Dobry wieczór odpowiem na pytanie . Podczas mego wypadku podczas gonitwy płotowej miałem ; pekniety kręgosłup z korektą kręgosłupa piersiowego , prawie wszystkie żebra połamane , nie dowaład lewej strony , stłuczenie lewej półkuli muzgowej , żeby wibite w gónej części . Jak ktoś sobie rzyczy niech się odezwie na Facebooku prześlę mu ksero mój wypis ze szpitala MSW-ia w Warszawie . Ludzie to czytajacy dziwią się że ja jeszcze żyję , chcę żyć dla takich ludzi jak wy z re-volty których trektuje jak swoją rodzinę . Neurohirug ze szptala MSW-ia w Warszawie który mi ratował życie i operował powiedział panie Romanie dziennie robię 1-2 operację ale pański przypadek uważam za swój sukces zawodowy . Byłem na ojomnie 12 dni byłem po tamtej stronie , mój wypadek pokazywli na eurosporcie , miałem dziewcznę z Warszawy byliśmy razem 4 lata zaręczylismy się ona była córka najleprzego fizyka w Polsce matka jest docentem , po wypadku groził mi wózek inwalicki i aby nie robić jej problemów życiowych dałem jej wolny wybór opościła mnie . Kochani takie są moje losy , wybatcie mi moje będy . Serce człowiekowi pęka jak powracam wspomnieniami przed wypadkiem powiedziałem sobie że będę jeżdził konno do 65 roku życia . Niestety już nie dla mnie ten wiatr we włosach . Ojeku ale się rozgadałem życzę wam dobrej nocki ............. 🙂 🙂 🙂 🙂 😡 😡 :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Witam wszystkich każdy z nas ma swoją pasję do rumaków ale kochani sport dał mi wiele radości , dużo znajomych ale i też utratę zdrowia . Mam już 54 lata jestem starym kawalerem niestety nie mam szczęścia do kobiet pewnie przes to że jestem szczery do bólu i nie jestem jakimiś plejbojem . Całe życie byłe tułaczem u moich śp rodziców byłem wciąż zaganiany z wyjazdami na zawody , byłem w Warszawie na torze Służewiec w hotelu pacowniczym był tam różny element przeważnie ludzi wyścig no ale są ludzie i ludziska . Moim marzeniem było mieć swoje mieszkanko jakie by nie było mam , przez wypadek mam w miarę stabilny żywot . Brakuje jak każdemu samotnikowi drugiej połowy , ale wciąż wierzę że może jeszcze w swoim życiu ja znajdę . Owszem pasja jest wciąż i wszyscy prawie mnie podziwiają że po takim wypadku nadal kocham konie . Wiele osób mnie namawia abym zrobił trenera ale nie dla mnie to wiem ile czasu , samozaparcie trza oddać się w pracę trenigową wiem że oddałem sie swojej pasji bezgranicznie ale chciałbym nadrobić czas który mi uciekł nie wiem czy jeszcze zdąrze no ale próbować zawsze można powiem zarozumiale wybatcie ja Roman Ś , jestem czlowiekim waliki tak mnie uformowało życie sportowe . Tu właśnie na re-volcie.pl znalazłem wiele dobego poznałem choć wirualnie wspanialych ludzi o gołębim sercu i za to im będę dziękował do końca życia . Pamiętajcie jak będziecie w okolicach Ciechocinka serdecznie zapraszam będę waszym przewodnikiem i bodyguardem . Kto by kiedyś się znajdował w moich okolicach niech napiszę na priv podam swój nr telefono . :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: 🙂 🙂
Romku oglądam filmik z Twojej wygranej widzę, że ktoś tam miał wypadek, kto to był?? Stało się coś poważnego? Viritim, pytanie dotyczyło dżokeja, który miał wypadek w linku podanym przez Cierp1enie, nie dotyczyło Twojego wypadku. Czekamy na odpowiedź
Dżokej który upadł tylko się mocno pobujał . Dziekuję pięknie za insatlację tej gonitwy płotowej dla na płotowców gonitwa Wielka Służewiecka jest ja wygranie derby w wyścigach płaskich jeszcze raz dziękuję za instalowanie . :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Mam nie stery awarję kabelka do komuptra moblnego , łącze kabel który jest podłączony z pradem i komputera i mała skrzyneczka na tym kablu nie wiem jak to się nazywa samoczynie się wyłacza nieraz tak jest klika razy . Muszę puść do sklepu komputerowego zapytać się jakie koszty i ile kosztuje . Wybaczcie mi nie jestem biegły w obsłudze kompa , ale sąsiad jest elektryk i powiedział mi że wina jest tego łącza pozdrawiam.
