Forum konie »

Dopasowanie siodła

Rudzik, można z tym że koszt często przewyższa wartość siodła (ok 1 000 zł)
I w Polsce cięzko - łatwiej o taką usługę w Niemczech.
moj skorygował po 0,5 cm z każdej strony, ale warunkiem sa dość szerokie panele, bo przy węższych zwężajac je jeszcze bardziej zwiekszasz punktowy nacisk

u mnie były szerokie i zebrał troche skóry w wew części no i kanał zyskał 1 cm na szerokości
szukałam rymarza z dolnośląskiego, ale w przyklejonym wątku nie ma czy ma ktoś namiary na takowego, co by mi wycenił i ew dokonał takiej usługi, w sumie do Niemiec mi niedaleko

podobno w Książu, ale wujek google mi nic nie wypluwa

gaga no nie, moje siodło jest troszkę droższe, więc chyba warto jeśli jest taka możliwość, ponadto moje pośladki kochają to siodło miłością bezgraniczną, a z nimi się nie dyskutuje

izkadul mamy szerokie panele

znalazłam p. Nocoń z Wroc, wypchanie i korekcja kształtu paneli całe 200 zł coś mi się wierzyć nie chce
Czy jest ktoś w stanie ocenić co tu jest nie tak? Po jeździe powstają takie plamy na czapraku jak na poprzedniej stronie.
Cd
Cd
znalazłam p. Nocoń z Wroc, wypchanie i korekcja kształtu paneli całe 200 zł coś mi się wierzyć nie chce

Ta korekcja kształtu paneli poprzez korekcje wypełnienia, a nie ingerencję w panele tupu cięcie, szycie. Wtedy cena 200 zł jak najbardziej realna.

Olson, wydaje się być za wąskie. Z pewnością leci na tył. Wydaje mi się również, że można by tego konia ciut bardziej do tyłu osiodłać.
nagana, dziękuję za wskazówkę. Rozmiar łęku to M z Daw Maga. Niestety Lka jest już za szeroka... Zastanawiam się czy podkładka z korekcją tyłu by nie poprawiła sytuacji?
Muszę też napisać że koń prawie wcale nie ma mięśni, w treningu jest dopiero 4 miesiąc (a w tym msc przerwy) po rocznym łażeniu w teren raz na 2 tygodnie.
zatem kup sodło w rozmiarze L  i podkładkę mattesa. Z czasem koń nabierze mięśni i przesiądziesz sie spokojnie na żele 🙂

wiem, po sobie i swoim koniu
zatem kup sodło w rozmiarze L  i podkładkę mattesa. Z czasem koń nabierze mięśni i przesiądziesz sie spokojnie na żele 🙂

wiem, po sobie i swoim koniu

Nowe siodło zdecydowanie odpada, bo to mam 2 miechy i ono jest "nowe" 😉 co ciekawe trekowe siodło z Prestige które mam w teren nie zostawia takich plam jak ten DM... (a rozmiar łęku 33)
Olson, Prestige jest wąskie, to bym tak jak pisze korysindex4, poszerzyła, wsadziła mattesa i poczekała aż koń się nabuduje.

Kiedyś mierzyłam pierwszy raz 34 Prestige i było ok na cienki żel, w tym samym czasie miałam Daw Maga M, bodajże z cienkim futrem/grubym żelem? Jakoś tak.
Olson, wie wiem jak się na 33 Prestige do M Daw-Maga. Na pewno 33 Prestige to dość wąskie siodło (wiem, bo sama mam, a mój koń to cienki leszcz  😉 )

