hej, byłabym niezmiernie wdzięczna, gdyby znalazło się choc kilka osób, które wypełniłyby ankietę, którą muszę wykorzystać w pracy mgr z góry serdecznie wszystkim dziękuję pozdrawiam 🙂
Oto pytania
ANKIETA gr. Badawcza
1.Podaj swój wiek: a) 10-13 b) 14-17 2.Jak długo jeździsz konno? a) dopiero zaczynam b) < rok c) 1-2 lata d) > 2 lata
3.Czy jeździsz konno regularnie? Jak często? a) sporadycznie, tylko w wakacje b) > 3 razy w tygodniu c) < 3 razy w tygodniu
4.Czy podczas jazdy konnej bola Cię plecy/kręgosłup lub inne części ciała? a) nie b) tak c) inne ………………………………………………………….
5.Z czym ten ból jest związany? Z czego wynika? a) są to tzw. zakwasy b) z utrzymywania określonej postawy ciała c) z ruchu d) inne …………………………………………………………………………………………
6.Czy po jeździe konnej odczuwasz zmęczenie? W jakiej partii ciała? Jaki to typ bólu? a) nie b) tak …………………………………………………………………………..
7.Czy na co dzień odczuwasz bóle pleców/kręgosłupa? W jakich sytuacjach? Kiedy się nasilają/słabną? a) nie b) tak ………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………………
8.Czy oceniasz swoją postawę ciała jako prawidłową? a) tak b) nie
9.Czy masz zdiagnozowaną wadę postawy ciała? Jaką? a) nie b) tak …………………………………………………………………………..
10.Czy utrzymanie prawidłowej postawy ciała w czasie codziennych czynności stanowi dla Ciebie problem? a) nie, pamiętam, że prawidłowa postawa ciała jest ważna dla zdrowia b) raczej nie, ale czasem o tym zapominam c) tak, prawidłowa postawa jest męcząca i niewygodna d) inne …………………………………………………………………………………………
11.Czy przyjmowanie i utrzymanie prawidłowej pozycji jeździeckiej stanowi dla Ciebie problem? Dlaczego? a) tak ………………………………………………………………………………………….. b) nie …………………………………………………………………………………………..
12.Ile czasu zajęło Ci nauczenie się „automatycznego” pilnowania pozycji jeździeckiej? …………………………………………………………………………………………………
13.Czy utrzymywanie prawidłowej pozycji w czasie jazdy konnej wpływa na Twoją postawę po zejściu z konia? W jaki sposób? a) tak, jest bardziej prawidłowa b) pogarsza się c) powoduje zmniejszeniu bólu pleców d) inne …………………………………………………………………………………………
14.Czy zauważyłeś/łaś jakieś pozytywne lub negatywne zmiany w organizmie i swojej postawie ciała, które wynikają z jazdy konnej? Jakie? a) mocniejsze mięśnie, poprawa kondycji b) nic się nie poprawiło c) dłuższy czas utrzymywania prostych pleców d) inne ……………………………………………………………………………………….
15.Czy Twoi rodzice zauważyli pozytywne lub negatywne zmiany w Twoim organizmie i postawie ciała, które wynikają z jazdy konnej? Jakie? a) mocniejsze mięśnie, poprawa kondycji b) nic się nie poprawiło c) dłuższy czas utrzymywania prostych pleców d) inne ……………………………………………………………………………………….
16.Czy dzięki jeździe konnej możesz łatwiej wykonać jakieś czynności, które wcześniej stanowiły dla Ciebie problem? Jakie? a) tak, ponieważ poprawiła się moja kontrola nad własnym ciałem b) potrafię dłużej utrzymać prawidłową postawę, przez co nie męczę się tak szybko jak wcześniej ( większa ekonomia i ergonomia ruchu ) c) potrafię napinać odpowiednie do danej czynności partie mięśni d) nic się nie zmieniło e) inne …………………………………………………………………………………………
no niezle się ubawiłam czytając tą "ankietę". Ja i córa jesteśmy już za stare na ta ankietę ale....kto na nia w ogóle odpowie tzn ten ktoś powinien przepisywac pytania i odpowiedzi, i przesyłać?