Viritim, Faza jeśli "bolą was implanty" to poproście o skierowanie na posiew krwi pod kątem gronkowca.
A co do rozliczania Viritima z odpowiadania na pytania - niesmaczne. Już dawno udowodniono, że pisanie może mieć charakter terapeutyczny. Ja doskonale rozumiem, że jedno się może chcieć (móc) napisać a inne rzeczy nie. Ból (ciągły) to taka specyficzna sprawa, że tylko dryfowanie pewnych myśli w pewne kierunki pozwala go wytłumić.
Panie Romanie, cieszę się że cały czas Pan do nas pisze. Ja zaglądam ostatnio rzadziej, ale ciesze się, że Pan wciąż tu jest. Proszę pisać jak najwięcej 🙂 :kwiatek:
kotbury..mnie nie bolą implanty, to zresztą chyba niemożliwe 😉 boli mnie kręgosłup gdy go przeciąze, przedzwigam się itp. itd. Bolało mnie długo miejsce po operacyjne, bolały mie mięsnie i naruszone struktury nerwowe. Badania miałam i w szpitalu, i na wizytach w poradni bólu. Miałam w sumie trzy blokady bólu (podawanie leku bezpośrednio w miejsce bólu , to zabieg wykonywany był w szpitalu pod rtg) , chodziłam na rehabilitacje przez 3 lata , brałam przez 3 lata Doltard (siarczan morfiny) w dawce 30 mg dwa razy dziennie. Minęlo już pare ładnych lat , dziś już nie lykam przeciwbólowych leków, nie chodzę na rehabilitacje, jezdze konno i pracuję ale..koniec off , to nie mój watek.
Ja też z przyjemnością czytam to co pisze Viritm i tez bardzo proszę o więcej.
Dobry wieczór kochani jak sięczyta waszeopinie , pytania to poprostu człowiek rośnie . Dziękuję każdemu z osobna że czasem sobie poczta moje wypociny z dawnych lat dziękujęwam za wszelkie dobro którym mnie obarowaliście dziękuję że jesteście moi drodzy .Życzę kolrowych , marzycielskich , pięknych snów dobranoccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc.............. :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
a ja jeszcze nawiążę do dyskusji arabskiej🙂 zdarzyło mi się treningowo jeździć na wyścigowych oo, xx i półkrewkach w treningu. I mimo (a może zwłaszcza) bycia do szpiku dresiarzem, najspokojniej wspominam jazdy na półkrewkach, najmilej na folblutach... Nie ujmując nic fanom arabów, jak normalnej budowy człowiek składa się w galopie (tempo- więcej niż 700m/min) w wyścigowych biglach (puśliska 35 cm długości) to na oo ma końskie uszy w oczach, i w ogóle mało zwierza przed/za/pod sobą. W takich warunkach drobny koń, który idzie w tempie, i nagle zmieni tor jazdy (kaczka,bażant, spacerowicz na torze o 6 rano) czy nawet konkretnie rzuci głową (bo grudka ziemi spod kopyt prowadzącej pary), może powodować dyskomfort. Znam takich, co uwielbiają treningi na arabach(zwykle 5-10 cm niżsi), ale ja się podmieniałam na wszystko inne...
