Forum towarzyskie »

Pieczenie chleba -przepisy

sznurka z ciekawości, dlaczego się go pozbywasz?
Edytka, nie piekę w nim od poł roku już, mam małą kuchnię i troche mi wadzi

poza tym osiągnęłam juz inny etap wtajemniczenia i piekę chleb sama
ja maszyny używam tylko do rozrabiania, bo z piekarnika wychodzi znacznie smaczniejszy 🙂 a że maszyna jest wielka to większość czasu spędza w piwnicy. jak pomyslę, że miałabym sama wyrabiać ciasto to już mnie ręce bolą  😁

w ogóle ostatnio masa moich znajomych kupiła maszyny do chleba, fajnie że ludzie chcą jeść bardziej naturalny chleb 🙂 
Edytka, a mi przestało sie miescic w maszynie
wiec mieszam mikserem recznym
Macie jakieś doświadczenia z domowym pieczeniem chleba bezglutenowego?
Dużo czasu minęło, więc piszę osobny post.

Znalazłam mąkę do domowego pieczenia chleba bez glutenu. Tylko napisane na opakowaniu, żeby w maszynie piec w trybie "bezglutenowe". Nie mam takiego. Może ktoś a) ma taki program w swojej maszynie i mógłby napisać, co on robi, żebym sobie dobrała w miarę podobny, b) po prostu wie, czym go zastąpić 🙂

Edit.

Kawałek odpowiedzi - przepisy na chleb bezglutenowy: http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/automat/przepisy_panasonic.pdf

I jeszcze, bo sobie znalazłam sama 😉 W Panasonikowej instrukcji opisują taką procedurę w trybie bezglutenowym:

- wyrabianie - 15 min
- rośnięcie - 60 min
- pieczenie - 45 min

Myślę, że sobie z moim niebezglutenowym automatem poradzimy.
wczoraj zrobilam pierwszy chleb - wyrzucilam. spalony i slony tak ze sie jesc nie dalo 😉
dzis zrobilam drugi - za malo soli z ostroznosci, ale juz nie spalony a tylko spieczony 🙂

siedze i czytam o zakwasie. robiliscie zakwas - warto sie w to bawic? naprawde lepszy i zdrowszy taki chleb?
jaka make najlepiej kupowac by piec chleb? i z jakimi dodatkami pieczecie?
Pododno duzo zdrowszy. A chleb na zakwasie to proscizna jesli sie ma na to czas. 🙂
Polecam Ci ta strone - ja robilam wszystko wg przepisow tego pana i wychodzi super 🙂
http://www.moja-piekarnia.pl/
super, dzieki za link 🙂
chleb bez soli, a kolezance i tak smakuje bardzo 🙂 zobaczymy na ile mi zapalu starczy, ale poki co checi do pieczenia sa 🙂
Z co do maki: zytnia razowa na poczatek, poniewaz z pszenna jest wiecej kombinacji.
Na zakwas bierze sie typy wyzsze czyli np 2000, a do samego ciasta na chleb typy nizsze czyli np 720.
Z dodatkow dosypuje czarnuszki, bo kminku nie lubie. Chleb z czarnuszka jest pyszny 🙂
Ale za to sama żytnia bardziej się "gluci" i chleb może wyjść kamienny 🙂 Wydaje mi się, że na początek warto zrobić mieszany, a poza zakwasem wspomóc się drożdżami - zwłaszcza jak zakwas "młody" (i piekarz "młody" 😉).

Często korzystałam z tej strony: http://www.chleb.info.pl
Z beczki niezakwasowej polecam bułkowaty chlebek śniadaniowy - przygotować wieczorem, upiec rano... klik
Ja dodalam drozdze tylko do pierwszego. Drugi juz wyszedl tylko na zakwasie.
przypadkowo tu trafiłam ale w Lidlu będą automaty do pieczenia chleba 😉
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_20939.htm
Teo, do ktorego momentu szykujesz wieczorem ta bulke a co robisz rano? wyglada smakowicie bardzo 🙂

kurka nie pomyslalam by sie wczytac i z zamiarem zrobienia zakwasu kupilam make zytnia ale typ 720.. 🙂 no coz. albo kupie druga, albo bedzie jeszcze raz na drozdzach chleb.
magda, na rano zostawiałam samo pieczenie. Tzn. w połowie punktu 7 ciasto, już w formie, szło do lodówki. Zamiast tego półgodzinnego wyrastania miało noc w chłodzie. Rano ew. posmarowanie masłem -  i do pieca. Dzięki temu wieczorem robi się niemal wszystko, a rano prawie nic 🙂
Ojeju jak patrze na te bulki to slinka ciecze... Szkoda, ze u nas dieta 🙁
wlasnie zmarnowalam kilogram maki i nie zjadlam sniadania  :emot4: :emot4: :emot4:
probowalam robic chleb stad: http://puszka.pl/przepis/3491-chleb-najprostszy_przepis-bez_wyrabiania_.html i.. skorka sie upiekla, srodek jest plynny. antytalent ze mnie  😕
ja kupuje gotowe mieszanki chlebowe, dodaje tylko wode, mieszam (proces 2minutowy) i po 45 min w piekarniku mam pyszny chleb. W Polsce tej firmy chyba nie ma (Odlum), ale moze w Lidlu sa takie mieszanki - tutaj w lidlu sa 2 rodzaje, co prawda robi sie je duzo dluzej niz Odlumowskie, bo trzeba zostawiac do wyrosniecia itd ale to i tak latwiej niz samemu mieszac te wszystkie maki i dodatki o ktorych nie mam pojecia 😀

mi sie marzy zwykla polska kajzerka, ale jakos nie moge sie zabrac do pieczenia..

