk. i to z dolewem dużym xx 🙂
powiem tak..moja Ignusia mnie zachwyca...ostatnio doszlam do wniosku ze traken jest jak media mark-nie dla idiotow musze przejrzec foty Polki i cos jutro wybiore Drapciocha takze wstawie, bo takiego love to nigdy nie widzialam
generalnie roznica kon malopolski a trakenski olbrzymia... malopolak jest zazwyczaj tylko ladny,a trak...oprocz uzytkowosci moze byc takze ladny aaa mam Bossiera z Sopotu,takze moge wrzucic🙂 a co do charakteru...no Pola jest prawdziwa kobieta,jak strzeli focha to kaplica, nie bo nie, bo owies byl za twardy albo co...nudzi ja jazda po plaskim, czasami rece mi odadaja i plecy bola, ale na drazkach,skokach...no i nic sie nie boi dzicz kudlata-traktor,kombaj, bocian,folia,dechy,kwiatki sie przewracaja obok,kon wyskoczy,ktos walnie glebe ..zero-chillout i tyle, a ziol jeszcze nie jarala ani nie pila. Ma swoj charakterek, ale to tylko zaleta...bo na niej trzeba myslec,duzo,kobyla lubi zgadywac, jest cholernie cwana,ale absolutnie nie zlosliwa i tak nastawiona na czlowieka, ze szok...taki Drapcio z jajnikami w mlodszej wersji wiecie co? mam dwa najwspanialsze konie i zaden kurdupl tatarski im do koronki kopyta nigdy nie dosiegnie 😎 ide w kime,bo Pola mi dala w kosc (siedzeniowa😉 )
Karla- zgadzam sie - 100 na 100 pkt więcej dla wielkopolaków ( trakenów) niż małopolaków. A łby to mają- fakt 😂
Tak się zgadzacie, że jakoś na elim. mpmk wiecej tych tatarskich kurdupli niż trakenów, o wlkp nie wspominając. Wydaje mi się, że rasa wlkp baaardzo leci na łeb na szyję, w ostatnich latach 🙁
A jest w ogóle jeszcze rasa wlkp? Nie moja bajka i niezbyt się orientuję, ale ogólne wrażenie mam takie, że dużo koni "pouciekało" do trakenów (i dobrze!), a reszta jest przemieszania z zachodnimi różnych "ras" i niczym się już nie różni od sp. Patrzyłam kiedyś na jakieś wyniki czempionatu wlkp i zagranicznych imion w pochodzeniu koni było pełno.
Karla, co się stało że osoba tak bardzo za młp nagle zmieniła "wyznanie"?
armara- właśnie w tym jest sedno sprawy, jak dla mnie, osoby patrzącej czysto laicko. Wielkopolaków jest mało, więc trzeba je chlubić. Też mi się zdaje, że wielkopolaków coraz mniej się spotyka, przynajmniej u mnie w regionie. Kiedyś była cała masa, teraz niewiele.
No tak, ale ta rasa obecnie niczym się nie wyróżnia - albo przeniesiono je do księgi trak, albo zmiksowano z zachodnimi ogierami. Zastanawiam się np. czemu taki koń - klik- albo ten jest wlkp ? Czemu nie sp, różnica jest chyba tylko na papierze, prawda ? Nawet byłoby teraz ciężko rozpoznać konia wielkopolskiego, konie trakeńskie i xo prezentują inny typ, zazwczyaj łatwo je odróżnić od innych ras, a wlkp ? Nawet nie wiadomo co w nich chronić 👀 ? Te resztki zmiksowane z zachodnimi końmi ? Nie pytam złosliwie, tylko z ciekawości, sama miała m konie wlkp jakiś czas 😉
[quote author=Karla🙂 link=topic=96.msg1104680#msg1104680 date=1313613931] ostatnio doszlam do wniosku ze traken jest jak media mark-nie dla idiotow ......bo na niej trzeba myslec,duzo,kobyla lubi zgadywac, jest cholernie cwana,ale absolutnie nie zlosliwa i tak nastawiona na czlowieka, ze szok...taki [/quote]
Karla jakbym czytała o swoim trakenie. Bardzo szybko się uczy, jest mega cwany, chętny do pracy, jak załapie jakiś nowy element to najchętniej by go powtarzał w kółko, często zgaduje, wyprzedza moje sygnały taki mały nadgorliwiec- ale dzięki temu np. sztuczek uczy się w błyskawicznym tempie, uwielbia być chwalony. W terenie nieustraszony, gdy czegoś się wystraszy "rośnie i puchnie", przygląda się. Koń bardzo nastawiony na człowieka. Mimo, że należy raczej do koni rozrywkowych to czuję się na nim bardzo pewnie. Koń wszechstronny, duże predyspozycje do ujeżdżenia i skoków, niestety jeździec dupa 😡 i nie mamy jak się pokazać. Może w przyszłym roku. Powiem tak! Miałam wielkopolkę, wielka baba, przyjemna ale z moim wymarzonym i wyczekanym karym gnojkiem nie ma porównania. Pamir jest najlepszym koniem jakiego mogłam kupić, a jego charakter jest tym wszystkim o czym zawsze marzyłam! Trakeny 😍