Dopasowanie siodła
epk
03 lutego 2018 21:07
Napisz, ale szczerze wątpię.
olq
03 lutego 2018 21:31
Gllosia a mi sie nie otwierają filmy 🙁
Szwy chyba każdy rymarz bez problemu zszyje.
olq, i nie zobaczysz, bo dostałam ostrzeżenie, że treścią naruszyłam wytyczne Youtube. Tym samym mam zawieszone konto na 3 miesiące 🙄 Ciekawe jakie to wytyczne naruszyłam..
edit: żeby było mało to filmiki były jako prywatne więc tylko osoba z linkiem mogła go zgłosić.. A link wstawiłam tylko tutaj.
gilosia ta Tekna dobrze trzyma, ale mimo tego mnie jakby to powiedzieć nie zakleszcza. Jest głęboka, ale dość twarda, nie jest to siodło miękkie jak fotel. Mogę tez mieć zaburzone odczucia na + ponieważ w końcu z 18’ (pasującej tylko na konia a na mnie jakaś totalna pomyłka) przesiadłam się w 16’ z pasująca tybinka wiec sam ten fakt mógł mi wiele zaburzyć. Mogę jeszcze dodać, ze błam się bardzo syntetyków, a tu bardzo miła niespodzianka, syntetyk obszyty skóra (porządnej jakości ), daje komfort jak w skórzanym a jest ultra lekkie. Jedynie przystuly mnie bolą, bo są syntetyczne przez co nie spełniają swojego zadania najlepiej, są twarde, pekaja, ale można je samodzielnie bez problemu wymienić, co na pewno zrobię.
To syntetyk wiec bedzie duzo twardszy niz skora. Podobnie Wintec. Bates jest swietny, mega wygodny.
kruszoon, dzięki 🙂 Trochę kiepsko, że twarda, ale to może kwestia przyzwyczajenia. Ogólnie do jazdy twarde mi nie przeszkadza, ale lubię czasem wyskoczyć na spacer do lasu i w tedy w twardym siodle ciężko jest wytrzymać. Wiem, bo z jednej miękkiej skokówki przesiadłam się w twardą i po godzinie w terenie wracałam z mega bolącym tyłkiem :P
Udostępniam ponownie video mojego siodła:
https://drive.google.com/open?id=1oB5f_Sbc8gIEHu1ZVIx2MeOqfow-Xf4mhttps://drive.google.com/open?id=1dD9btryIvgYFMMT_y9dFDULmxbJKjMDGJeśli ktoś miałby coś jeszcze do dodania.. :kwiatek: A jak nie, to przynajmniej każdy może zobaczyć jak to wygląda, może to być pomocne dla kogoś na przyszłość 😉
anil22, aż tak? :O Oj to chyba jednak muszę mieć Batesa. Fajnego Kentaura też widziałam, ale chciałabym jednak mieć te wymienne łęki..
faith
04 lutego 2018 11:53
No Bates są mega miękkie, to fakt, bardziej miękki chyba tylko lateks w siedzisku.
W mojej okolicy jest sklep i właściciel wyprzedaje siodła. Wszystkie -30% z tej okazji byłam popróbować i po oglądać. Siedziałam w Batesie i jest super serio, pewnie bym go wzięła gdyby nie rozmiar 17' mój mąż już by się nie zmieścił w to siodło 🙁 Tekne też oglądałam i prezentuje się na prawdę fajnie, nie powiedziałabym, ze to syntetyk na pierwszy rzut oka, wygląda jak skóra. Poza tym ma jeszcze sommery, prestige, kieferry, Winteci i jeszcze pare marek.
A czy na rynku są jakiekolwiek inne siodła prócz Bates, Wintec i Tekna, które mają wymiennie łęki? 👀
Kurcze ten Bates kusi i kusi, chyba trzeba będzie przepuścić wypłatę i przez miesiąc trochę pogłodować 😁
Nie możesz sobie ściągnąć Batesa z PL? Tutaj kupisz za Twój budżet, ostatnio gdzieś mi nawet mignął ale taki starszy
olq
04 lutego 2018 12:59
Gllosia - trochę po tych filmach ciężko ocenić, ale może to być free shoulder system i własnie elastyczna terlica - jeśli nic nie trzeszczy i przy samym łęku nic się nie rusza :kwiatek:
A wymienne łęki mają jeszcze thorowoody i angielskie nowe siodła gfs (swoją drogą całkiem fajne).
