Osobiscie nie lubie tego miana "SP". Jest bardzo niemiarodajne i nie fair moim zdaniem. Pod tymi samymi literkami kryja sie konie o na prawde swietnych rodowodach z przemyslanych polaczen oraz konie wyhodowane na zasadzie " ja mam klacz a sasiad chyba jakiegos ogiera".
Dokladnie. Jedna wielka zbieranina. Co sie nie da wpisac do ksiegi rasy wrzucamy do wora SP. W dodatku niezadko jest tak, ze ten sam kon urodzony w innym kraju np. Niemcy bylby wpisany do swojej ksiegi stadnej. U nas wedruje do wora roznosci.
spiritual oj, aż trudno uwierzyć, że ona po ślązaku. Widziałam tę klacz na żywo i zastanawiałam się, cóż to za konik, taka zgrabna główka, nogi no i budowa taka mocniejsza.... Hmm. stwierdzam, że te konie po ślązakach które ja widziałam to musiały wyjątkowo się nie udać. :-]
a mój jest połączeniem kobyły małopolskiej z holsztyńskim ogierem 🙂 Wyszło chyba nieźle 🙂
sankarita zależy czy widziałaś konie po ślązakach starego czy nowego typu. Obydwa typy różnią się, te "nowe" ślązaki są zdecydowanie lżejszej budowy 🙂
a ja też mam duży 'mętlik' w rodowodze 🙂 hanowery, XX, xo, slązaki, i nie pamiętam ;O ale koń hym... no moze i ładny bo uważam że SP jakkolwiek nie pomieszasz b. często wychodzi ładny .
Ale z resztą to juz różnie i akurat u mnie gorzej heh .
ewcia112
A możliwe.... Nie pomyślałam o tym, a nie będę przecież wyszukiwać rodziców każdego konia, którego gdzieś tam widziałam🙂
spiritual a miałam być właśnie dzisiaj ale szanowne PKP mi to uniemożliwiło.🙁 Jutro pewnie się wybiorę.
pozdrawiam
Korsarz, nie spotkałeś się, bo i tekińce w naszym kraju można liczyć na palcach jednej ręki A oprócz wspomnianej klaczy, urodził się też u nas jej pełny brat - obecnie wałach, bułany, ujeżdżony klasycznie i w stylu west Nieźle łapkami macha:
Korsarz-bardzo mi milo
matka Zwiastuna to Zwiewka x/sl po Modern xx
babka Zwiastuna Zjawa x/sl po Jarabub xx
Zwiastun jest po ogierze Chef Supreme xx
reszty niestety nie pamietam, bo nie mam w domu paszportu
Koń na listę światowego dziedzictwa
Francuski koń pociągowy, m.in. perszeron, powinien znaleźć się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Z takim apelem wystąpił przewodniczący francuskiego ośrodka promocji jednej z końskich ras we Francji Dominique Leger.
Zgadzam się z wypowiedzią Klami, wkońcu gdzieś muszą konia umieścić więc wiele się nie zastanawiając wrzucają do SP jak nie wiedzą gdzie.
I tak najbardziej rozwalają mnie ludzie, którzy opisują konie do paszportów. U mnie w stajni są dwa konie do tej samej matki i po tym samym ojcu. I każde z nich ma inną rase podaną w paszporcie. Według PZHK jeden jest wlkp. a drugi sp. 😲 Ciekawa jestem jakim cudem jest to możliwe ?
Ada ja mam z moim konie trochę podobną sytuację... W dowodzie urodzenia ma wpisaną rasę WLKP a w paszporcie SP. oboje z rodziców ma wpisane WLKP, choć co do ojca nie jestem pewna, czy prawidłowo.... Konkretnie wygląda to tak: matka Lozanna wlkp ( Wilna wlkp, Lwowiec wlkp), ojciec Grawer (Groteska wlkp, Wellington wlkp)
Co do wlkp a sp to z tego co slyszalam nastapila jakas zmiana w przepisach jesli chodzi o wpisywanie do ksiegi i zaostrzono czystosc rodowodu dla wlkp. W ten sposob wiele koni, ktore do niedawno byloby wlkp stalo sie sp.
