Forum konie »

koń na raty???

Witam na nowym wątku.  Nowością w Polsce jest sprzedaż koni na raty. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem.
wątek zamknięty
W którymś z wątków dotyczących sprzedaży był już poruszany ten temat, ale to mi niestety wygląda na reklamę...
wątek zamknięty
I po części tak jest. Prowadzę swoją stajnię, ale prócz tego jestem też jedynym w Polsce przedstawicielem Platformy banków d/s ratalnej sprzedaży żywych zwierząt. Ale to chyba nic złego? Dzięki temu więcej ludzi ma możliwość posiadania własnego konia
Kredytujemy zakup koni w każdym kraju UE
wątek zamknięty
To reklama, a reklamowanie się na forum jest zabronione 🙂 No cóż, taki regulamin 😉
wątek zamknięty
equa, a wy możecie ich oskubać.
wątek zamknięty
nie licząc hb contakt, caball i kilku innych ( pisze o tych z właścicielami na forum). co tyczy sie także podpisów pod postami - część za reklamę dostaje ostrzeżenie, część nie.
a może nie zabraniać? fajnie by bylo się dowiedzieć o takiej sprzedaży. ww producenci sprzętu mają nawet swój watek gdzie reklamują towar (w innych także). i jakoś nikomu nie przeszkadza - nikt nie umarł.
wątek zamknięty
horse_art, tylko Ci ludzie najpierw byli na forum, udzielali się, radzili.
wątek zamknięty
horse_art, ale wiesz jak będzie wtedy wyglądało forum? Zleci się masa przeróżnych sprzedawców i każdy będzie zakładał swój wątek. Zdecydowanie jestem na NIE.
Inna sprawa to to, że nie do końca wierzę producentom/pośrednikom. To oczywiste, że będą oni zachwalać swój produkt/usługę.
wątek zamknięty
ale czemu o tym nie porozmawiać? nidoradzić się itd

dlaczego oskubać? jak? kogo? nie ma technicznie takiej  możliwości. Więc jak widać dyskusja jest potrzebna
wątek zamknięty
equa, przeczytaj regulamin.
Normalnie, pro bono tego chyba nie robisz.
wątek zamknięty

Spoko, z osobą postronną. Dyskusja na dany temat z osobą, która miałaby profity z danej decyzji jest bezcelowa.
wątek zamknięty
reklamę umieściłem w dziale ogłoszenia. Tu natomiast chcę wywołać dyskusję na ten temat, bo jest to nowość (przynajmniej w Polsce) i wielu ludzi jest sceptycznych. można sie wymienić doświadczeniami itd.

zasobność portfela właściciela konia nie świadczy o tym, jak ma koń. Uwierz, że Ci z mniejszym portfelem bardziej dbają o te zwierzęta niż bogaci. Serio.
wątek zamknięty

Jestem pewna, że jeśli ktoś będzie zainteresowany zakupem konia na raty przez pośrednika, to znajdzie ogłoszenie, a wtedy zapyta Cię bezpośrednio.
Niestety mam dokładnie takie zdanie jak zoriczkowa,. Podyskutować można z osobą postronną. I absolutnie nie chcę Ci niczego zarzucić, tylko to jak rozmowa z każdym innym przedsiębiorcą na temat jego interesu.
wątek zamknięty
Okej , w takim razie moja opinia jest taka: to, że więcej ludzi będzie miało szansę mieć w Polsce konia wcale nie jest taką super zaletą. Koń to nie zabawka. Jeśli nie stać nas na wydanie kilku-kilkunastu tysięcy od ręki, a stać nas na jego utrzymanie to odkładajmy co miesiąc tyle kasy ile wrzucilibyśmy w konia. Jeśli rzeczywiście jest nas stać na jego utrzymanie - uzbieramy szybko daną kwotę. Jeśli będzie ciężko, wyjdzie że nie jesteśmy w stanie utrzymać czworonoga. Po takich ratach posypałoby się mnóstwo dłużników i koni, które jednak nie otrzymują należytej im opieki. Koń to nie samochód, jeśli nie stać nas na jego utrzymanie nie odłożymy go do garażu.
wątek zamknięty
equa, najpierw przeczytaj regulamin. Dowiesz się z niego na przykład, że zabronione jest umieszczanie postu pod postem.
wątek zamknięty
Wybacz, ale zarzucasz, choć może nieświadomie. Natomiast nadal nie widzę nic złego w dyskusji na ten temat. Propaguję  jezdziectwo od lat, to jeden ze sposobów na to by stało się one dostępne dla większej ilości osób. Nie mów, że nie jesteś ciekawa jak to działa itd. Dlaczego Ty jako sprzedająca dzięki temu możesz poszerzyć grono kupujących i znalezć konikowi fajny dom.
wątek zamknięty
Dlaczego Ty jako sprzedająca dzięki temu możesz poszerzyć grono kupujących i znalezć konikowi fajny dom.