edit: napisane zdanie nie miało sensu :kwiatek:
olga96, mogę, tylko tak: cena nowego jest w PL znacznie wyższa (rozważam kupno nowego, najtańszego modelu skoro i tak muszę wydać więcej) więc to nie ma sensu. Jeśli chodzi o używkę to tak jak już wspomniałam boję się ryzyka - na zdjęciu wszystko pięknie ładnie, ale w rzeczywistości nie wiesz jak siodło było użytkowane, jak często, jak długo, na ilu koniach, przez ilu jeźdźców. Może się okazać, że panele są już mega ubite, albo ubite nie równo, gdzieś tam coś się pruje. Oczywiście biorąc używkę tutaj ryzykuję w dokładnie ten sam sposób, ale jest jedna różnica - w razie czego odsyłam za nie duży koszt, odesłanie do Polski kosztowałoby mnie 3 razy więcej, a szanse na to, że pierwsze siodło które wezmę spasuje są bardzo niewielkie. No i tak, przejrzałam już ogłoszenia (rv, olx, allegro) - znalazłam jedno siodło (które zresztą rozważam). Problem polega na tym, że ja potrzebuję rozmiaru 16, maks. 16,5 a o takie łatwo nie jest wśród używanych 🤔 A nie widzę sensu kupowania siodła, które okej jest fajne, pasuje w miarę na konia, cena nie zabiła, ale ja się będę w nim topić. Kupuję siodło dla siebie i mam nadzieję na lata, więc musi pasować pod mój tyłek i krótkie nóżki 😉
olg, wiem, filmiki nie są najlepsze, trochę za ciemno, ale dzięki za opinie 🙂 Siodło i tak odsyłam, bo jest za szerokie, ale dobrze jest wiedzieć na przyszłość. Zerknęłam na te siodła GFS, ale nie widzę, żadnej ujeżdżeniówki, produkują chyba tylko skokowe.
A jak to jest z siodłami pony? Oprócz tego, że mają mniejsze siedziska i krótsze tybinki czy one są jakoć inaczej zbudowane pod kątem konia?
Aletra Aletra
04 lutego 2018 18:30
Cześć. Potrzebuję Waszej rady 🙂 Testowałam dzisiaj ujeżdżeniówkę Kentaur Medea, rozmiar 16.5, łęk 3. Mam szerokiego dosyć małopolaka z dużym dolewem krwii arabskiej - jak wiadomo, arabowate to dramat jeśli chodzi o dopasowanie siodła. Mój nie dość, że jest szeroki, to jeszcze ma krótką przestrzeń, na której może leżeć siodło. Udało mi się znaleźć krotkiego Kentaura z szerokim kanałem, jednak ten przedni łęk i brak balansu... Pod przedni łęk podczas jazdy wchodzą cztery palce. Co sądzicie? Wg mnie może być nieco za wąskie. Plus druga sprawa, bardzo mi na tym zależy - Kentaur oferuje możliwość wymiany łeku na inny przez producenta. Czy ktoś z Was korzystał z takiej usługi/poszerzał łęk?
Zdjęcie gigant!
całkiem nieźle to siodło CI leży: co do łęku słabo widać czy na styk czy odrobinę za małe: czasami można to załatwić lekką korektą w wypełnieniu na panelach ( nie trzeba od razu poszerzać)
P.S. to nowe siodło?? Ile? :kwiatek:
Kentaur oferuje możliwość wymiany łeku na inny przez producenta. Czy ktoś z Was korzystał z takiej usługi/poszerzał łęk?
Wymieniałam w Kentaurze łęk (akurat z 3 na 4).
Myślę że 3 jest ciut za wąska na Twojego konia ale zmiana za 4 poszerzy siodło może za dużo bo skoki między ich firmowymi łękami są bardzo duże, jakby o 2-3 rozmiary innych firm.
Zorientuj się jeszcze np. u p.Andersza - proponował mi że może poszerzyć łęk bez wymiany na taki pośredni między 3 a 4. I podobno po takiej operacji nie traci się gwarancji na siodło.
Tylko nie powiem Ci ile kosztowała wymiana łęku u producenta bo mi załatwiał to sklep w cenie siodła.
Aletra Aletra
05 lutego 2018 15:06
To nie jest nowe siodło, nie wiem, ile ma lat. 2700 PLN. A co do wymiany łęku u producenta to koszt 350 pln. No i za wysyłkę do Czech trzeba zapłacić. Więc przestaje mi się to kalkulować. Dziwne jest to, że przedni łęk jest nieco za wąski, a ja moglam siedząc na koniu włożyć całą rekę pod siodło i nie było ucisku... Ale jednak zależy mi na idealnym dopasowaniu... Mogę nr do tego Pana od poszerzania łęków?
To może zrób i pokaż dokładniejsze zdjęcia bo to jedno mogło przekłamać 😉
Andersza wygooglaj lub poszukaj tu na forum, x razy były podawane jego dane.
