Moją naj kolędą jest "Bóg się rodzi". U nas, na pasterce o 24 zawsze było tak , że w kościele ciemno ,cisza, ksiądz wnosił małego Jezuska i w tym momencie orkiestra zaczynała na całą epę właśnie "Bóg się rodzi"... aż się ściany trzęsły. Nie sposób było się nie wzruszyć ,pół kościoła beczało 😉
Dzisiaj wracając od koni , zatrzymałam się na chwile na polach aby pies poszalał, i słyszę nagle kolędę graną przez dzwony takiego malutkiego kościółka , kolęda roznosiła się po całej okolicy,po polach , lasach, dźwięk jak z pozytywki... Naprawdę coś pięknego!
U mnie w domu jest tradycja , że zawsze podczas Wigilii słuchamy kolęd na płytach winylowych głownie w wykonaniu Mazowsza , Śląska ale tez mam ukochaną płytę Kapeli Czerniakowskiej, jest niepowtarzalna. a u Was? Też macie podobnie?
Ja również życzę Wam wszystkiego dobrego w te święta, a przede wszystkim rodzinnej atmosfery przy wigilijnym stole!
My mało słuchamy, ale mamy część rodziny muzykującej, wiec gitara idzie w ruch, śpiewnik na 2-3 osoby i jedziemy rodzinnie. Moja i rodzeństwa ulubiona to "Bracia parzcie jeno" Wtedy się można ładnie podrzeć, a z naszymi "cudownymi" głosami jest jak znalazł. Ale kolędą, która mnie zawsze wzrusza jest "Mizerna cicha", ma w sobie coś takiego, że mi się zaraz ryczeć chce.
No sztuczna, sztuczna 😁 Dzieki 🙂 A co do wierzchołka to jest aniołek ze słomy i z takiego jakiegoś materiału 'trawiastego'. Króluje już od ładnych paru lat 😉
A mi wczorajsze muffinki zeżarli w połowie już i będę musiała dorobić 😤 Pierwsza partia się niestety nie udała, za to druga po prostu miodzio. Dzisiaj jak będę miała wolna kuchnie to jeszcze dorobię. Na pewno będę robiła jeszcze na sylwestra do stajni 😁
U mnie teraz w kuchni pichci się rolada z kurczaka i zupa grzybowa. Ja czekam z utęsknieniem na grzybki podsmażane. po prostu delicje 😜
Jak tam u was? Odpoczywacie już przed wieczerzą czy jeszcze robota? Ja już naszczęście po pracach kuchennych, ostatnim sprzątaniu, nawet po kąpieli. Siedzę i czekam 😉I doczekać się nie mogę. I trochę głodna jestem, jako że nie jadłam od wczorajszego ranka.
ja niedawno wypiłam 'poranną kawę'. zostałam wysłna do łazienki zeby sie ogaranc, wczesniej poprasowałam ciuchy na dzisiaj. i siedze z kompem i zastanawiam się czy juz isc pod prysznic 😂
Karpicka, barscyka, kapecke wodecki, co by smakowały wszyckie potrawecki. Mrozicku, śnieżycku, miłości po zmrocku i samego dobrego w Święta i Nowym Rocku!
Ja już po pierwszek z 3 wigilii :-) Bardzo fajnie było, tak nastrojowo. No i prezenty bombowe :] Teraz pół h drzemki i ruszam na wojaże wigilijne do rodzinki.
Szczęśliwych Świąt i wszystkiego dobrego w nowym roku kochani!
Ja już się ubrałam...:P jeansy rurki jasne, do tego bluzka typu worek grafitowa i złote dodatki..😉 pomalowałam pazury na czerwono, rozpuściłam włosy.. do tego jeszcze czarne kozaki i lecimy na wigilię🙂
dobrze ze mi o paznokciach przypomniałaś. ja mam wełnianą suknienkę, różową koszyule, czarne rajstoy, czarny lakierowany pasek i carne lakierowansze spilki.
Ja sie ubrałam w kiecke z zeszłorocznej studniówki :P Co do kolęd to jak jako nadworny muzyk w domu 😀 gram na skrzypcach na zmiane z pianinem a w czasie wieczerzy lecą z płyty jakies.