Witam w końcu za ostnie pięniądze kupiłe sobie ładowarkę do komputera , powiedzili mi w sklepie komputerowym że tamta musiało się bardzo przegżewać . Szalk mnie trefiał pisżę post już go prawię kończę a tu bum , wyłacza się komputer . Tak już miałem kilkanaście razy . Jak trener powiedził doświatczonemu dżokejowi , jeścowi aby jechał galop np; 500 m w tak miewięcej w 57 sekut to właśnie w takich normach czasowych się mieściliśmy , wiadomo nie co do sekudy , różnica była 3-4 sekudy w pomyłce jeżdżącego galopy . Mie myście sobie że byłem jakiś super jeścem no taki typowy średniak . Zawsze mieściliśmy się w granicach błędu skoro trener podaje jaki dystas galopu i jaki czas to wiedzielismy czy ten galop ma być na maxsa , czy raczej spokojnie przeprowadzony rumak w galopie . Wiem że może w niewtajemiczonych w arkana wyścig może kapkę jest ten post jak z innej planety no ale jak kto chce go zrozumić to zrozumie . Strasznie się dziś nachodzilem no ale uważam że dobrze raz rowerek raz na piechotkę . Życzę wam wszystkim pogody ducha i aby w wazych sercach był zawsze maj papatusie.. :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Do 41 tylko poniewasz w 2005 roku uległem wypadkowi podczas gonity płotowej na Służewcu możną ja sobie obejżeć na re-volta.p. w temacie Roman Śmigielski , gdyby nie wypadek miałem zamiar jeżdzic do 65 roku życia . Ta dyscyplona jest bardzo specyficzna im starszy tym leprzy jak wino .
Witam wszytkich ciąg dalszy moich wspomnień . Tak jadąc z klubu w Ciechocinku na zawody w skokach , byliśmy tak nieraz umordowanie podróżą że hej . Dawniej nie mieliśmy takich wspaniłych koniowozów jak dzisiaj . Mieliśmy tylko do dyspozycji samochód Star tylko mogło jechać 4 konie i do tego my styu samochodu razem z końmi . Nie raz było tak że nie który urwał się z uwiazu i trza było balansować górą aby rumaka uwiązać istna kaskaderka , nie mieliśmy z kierowcą wozu rzadnego kontaktu wię sami musieliśmy działać no ale taki nas los zalaleńców był . Po przyjechaniu do danej miejsowości np; Sopot , Łąc , Bydgoszcz na sam początek rozlokowaliśmy rumaki . Na samym końcu moglięmy się zająć sobą ale tylko na krótko niestety . Po naszym stacie w zawodach byliśmy tacy padnięci no ale konie były naważniesze , karmienie , przegląd rumaków czy nie mają jakiejść kontuzji . Jakie było nasze marzenie aby tylko udać się na kwaterę i odpocząć po cało dziennych zmaganiach na zawodach jak i po podróży . Zdaję sobie doskonale sprawę że ten temat może nie jest medjany ale chciałem przypomnieć nie którym jeścom że na piewszym miejscu są rumaki a na samym końcu bycia na zawodach zawodnicy . Wiem że techika posuneła się bardzo do przodu jak i pomoc wenteranyjna sam czasem człowiek nie jest na bierząco jak się nie raz czyta na różnych forach o rumakach w pomocy lekarzy koniom aż miło jak posuneła się medycyna . Życzę wszystkim nie tuzikowego , udanego , miłego popołudnia . :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: 🏇 🏇 🏇 🏇 🏇 :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Witam wszystkich napiszę wam jaki materiał został mi przysłany przez dyrektora sk Golejewko pana Mariana D , zawsze rok rocznie przesyła mi kalędasz z sk Golejewko piękny z końmi . Poznałem dyrektora jak jeżdziłem na torze wyścigowym Służewc . Zawsze mnie się pytał o swoje rumaki u trenera Walickiego co ja jeżdziłem , zawsze mu mówiłem prawdę co się sprawdzio w 80 procent wynikami podczas gonitw . Inni trenerzy cukrowali dyrektorowi aby na jeśnień pozyskać jak najwięcej koni z sk Golejewko do trenigu . Myślę że zaskariłem sobie u dyrektora pełne zaufanie . Jak byłem na Derby jak mnie dyrektor zobaczył