Sprzedając konia na raty obawiałabym się że ten dom mógłby stać niezbyt długo
wątek zamknięty
jest wątek strugacze, weterynarze itd. Czysta reklama, a nie dyskusja. konkretne nazwiska i nr tel. Nic więcej. Korzystasz z tamtego wątku? Pewnie wielu tak, więc proszę potraktuj również ten wątek w ten sposób 😀
wątek zamknięty
zasobność portfela właściciela konia nie świadczy o tym, jak ma koń. Uwierz, że Ci z mniejszym portfelem bardziej dbają o te zwierzęta niż bogaci. Serio.
wątek zamknięty
equa,  nie, nie zarzucam. Piszę jak jest, chyba że chcesz powiedzieć, że takie zakupy wcale nie są takie kolorowe jak mogłyby się wydawać, zaznaczysz że za Twoje usługi trzeba dopłacić i to wcale nie tak mało, że raty kredytu są oprocentowane i przyznasz, że co raz więcej jest prywatnych hodowców, którzy są skłonni sprzedać konie "na raty" bez pośredników i oprocentowania itd. Na pewno chciałaś to napisać?
Nie jestem ciekawa jak to działa. Nie mam zamiaru ani kupić konia w ten sposób, ani tym bardziej sprzedać.

dzięki temu możesz poszerzyć grono kupujących i znalezć konikowi fajny dom.

I to jest właśnie to o czym pisałam wcześniej. I dlatego nie możesz być partnerem w tej dyskusji, przynajmniej nie w taki sposób.

W wątku np. o kowalach wypowiadają się klienci, a nie kowale reklamując swoje usługi...
wątek zamknięty
jacy klienci? tam są tylko nazwiska i tel . Gotowa lista. i super, że jest.
wątek zamknięty
Za moje usługi nie dopłacasz to po 1.Dlaczego? już Ci piszę
wątek zamknięty

Wierzę, sama nie siedzę na pieniądzach, aczkolwiek jak już mówiłam, jeśli ktoś uzbiera na tego konia pieniądze, co miesiąc będzie odkładał te 500zł-700zł to prędzej oddam mu konia niż temu, który nagle wymyślił sobie "a chcę konika" nie mam tyle kasy więc kupię na raty i wiśta wio. A po pół roku albo nie ma za co spłacać i utrzymywać konia, albo się znudzi. Nie twierdzę, że tak będzie z każdym, ale wolę sama zaproponować raty "sprawdzonej" osobie niż sprzedać byle komu byle szybciej.

PS co do kowali i weterynarzy - to trochę inna sprawa, jest to najbardziej podstawowa usługa i nie ma tam reklam poza spisem.

PS2 Strzyga już Ci mówiła o "poście pod postem" - możesz edytować
wątek zamknięty
Znajdujesz sb konia za 5 tyś i na tyle dostajesz  kredytu. Dokładnie tak ja z samochodem..........  To, że raty są oprocentowane to nie dziwne chyba. Bez urazy ale ja nie znam banku co by nie brał odsetek.
wątek zamknięty
equa, wątek można założyć w miarę gładko pisząc o tym, że ma się do czynienia ze sprzedażą ratalną itd. opisać jakieś ciekawostki. Jak tu wpadasz z zachwalaniem typu "jestem producentem świeczek, pytajcie mnie o towar!" to nie dziwne, że nikt nie potraktuje tego poważnie.
Wątki na forum są tworzone przez użytkowników, weterynarze i kowale są usługami pierwszej potrzeby, kredyty, ubezpieczenia, pasze i kolorowe czapraki - nie są, więc nie będą tu pojawiać się spisy tego typu.

Ale ok, z ciekawości mogę zapytać o dwie rzeczy:
- co jest zabezpieczeniem dla kredytu? Kredytowany koń? Weksel? Jakieś inne gwarancje?
- jak wygląda wycena konia? Przecież mogę iść do znajomego i kupić od niego szkapę za pół miliona. Zdolność kredytową mam. To co, pożyczycie?
wątek zamknięty
a mi się wydaje, że to dobre rozwiązanie dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na zebranie w krótkim czasie dużej sumy pieniędzy. A np trafia sie "okazja życia"  😉
wątek zamknięty
anil22, nie ma okazji, a już szczególnie w końskiej branży 🙂
wątek zamknięty
Tak. Mogłem tak napisać, ale napisałem wprost, że jestem jedynym w Polsce przedstawicielem PR d/s ratalnej sprzedaży żywych zwierząt. Chce być fair. Czego szukasz dziury w całym? Bez urazy, ale szukasz zaczepki i skaczesz po tematach, bo trzeba znalezć  "haka". Masz zły dzięń ok, rozumiem, ale nie wyżywaj się na mnie, bo byłem ok i napisałem prawde. To chore.
wątek zamknięty
equa, ale my tu nie lubimy reklam. Pijary pijarami, ale nawet nie umiesz zastosować się do reguł forum, pomimo kilkukrotnych upomnień.
wątek zamknięty
anil22,  a jak koń kolkuje i potrzebna jest "na już" określona suma i się jej nie ma to koń zdycha?
Posiadanie konia to odpowiedzialność. Nie może być tak, że nie stać cię na konia a jednak pożyczasz kasę na jego zakup....
co w sytuacji gdy koń choruje i nie masz skąd pożyczyć?????? albo brakuje ci na pensjonat?
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.