Forum konie »

Konie wielkopolskie/trakeńskie

Jak już mowa o Silverkach
To mój prawie 4l Dilver K 176cm (to on miał na jesień :/) po Silver trak.
Ostatnie zdjęcie- ale czad! 😀 tez chce takiego konia .... 😀  to jest nie fair  😤 😜
Na ostatnim zdjęciu na szczęście to nie ja tylko koleżanka o wzroście 166. Ja mam 174 ale ogólnie jest czad.
koń i tak prezentuje sie mega pod siodłem czy bez 🙂
🙂

poszukuję namiarów na trakeniarzy-hodowców i mających na sprzedaż klaczuchy trak w woj warm-mazurskim-jesli ktos cos  wie pliss na pw :kwiatek:
Sokolnik  :kwiatek:
Z racji,że jestem nowa na forum wypada przede wszystkim przedstawić się na wątku o rasie której jest moje kopytne 🙂 To moja Malta (Latopis-Misa) ma 175cm co nie rzuca się w oczy na zdjęciach ponieważ ja mam tyle samo wzrostu 😉
to ja pokaże wam moją rudą Samante:po Arianin od Scylla po Almanach
Czy trakeny załapują się 'pod' dopłaty??
Nie, przynajmniej nie w Polsce.
.
A oto moje kasztanowe szczęście.

Piękny Forest ur 26.07.2009, rasa Trakeńska

od:Piękna, po: Diler, po: Efiz, po: Falstaff
po: Likwor ,po: Agar, po:Mangan xx, po: Dakota xx

Bardzo odważny i waleczny, podskakuje w korytarzu 🙂

dołączam zdjęcie
A pół trakeny się liczą? 😉. Widzę, że trochę Agarowych potomków tu jest. Jakie są z charakteru?
A pół trakeny się liczą? 😉. Widzę, że trochę Agarowych potomków tu jest. Jakie są z charakteru?

U nas są 2 koniki po Agarze są bardzo grzeczne odważne ,posłuszne i ogólnie miłe z charakteru.
To tak jak mój 🙂 - wszyscy się dziwią skąd się takie cudo wzięło 😉. Mam nadzieję, że mu nie minie, ma już 9 lat (mam go od prawie dwóch) i zawsze był wyjątkowo opanowany, posłuszny i łatwy w obsłudze.
Moja trakenka Calena ur 2009 (Kaliniec - Candy Princess xx) na czempionacie w Dąbrówce

I mały trakenek Castor ur 12.05.2011 (Ajbek - Candy Princess xx) na zdjęciu ma niecały 1 dzień
my w trakcie "utrakeniania" Polinezja ma pochodzenie wschodniopruskie juz sie kilku znajacych na rzeczy wypowiadalo i Polica zostanie wpisana wkrotce do ksiegi trak,po drodze czeka nas proba dzielnosci  (ktorej po wizycie jednego z najwiekszych znawcow koni wszelakich w PL i nie tylko, w ogole sie nie boje,a kobyla tym bardziej😉 ) tak wiec oficjalnie juz dopisujemy narzeczona wlkp Drapacza, klacz Polinezja
i teraz"paczta ludziska😉 "jaka mam pare
Drapacz od Dracena po Akropol, po Gordon I po Arak
Polinezja od Polla po Arak, po Ignam po Akropol
i modle sie  zeby kiedys Drapcio wyskoczyl i z tym jednym jajkiem dal rade i zebym miala zrebaka😀
oczywiscie  pierwsze krycie za rada wybitnego hodowcy co sie naprodukowal juz czempionow w innych rasach Grey,a potem cos niemieckiego
wstawic zdjecia wiaderka i Drapka?
wiaderko,bo glowa no coz-madry kon wiec musi miec leb co mozg pomiesci😉
w koncu to kon trakenski/wlkp a nie tatarski  kurdupl malopolski😉

dopiero odkrywam ta rase, ale zdecydowanie wiem, ze wole je niz malopolaki,ktore moze i ladne,ale... no😉
[quote author=Karla🙂 link=topic=96.msg1104138#msg1104138 date=1313575081]
wiaderko,bo glowa no coz-madry kon wiec musi miec leb co mozg pomiesci😉
w koncu to kon trakenski/wlkp a nie tatarski  kurdupl malopolski😉

dopiero odkrywam ta rase, ale zdecydowanie wiem, ze wole je niz malopolaki,ktore moze i ladne,ale... no😉
[/quote]

ahahahah oplułam monitor przez Ciebie - piękny opis  😁 😁 😁

kurdupl małopolski - Mistrzyni ahhaha  😂

wstaw aktualne fotki Polki!  :kwiatek:
Karla🙂, ha ha ha 🙂

Ja ci powiem, że jak wszystkie trakeny mają taki charakter jak moje pół trk. to ja poproszę zapakować z 10 🙂. Jeśli kiedykolwiek będę szukała konia jeszcze (w co wątpię) to zaczynam od trk. i to z dolewem dużym xx 🙂
Karla🙂 dawaj zdjęcie Ignamki😉
A żeby było rodzinnie, bo wcześniej jest wnusia Ignama to dorzucam jeszcze mojego synka, mamusia po Kermanie
Karla- zgadzam sie - 100 na 100 pkt więcej dla wielkopolaków ( trakenów) niż małopolaków. A łby to mają- fakt  😂
powiem tak..moja Ignusia mnie zachwyca...ostatnio doszlam do wniosku ze traken jest jak media mark-nie dla idiotow
musze przejrzec foty Polki i cos jutro wybiore
Drapciocha takze wstawie, bo takiego love to nigdy nie widzialam

