Forum konie »

Dopasowanie siodła

trochę mi się to kłoci z tekstem z jednego z opisów

# wymienny system łęków (w tym modelu nie przystosowany do samodzielnej wymiany)
jak wymienny = pewnie przez serwis to jak moze byc uniwersalny zarazem?

dla mnie brzmi deko niedorzecznie ale mogę sie mylic

edit
nie mylę sie

*  Cloth seat insert and panel
    * Lightweight and easy to carry
    * Shock absorbing for rider comfort
    * Wide bearing cloth panel fits snugly to the horse's shape - ale to nie jest rozstaw dopasowujący się uniwersalnie do konia!!!!
    * Saddle can be easily cleaned with soap and water
    * Weatherproof so saddle can be ridden in conditions which would otherwise damage a leather saddle
    * Changeable gullet system
    * Lifetime Guarantee on Wintec Tree
  * Changeable Gullet can not be accessed using the EASY-CHANGE Gullet System. The head of this saddle must be opened by a saddler.

jak mozna tak jak na okserze takie głupoty wypisywac?
no właśnie każdy ma sobie to wytłumaczyć na własny sposób, najważniejsze aby towar dobrze sie sprzedał.

ale nie wnikając w to czy jest uniwersalny czy nie,doradźcie  z waszego punktu widzenia jak to siodło leży na koniu? czy nie jest za wąskie? może zastosować jakąś podkładkę korygującą (pod tył)?
gracja03,  co wytłumaczyc?
okser ma po prostu w opisie bzdurę
rozstaw jest rozstawem, łęk jest łękiem!
http://www.starymlyn.com.pl/sklep/pokazProdukt.php?produkt_id=793  więc i tutaj totalna bzdura, wykorzystują niewiedze i małe doświadczenie ludzi (np. takich jak ja) jeśli chodzi i dobranie siodła.
na to wygląda
no tak , a ja nadal nie wiem czy to moje siodło może być i czy nie będzie uwierać konia.
jak jakies dobre duszyczki znajdą chwile to proszę o opinie.
    * Wide bearing cloth panel fits snugly to the horse's shape - ale to nie jest rozstaw dopasowujący się uniwersalnie do konia!!!!

Tutaj opisany jest szeroki rozstaw ławek, czyli poduszek pod siodłem, które są dopasowane do kształtu konia a nie rozstaw przedniego łęku.
W opisach naszych sklepów zapomnieli chyba dodać, że łęki są wymienne a nie uniwersalne, a to różnica.
Dorcysia, dla mnie to zwykłe ciemniactwo i nabijanie klienta w butelkę!
gracja
mi sie wydaje że siodło (u konia w boksie) jest za bardzo na łopatce, przez co nie da się dokładnie określić czy jest ok
zsuń je za łopatkę (ok 2-3 palce) i wtedy wstaw zdjecia, na tych już wstawionych wydaje mi się, że jest trochę za wąskie.. ile mieścisz palców między kłębem a przednim łękiem z nie zapiętym/zapiętym popręgiem?
ja u  mojego konia mieściłam 3--> jak się okazało siodło jest o 2 rozmiary za małe, a że musi mieć podkładkę więc będzie poszerzene o 3

mam jeszcze pytanie, jaka jest różnica (w rozmiarze) jeśli się jeździ w podkładce (z futra)? załóżmy, że normalnie koń ma rozmiar 32 to z podkładką 33? tak mi powiedział p.Kostrzewa ale chciałabym poznać też Wasze opinie
i jeszcze 1 pytanie: koń ma mieć poszerzone siodło o te 3 rozmiary 1-podkładka i 2-koń i zastanawiam się czy jeśli chodziła teraz w zamałym siodle to czy nie rozszerzyć jeszcze o 1 rozmiar? czy to już przesada będzie? nieby wróci w trening w dobrym siodle to się rozbuduje. P. Kostrzewa mówił że poprostu 3 rozmiary. :kwiatek:
korsik na nie zapiętym popręgu mieszczę  spokojnie 4 palce, na zapięty siedząc w siodle z trudem 3 palce.