Ja odpowiem po swojemu troszkę 🙂 1.Podaj swój wiek: a) 10-13 b) 14-17
Powinno być a) poniżej 18 lat b) 18-25(?) c) powyżej 25lat 18lat
2.Jak długo jeździsz konno? a) dopiero zaczynam b) < rok c) 1-2 lata d) > 2 lata
Z takimi odpowiedziami to niekoniecznie na to forum. 11lat
3.Czy jeździsz konno regularnie? Jak często? a) sporadycznie, tylko w wakacje b) > 3 razy w tygodniu c) < 3 razy w tygodniu
średnio 4 razy w tygodniu
4.Czy podczas jazdy konnej bola Cię plecy/kręgosłup lub inne części ciała? a) nie b) tak c) inne …………………………………………………………. zależy jaki koń. Jeśli jadę na koniu, który nie jest w stanie się jeszcze rozluźnić to obrywa mój kręgosłup, ale jeśli jeżdżę na koniu, który jest rozluźniony i pracuje grzbietem i zadem to nie mam żadnych problemów. Dodatkowo jeszcze trochę boli miednica i kolana.
5.Z czym ten ból jest związany? Z czego wynika? a) są to tzw. zakwasy b) z utrzymywania określonej postawy ciała c) z ruchu d) inne ………………………………………………………………………………………… Problemy ze stawami i wielokrotnymi kontuzjami.
6.Czy po jeździe konnej odczuwasz zmęczenie? W jakiej partii ciała? Jaki to typ bólu? a) nie b) tak ………………………………………………………………………….. Pytanie jest bez sensu! Przecież podczas jazdy to się nie wozi swoich 4 liter, sport zazwyczaj powinienien męczyć - a jeśli nie męczy to znaczy, że coś źle robisz 😁 Nie bolą mnie mięśnie, jestem po prostu zmęczona 🙂
7.Czy na co dzień odczuwasz bóle pleców/kręgosłupa? W jakich sytuacjach? Kiedy się nasilają/słabną? a) nie b) tak ………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………… tak, codziennie wieczorem, ale nie ma to związku z jazdą konną.
8.Czy oceniasz swoją postawę ciała jako prawidłową? a) tak b) nie
poza wadą kręgosłupa i lekkim garbem to nie ma tragedii.
9.Czy masz zdiagnozowaną wadę postawy ciała? Jaką? a) nie b) tak ………………………………………………………………………….. b) tak: lekka skolioza, lordoza lędźwiowa
10.Czy utrzymanie prawidłowej postawy ciała w czasie codziennych czynności stanowi dla Ciebie problem? a) nie, pamiętam, że prawidłowa postawa ciała jest ważna dla zdrowia b) raczej nie, ale czasem o tym zapominam c) tak, prawidłowa postawa jest męcząca i niewygodna d) inne ………………………………………………………………………………………… d) w czasie jazdy konnej jest dla mnie naturalną pozycją i jest dla mnie nie wygodne siedzieć np. zgarbiona, czy siedząc jak na krześle, ale przy chodzeniu czy siedzeniu całkowite wyprostowanie pleców mnie męczy i nawet czasem boli.
11.Czy przyjmowanie i utrzymanie prawidłowej pozycji jeździeckiej stanowi dla Ciebie problem? Dlaczego? a) tak ………………………………………………………………………………………….. b) nie ………………………………………………………………………………………….. Nie, stanowi to już dla mnie naturalną pozycje, kwestia "wyjeżdżenia tego".
12.Ile czasu zajęło Ci nauczenie się „automatycznego” pilnowania pozycji jeździeckiej? ………………………………………………………………………………………………… nie mam pojęcia.