generalnie roznica kon malopolski a trakenski olbrzymia...
malopolak jest zazwyczaj  tylko  ladny,a trak...oprocz uzytkowosci moze byc takze ladny
aaa mam Bossiera z Sopotu,takze moge wrzucic🙂
a co do charakteru...no Pola jest  prawdziwa kobieta,jak strzeli focha to kaplica, nie bo nie, bo owies byl za twardy albo co...nudzi ja jazda po plaskim, czasami rece mi  odadaja i plecy bola, ale na drazkach,skokach...no i nic sie nie boi dzicz kudlata-traktor,kombaj, bocian,folia,dechy,kwiatki sie przewracaja obok,kon wyskoczy,ktos walnie glebe ..zero-chillout i tyle, a ziol jeszcze nie jarala ani nie pila.
Ma swoj charakterek, ale to tylko zaleta...bo na niej trzeba myslec,duzo,kobyla lubi zgadywac, jest cholernie cwana,ale absolutnie nie zlosliwa i tak nastawiona na czlowieka, ze szok...taki Drapcio z jajnikami w mlodszej wersji
wiecie co? mam dwa najwspanialsze konie i zaden kurdupl tatarski im do koronki kopyta nigdy nie dosiegnie 😎
ide w kime,bo Pola mi dala w kosc (siedzeniowa😉 )
Moja trakenka Calena ur 2009 (Kaliniec - Candy Princess xx) na czempionacie w Dąbrówce

Louisa, Celenka supper ! 😅
titina dziękuję! w czerwcu została Czempionką klaczy dwuletnich na otwartym ogólnopolskim czempionacie trakeńskim  😀
Karla- zgadzam sie - 100 na 100 pkt więcej dla wielkopolaków ( trakenów) niż małopolaków. A łby to mają- fakt  😂

Tak się zgadzacie, że jakoś na elim. mpmk wiecej tych tatarskich kurdupli niż trakenów, o wlkp nie wspominając. Wydaje mi się, że rasa wlkp baaardzo leci na łeb na szyję, w ostatnich latach 🙁
A jest w ogóle jeszcze rasa wlkp? Nie moja bajka i niezbyt się orientuję, ale ogólne wrażenie mam takie, że dużo koni "pouciekało" do trakenów (i dobrze!), a reszta jest przemieszania z zachodnimi różnych "ras" i niczym się już nie różni od sp. Patrzyłam kiedyś na jakieś wyniki czempionatu wlkp i zagranicznych imion w pochodzeniu koni było pełno.

Karla, co się stało że osoba tak bardzo za młp nagle zmieniła "wyznanie"?
armara- właśnie w tym  jest sedno sprawy, jak dla mnie, osoby patrzącej czysto laicko. Wielkopolaków jest mało, więc trzeba je chlubić. Też mi się zdaje, że wielkopolaków coraz mniej się spotyka, przynajmniej u mnie w regionie. Kiedyś była cała masa, teraz niewiele.
No tak, ale ta rasa obecnie niczym się nie wyróżnia - albo przeniesiono je do księgi trak, albo zmiksowano z zachodnimi ogierami.
Zastanawiam się np. czemu taki koń - klik- albo ten jest wlkp ? Czemu nie sp, różnica jest chyba tylko na papierze, prawda ?
Nawet byłoby teraz ciężko rozpoznać konia wielkopolskiego, konie trakeńskie i xo prezentują inny typ, zazwczyaj łatwo je odróżnić od innych ras, a wlkp ? Nawet nie wiadomo co w nich chronić  👀 ? Te resztki zmiksowane z zachodnimi końmi ?
Nie pytam złosliwie, tylko z ciekawości, sama miała m konie wlkp jakiś czas 😉
[quote author=Karla🙂 link=topic=96.msg1104680#msg1104680 date=1313613931]
ostatnio doszlam do wniosku ze traken jest jak media mark-nie dla idiotow
......bo na niej trzeba myslec,duzo,kobyla lubi zgadywac, jest cholernie cwana,ale absolutnie nie zlosliwa i tak nastawiona na czlowieka, ze szok...taki
[/quote]

Karla jakbym czytała o swoim trakenie.
Bardzo szybko się uczy, jest mega cwany, chętny do pracy, jak załapie jakiś nowy element to najchętniej by go powtarzał w kółko, często zgaduje, wyprzedza moje sygnały taki mały nadgorliwiec- ale dzięki temu np. sztuczek uczy się w błyskawicznym tempie, uwielbia być chwalony.
W terenie nieustraszony, gdy czegoś się wystraszy "rośnie i puchnie", przygląda się. Koń bardzo nastawiony na człowieka.
Mimo, że należy raczej do koni rozrywkowych to czuję się na nim bardzo pewnie.
Koń wszechstronny, duże predyspozycje do ujeżdżenia i skoków, niestety jeździec dupa 😡 i nie mamy jak się pokazać. Może w przyszłym roku.
Powiem tak! Miałam wielkopolkę, wielka baba, przyjemna ale z moim wymarzonym i wyczekanym karym gnojkiem nie ma porównania.
Pamir jest najlepszym koniem jakiego mogłam kupić, a jego charakter jest tym wszystkim o czym zawsze marzyłam!
Trakeny 😍
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się