wyściskał mnie prawie jak ojciec wszyscy mi na torze Służweiec zadrościli takich fajnych relacji z dyrektorem . No dobrze napiszę wam o ogierach stanowiących w sk Golejawko; Kornel xx,c gn hod POL [Jape-Kornelia po Who Knows], Japexx, gn, hod USA[ Alleged-Northerm] , Don Corleone xx kary , hod Ang[Corleon -Dance by Night Night] , Nowogródek xx kary hod Pol [Who Knows- Nowa Zeladia ] , Krater xx c. gn hod Pol [Winds of Light -Konstelacjia ] , Safety Wire xx gn hod Ire[Anabaa Sarabande - Woodman ] . :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Dobry wieczór wszystkim kilka słów wyjaśnienia , kochani często widzicie na Facebooku jak nieżle jestem ubrany ale te żeczy kupiłem w ciuchlandzie , nie było mnie na takie żeczy stać . Czytałem w Faktach że z tanich sklepów korzystają sędziowie , magistrowie itp . U mnie w Ciechocinku jest tych sklepów chyba 7 . I zawsze czasem tam zgladnę jak dostanę rentę . Poprostu powiem zarozumiale trza dobrze szukać i trafić w dany dzień zmian towaru poprostu za bezcen 4-5 zł za każdą szukę jaka ona by niebyła. Kochani dobrze że kupiłem ładowarkę do komputera w sklepie komputerowym powiedził mi sprzedawca że tamta się mocno przegrzewała a miłem ją w sumie 4 lata . Kupiłem za ostani grosz ale tak już się człowiek przyzwycził jak bym nie mógł bym być w cyber przestrzeni chodził bym jak nie wiodmy . Przepraszam że znowu wstawiam swoje dyrdymały kochani przyjaciele mogę powiedzić to bo sam to doświatczyłem dzięki komputerowi ja się bardzi wzmoniłem intelektualnie zapytam w prost czy czasem macie takie uczucie jak ja mniewam . Życzę moim przyjacielom i redakcji revolty .pl miłego , nietuzinkowego wieczorka . :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: 💘 💘 💘 :kwiatek: 🙂
Ale można tam nie raz sobie kupić piękne perełki z cuchów , i to markowe rzeczy . Życzę wszystkim spokojnej , dobrej nocki dobranoccccccccccccccccccccccc. 🙂 :kwiatek: :kwiatek: 💘
Witam wszystkich . Muszę poruszyć temat o magicznej nici porozumnienia niędzy rumakiem a jeścem . Najbardziej uwidocznia się ona podczas jazdy dresarzowej inaczej ujeżdżenia . Jak ruchy ciała , biodek , łydeczki , głównie krzyża odziałowują na odpowiedni zygnał dla rumaka na odpowiednią figurę jazdy dresarzowej . Nie myście sobie że specjalizowałm się w dresarzu i się gupawo wymądrzam ale jeżdżąc wkkw kapke lizłem tego tematu . Trza mieć ogromną cierpliwość , spokuj , głęboką psychologię trza zanć rumaka . Trza gorygować swoje będy i konia w ułamku sekundy bo nie raz zbyt gwałtowna reakcjia do rumaka może odnieść odwrotny skutek np; bunt na całej lini konia . Zawsze trza w boksie podpatrywać konia jego zachowanie , na co reaguję z nerwowo , trzeba mieć ten dar od BOGA aby poznać umiejętność poruzemienia się z koniem bez tego daru jest się kiepawym jeścem , wszystko robimy nie raz na pokaz a nie mając pojęcia z czym to się je . Przepraszam może gogoś uraziłem w jego ego w technice jazdy poruzumienia się z rumakiem , ale uwieszcie że wszystko co tu poruszyłem w swoim poście jest wzięte z mego życia jak byłem jeścem i uwieszczecie że robię to w dobrej wierze dla was moi przyjaciele jestem wam to winień za wasze dobro , pomoc , prezęty zawsze każdy z was ma moją ogomną wdzięczność do końca mego żywota . Życzę wszytkim mega dzioneczka , oraz rodzinnego , miłego weekendu . :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: 🙂 🙂