13.Czy utrzymywanie prawidłowej pozycji w czasie jazdy konnej wpływa na Twoją postawę po zejściu z konia? W jaki sposób? a) tak, jest bardziej prawidłowa b) pogarsza się c) powoduje zmniejszeniu bólu pleców d) inne ………………………………………………………………………………………… d) inne, nie, nie wpływa w żaden sposób na moją postawę.
14.Czy zauważyłeś/łaś jakieś pozytywne lub negatywne zmiany w organizmie i swojej postawie ciała, które wynikają z jazdy konnej? Jakie? a) mocniejsze mięśnie, poprawa kondycji b) nic się nie poprawiło c) dłuższy czas utrzymywania prostych pleców d) inne ………………………………………………………………………………………. zdecydowanie a.
15.Czy Twoi rodzice zauważyli pozytywne lub negatywne zmiany w Twoim organizmie i postawie ciała, które wynikają z jazdy konnej? Jakie? a) mocniejsze mięśnie, poprawa kondycji b) nic się nie poprawiło c) dłuższy czas utrzymywania prostych pleców d) inne ………………………………………………………………………………………. sądzę, że jak już to a.
16.Czy dzięki jeździe konnej możesz łatwiej wykonać jakieś czynności, które wcześniej stanowiły dla Ciebie problem? Jakie? a) tak, ponieważ poprawiła się moja kontrola nad własnym ciałem b) potrafię dłużej utrzymać prawidłową postawę, przez co nie męczę się tak szybko jak wcześniej ( większa ekonomia i ergonomia ruchu ) c) potrafię napinać odpowiednie do danej czynności partie mięśni d) nic się nie zmieniło e) inne …………………………………………………………………………………………
jak zwykle na forum nie obyło sie bez zlosliwych komentarzy, ale oczywiście użytkownicy tego forum są zawsze bezbłędni i idealni i sobie nic zarzucić nie mogą... praca mgr nie polega wyłącznie na omówieniu ankiety, a skoro występuja w niej takie pytania, a nie inne tzn, że do czegoś posłużą w każdym razie wszystkim, którzy udzielili odpowiedzi lub jeszcze maja taki zamiar dziękuję za fatygę pozdrawiam🙂
Nie, nikt tu nie był złośliwy. Usiłował być pomocny. To forum naprawdę ma miłych, rozgarniętych ludzi, z których duża część ma sporą wiedzę i pisała nie jedną pracę dyplomową.
Ta ankieta świadczy o tym, że tworzący ją ma niewielką wiedzę na temat jazdy konnej. Pewnie jeździ, rekreacyjnie ale od czasu do czasu, najwyżej jednego konia dziennie. Ja jestem za stara żeby Ci odpowiedzieć ale jakbym mogła to na tak postawione pytania nie ma dobrej odpowiedzi.
Nie, nikt tu nie był złośliwy. (...) Ja byłam. Przyznaję. Świadomie. Bo ja nie pojmuję obecnego pisania prac. I nie akceptuję. Mam swoje lata i mi wolno. W "Towarzyskich" innej osobie, chętnie wypełnię.
Ja byłam. Przyznaję. Świadomie. Bo ja nie pojmuję obecnego pisania prac. I nie akceptuję. Mam swoje lata i mi wolno. W "Towarzyskich" innej osobie, chętnie wypełnię.
Przy takiej ankiecie odebrałam to jaką dobrą radę 🙂
ankieta ograniczona wiekowo, bo tylko do takiej grupy osób jest skierowana została tak skonstruowana, bo promotor tak chciał, a że na jeździectwie się nie zna, tak to wygląda...
To albo zmień promotora albo z nim pogadaj. Te pytania o poprawność dosiadu, tak sformułowane, dla tej grupy wiekowej są jak pytania o teorię względności. Nie ma naukowego pożytku z tego ale to Twoja praca.
Wrzuć to na jakąś stronę z ankietami, bo w ten sposób to nikt tego nie zrobi - młodzież wygodna strasznie jest, coś o tym wiem 😁 Nie łapię się wiekowo, więc nie wypełnię.