Uderz do rymarza z Elfab horse. Współpracuje z kentaurem i daw magiem i te siodła poszerzane u niego nie tracą gwarancji. Oczywiscie handluje siodlami wszystkichi marek i je poszerza/zwęża. Robilam u niego dwa kentaury i huberta DM.
ushia It's a kind o'magic
06 lutego 2018 05:27
Co do Butterfly'ów to ma moja koleżanka,( w niemczech)nawet nie wiem czy nie na sprzedaż. Jej fryz nie mieści się w żadne siodła 🤔 koszt używki około 2 tys euro. Jest lokalna sattelffiterka i zarazem dystrybutor tej marki. Ogólnie polecane są dla szerokich koni.
wg cennika koszt nowego to ok 2tys euro 😉
gdzie ustrzelilyscie butterfly za 4tys? uj czy vs?
ushia, ja w Polsce, ujeżdżeniówkę. Fakt, że od znajomej. Ale szukać warto, choć rzadko je widuję w ogłoszeniach, częściej rozchodzą się właśnie w gronie znajomych.
Wszechstronne to i nówka ma normalniejszą cenę.
/Edit
A używka ujeżdżeniówka w Niemczech to zazwyczaj ok. 1600-1900 euro.
ushia warto przeglądać niemieckie ogłoszenia, ebay zwłaszcza.
Znajoma wystawiała teraz swojego za 1200€ ale to 3-4 letnie siodlo. Nowe kolo 2600€, a nowa uzywka kolo 1900€.
Najtańszego Butterfly'a widziałam za 1150e, ale ogólnie bardzo mało ich w ogłoszeniach.
A ja oficjalnie czekam na swojego Batesa 🏇 I to od jednej z forumowiczek, chyba spadła mi z nieba 😀
gllosia oby pasowało! 😅
Co do butterfly to moja opinia jest taka, że to świetne siodła, ale jednak trzeba je testować, jak każde siodło. Ja testowałam młodzieżową ujeżdżeniówkę i choć było mi bardzo wygodnie i blisko konia to niestety finalnie nie zdecydowałam się. Na moim lusitanku panele mierzwiły mocno sierść w tylnych 2/3- ten koń "pcha się" do góry grzbietem w tym miejscu i niestety wymaga wypełnienia wełnianego- wyjęcia sporej ilości wełny właśnie w tym miejscu. Z kolei na fryzce jechało na łopatki (pewnie potrzebny byłby ten model specjalny na fryzy). Na małopolaku, którego jeżdżę leżało świetnie i koń chodził w nim wyraźnie lepiej niż w innych siodłach. Najpierw mimo wszystko myślałam, że zostawię i najwyżej jakoś popodkładam, bo siedziało mi się super, ale moje konie są jeszcze bardzo młode lub na początkowym etapie wyszkolenia więc poczekam aż się lepiej ukształtują i wtedy wezmę jakiś model na test 🙂
Bo fakt, że nie trzeba się ciągle martwić, czy jest ok, czy może trzeba podkładać bo koń spadł z mięśni lub już poszerzyć jest wart każdej ceny 🤣
olq
06 lutego 2018 13:19
Byłby ktoś zainteresowany w okolicach Warszawy wizytą saddlefittera (który zrobi co trzeba na miejscu, obejrzy konia i siodło w ruchu itp)?
Muszę powoli przepasować swojego Schleese i dumam nad wybłaganiem, żeby ktoś z Niemiec podjechał, ale raczej musiałoby się zebrać kilka chętnych osób.
Ktoś coś 👀?
Gllosia trzymam kciuki. 😀
Zeave
06 lutego 2018 16:24
ushia Ja swoje wypatrzyłam w ogłoszeniach na re-volcie, ujeżdżeniówkę. W sumie widziałam kilka, ale szybko znikały.
kasiakliczkowska W punkt.
Moje z początku leżało super i koń dużo lepiej pod nim pracował, teraz niestety przesuwa się do przodu i już nie nadaje się na mojego konia. Dalej leży dobrze na dużej części ogonów, które jeżdżę, więc przynajmniej dopóki nie wymyślę, co z siodłem na moją gwiazdę - zostaje. Nacieszę się nim póki nie będę potrzebowała pieniędzy na nowe 😉
Ponawiam. Czy ktoś mógłby doradzić na jakie modele zwracać uwagę?
Kochani, proszę o pomoc. :kwiatek:
Wstępnie rozglądam się za siodłem na proste plecy (arab). Rozumiem, że mam celować w siodło z panelami francuskimi (prostymi), a nie bananowymi? Mogę wrzucić zdjęcie jegomościa, z tym że uprzedzam, że od 2 lat nieużywany, więc grzbiet w opłakanym stanie 😉
Czy ktoś mógłby polecić konkretne modele siodeł wszechstronnych z takimi panelami? :kwiatek: :kwiatek:
Czy Wintec 500 takich czasem nie ma?
ashtray
to poduszki klinowe. Szukasz ujeżdżeniówki czy wszechstronnego?