Magda, na skały? Zdecydowanie kupuj coś w stylu atc guide/reverso, bo inaczej na wielowyciągach na górnym stanowisku będziesz musiała asekurować z półwyblinki 🙂
Na osobisty powinnaś mieć: przyrząd, 2 repy (do zawiązania blokerów), 2 karabinki niezakręcane, 3 HMSy. 15 ekspresów to już naprawdę sporo, więc myślę że styka 🙂 Ja mam 12 ekspresów, z czego większość krótkich. Długie robię sama, ale na góry (2 karabinki + dynema)
Ja już pełnoprawnie mogę się nazwać taterniczką 😀 💃
I to zimową, hell yeah! 😜
Obóz był 5 dniowy (4 dni wspinu + rest, ale ja zostałam jeden dzień dłużej). Zrobiłam kilka dróg, na niektórych prowadziłam wszystkie wyciągi. Na koncie mam jakiegoś no-name'a 😉 (parch!), filarek na Buli, Kuluar Kurtyki, Zacięcie Robakiewicza i WC Babę, gdzie mieliśmy zapych (ruszające się płyty) i obchodziliśmy wyciąg trawersem i piątkową (sic!) drogą. Truuuudno było. Same piony, kiepsko trzymające trawki, brrr! Drogę na 4h robiliśmy 8h.
Przygodowo było! 😍
EDIT: Magda, rozważ to:
http://www.camper.pl/climbnow/kubek-dmm-pivot.htmlPrzewagę nad ATC czy Reverso ma taką, że oczko stanowiskowe jest ruchome. I asekurując z górnego stanowiska, gdy chcesz wydać luz wystarczy że tego użyjesz. Normalnie trzeba wkładać karabol w to oczko i na zasadzie dźwigni odginać.