Piszesz, że koń nie ma mięśni. To też może być przyczyną powstawania takich suchych plam nawet przy dobrym rozstawie łęku. Można to wtedy skorygować odpowiednim dopchaniem paneli. Co do Twojego siodła ja po tych zdjęciach jednoznacznie nie powiem, że jest za wąskie. Może na to wskazywać lecenie na tył, ale też odnoszę wrażenie, że jest osiodłany za bardzo do przodu co też może powodować lecenie na tył nawet siodła z dobrym rozstawem.
dzięki ogromne za odpowiedz 🙂

może moje porównanie do Prestige też jest kiepskie, bo mój model (Prestige Atena) jest zbudowany na ławkach -- dobry na większość bardziej wykłębionych koni.
czyli najpierw osiodłam go niżej, poluzuję wytok, zrobię fotki i wkleję tu 😉 i pozastanawiam się co dalej.
Olson, zacznijmy od tego, że siodło na koniu "spada" na tył i pewnie jak w nim jeździsz też lecisz do tyłu i możliwe też, że jest przymałe dla Ciebie. Korekcja tyłu na pewno, ale raczej za wąskie. Lepiej za szerokie z futrem niż przywąskie...

Ale specjalistą nie jestem, po prostu sama miałam ostatnio różne siodłowe zagwozdki do rozwiązania. Skończyło się na tym że kupiłam nowe, grube futro korekcyjne do swojego dotychczasowego i "podniosłam całe siodło" + pokombinowałam korekcyjnie

edit: jeszcze jedna rada, z praktyki, może źle mówię - czaprak i podkładki też nie powinny leżeć koniowi na kręgosłupie, bo jak jeździsz siodło je dociska do grzbietu, ja jak siodłam zawsze podciągam wszelkie podkłady pod siodło, tak żeby też lekko układały się w kanał i pozwalały kręgosłupowi "oddychać" tylko trzeba bardzo precyzyjnie układać, żeby nic Ci się nie zawinęło i nie naciskało wtórnie
Rany, dziewczyny, pomocy  🙁
Stronę temu cieszyłam się, że wreszcie jest podkładka i pasuje a teraz dramat.
Konio nabrał masy (i nabiera dalej) i pojawiły się suche plamy...
Wstawiam zdjęcie i proszę o radę. Na moje oko "ramiona" od podkładki sprawiają, że przy kłębie jest ciasnawo i przez to plamy...
Dobrze kombinuję? I co z tym fantem...
Pomysły mi się kończą powoli...  😕

edit: jeśli zdjęcie rozjeżdża forum proszę o info, mam nadzieję, że widać gdzie suche - przy samym kłębie.
Dziewczyny jeszcze nie udalo mi się znaleźć odpowiedniej podkladki/zelu podnoszącego tyl siodla(ani rymarza)  natomiast stworzylam podkładkę prowizorkę. Chcialabym wiedziec jak to według Was wygląda. Nie wiem czy wspominalam we wczesniejszym poscie ze siodlo ma tendencję do lekkiego przesuwania do tyłu. Sprawdzalam i wygląda na dobre-nie za wąskie nic nie powinno konia gniesc. Ostatnio zdażyło mi się pierwszy raz od 1.5 roku, ze przy uzyciu podkladki paletki  przy kłębie sie jakby obila(?) Podejrzewam, ze to przez nierownomiernie rozłożony ciezar przy tej paletce +fakt ze kon troszkę nabral masy.
😵 Przecież to skrajne niedopasowanie siodła do konia  🤔 Weź się tego siodła pozbądź póki jeszcze mu krzywdy nie zrobiłaś.

