Forum konie »

Zdjęcia Naszych Koni cz. VII (2014)

sQlitynka, porzytaj sobie proszę jakie są skutki stosowania łykawki
http://www.szpitalkoni.eu/prasa/lykawosc.pdf

Konie chowane na samej trawie (i nie pracujące, lub pracujące lekko) są z reguły błyszczące i grube...
Ja wiem co to łykawka. I jak ona działa. Najlepiej dla tego konia byłoby siedzieć na pastwisku i jest duża szansa że by mu to przeszło. Ale tak samo jak ze źrebakami nie mam na to wpływu. Oni tak stosują i ja nic na to nie poradzę.
rozumiem, że nie masz wpływu na to co właściciele robią z ich końmi, jednak ja bałabym się pozostawić moje konie pod taką opieką, zwłaszcza że teraz przebywasz za granicą.

ale rozumiem też, że o wyborze pensjonatu decyduje wiele innych względów innych niż dobrostan konia

moje konie długo stały w stajni, w której ja bym się wysr... nie chciała, ale mimo braku złotych klamek miały świetną opiekę, padoki, były odkarmione i błyszczące
Nawet w boksie kon moze dobrze wygladac. Ja staram sie robic zdjecia konia z postawionymi uszami, albo robiacego 'cos ciekawego'. No i zawsze staram sie zeby w boksie bylo czysto  😁
mtl ale fajny tyłeczek na 2 zdjęciu  💘 tak mi się bardzo spodobał... 😀 taki mięsisty  💘

Ale nie mylić z zoofilią  🤣
sQlitynka, pomijając kiepsko zrobione zdjęcia, i pomijając wszystkie konie, które nie są Twoje, pomijając tez ten za mały kantar to Twój koń również jest chudy 🙁 I dobrze to widać na ostatnim zdjęciu. Wystające żebra, wyraźnie widoczne kręgi na grzbiecie i na zadzie 🙁
Ponadto z Twoich zdjęć można wywnioskować, że to stajnia handlowa i tak jak nie mam nic do handlarzy (bo każdy z czegoś żyć musi) tak oglądając takie fotki robi się po prostu smutno, że jak już koń jest na handel to niekoniecznie zasługuje na to, żeby o niego odpowiednio zadbać 🙁
I przyznam, że pierwsze słyszę, żeby koń stojący na trawie miał matową sierść  🙄

Ale żeby nie robic już większego OT też wstawię zdjęcia swoich koni (nie wszystkich, ale chociaż trzech 🙂 )
Mój osobisty Misiu

Jego półsiostra Magneta

I zapatrzona gdzieś w dal "Bateria"

mtl, strasznie lubię Twojego konia, prawdziwy księciunio  😉
sQlitynka, zgadzam się z przedmówczyniami, konie nie wyglądają na specjalnie zadbane...
a o matowej sierści koni wypasanych na trawie jeszcze nie słyszałam... u nas konie pastwiskowane są w sezonie non stop i błyszczą się jak nie powiem co...
rozumiem, że nie masz wpływu na wszystko, ale Twój koń także nie wygląda dobrze, może należałoby pomyśleć o zmianie pensjonatu? Rozmowie z właścicielami stajni? Może jednak udałoby Ci się cokolwiek zdziałać? Bo coś ewidentnie jest nie tak... Siwy nie stoi w stajni ze złotymi klamkami, nie ma dla siebie wypasionych wybiegów, trawiastych padoków, wykafelkowanego boksu i innych cudów, ale zdecydowanie ma świetną opiekę, dobre żarcie, i przede wszystkim ludzi, którzy wiedzą, co robią, żeby wszystko było w porządku z jego zdrowiem i samopoczuciem. Da się.
Nie piszę tego, żeby Ci dopiec... po prostu zmartwiły mnie trochę Twoje zdjęcia, a do pokazania stanu konia nie ma potrzeby być super fotografem i robić zdjęć "lustrem" 😉
a Kantar wystarczyłoby po prostu poluźnić :kwiatek:

Maria89, Misiu cudny, poproszę więcej fot! 🙂
Najlepiej dla tego konia byłoby siedzieć na pastwisku i jest duża szansa że by mu to przeszło. Ale tak samo jak ze źrebakami nie mam na to wpływu. Oni tak stosują i ja nic na to nie poradzę.

Ja w pewnym pensjonacie spotkałam klacz która łykała bez przerwy kolcząc się ze 2 razy na tydzień. problem polegał głównie na tym, że koń bardzo mało dostawał jeść i krótko był na padoku(najczęściej na w ogłowiu aby łapczywie nie jadła). Ja powoli ją dokarmiałam sianem, klacz mniej łykała
Sądzę, że odpowiednie karmienie i leki na wrzody by pomogły.
Mam klacz, która też jej wiecznie szczupła. No, ale matowej sierści nie ma. Po prostu jest szczupła i koniec.

