Forum konie »

Dopasowanie siodła

Dziękuję Wszystkim za odp  🙂
A ja na szczęście w porę chyba zareagowałam, bo po dniu przerwy plecy były zimne i ładne, koń się nie uginał. Na razie udało nam się dobrać coś na pożyczenie.
A ja na szczęście w porę chyba zareagowałam, bo po dniu przerwy plecy były zimne i ładne, koń się nie uginał. Na razie udało nam się dobrać coś na pożyczenie.

Cieszę się bardzo 😉 A jak dużo planujecie jeszcze schudnąć?? I kiedy będzie szyte siodełko?? Jestem bardzo ciekawa efektu 😉
xxagaxx, przed nami na oko prawie dwa razy tyle co schudliśmy dotąd. Więc dużo jeszcze poleci, a zagadką jest dla mnie skąd 🙂 na razie na pewno się wstrzymam, przynajmniej na razie mam w czym jeździć.
Ostatnio nabyłam nowe siodło. Nowe jak nowe (używane). Jeżdżę w nim, jak wsiadam to się o dziwo nie obraca (na hucule ciężko o jakiś porządny punkt zaczepienia, siodła ZAWSZE mi się obsuwały, to jest pierwsze, które się trzyma. W porównaniu z naszymi poprzednimi siodłami, to jest wręcz idealne, ale czy nie ma odrobinę za nisko przedniego łęku? Postaram się zrobić jakieś lepsze foty, ale aktualnie na tydzień wyjeżdżam i prawdopodobnie będę bez neta.
I jeszcze jedno pytanie. Okropnie mnie razi siodłanie konia, jak najbardziej na kłębie. Siodło jak ustawię przed jazdą tak jak jest na zdjęciu, to tak się trzyma całą jazdę (strome górki - zjazdy, podjazdy, skręty, szalone galopy - nic siodła do przodu ani do tyłu nie pchnie). Czy przez tę moją manię, nie mam siodła za bardzo z tyłu?  🙄

Jednak mimo wszystko, wydaje mi się, że tylni łęk jest za wysoko, a przedni za nisko, ale podczas jazdy, przód jest wyżej niż na foto, a tył przylega idealnie. Zrobię jeszcze zdjęcia bez czapraka.

Czekam na opinie.  :kwiatek:
Maddieewidentnie za wysoko z tyłu
Nie zrównoważone, leży na przodzie, proponuję wziąć kogoś kto bawi się w przepychanie siodeł i odebrać trochę zawartości siodła w tylnej części.
moim zdaniem nie jest przesadnie cofnięte (może minimalnie, ale może to też byc kwestia tego jak kon stoi/ujęcia; w kazdym razie - mnie takie osiodłanie nie razi)
a oceniając na podstawie tego jednego zdjęcia - dla mnie ono nie lezy na przodzie. ale dla pewności - zrób test ołówka 🙂
Gdyby zrobić zdjęcie idealnie z boku konia, w poziomie, to całkiem możliwe, że okazałoby się, że leży dobrze. Dla mnie wysokość tylnego łęku nie jest wyznacznikiem, ważne jest przecież, gdzie wypada najgłębszy punkt siedziska.
No, to próbowałam różne bezterlicówki i żadna mi nie pasowała(albo koniowi). Zakończyłam więc przygodę z tymi siodłami i zdecydowałam się kupić Zaldi. Jeszcze nie wiem który model myslę nad tym:
http://www.equiversum.pl/zaldi-zaldi-siodlo-royal-doma-luxe-p-838.html  to jest takie siodło trochę pomiędzy wszechstronnym a ujeżdzeniowym. Ale rozważam i inne modele, także te droższe. Trudno wykosztuje się, ale mam w tej chwili kase, a to będzie zakup na bardzo długie lata. Bo poszerzanie i zwęzanie tych siodeł jest darmowe u nas(a w razie czego można je wysłac do Hiszpani czy Niemiec i tez poszerzą)więc nie będę musiała zmieniać siodła jak się zrobi na małe.