Nie rozumiem jak mozna napchać pół metra podkładek pod siodło...  Widać ewidentnie, że koń zagięty krzyżem ( masz jakieś foto bez siodła- gołego konia ?  )
Pecora, nie pierdziel, że nie ma rymarza - na daną chwilę przychodzi mi do głowy trzech, którzy poprawią panele (bo raczej w nich problem).
Wywal te podkładki, masakra :/
Ja wcale nie twierdzę, ze nie ma. Zdjecia golego siodla na koniu wrzucę w czwartek bo nawet jakbym znalazla tego rymarza to nie jestem pewna co zrobic z tym siodlem zeby bylo dobrze. Nie mam zamiaru w tym jezdzic na dłuższą metę!Założyłam tą czarną podkładkę zeby to jakos rozłożyć ( a ona wcale nie jest jakas mega sztywna i gruba) zeby nie bylo tak jak z tą paletką i aby sprawdzić jakiej podkladki ewentualnie na teraz szukac czy podnoszącej bardzo ten tyl, czy z gąbki ktora mi sie ugniecie czy żelu korygujacego czy mattesa. Chcialam się dowiedziec czy sposob w jaki lezy i rozklada sie to siodlo PO JEZDZIE jest odpowiedni czy nie  🙂 Siodlo mierzone m.in. łękami (oczywiście przez znajoma ktora się na tym bardziej zna niz ja) wygląda na dobre. I kobyla nie ma nic z plecami, spokojnie, chodzi pod siodlem od święta a do tego na tych zdjeciach trochę krzywo stoi-łeb przy ziemi skubie trawę dlatego tez nie wiem jak mozna cos podobnego wywnioskować po zdjeciu nie widzac jej grzbietu na zywo... Takze obecne zdjęcia bez cudow pod siodlem wkrótce 🙂 a na dole na prośbę- mam tylko takie sprzed chyba 3 lat ale kon teraz bez treningu wygląda podobnie.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Ostrzeżenie do momentu, w którym użytkownik zmniejszy zdjęcie
Mam pytanie iście laickie.. pozwole sobie wrzucić zdjęcie z neta

Rozumiem że tylni łęk na koniu nie powinien tak odstawać...Jak przymierzałam takie siodło na grzbiet mojego konia to tak właśnie było w górze. Niestety nie mam zdjęć a siodło było przywiezione tylko na przymiarkę.Co zmienić żeby siodło tak nie odstawało od grzbietu? Wypchać te ławki? wziąć większy łęk??Jak je zmodyfikować?

Niestety u mnie w regionie kiepsko z dopasowywaczami 🙁
to siodło na sprzedaż jest ? Jesli tak to ja je biorę. Takiego szukam.
Nie wiem wrzuciłam zdjęcie z neta, bo ono tak na moim koniu wygląda
Dziewczyny, proszę, mogłaby któraś z Was podpowiedzieć mi czy takie plamy to powód do niepokoju?:kwiatek:
Bo już obsesję mam i w nocy mi się śni...
ej_anka Moze byc za waskie, ale moze byc tez luz z powodu braku miesni w tym miejscu.
faith, czyli obserwować? Plama ma kształt ramienia podkładki i już nie wiem sama.
Paranoja 😉
Wyjmij podkladke i sprawdz jak bez.
faith, pw
Będę wdzięczna za każdą opinię  :kwiatek:

Czy ktoś spotkał się z wykorzystaniem paneli w takim kształcie, na koniu z zupełnie prostymi plecami?  👀
(zdjęcia w załączniku)
ej_anka- ale jakie plamy, bo słabo widzę na plamiastym koniu. W miejscu gdzie leżą panele siodła (i automatycznie na podkładce) jest sucho, tak?
Jeśli jest sucho po konkretnej jeździe to jest źle. A dlaczego jest źle, to nie wiem. Może być źle z różnych powodów. Jakie zadanie ma spełniać taka podkładka? Taki sztywny kawał pianki zawęzi ci siodło. Jeśli jest różnej grubości, to dodatkowo zmieni balans siodła przód- tył.
Nie mam pojęcia czy ta podkładka jest potrzebna. W ogóle o niczym nie mam pojęcia wiedząc tylko, że koń ma suche plamy tam, gdzie powinien mieć mokre.
kalaarepa jeżeli leży na koniu dokładnie jak to na zdjęciu, to prawdopodobnie przedni łąk jest dużo za szeroki i dlatego siodło leci na przód. Radzę kupić po prostu dopasowane siodło, bo u nas w kuj.pom. nie znajdziesz nikogo, kto ci będzie siodło pasować.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się