Forum konie »

Dopasowanie siodła

jestem jestem i melduje,ze siodlo po rozsiodlaniu zarzucone raz jeszcze,popreg podpiety 'na sztuke'  'bo moze by na szybko jeszcze  fotke zrobic' 😉 zreszta- widac ze czaprak w kosmosie, na drugiej fotce poprawiony zeby 'jakos wygladal' 😉

abstrachujac od tych fotek tak czy inaczej mam ochote 'zawolac' p.Kostrzewe i uradzic,czy nie czas,zeby cos z naszym prestigem zrobic- konkretnie powtornie sprawdzic pasownosc i ew. poszerzyc 🙂
szafirowa, ufff. Bo ułożenie siodła na obu to mały koszmarek 😉

Co do Kostrzewy... daj znać, czy przyjedzie... czy będzie mu się "opłacało" 😉
ja też uff 🙂
i dzieki za odpowiedź 😀
Kupiłam pasujące na Iliona siodło, ale zwracam się do Was z prośbą o ocenę, czy aby na pewno wszystko jest ok?
Siodlo Wintec 2000 cair 17.5", założony ma teraz łęk szary = 33-34, ale wchodzą pod łęk jak siedzę tylko 2-2,5 palca, więc chcę domówic łęk czerwony = 32.
Przepraszam za brudne buty i czapsy, ale strasznie się u nas kurzy na piasku  😡

Odczułam ogromną różnicę, odkąd je mam  💃. Tzn. koń się uspokoił, głową nie podszarpuje podczas jazdy, chętniej idzie na przód /o wieeeele chętniej/. A i w końcu da się wysiedzieć ćwiczebny 😅, a konik nie zwalnia. Przy siodłaniu stoi spokojnie, nawet ogłowie i wędzidło przyjmuje bez problemu - a nie chciał, uciekał po boksie i zaciskał ząbki. Teraz jest super - żadnych problemów. Nie ten koń  😁.

Mam tylko takie fotki zrobione dziś na szybko, z boku i z przodu:
Odczułam ogromną różnicę, odkąd je mam  💃. Tzn. koń się uspokoił, głową nie podszarpuje podczas jazdy, chętniej idzie na przód /o wieeeele chętniej/. A i w końcu da się wysiedzieć ćwiczebny 😅, a konik nie zwalnia. Przy siodłaniu stoi spokojnie, nawet ogłowie i wędzidło przyjmuje bez problemu - a nie chciał, uciekał po boksie i zaciskał ząbki. Teraz jest super - żadnych problemów. Nie ten koń  😁.

to chyba kon ci juz odpowiedział na twoje pytanie? 😉
gratuluję 😀
pastela nie sugeruj sie aż tak bardzo tymi "palcami" moje poprzednie siodło leżało niby zgodnie z zasadą "na palec" a po dokładnym wymierzeniu rozmiar łęku zmienił się o ładnych parę centymetrów
popieram - juz co najmniej raz tutaj o tym dyskutowalismy - ilość palców pod łękiem nie jest "ostateczną wyrocznią" (chociazby [url=http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,95.msg179040.html#msg179040]tutaj[/url]/od tego postu o tym pisaliśmy)
moim zdaniem ostateczną wyrocznią jest koń i to jak on sie w danym siodle czuje 😉

a przy okazji - z ciekawosci zarzuciłam moje siodlo wczoraj na goło na mojego tłustego stępaka. po pierwsze, kon widzac siodlo tylko glupio na mnie spojrzał, a nie uciekał przed "agresorem", drugie głupie spojrzenie dostałam za zakładanie na niego siodla bez czapraka (kto to widzial takie porzadki :hihi🙂. czyli wg mnie - juz jest plusik 🙂
po drugie, sprawdziłam jak mi sie widzi szerokość - i widzi mi się calkiem nieźle 😉 do tego tybinki ładnie leżą na boczkach, a przy kłębie nadal jest troszkę miejsca na prace i rozbudowe mięśni. kon przy sprawdzaniu sie nie oburzał, wiec jest kolejny plusik.
po trzecie - rownowaga. wydaje mi sie, ze jest OK, ale z kontrolowaniem tego mam najmniejsze doswiadczenie, niestety. wydaje mi się, ze z zapiętym popręgiem i pod jezdzcem lekkie "wspomaganie" jest nadal potrzebne, ale musze uwazać zeby nie przegiąć - grube futra/podkladki odpadają, bo "przewrócę" siodło.
oczywiście przy okazji obejrzałam koniowe plecki - nic nie boli, wszystko jest jak najbardziej OK.
lawek siodła nie sprawdzałam, bo nie chce sobe dokładać zmartwień, a i tak planuję wymianę wypełnienia na parę miesiecy 😉

reasumując - moje wczorajsze ogledziny mojego siodła zakończyly się rzadkim rezultatem - nie mam zastrzeżeń i nie wysyłam na razie siodła do poprawek. alleluja! 😉
U nas dzisiaj p.Kostrzewa zwizytowal Crossowe siodlo 🙂 polecil poki co siodlac go nieco dalej niz 'standardowo'-wtedy siodlo lezy w rownowadze, poczekac jeszcze troche jak cialko mlodego sie uksztaltuje- przestanie rosnac w gore itp. i  wtedy o 2 rozmiary poszerzyc. w tej chwili nasz prestige lek 34  jest na tak zwany 'styk ' pod warunkiem osiodlania nieco 'dalej'.