Ale teraz pare kwesti z pasowania - będe chciała jeździć z mattesem i nie wiem teraz jak dobrać rozmiar siodła - czy to że będę mieć ta podkładkę będzie mieć znaczenie? Bo ja zupełnie nie wiem jak gruba ona jest, ale podejrzewam że sporo skoro to futro naturalne. Wziąc numer większy siodła? Na pewno spróbuję przetestowac je z mattesem i bez i zobaczyć, ale nei wiem czy do testów w ogóle dostane model dobrze pasujący rozmiarem do konia..
Czy mógłby ktoś to ocenić?  :kwiatek:
mam takie wrażenie jakby ktoś jeździł na tylnym łęku,tylne panele jakby siadły,ale może to tylko moje wrażenie. Poza tym przesunęłabym je trochę w tył.
Na moje oko panele niezbyt dobrze przylegają do konia. Przesunięcie siodła do tyłu sprawi, że tył jeszcze bardziej się podniesie. A to, że jest troszkę zbyt blisko to się zgodzi.
czyli mam kupic jakas konkretną podkładkę czy po prostu nie kupować tego siodla?
to jest daw mag hubert, prawda?
wszystkie te siodła mają tak beznadziejnie przylegające poduszki...

ja bym nie kupowała
i siodłaj konia conajmniej 10cm do tyłu!!
Z tym nie przyleganiem w hubertach nie zgodzę się bo to jedyne siodło, które przylega tyłem do mojego konia. Kwestia budowy zwierza.
tak, to daw mag hubert. mi osobiscie dobrze jezdzi sie w tym siodle tylko
dla mnie najwazniejsze jest dobro konia. myslicie, ze zadna podkladka tu nie pomoze? a jezeli pomoze to jaka konkretnie?
zsuń siodło 10cm do tyłu i zrób zdjecie centralnie od boku

myślę, że podkładka nie pomoże, prędzej dopchanie poduszek
zrobiłam kilka
patrz jak wygląda siodlo, jak koń się schyli. Bardzo możliwe, że w czasie jazdy będzie klapać jej po grzbiecie
zauważyłam. 😉 to znaczy, że raczej polować na mniejsze siodło? to jest M, więc zostaje mi tylko przymierzyć S. a może zainwestować w podkładkę?
To siodło nie jest za duże. Ma za słabo na tego konia wypchane poduszki. Dziwne też, że nie ma jednego punktu największej głębokości siedziska - zupełnie, jakby ktoś jeździł na nim przód - tył - no, możliwe, że jest zupełnie niewyjeżdżone.
caira,
to że poduszki nie przylegają ma niewiele wspólnego z rozmiarem łęku
ok, w takim razie nie wezmę tego siodła...  będę polowała dalej.  😁
moze mi ktos podpowiedziec jaki rozmiar leku na araba ktory jest okragly i nie ma prawie wogle klebu? mam podajze 34 i caly czas mi sie przesowa...
U mnie na koniu bezkłębowym 34 było ledwo ledwo, bron Boze podkładki a i jeszcze forgurt był potrzebny. Lepiej popróbuj cos z szerszymi, ale generalnie ciezko jest dobrac do takiego konia, bo lubią sie przesuwac na łopatki. Idealnie by było, gdybys mogła sobie pozwolic na zrobienie na wymiar
kurcze kiedyś ktos dawał linka do strony z "instrukcja obsługi" jak zmierzyć szerokość końskiego kłębu aby móc tym sposobem prawidłowo dobrac rozstaw łęku w siodle
niestety nigdzie nie mogę znaleźć a sama juz nie bardzo pamiętam co i jak
czy jakaś dobra dusza mogła by wrzucić "coś"
wlasnie mam podkladke i caly cas sie przesuwa ;/ ale jestem zmuszona na podkladke przez problemy z grzbietem konia, moze zel bylby lepszy?
Teraz ja...
Niestety foty robione na szybko przy końcówce światła, ale chyba widać.
Żałuję tylko, że nie dane mi było "uleżeć siodła" ale niestety nie miałam możliwości ze względy na brak tak krótkiego popręgu 🙄
Jak Wam się to widzi ❓

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się