Ja odnosze takie wrażenie , że siodło jest ciut wąskie.
hmm... a możesz wymieniać łęki?
ja bym brała szersze, jak mówiłam ja mieściłam 3 palce na niezapiętym popręgu i jest o 2 rozm. zamałe...
mówiłaś też coś o tym żeby podnieść tył siodła, gdyby łęk był szerszy  do siodło bardziej by opadło ( z przodu) i lepiej się układało

tak mi się wydaje.
w sumie to można wymienić, a jaki to jest koszt ? i gdzie to można wymienić?
ja mieściłam 3 palce na niezapiętym popręgu i jest o 2 rozm. zamałe...
tak ogólnie (i moim zdaniem):
- jesli przedni łęk "sterczy" nad klebem to nie zawsze to oznacza "och, ile miejsca na kregoslup", tylko częściej wlasnie - za waskie siodlo
- jesli kłąb "sterczy" to w duzej mierze jest to zapewne wina niedopasowanego sprzetu. zdrowe konie nie maja sterczacych kłebów
- liczba palcow to nie jest ani jedyny ani ostateczny test czy siodlo jest za waskie. warto chociazby przejechać dłonią wzdłuż tybinki - przylega ścisle czy mozna pod nią wsunąc na calej długości palce?
- czesto zalezy od budowy siodla ile palców powinno wchodzic pod łęk

nie chce nikogo "nawracać", ale moim zdaniem jednak bardziej miarodajne od palców pod łękiem jest sprawdzenie równowagi siodła i przylegania tybinek.

mówiłaś też coś o tym żeby podnieść tył siodła, gdyby łęk był szerszy  do siodło bardziej by opadło ( z przodu) i lepiej się układało
zapewne gdyby łęk był szerszy, to siodlo ulozyloby sie POPRAWNIEJ na grzbiecie, bez konieczności korygowania.

swoją droga to bardzo cżesty sposob "poprawiania" siodła, które leci do tyłu - załadowac podkladkę podnoszącą tył siodła. jesli zrobi się cos takiego z siodłem za wąskim (a to właśnie one bardzo często lecą do tyłu) to efektem jest jeszcze mocniejsze zgniecenie mięsni pod przednim łękiem plus dodatkowo można zafundować koniowi problemy z odcinkiem lędzwiowym kregoslupa oraz bolesności mięśni pod tylnymi ławkami siodła. a tego szczerze nie polecam...

koń ma mieć poszerzone siodło o te 3 rozmiary 1-podkładka i 2-koń i zastanawiam się czy jeśli chodziła teraz w zamałym siodle to czy nie rozszerzyć jeszcze o 1 rozmiar? czy to już przesada będzie? nieby wróci w trening w dobrym siodle to się rozbuduje. P. Kostrzewa mówił że poprostu 3 rozmiary. :kwiatek:

to już niestety takie pytanie jak wczesniej Aga_Leming zadała - moim zdaniem nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi...
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,300.msg170098.html#msg170098

bo z poszerzaniem tez nie warto przesadzic, bo za szerokie siodlo w koncu tez nie będzie siodlem pasujacym
coraz bardziej jestem przekonana , że to siodło jest jednak za wąskie i chyba bezpieczniej będzie zmienić łęk lub siodło i nie kombinować z podkładkami ma sens to co napisała caroline że siodło z podkładką na tyle będzie bardziej uciskać przód.
[quote author=korsik link=topic=95.msg179009#msg179009 date=1234989818]

zapewne gdyby łęk był szerszy, to siodlo ulozyloby sie POPRAWNIEJ na grzbiecie, bez konieczności korygowania.

[/quote]
właśnie o to mi chodziło, gdyby przedni łęk był szerszy, siodło by trochę z przodu opadło i lepiej się ułożyło, a wtedy nie trzeba byłoby wsadzać podkładki pod siodło,  która automatycznie jeszcze bardziej je zwęży
😉
caroline, ja bym dodała, że istotne jest sprawdzenie siodła przede wszystkim z obciążeniem, po jakichś 20-30 minutach jazdy, po porządnej rozgrzewce a jeszcze lepiej na koniec jazdy
k_cian, oczywiście, ale... nawet nie wybiegłam myślami tak daleko. wg mnie jesli siodlo juz w stajni nie pasuje, to nie ma po co sprawdzac go w ruchu - dlatego nawet o tym nie pisałam (skoro skupiłam się na siodłach sterczacych nad kłębem... 😉).
natomiast jesli siodlo pasuje "rozmiarowo" to wtedy jest rzeczywiscie sens (i potrzeba 😉) sprawdzania go w ruchu.
caroline,  swięta racja, po co gniesc konia czyms co na wstępie lezy tak sobie