to samo dotyczy m , czyli kiedyś zaliczanych do m , dziś nie przejdą tego bajeru ... dla mnie SP to Śmietnik Polski ... bo jeśli wpisuje się tutaj konie sportowe i wiejskie krzyżówki mające przodków bliżej z niż szlachetnych , to jaka to jest równość? sprawę hol , old , AQ , czy nawet fryzów przemilczę , dla mnie to sp to jedna wielka zbieranina ...
znam zwierza, ma w rodowodzie taki oto kfiatek, że połączenie xo-hol rejestrowane w Niemczech wyszło hol, a w Polsce wyszło sp 🤔wirek: i dokładnie analogiczna sytuacja z wpisem hol-KWPN w Niemczech wychodziło KWPN, a u nas znów SP. i tym oto sposobem koń z czysto KWPN rodowodem jest wpisany jako SP- co gorsza ogier 😵
u mojego jest podobno tak, że powinien byc wlkp, bo ojca uznano w księdze, tylko mój jest z pierwszego sezonu krycia, kiedy jeszcze takich przywilejów nie miał, a prawo nie działa wstecz.
czytając w ogłoszeniu: rasa sp, możemy się tak naprawdę spodziewac wszystkiego. mam podobne zdanie jak m.indira
moj han - KWPN tez jest SP. Wrzucony do Polskiego Smietnika.
Dla mnie to cale SP to jakas totalna paranoja. Chyba najwieksza pomylka naszego ZHK. W ten sam wor wrzucac na prawde swietne konie z super rodowodami oraz (jak wspomniala indira) wiejskie krzyzowki blizej nieokreslonych przodkow.
Co do wlkp a sp to z tego co slyszalam nastapila jakas zmiana w przepisach jesli chodzi o wpisywanie do ksiegi i zaostrzono czystosc rodowodu dla wlkp. W ten sposob wiele koni, ktore do niedawno byloby wlkp stalo sie sp.
A czy w tym wypadku prawo działa wstecz? Czyli ze mój koń urodził się wlkp a w wieku 7 lat stała się SP? W zasadzie nie ma to dla mnie znaczenia, ale mnie ciekawi 😉
han-KWPN według zachodniego wpisywania powinno być wpisane jako KWPN. nie po to tyle lat tworzono jakieś wzorce rasowe, żeby teraz każdy "chłopek roztropek" mógł krzyżować przysłowiową Baśkę z najlepszym ogierem i wyjdzie z tego jakieś pomieszanie z poplątaniem, które będzie wpisane do Śmietnika, a nie będzie nic reprezentowało. wg mnie związki powinny zatwierdzać konkretne ogiery, a w wypadku pomysłu krycia Baśki Luronem powinien być obowiązek uzyskania zgody ZHK, żeby to to miało jakąś rasę.
podany przeze mnie przykład bardzo ucierpiał na wpisaniu do SP i zapewne nie on jeden.
Libella Wstecz nie dziala.... ale np. konie po ogierze, ktory wedle dawnego prawa byl wlkp (nadal jest wlkp) beda juz sp. Zagladaja dalej w rodowod sprawdzajac czy przodkowie zasadnie byli wlkp.
Co do twojej. Jesli wyrabialas nowy dokument to oceniali rodowod juz wedle nowych zasad. Stad moze pojawic sie rozbieznosc.
christine, han-KWPN tez powinien byc KWPN, no nie?? Tyle, ze u mojego to juz hanowerska matka zostala zatwierdzona jako SP i wyszlo im sp - KWPN co dalo SP.
Jak tak patrze po rodowodach to problem pojawia sie chyba wlasnie od matki. Jednak ogiery przywiezione / pozyczone / sprowadzone nasienie sa uznawane w takiej rasie w jakiej rzeczywiscie sa. A klacze namietnie przemianowuja na sp. No i wychodzi im pieknie matka sp + rasowy ojciec (chociazby KWPN) no i maja zrebaka SP. Jedno wielkie bagno. Tylko pogratulowac ZHK.....