Hajra, Poproś Marię o Fotki Butterfly vel " Baterii" (  😵 )  To dopiero zobaczysz prawdziwą końską Miss  😉
z moją Siwą kluską pozdrawiamy zdjęciami z rozpoczęcia sezonu startowego 🙂

Maria89, Misiu cudny, poproszę więcej fot! 🙂

Dziękuję  :kwiatek: Dla mnie jest najpiękniejszy na świecie mimo, że do ideału mu sporo brakuje  😁
Nie mam za dużo świeżych zdjęć, więc wstawię jakieś zeszłoroczne:

I tu jeszcze Miś w całości:

Korysindex4, nie mam takich jej zdjęć, którcyh byś jeszcze nie widział 😉

Maria89, jest przegenialny!!! naprawdę piękne masz konisko!
korysindex4, moim faworytem i tak chyba został już Miś 😉
swoją drogą, on ma tak naprawdę na imię?
Maria, wiem, wiem  😁 Ciągle mi jej mało  😍
Harja zmieni zdanie jak ją zobaczy. Oczywiście nie ujmując Miśkowi  prezencji, którą ma iście wyborną  😉

Gazellasta, ladnie to zdjęcie w skoku
harja, nie, nie 🙂 Tak naprawdę ma na imię Modesto, ale do dziś się zastanawiam co mi odbiło, że takie mu wymyśliłam 😀 Nigdy tego imienia nie używałam, od samego początku był Misiem i na Misia reaguje. Czasem jak jestem na niego zła to zmieniam początek i mówię Skisiu, albo po prostu Siwuch 🙂
Niestety jest pokontuzyjny, więc pełni tylko rolę kosiarki, ale za to bardzo miłej i uwielbiającej wszelkie pieszczoty 🙂
sQlitynka, totalnie odradzam łykawkę, szczególnie, jak widzę, że twój koń stoi w "okienku" w kształcie litery V. Właśnie takie połączenie sprawiło, że koń znajomej stracił żywot.
Zosia  🏇
elwarka, to drugie zdjęcie mnie oczarowało!

Maria89, aż się uśmiechnęłam na zdjęcie Magnety, słodkie!

Burza on tak zawsze pędzi jak go zawołam, a czasami nawet jeszcze mnie nie widzi - wystarczy, że usłyszy.

zajadamy jabłuszka

daj jeszcze jedno

jak już nie ma, to chociaż się przytulę

edit - dodałam zdjęcia

elwarka, pierwsze piękne!!
juliadna brzydki, brzydkie zdjecie, i te wszystkie inne na FB tez sa brzydkie  😍 😍 😍 😍 😍
juliadna Jak ja kocham takie portrety  💘 Szkoda tylko, że sama takich robić nie umiem :p
Ronin. Ślicznie  😀 Długo uczyłaś leżenia?

A to moja we fryzurce ;3

I jeszcze siostra i jej "stado" 😀
elwarka , super tarancik! 😀
eterowa , ależ macie speeda na zdjęciach z procesji, wyglądacie powalająco 😉
harja , twój "wielkoń" jak zwykle uroczy - tyle ciałka do kochania!  😍

Dzisiaj mieliśmy sesję, foty już mam  😅 Panie i Panowie, oto i Hamlet.
Nocte, a więc to w Waszych zdjęciach się tak zakochałam, jak je tylko zobaczyłam? Te z wodą są cudowne! Kocham wszelkie rozpryski, kropelki i inne takie. 🙂
elwarka potwierdzam, że pierwsze zdjęcie jest wybitnie cudowne. Jeszcze ten tarancik!

My również wciśniemy się, z co prawda mniejszą sesyjką, ale jednak. 🙂 Eureka w obiektywie Kaliny Adamskiej przy tragicznej pogodzie i paskudnym świetle(dlatego czekamy na powtórkę 🙂 ).

Siesiepy , tak - to my, dziękujemy - to zasługa wspaniałej Pani Fotograf  :kwiatek: A galopy w rzeczce to jest to! 😀
Siwe prześliczne... ten pyszczek na drugim zdjęciu  😍
Nocte, Pani Fotograf rzeczywiście wspaniała, często ślinię się do zdjęć jej autorstwa. 😉 Ale bądź co bądź - taka rzeczka ładna, w dodatku do galopów? Może jeszcze pod stajnią macie, bo widzę charakterystyczne, białe "cosie"? 💘
Siwy pyszczek... Nie jest tak cudny, dolna warga jej przesadnie obwisła i nie wiem czemu. 🙁 Choć tu wygląda naprawde zacnie... I co najważniejsze - czysto!

Byłabym zapomniała... Miałam edytować, ale skoro mam nowy post, to wrzucam:

I siwy mistrz pierwszego planu:
Hejka, znowu ja z nowością 😀 To musi wam się spodobać 🙂 Ja bym w chwili obecnej stajni nie opuszczała 🙂
Urodzony 29.04.2014

Edit: Co do kantara u klaczy, już się go pozbyliśmy.
Siesiepy , dokładnie, tuż obok stajni  😅
Taka czysta siwa! :P

sQlitynka , uroczy, a jaka odmiana ciekawa! 😀

Pozdrawiamy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się