Hej. Potrzebuje waszej pomocy. Koń mi wyrósł z siodła w związku z tym potrzebuje szybko je rozszerzyć i tu zaczyna sie problem dzwoniłam już do Magdy Waszkiewicz i HBC i nikt nie może mi szybko pomóc. Siodło mam firmy Prestige.
A dlaczego nie możesz poszerzyć u producenta swojego siodła? To chyba najprostszy sposób 😉
HB Contact nie bierze do korekty siodel innych firm. Nie dziwi mnie to wcale. Ogólnie nie rozumiem dlaczego wiele osób kupuje siodła innych firm po to aby zaraz takie nowe siodlo oni dopasowali hehe
Trochę nam ostatnio pod górkę było z kręceniem - a właściwie mi 😉 Ale mamy nowy odcinek serii o dopasowywaniu siodeł, a w przyszłym tygodniu będzie kolejny. Zapraszam do obejrzenia i oczywiście podzielenia się opiniami.
Trochę nam ostatnio pod górkę było z kręceniem - a właściwie mi 😉 Ale mamy nowy odcinek serii o dopasowywaniu siodeł, a w przyszłym tygodniu będzie kolejny. Zapraszam do obejrzenia i oczywiście podzielenia się opiniami.
Hej Wie ktoś może kto oferuje poszerzanie łęku w siodłach CWD ? Niestety Equishop nie poszerza w CWD 😕 Najlepiej z wielkopolski, okolic Leszna, ale nie koniecznie. Chciałabym, żeby od razu posprawdzać konie i dopasować im siodło.
Czy te odcinki o dopasowaniu siodeł, które wstawia nagana można jakoś wrzucić na początek wątku żeby nie zginęły w natłoku postów i łatwo było do nich trafić?
[quote author=Hrabinka12 link=topic=95.msg1924882#msg1924882 date=1384500776] Hej. Potrzebuje waszej pomocy. Koń mi wyrósł z siodła w związku z tym potrzebuje szybko je rozszerzyć i tu zaczyna sie problem dzwoniłam już do Magdy Waszkiewicz i HBC i nikt nie może mi szybko pomóc. Siodło mam firmy Prestige.
A dlaczego nie możesz poszerzyć u producenta swojego siodła? To chyba najprostszy sposób 😉
HB Contact nie bierze do korekty siodel innych firm. Nie dziwi mnie to wcale. Ogólnie nie rozumiem dlaczego wiele osób kupuje siodła innych firm po to aby zaraz takie nowe siodlo oni dopasowali hehe [/quote]
Tak nie do końca jest to prawdo, bo mi dopasowywali Kieffera i kilku innym osobom też robili siodła innych firm (renowacja, dopasowanie). To zawsze zależy od aktualnych mozliwości i czasu 🙂 Trzeba pytać i tyle. Ale powiedzieć jednoznacznie, że innych siodeł nie robią z pewnością nie można.
Cejloniara z tego co wiem i z tego co sami Oni mówią (i piszą choćby na FB swoim) to jest właśnie dokładnie tak jak napisałam. -> kiedyś owszem brali 🤣
nagana, dzięki 🙂😉)) i kurcze wzrost mu się przydaje - łatwiej pokazywać, mierzyć jak się grzbiet od góry widzi (ja przy 162 mam tak tylko z kucami haha ) 🙂
Horse_art - ja mam 170cm, co nie zmienia faktu że jak czyściłam ostatnio młodego, to jak chciałam mu dokładnie zad wyczyścić to musiałam stanąć na krzesełku. Siodłanie też nie jest najwygodniejsze. Dobrze że jeszcze młody mieści się w drzwiach (ale nie może mieć siodła na grzbiecie).
I zgadzam się z tym że dobrze by było na pierwszej stronie dać linki do tych filmów ponieważ są bardzo pomocne.
Hej. Potrzebuje waszej pomocy. Koń mi wyrósł z siodła w związku z tym potrzebuje szybko je rozszerzyć i tu zaczyna sie problem dzwoniłam już do Magdy Waszkiewicz i HBC i nikt nie może mi szybko pomóc. Siodło mam firmy Prestige.