wracajac do krzywego lezenia siodła to ostatnio widziałam taki motyw, koń prosty, przebadany, siodło nowiusieńkie i lezy krzywo, uzywane tej samej firmy lezy prosto
więc nie kazde siodło dla kazdego konia a nowe nie zawsze tez znaczy "idealnie proste" choć tak powinno być niestety albo wniosek inny - nie kazde siodło dla kazdego konia
Ja bym sprawdziła, czy tu używane nie miało kiedyś odbieranej poduszki łopatkowej  - albo nie jest z jakiegoś powodu bardziej ubita. Mój koń jest prosty - ale ma 1 cm różnicy w wysokości łopatki (co wcale nie jest takie bardzo niespotykane) - w związku z tym inaczej także układają się mięśnie - wszystkie nowe siodła uj. leżą minimalnie krzywo - trzeba zmieniać wypełnienie poduszki łopatkowej...
caroline, przecież nie sugeruję żeby wsiadać na ciasne czy maksymalnie krzywe siodło, dla mnie akurat TO jest oczywiste 😉 i założę się że większość osób świadomych nawet jako tako pod względem dopasowania siodła nie wsiądzie na całkiem niedopasowane siodło
ale wśród nich podejrzewam że znajdzie się sporo, które zostawiłoby sobie siodło pasowane na sucho nawet nie myśląc żeby zerknąć jak jest w trakcie ruchu i po jeździe

dlatego uważam, że powinno sie to zaznaczyć już na samym początku i podkreślać jak bardzo jest to istotne

epk dokładnie 🙂

edit:

przydatny link - pokrótce (choć nie po polsku) odnośnie pasowania siodła do konia i do jeźdźca

http://www.passier.de/english/service/Die_Sattelpassform.pdf

i drugi - mierzenie grzbietu choć to powtarza się po tamtym linku ciutkę

http://www.passier.de/english/service/Saddle_Fitting_Guide.pdf
Dobrze dziewczyny piszą 😉
A odległość pod przednim łękiem to TYLKO odległość - o dopasowaniu szerokości siodła (rozstawu łęku) do konia nie mówi (pomijając całkiem skrajne niedopasowanie)...

P.S. Dlaczego przyjęło się mówić, że to odległość nad kłębem? Bo właściwie chyba pomiędzy siodłem a kręgosłupem - już za kłębem (oczywiście, gdy koń nie jest zbyt z przodu osiodłany...)? Czy faktycznie - siodełka z zabudowanym przednim łękiem leżą bezpośrednio nad kłębem?
To ja się podczepie pod ten temat.
Ogłonie mówiac  niedopasowane siodło = wystający kłąb

np. przeglądając zdjęcia Waszych koni mało ktory nie ma wystającego kłębu
czyli co nie macie dopasowanych siodeł?
nie zawsze się to sprawdza, bo większoś jest od intensywnego użytowania

i tu oja prośba - czy mół by mi ktoś pokazać na zdjęciah konkretnie jak wygląda "zdeformowany" kłąb od użytkowania, a jak pod niedopasowango siodła?
przede wszystkim - o czym ty piszesz?? jaka "deformacja" kłębu??
zastanów się troche - z czego jest zbudowany kłąb? co oznaczałoby "zdeformowanie" tej tkanki?
🙄

czyli co nie macie dopasowanych siodeł?
nie zawsze się to sprawdza, bo większoś jest od intensywnego użytowania

nie kazdy ma dopasowane siodło.
a czym jest "uzytkowanie" konia wierzchowego? pracą konia pod siodlem, tak? to co może w takim układzie powodować uszkodzenie muskulatury - praca (bieganie 😉) sama w sobie, czy niedopasowany (w szczeg. za ciasny) sprzęt?

poczytaj... chociazby tutaj: http://www.spinalvet.com.au/saddles.htm
Tego chyba nie da sie skomentowac...
ja jestem załamana po prostu, nie mogę się doczekac na gościa do poprawki Prestige'a :/ a siodło leży żle na koniu, chyba w ogóle przestanę go w to siodłac! unosi się tył zupełnie jak na fotce wklejonej przez kingę2938,, wysokośc od kłębu jest ok ale za to uciska kłąb po bokach i przesuwa się na łopatki  😵
a do mnie nikt nie chce przyjechać żeby dopasować siodło (używane, już je mam)  😤
zmierzyłm kłąb i dałam do poszerzenia (+1 rozmiar więcej na podkładkę-podnoszącą tył) poprosiłam też żeby Pan Kostrzewa rzucił okiem na poduszki tylne bo wydawały mi się nierówne  🤔
siodło niedługo przyjdzie i mam nadzieje, ze będzie dobre  🙄
niewiecie czy w waldhausenach da się poszerzyć łęk ?
...
Co się dzieje? Nie chcą przyjąć siodła do "serwisu" ?
...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się