Forum konie »

kącik koni hanowerskich

Ale my pomagamy! Ostrzegamy przed kupnem hanowera, bo hanoweroza to nie przelewki. Plus przypadek mój i quanty świadczy o tym, że hanowery dojrzewają... no, dość późno. O ile w ogóle 😁
o ile się pół hanowery (ale rude, malowane!) zaliczają... to nie dojrzewają nigdy.

Podpisano: właścicielka prawie 20 letniej pół hanowerskiej cholery, która bryka i dokazuje jak źrebak.
A może tu chodzi po prostu o to, że te konie są rude? Bo mój nie ma w sobie ani kropli hanowera, z odmian tylko dwie skarpetki, a jego zachowanie przypomina objawy "hanowerozy"! Podejrzane, ja stawiam na to, że maść kasztanowata niesie ze sobą jakieś upośledzenie.
No właśnie! Jeżdżę takiego jednego rudego, z hanowera nie ma nic, ale 20stka na karku i dalej dokazuje!
Mój pod siodłem dokazuje spontanicznie (głównie na zawodach 😁 ) ale mentalnie ma jakieś pół roku. WSZYSTKO bierze do mordy. I od wszystkich żebra cukierki robiąc głupie miny. No i ma zawsze przyćpane oczka 😁
Napisałam o klusie bo tak usłyszałam a propos tej rasy, no ale widzę że się nie dogadamy a wy będziecie w najlepsze wykorzystywać czyjąś pomyłkę
Lov, o, właśnie! Mój też się trochę zatrzymał w rozwoju, drzwi od hali to go próbują zjeść za każdym razem, jak przez nie przechodzi, trykanie łbem w głowę to świetna zabawa (tego już się oducza powoli, na szczęście!), a deptanie po stopach to w ogóle frajda roku! W siodle mu ta straszna choroba przechodzi, i bardzo dobrze.
kare_szczescie, widzisz, prawdopodobnie gdyby nie był kasztanowaty, byłby całkiem normalny! Żadna "hanoweroza", po prostu rudość!

julka177, ja się nigdy nie spotkałam z opinią, że wszystkie hanowery cechują się podobnym kłusem albo posiadają charakterystyczne dla rasy choroby - kto Ci to powiedział? Pytam z ciekawości, nie złośliwie 😉
Powiedziała mi to instruktorka, ona ma hanowera i podobno strasznie niewygodnie nosi podobno dlatego że hann mają taki wyniosły klus
z chorobami chodziło mi o to że mają może jakiś słaby punkt albo coś.
julka177, ale dlaczego na podstawie jednego konia tej rasy, którego w dodatku sama nie znasz, wyciągasz jakieś "ogólno-obowiązujące" wnioski?
Coś tam powiedziała instruktorka - aha, hanowery źle noszą. Bzdura.
Na poprzedniej stronie wstawiałaś jakieś zdjęcie niedużej klaczy - aha, myślałam, ze hanowery są roślejsze, a są malutkie. Też bzdura.

Ten nieszczęsny kłus już było tłumaczone wyżej, kiedy koń nosi dobrze, kiedy nosi źle. Wyniosły kłus wcale nie jest z automatu niewygodny dla jeźdźca. Są konie, które powłóczą nogami, robią mikro kroczki i siedzi się na nich bardzo ciężko. I hanowerskie, i wielkopolskie, i półkrwi xx.
Jeśli chodzi o wzrost, to zależy od konkretnego konia, jego typu, linii, a nawet żywienia w okresie tegoż wzrostu. Nie od rasy. Są hanowery 160 cm i 180 cm. To jak w ogóle można uśredniać, ile one mają wzrostu? 🙄

Słaby punkt, jeśli chodzi o zdrowie? Taki sam, jak u każdego innego konia. To nie jest związane z rasą. Choroby koni jakoś nie bardzo chcą zaglądać do paszportów.

Tego typu pytania są zupełnie bez sensu. To tak, jakby pytać, czy konie rasy hanowerskiej łatwo się ganaszują. Albo, czy spokojnie stoją przy siodłaniu.

Podawałam stronę związku, jeśli ktoś się interesuje rzeczywiście rasą, to może sobie znaleźć i poczytać nawet i program hodowlany hanowerski. Będzie wiedział o rasie na pewno więcej. Za miesiąc będzie kolejna aukcja w Verden i ponieważ są już wrzucone filmy online, można sobie zobaczyć stawkę przeciętnej jakością młodzieży z rocznika 2010, sprawdzić, jacy ojcowie (czyli jakie linie hodowlane) są popularne i interesują hodowców i w ogóle jak teraz wyglądają konie hanowerskie (tych ciężkich i mocnych już n-ty raz wymienianych w wątku to ze tam świecą szukać).
Ale kto by tam sobie głowę zawracał takimi duperelami, nudne to i w ogóle co może mieć wspólnego z rasą. Znacznie bardziej istotne i w ogóle ciekawsze, czy tyłek się od siodła odbija na hanowerze, czy nie... 😵
Quanta dziękuję! A hanowery znam dwa i jeden pasował wzrostem do moich wyobrażeń, charakterem już nie, a ten którego zdjęcie wstawilam odwrotnie. Także potwierdziło się to co mowilyscie że hanowery są różne i nie można uogolniac. Ale ja jestem zielona i podpieram się jedynie książka a rzeczywistość pokazuje mi na każdym kroku że ona raczej prawdy nie mówi.
Ja nie wyciagnelam wniosków pt. Hanowery źle noszą! Właśnie dlatego tu o tym napisałam bo chciałam się dowiedzieć i dać jakiś temat do dyskusji. No cóż może lepiej żeby wątek umarł śmiercią naturalną.
bardzo prosiłam bym o pomoc. jak rozszyfrować tę litewską nazwę rasy - Baltijos Hanoveriai? matka oldenburska, ojciec - hanower.
bardzo prosiłam bym o pomoc. jak rozszyfrować tę litewską nazwę rasy - Baltijos Hanoveriai? matka oldenburska, ojciec - hanower.

Hanower bałtycki, przynajmniej tak google translator wypluwa.
Wiem, że szanse są nikłe, ale zawsze warto zapytać... Czy ktoś z Was kojarzy / ma zdjęcie ogiera Flintstone han.? Tutaj rodowód http://www.sporthorse-data.com/d?i=532954
Hodowli niemieckiej, tam krył, ale nie wiem gdzie w tej chwili przebywa.
To ojciec mojego Rudego, pytam z czystej ludzkiej ciekawości...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się