Witam! 🙂 Mam pytanie, orientuje się ktoś może jak to jest z rozmiarami łęku w Anglii? Bo chce kupić używane siodło i ma ono szerokość 8,5 i nie wiem jak to przeliczyć na rozmiarówkę polską, żeby wiedzieć czy będzie pasowało na mojego konika. Dodam że siodło jest marki Stubben. Pomoże ktoś? 😀
Witam! 🙂 Mam pytanie, orientuje się ktoś może jak to jest z rozmiarami łęku w Anglii? Bo chce kupić używane siodło i ma ono szerokość 8,5 i nie wiem jak to przeliczyć na rozmiarówkę polską, żeby wiedzieć czy będzie pasowało na mojego konika. Dodam że siodło jest marki Stubben. Pomoże ktoś? 😀
Spytaj ich czy to jest mierzone w calach, jeśli jest to weź zwykły przelicznik cali na cm w necie i będziesz mieć dokładny wymiar😉 można potem wziąć miarkę i się przejść do konia.
[quote author=asialukasz link=topic=95.msg1929458#msg1929458 date=1384948018] Witam! 🙂 Mam pytanie, orientuje się ktoś może jak to jest z rozmiarami łęku w Anglii? Bo chce kupić używane siodło i ma ono szerokość 8,5 i nie wiem jak to przeliczyć na rozmiarówkę polską, żeby wiedzieć czy będzie pasowało na mojego konika. Dodam że siodło jest marki Stubben. Pomoże ktoś? 😀
Spytaj ich czy to jest mierzone w calach, jeśli jest to weź zwykły przelicznik cali na cm w necie i będziesz mieć dokładny wymiar😉 można potem wziąć miarkę i się przejść do konia. [/quote]
Niemożliwe... wtedy by wyszło że ma 22 cm a takich małych Stubben nie robi jeśli chodzi o ten model.
Ja dziś obrysowałam sobie konia według wskazówek z filmu 1 nagany. Bardzo pomocna sprawa, świetny film. No i troszkę się przeraziłam po tym co mi wyszło. Okazuje się, że konisko ma strasznie krótką przestrzeń przeznaczoną na siodło ( no ameryki nie odkryłam tym, bo to widać na pierwszy rzut oka, ale dziś to tak zobaczyłam tak ,,namacalnie"😉 No i troszkę mnie zastanawia co się będzie działo z plecami młodej przy dalszej intensywnej pracy (koń ma 4,5 roku więc dopiero zaczyna intensywniejszą pracę) przy siodle które może okazać się zbyt długie dla niej :/ Może ktoś podzieli się wiedzą na temat siodeł dla takich koni 🙂 myślę, że wielu użytkowników się zainteresuję tym tematem 🙂 Są siodła ujeżdżeniowe dedykowane specjalnie dla takich koni, ale może nie takie ,,specjalne" modele też dobrze się sprawdzają ?
Ja mam krótsze panele-by koniowi było lepiej a dłuższe siedzisko- by się mój tyłek zmieścił. No, ale siodło było robione na miarę. Jest to jakieś wyjście z sytuacji.
Sporo siodeł ma taką opcje-producenci są świadomi problemu i oprócz modeli dedykowanym takim koniom da się też właśnie skrócić panele przy zachowaniu wielkości siedziska. Łatwo mają osoby drobne. 16 musiałoby by być wybitnie dziwne, żeby nie zmieściło się nawet na krótkim koniu.
To już trochę mi rozjaśniłyście sprawę. Dziękuję bardzo. Wiem już, że muszę na panele zwrócić uwagę. Na szczęście siodło mam 16', czyli pozostaje kwestia aby ogólnie dobrze dopasować siodło... a to znowu nie jest już takie proste 🙄 Przynajmniej z jedną rzeczą jestem mądrzejsza 🙂
Znam już kolejną osobę która zamówiła siodło HBC na miarę i nie pasuje. Wszystko pięknie jak siodło leży luźno na grzbiecie, problem się zaczyna jak się dopnie popręg. Wystarczy dołożyć ciężar jeźdźca i siodło leży na kłębie. KOMEDIA 😂
kajpo, ale co za problem zwęzić? Konie się zmieniają, nawet na przstrzeni miesiąca. Akurat mam tego wyśmienity dowód, miesiąc temu jeździłam z mattesem, żelem i jeden paluch właził, teraz ledwo sam mattes mi się mieści.