...czyli za jakis czas bedziemy musieli poszerzyc do rozstawu leku 36. taa...

Niestety mam tylko takie kiepskie zdjęcie robione na szybko, ale może uda się coś dojrzeć. Jeśli nie, to jutro zrobię lepsze i dokładniejsze 😉.

Jak z dopasowaniem tego siodła do konia? Nie ma tragedii?
Jest tragedia, bo siodło zupełnie nie w równowadze - przedni łek jest na wysokości tylniego.
to ja też dorzuce- czy to siodło dobrze leży? czy środek cięzkości nie jest za bardzo z tyłu? od jakiegoś czasu zauważyłam, że siodło zjeżdża do przodu.. o czym to świadczy?
Koniczka a jak powinno leżeć żeby było w równowadze? Przedni powinien być niżej?
wydaje mi sie, ze az sie prosi  - zeby po prostu osiodlac dalej
wtedy sie ulozy mniej wiecej tak:
[img]http://i129.photobucket.com/albums/p203/damianiuki/siodl2.jpg?t=1241280053[/img]

powinna byc jeszcze proba olowka
zreszta poczytaj sobie tu (bardzo uzyteczna moim zdaniem strona jednej z forumowiczek 🙂 )
edit: dopasowanie siodla w zakladce "Sprzet"
dempsey dzięki wielkie 😉 jutro spróbuję ją tak osiodłać, może faktycznie ułoży się inaczej, a lekturę sobie zaraz poczytam 😉
🚫  breakawayy co to za siodło? Chodzi mi o firmę 
powiedzcie mi, jak podnieść przód siodła?
albo podkładką zniżającą tył siodła?  😁 😀 🤣 😂
hmm, a która się najlepiej sprawuje - mattes, to coś białego, czy ta trzecia? znaczy pod wzglądem trwałości, wyglądu itd
Jest też dodatek do gluta acavallo podnoszący przód, podobno fajna sprawa 😉 Mattes na pewno jest dobry, a reszty nie znam.
oo, a gdzie go mozna kupic? bo mialam sobie ogolnie kupic gluta acavallo, ale sie zastanawialam po wsiasciu po przeriwe na moje siodlo, ze trza podniesc przód z deczka.
W InterApi 🙂
hmm, a oni sprzedają wysyłkowo? bo tam to raczej nie będe miała jak pojechać do to spoooro km jest ode mnie, bo jestem całkiem po drugiej stronie warszawy oddalona od niej jeszcze o 20km..  🤔 albo jest jakaś dobra dusza mieszkająca w pobliżu żeby zobaczyć ile kosztuje, czy coś? 😍

edit: znalazłam w karinie tego gluta 🙂
koniec już tego OT, wątek o żelach macie tutaj: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,77.0.html  😤
pomoże ktoś? dobrze leży siodło czy raczej średnio.. ?
foto wyżej
LOVELY Myślę, że sama powinnaś siodło posprawdzać wg. artykułów w tym wątku i ujeżdżeniowych - bo chodzi o niewielkie różnice - a jedno zdjęcie to za mało danych. Gdzie układa się ołówek np.?
Co do zsuwania możliwe, że siodło trochę za szerokie jest, w pracy tył konia się rozbudował - i pcha siodło do przodu. Musiałabyś różne wersje posprawdzać - np. z grubszą podkładką etc.
Tępa_Pała szczerze mówiąc nie wiem, bo siodło mam pożyczone od znajomych tymczasowo. Na pewno jest to już nieźle wyjeżdżony, rozpadający się staroć 😉. W każdym razie jutro poszukam jakiegoś znaku firmowego ;p.
czy ktoś się orientuje jaki to rozstaw łęku - standard kieffer i standard stubben? jak to się ma do łęków prestige?
był dzisiaj p. kostrzewa, poprosiłam go by zobaczyl czy siodełko ktore dobrze lezało prawie rok temu nadal dobrze lezy, cale szczescie tak 🙂

zmacał Killera od góry do dołu, ponaciskał, pougniatał i stwierdził ze to miłe z tak z samego rana zobaczyć konia ktorego nic nie boli  😀

kiedys pytałam czy mozliwe by nowe siodlo leżalo w równowadze na przebudowanym zadem koniu, okjazało sie ze tak, nie musze do skokowki stosowac zadnych podkladek.
Ja chciałam tylko zwrócić Waszą uwagę na przedostatnią (kwietniową) klinikę ŚK.

Czy ktoś zwrócił uwagę na to jak siodło jej uczestniczki jest dopasowane do grzbietu konia i jej budowy. Po prostu masakra. Oczywiście wszystko Prestige, Pikeur. Siodło bodajże Michel Robert. Zastanawia mnie zatem dlaczego tworzy się dla konia taką złotą klatkę... Ciekawi mnie też, czy to siodło było pasowane na tego konia. Jeśli tak, to ja nie mam pytań.

Trochę dziwi mnie też, że sprawa tak ewidentna nie jest przedmiotem zainteresowania trenerki.

Ktoś może mógłby zeskanować zdjęcia i tu wrzucić? bo to sztandary niedopasowania :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się