Magda brawo  😀
kajzerke moge ci przywiezc ale sie rozczarujesz 😉 za to bule drozdzowa polecam ta co Teo link dala! mega jest!

na chleb - kupilam make na kolejna probe pieczenia.. w promocji byla... naprawde tanio....... moze tym razem nie pomyle podzialki na miarce wody i moze cos z tego wyjdzie  😂
Zrobiliśmy tydzień temu z Juniorem nasz pierwszy chleb z tego przepisu

nie do końca zgodnie z przepisem bo użyliśmy w połowie mąki takiej typowej na chleb i zwykłej pszennej
Wyszedł dobry, smaczny, tylko skórkę trochę spaloną musiałam odkroić- nie ogarniam mojego pieca  😉

ps. mam przepis od Sznurki, tylko ten wymaga trochę więcej czasu 🙂 na pewno go wypróbuję  😀
Teodora - moja mama ostatnio piecze chleby z mąki bezglutenowej dla kuzyna, który właśnie musiał przejść na dietę bezglutenową. 😉
Wyrabia ręcznie, piecze w piekarniku, jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.
Mam również przepis na genialny chleb na zakwasie i ostatnio sprawdzoną pyszną ciabattę. 🙂
A tam rozczaruje.. 🤣 mi smakuja kazde kajzerki, a najbardziej z Biedronki albo Lidla! 😀

A ta bula od Teo to nie taka maslana jest? Tak z przepisu mi sie kojarzy.. a nie bardzo lubie maslane.. czasem tylko 🙂

Tak czy owak znalazlam przepis na kajzerki i zrobie przy najblizszej okazji czyli jak kupie gdzies drozdze 🙂
Czy macie może jakieś przepisy na chleb żytni na zakwasie - zupełnie bez mąki pszennej?
Dostałam takie zamówienie 😉
http://www.moja-piekarnia.pl/2008/07/05/pierwszy-chleb/

ja pieke czasem taki - chleb zytni jak to zytni, ciezki i zbity ale pachnie powalajaco i jest zawsze swiezy 🙂
Czy ktoś próbował może gotowych mieszanek z Lidla?
Podbijam 🙂

Będę dzisiaj piekła chleb, nie mam automatu, jestem uzbrojona w zakwas i w mąkę razową i orkiszową. I teraz chciałabym prosić o jak najprostszy przepis- ile wymieszać mąki z zakwasem, na ile wstawić do piekarnika. Tylko proszę, nie odsyłajcie mnie do strony, przejrzałam ich już sporo, ale zwyczajnie boję się korzystać, chciałabym sprawdzony przepis, w stylu weź tyle mąki, tyle zakwasu, wymieszaj, wsadź do piekarnika na tyle stopni, po takim czasie wyjmij 🙂 Jestem kompletnym chlebowym laikiem, więc za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna :kwiatek:
zen, ja piekłam z tego przepisu Moje wypieki
ash, dzięki :kwiatek: Ciekawa jestem jaki wyjdzie, i czy w ogóle wyrośnie 😁
Podrzucę sprawdzony bezlepkowy:

http://zagotuj.blogspot.com/2013/02/bezglutenowy-chleb-na-zakwasie.html

Dziś znowu upiekę, teraz w planie dodatek pestek dyniowych.
Zakwas już obudzony, siemię rano zalałam, grykę umieliłam. Tylko mieszać, czekać i piec 🙂
zen, ja robie wg przepisu mojej Mamy:

Chleb najlepiej zacząć robić wieczorem

Do miski wrzucić:
Kilo maki, ja mieszam zwykle żytnią, razową, czasem trochę pszennej
Po ¾ szklanki: otrąb, słonecznika, płatków owsianych blyskawicznych
Można dodać pestki dyni, sezam, rodzynki – wg uznania
1,5 łyżki soli
Mieszamy to

Dodajemy zaczyn (ja mam zawsze 0,5 - 0,75 słoika takiego standardowego), 3 lyzki oliwy z oliwek , ok 1 litra letniej wody (dodac najpierw mniej, potem stopniowo)
Mieszamy rękoma

Odkładamy 1/3 słoika zaczynu na następny raz
Nie zakręcamy szczelnie
Po dobie wsadzamy go do lodowki (musi troche wyrosnac)
Zaczyn należy zużyć w ciągu 2 tyg

Wkładamy ciasto do form
Wkładamy do zimnego piekarnika, odkręcamy na 50 stopni i trzymamy w nim chleb az temperatura osiagnie te 50 stopni (ok 5 minut)
Wylaczamy piekarnik
Uchylamy lekko piekarnik, wkładając w drzwiczki recznik
Chleb ma sobie tam lezec w tym stygnącym piekarniku jakies 8 godzin (czyli przez noc)

Pieczemy w temperaturze 180 stopni 60-80 minut z termoobiegiem

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się