To są te same panele co u mnie, wypełnianie wełną z dodatkową opcją extra soft🙂 niestety długi i płaski grzbiet nie jest łatwy, wszystkie siodła mają tendencję do "wyjeżdżania" do przodu z pod dupska😉
axelleon, to siodło ma poza tym bardzo mały kanał,jak siądziesz to cały grzbiet zablokujesz dociskając siodło.Na długi,płaski grzbiet dobre są euroridingi oraz niektóre modele albionów.Dodatkowo,sugerowałabym Ci włożenie futra pod siodło-jakiekolwiek by ono nie było, ponieważ w ten sposób zdejmiesz potencjalny ucisk i dasz się grzbietowi nabudować.Polecam-to rada od P.Kostrzewy i u mnie się sprawdziła: mój koń ma kupę mięsa teraz na grzbiecie i kaloryfer.
A,i sądząc po zdjęciach to twój koń ma spore łopatki,zastanów się nad krótkim panelem,aby mu ich nie blokować.
DressageLife, ale dlaczego włożenie futra ma pomóc? Pytam z ciekawości, bo jak siodło wąskie to dopchanie czegokolwiek powiększy problem. Żadna podkładka nie rozłoży nacisku równomiernie jak siodło samo w sobie nie będzie go tak rozkładać.
Miałam na myśli włożenie futra pod siodło inne niż to na zdjęciu-przyjęłam założenie,że będzie ono zmienione,z tym na zdjęciach to chyba nic zrobić się nie da,a w każdym razie dużo tych poprawek by było
axelleon, pogadaj ze sklepem. Rzeczowo, powiedz jakie są problemy. Po drugie poproś o siodło zastępcze. To jest reklamacja, siodło nie pasuje na konia, sklep (lub producent, co ciebie już mało interesuje) spierniczył sprawę i teraz trzeba to naprawić.
Wydaje mi się, że nadal leci w tył 🤔 Mniej, ale nadal. W ogóle mi się wydaje, że to jest też trochę feler tego siodła. Też mam Daw-Maga GP i zakładany na kilka koni zawsze leciał w tył, a podłożenie gluta pod tył (miałam taki z Horze) pomagało tylko na jazdę po płaskim, bo w skoku niestety całość potrafiła się unosić 🙁 Dlatego teraz na mojego Młodziaka nie używam tego siodła. I tak ciągle waham się, czy puścić je w świat, czy dać mu szansę i spróbować dokładniej się mu przyjrzeć i zdiagnozować, gdzie leży przyczyna. Tylko nie wiem sama (kupiłam je jako używane, prawie nowe 🙂 ), jakie jest wypełnienie i czy da się z nim cokolwiek podziałać (a obstawiam, że raczej lateks 🤔 ) .
Wydaje mi się, że nadal leci w tył 🤔 Mniej, ale nadal. W ogóle mi się wydaje, że to jest też trochę feler tego siodła. Też mam Daw-Maga GP i zakładany na kilka koni zawsze leciał w tył, a podłożenie gluta pod tył (miałam taki z Horze) pomagało tylko na jazdę po płaskim, bo w skoku niestety całość potrafiła się unosić 🙁 Dlatego teraz na mojego Młodziaka nie używam tego siodła. I tak ciągle waham się, czy puścić je w świat, czy dać mu szansę i spróbować dokładniej się mu przyjrzeć i zdiagnozować, gdzie leży przyczyna. Tylko nie wiem sama (kupiłam je jako używane, prawie nowe 🙂 ), jakie jest wypełnienie i czy da się z nim cokolwiek podziałać (a obstawiam, że raczej lateks 🤔 ) .
Dopychać nie ma czego, bo panele skąpe w skórę + wypełnienie mało przyjazne do zmian. Zostaje ratować sie jedynie podkładkami. 🙁 Szkoda, uwielbiam wyroby DM i chce zostać przy tej firmie. Ewentualnie pomęcze przedstawiciela w swoim rejonie, zeby mi coś poradził. Poszerzenie o rozmiar odpada, zeby trochę przodem siadło i wiecej miejsca przy łopatkach zrobić, bo teraz wciskam 3 swoje wąskie paluszki, ale ponoć można o 1/2 rozstaw zmienić.
Co do skokówki mam taki plan. Po pierwsze włożyłam miśka. Przód się trochę zwęził i jest ok. Po jeździe wchodzą dwa palce. Na czapraku widać jaśniejsze plamy gdzie siodło PRZYLEGA. I tu wyłazi ten niedociskający, źle wyprofilowany tył. Spróbuję zrobić taką profilowaną podkładkę i doszyć do miśka. Może to coś poprawi, jak myślicie? :kwiatek:
milenka_falbana, ciemniejsze plamy masz z tyłu raczej dlatego, że po zwężeniu przodu i pod ciężarem jeźdźca siodło 'poleciało na tył'. Ja bym spróbowała z glutem i sprawdziła przy okazji w trakcie jazdy, czy siodło nie siada tyłem i czy przód przez to nie lewituje (w skrajnych przypadkach można rękę pod panelami z przodu przesuwać 🤔). Ale i tak sądzę, że akurat ten koń powinien mieć klinowe poduszki.
agata*, osiodłaj konia na grzbiecie a nie na szyi, to może będzie można coś doradzić.
agata*, a po czym wnosisz, że jest za wąskie? Przesunięte do tyłu na pierwszy rzut oka leży przyzwoicie i przestało lecieć na tył. Perspektywa drugiego zdjęcia nie pozwala mi dokładnie ocenić jak z szerokością łęku. Więcej byłoby widać na gołym koniu i zdjęciu ciut dalszym i bardziej z przodu.
agata*, teraz siodlo lezy duzo lepiej, ale ja bym je przesunela jeszcze z 5 cm do tylu i zrobila lepsze foto od strony klebu, bo na tych trudno ocenic ile miejsca zostaje po bokach klebu. Na pewno poprawil sie balans siodla i przyleganie paneli, jezeli na klebie tez jest ok to nie ma co poszerzac 😉