Forum konie »

Dopasowanie siodła

dokładnie tak.
K_cianku, numeracja 2-cyfrowa to produkcja kontynentalna* Euroridinga. Rozmiarówka 1, 2, 3 - to jeszcze egzemplarze w UK robione.

* a przynajmniej na rynek kontynentalny

alvika a jest jakiś "przelicznik"?
Caro, niestety, nie doszłam do niego. Przerzuciłam się na tamtym etapie poszukiwań na Passiera, a potem szumachera.
no ok, to teraz pytanie za 100ptk, troszkę inaczej sformułowane

jeśli załóżmy rozstaw 3 jest za wąski odrobinę to o ile cm szerszy będzie rozstaw 4? nie będzie przypadkiem już zbyt szeroki?
[quote author=k_cian link=topic=95.msg208797#msg208797 date=1237787243]
no ok, to teraz pytanie za 100ptk, troszkę inaczej sformułowane

jeśli załóżmy rozstaw 3 jest za wąski odrobinę to o ile cm szerszy będzie rozstaw 4? nie będzie przypadkiem już zbyt szeroki?
[/quote]
a dlaczego w ogóle rozważamy poszerzanie o "rozmiar" a nie o X centymetrów?

w przypadku mojego siodła zostałam poinformowana, ze 1 rozmiar = 1 centymetr, ustalajac o ile siodło ma być poszerzane z reguły rozmawiałam o "centymetrach", których brakowalo w szerokosci mojego siodła, a nie o "rozmiarach" 😉 stad nie umiem dokładnie okreslić jaki moje siodło ma aktualnie rozmiar 😁

caroline, ponieważ interesuje mnie kwestia różnicy pomiędzy poszczególnymi rozmiarami w jakich siodło można kupić 😉 jeśli sprzedawca oferuje siodła mówiąc że dostępne są rozstawy 3,4 itd natomiast 3 jest trochę zbyt wąska, to logiczne że potrzebne szersze, pytanie o ile cm w tej nomenklaturze różnią się rozstawy? czy bez względu na to które się wybierze to i tak z miejsca zanim zacznie się używać będzie trzeba poszerzać/zweżać
ok, teraz rozumiem o co ci chodzi 😉

z tego co wiem różnica jest dosć duża (w tym sensie, ze to nie jest róznica rzedu: no chyba jest odrobinę szersze) - kolezanka ostatnio sprawdzala skokowe euroridingi na swoim koniu i 3 byla wyraznie za wąska, a 4 pasowała z odrobiną luzu.

tak się zastanawiam - skoro to numeracja na UK, to logiczne byloby jakby rozmiary "przeskakiwały" co  jeden cal. tylko czy moja logika to również ich logika? 😉
w sumie jeśli pod łęk wchodzi spokojnie cała dłoń (z kciukiem schowanym lekko) i nie ma najmniejszego uciskania na nią, to śmiem stwierdzić, że tak, jest zdecydowanie i bezdyskusyjnie zbyt wąskie 😉 ten cal mógłby być niegłupia sprawą.. no i w takim przypadku też pewnie ciut luzu by zostało, bo tutaj IMO nie jest to na zasadzie że "noooo w suuuumie to moooogłby być ciut szersze"

hej,

Czy ktos zna jakiegos super speca, ktory potrafilby PROFESJONALNIE poszerzyc rozstaw łęku o 1 rozmiar?
siodła prestige i chyba euroriding na pewno ihaha i equishop poszerza.

ogólnie łatwo można poszerzać siodła, które mają termoutwardzalną terlicę. a taką mają napewno siodła prestige i chyba euroriding. (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę).
o innych nie wiem, ale może najnowsze modele innych wiodących marek też.

Kieffery, Passiery itp (napewno starsze) mają terlicę drewnianą, jedyna opcja poszerzenia to wysyłka do fabryki, do Niemiec. ale czy się opyla? 😉
kilka postów nizej/wyzej....

wszystkie siodła uznanych marek na tzw. plastikowych terlicach (na pewno kieffer, euroriding, prestige - reszta: do potwierdzenia, nie chcę niepotrzebnie "przechwalic" 😉) i raczej nie starsze niż dziesięcioletnie (kwestia technologii wykonania).

piszac to zapomniałam o passier i stubben - tez sie da w tych młodszych modelach.

zasadniczo, to trzeba miec sporo pecha (albo siodlo beauty lub new lord 😉 ale je wykluczylam piszac o "uznanych markach", prawda? 😉) zeby siodlo młodsze niz 10cio letnie nie nadawalo sie do poszerzenia.
hmm...ja sie przymierzam do Albiona...nie wiem jaka maja terlice, ale gdzies wyczytalam, ze o 1 rozmiar spokojnie moza sobie poszerzyc - z tym, ze wlasnie wolalalbym uniknac wysyki do Szwajcarii 😲
Albiony sa bardzo popularne w Anglii, poszukaj informacji na angielskich stronach/forach internetowych lub skontaktuj sie z producentem i to wyjasnij.
Caroline - wiem  😉 Wlasnie wszystko przebuszowalam, ale Angloe wysylaja te siodla do producenta do szwajcari - a ja sie zastanawiam czy jakies polskei fachowe rece by sie tym nie zajely 🙇
W siodłach Passier na pewno można rozmiar zmieniać? O więcej niż jeden rozmiar? Zdaje się, że w opisach mowa jest o drewnianej terlicy?

Czy starsze modele siodeł Prestige nie miały jakiegoś ograniczenia co do zmiany rozstawu łęku (czy kiedyś nie był to tylko jeden rozmiar - a dopiero "obecnie" można zmieniać w pełnym zakresie)?