Witam wszystkich . Kiedyś jak jeżdziłem w kubie w Ciechocinku uczyliśmy rumaków prawidłowych chodów dresarzu pod okiem mmego trenra majora Burniewicza . Na poczatku rumaka trza dobrze rozprężyć , na samym początku wzroty w miejsu rumaka zadem , przednie nogi rumaka stają w miejsu i tylko się obracają a zad pod danym syganałem łydeczkom za popręg egzkwoał polecania . Puziej inny element przy kanacie rumak ustawiamy bokiem aby zad nadążał za przodem . Był to element przygotowny konia do ciągów . My jeżdżący wkkw w klasie P nie potrzebne była ta figura no ale , chcieliśmy zobaczyć czy rumak jest przepuszczalny , czyli czy odpowiednio reaguje na pomoce . Jaką miałem wspanaiłą sfatywakcje jak rumak polecenia wykonywał ile go się naklepałem , nagłaskałem . Nagroda dla konia za dobrze wykonywany element jest nie odzwonym czynikiek dalszej dobrej współpracy z koniem . Błagam nie pomyście sobie że w jedzie dresarzowej znowu byłem jakimś asorem nic z tych żeczy . Koń przystosowany do skoków itp , powienien chodzić ujeżdżenie jest to nie zbędny element jakości wyników rumaka . Sam bardzo lubię ogrlądać np; zawody w ujeżdżeniu , jaka pefekcja jeśca rumaka np; piafy , pitruety , ciągi . Kto nigdy nie bróbował jazdy dresarzowej może sobie wyobrazić ile pracy , lat , poznanie psychologi konia trza poświęcić , czasu swojego nieraz osobistego . Życzę wszystkim udanego , rodzinnego , miłego dzioneczka. :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Dobry wieczór . Na samym początku chciałem zastrzeć że do żadnej parti nie należałem i nie należę . Po obieżeniu realcji typ z sejmu protestujących matek dzieci nie pełełosprawnych mam mieszanie uczycia . Choć sam jestem nie pełnio sprawny może z moich fotek zamieszczanych na facebooku można odnieś inne wrażenie , ale jestem inwalidą mam iplaty w kęgosłupie zreszą cały mój wypis jest zamieszcziny ze szpitala MSW-ia w Warszawie . Podziwiam mego premira jak ze wszystkich strony z lewa i z prawa go atakują . Nawet w przekazie typ z rodzicami dzieci niepełnosprawnych jak się doczepiali politycy z innych parti np ; Slidarna Polska chcą sobie ponić swoje sądaże . Nie nieguję że matki protestują w slusznej sprawie . Sam otrzymuję 153 zł opiekuńczego z MOPS w otzrymuje je co miesiąc teraz otrzyam w piątek ale do tego czasu nie wiem co będzie nawet do sklepu na zeszyt wsyd już . No ale wracając do meritum sprawy wiem że jest innym bardzo ciężko czego dowodem jestem ja gdyby nie pomoc takich wspaniałych , cudownych ludzi z re-volty .pl nie wiem co by zemną było tylko się rzuć pod pociąg . Ale widząc jaką prace robi mój premier podziwiam go powiedzie zaraz jak mogę go podziwiać za swoją biedę która jest na porządku dziennym w moim życiu . Ale kto śledzi wydażenia polityczne dziejące się w moim kraju sami zapewne stwierdzicie że prawica sczególnie oszoły z pisu podpalają moją kochaną ojczyznę . Chcieli zbić kapitał polityczny na katasrofie Smoleńskiej jak naród wyciągneli na ulicę , jak fałszywych expertów wyciągneli w opni tej katastrofy sami się przyzali że kłamali . Kochani przez polytykę można się pokłucić . Wiem powinienen być pierwszy w szeregu w proteście na temat zwięszenie dopłat ale inni mają gorzej . Aż łzy stają np dziś zjadełem 2 bułki na cały Boży dzień . Ale kocham swoją ojczyznę jaka ona by nie była . Włos sie mi jeży co by było jagby pis doszedł by do władzy ?. Widzę na własne oczy jak moja kochana ojczyna pięknieje np; autostrady , budnyki . Owszem w materji wynagodzeń emerytów i ręcistów jest wiele do zrobienia w swerze godnego bytu codziennego . Wiem że tor Służewiec wciąż boryka się jak co roku remotem przepisami , jest mi cholernie przykro że oni mną się wcale nie inetersują uważają że już sprawa się moja przedawniła czasami się zastanawim czemu tor jeszcze kocham choć oni mnie wciąż olewają . Kochani dziękuję za wszystkie dobro co odwas otrzymałem dziękuję nie wiem jak wam się odwdzięczę .