Acha... Polski przedstawiciel Stubbena jeszcze kilka miesięcy temu nic nie mógł powiedzieć na temat zmiany rozstawu łęku w rozprowadzanych przez siebie siodłach...
co do passiera i stubbena - tak bylam informowana, ale sama tego nie sprawdzałam. Niemniej jednak mam nadzieję, ze nie wprowadzam w błąd... w kazdym razie - Prestige, euroriding, kieffer - na 100%, reszty jestem pewna na 80%.

do polskiego przedstawiciela stubbena mam niestety ograniczone zaufanie.
do polskiego przedstawiciela stubbena mam niestety ograniczone zaufanie.

Oj... Znowu "problem polskiego przedstawiciela"...

Zostaje siodło za granicą kupować... 🙁
Oj... Znowu "problem polskiego przedstawiciela"...
głupio to brzmi, nie?  😕
nie wiem, czy Polska to taki wyjatkowy kraj, ze mamy takie problemy z przedstawicielami producentów siodel?
bo ja sama mam juz troche tego dość, ze co przedstawiciel to albo ja albo ktos inny zaraz narzekają... i to nie bezpodstawnie 🙁

mam siodlo znanego producenta, z przedstawicielstwem w Polsce. i co... nawet bym nie miala tego siodla gdybym tylko na tym przedstawicielu polegała... o co kurde w tym wszystkim chodzi 🤔wirek:

(wyzalilam sie, już mi lepiej :kwiatek: )
w przypadku passiera to zależy - są też siodła z całkowicie syntetycznymi terlicami, tutaj chyba można wybrać kupując nowe siodło i w przypadku syntetyków zmieniać rozstaw tak jak i w innych siodłach
głupie pytanie: skąd wiadomo, że siodło jest nie starsze niż 10cio letnie? Trzeba znać wszystkie modele produkowane przez daną firmę, czy jak?

głupie pytanie: skąd wiadomo, że siodło jest nie starsze niż 10cio letnie? Trzeba znać wszystkie modele produkowane przez daną firmę, czy jak?

Kazde siodło posiada nr seryjny, w którym zawarte sa iwadomości: rok produkcji, nr seryjny siodła, czasami posiada jeszcze kod cyfrowy dot. danego modelu siodła oraz wykonawce ( ale to nie we wszystkich).
Najlepiej jak chcesz dostac konkretna odpowiedx- zadzwon do przedstawiciela danej marki- powinni udzielic odpowiedzi jak odczytac dany nr.
Dzięki. Będę musiała kupić siodło, albo dwa i już mieni mi się w oczach, bo wiele pracy jeszcze.
Zatonia,

Weź pod uwagę przed wszystkim stan siodła a nie rok. Poniewaz roczne siodło może być jeżdżone na 8 koniach dziennie a 5 letnie na jednym koniu 2 razy w tygodniu 😉

Np. Moje. Ma rok wybity 2004, ale kupiłam w 2005. W dodatku dobry rok tylko sobie wisiało w domu..
No tak Dramka, stan siodła bardzo ważny, najlepiej trafić tylko przymierzonego Prestiga za połowę ceny  😉. Po prostu będę musiała przymierzać patrzeć, męczyć znajomych i rodzinę oraz cale forum 🙂 Człowiek może się tutaj wiele dowiedzieć, bo to jak wizyta w obcej stajni bez wychodzenia z domu ( no dobra prawie). 
Ja kupowałam siodło ponad pół roku. Przymierzałam, przymierzałam i wszystko nie pasowało na mojego zwierza, a próbowałam ze 20 siodeł(wszytskie używane, bo chciałam takie do 1500zł, ewentualnie 2000zł). Chciałam już nawet kupic troche za szerokiego sommera i dopychac poduszki w konsultacji z pasowaczem, ale w końcu kupiłam Winteca 2000 ze względu na możliwość wymiany łęków. spróbowałam oczywiście najpierw je i jak mi sie spodobało to zdecydowałam sie je kupić(szczególnie, że mogłam miec nowe ze zniżka bo załapałam sie na lezące w magazynie kupione jeszcze przez przedstawiciela po b. niskim kursie euro)- i najważniejsze, że udało się je dopasować do konia(choc pisałam o tym, że nie zostawia ono całkowitej swobody łopatki, ale na moim koniu jeszcze nie przymierzyłam siodła, które by te swobode dawało, chyba że to były ujezdżeniówki).
Ale siodła syntetyczne mają swoje plusy i minusy - ja jeżdże rzadko, w sumie rekreacyjnie, coś sobie skocze czasem, coś porobię ujeżdżeniowo, ale najwięcej robie z ziemii lub jeżdzę na spacery, więc dla mie to dobre rozwiązanie takie siodło. Jak ktoś jeździ dużo i na różnych koniach to skórzane chyba jednak jest lepsze. W tym względzie jestem tradycjonalistką - skóra to skóra!
Nie miałam na myśli Prestige'a tylko.

Warto obserwować na allegro i prosić o pomoc osoby doświadczonej, znającej się.

Ja ostatnio kupiłam w ciemno przez allego siodło za 2200zł. Babeczka przez tel mi powiedziała że jeździła sobie rekreacyjnie na jednym koniku. Na fotkach napis pod tybinkami nie był przetarty. Powiem Ci ze nawet nie pytałam o rok i szczerze mówiąc nie wiem jaki ma bo to dla mnie najmniej istotne.
Dramka rozumiem 🙂 to był taki żart.
No i myślę że bardziej się opłaca kupić od osoby prywatnej niż od handlarza.  :kwiatek:
Czy poszerzanie łęku to koszt 500 zl, czy można zrobić to gdzies taniej?  🙁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się