niewygodny chód nie jest cechą rasową, może wynikać z budowy konia albo błędnego treningu, w prawidłowym konie robią się coraz wygodniejsze, ze względu na większe podstawienie i zaangażowanie zadu/grzbietu, rozluźnienie...
im lepszy, bardziej okazały kłus tym trudniejszy do usiedzenia, ale w momencie kiedy koń jest "poskładany" a jeździec siedzi w równowadze to wszystko się da 😉
im lepszy, bardziej okazały kłus tym trudniejszy do usiedzenia, ale w momencie kiedy koń jest "poskładany" a jeździec siedzi w równowadze to wszystko się da 😉
A z tym będę absolutnie polemizowała. Tuptający Skwarek jest fatalny do wysiedzenia, Rudy (hanower, tak swoją drogą), który jest nieporównywalnie lepszy ruchowo (ma obszerność, zawieszenie, wysoko podnosi nogi i zgina stawy) nosi jak kanapa. Poza tym, jeśli koń porusza się w balansie, czyli ma ten kłus jak to określiłaś "okazały", to jeźdźca w siodło zasysa i miękko buja. Trudny do wysiedzenia jest kłus na koniu usztywnionym, albo nie przenoszącym ruchu przez plecy.
Ja mam klacz hanowerską. Nosi bardzo wygodnie we wszystkich chodach. Co do charakteru jest bardzo grzeczna ale z ogromnym temperamentem. Myślę, że nie można uogólniać i pisać, że wszystkie hanowery są spokojne albo wygodnie noszą; to wszystko zależy od wielu czynników. A tak na marginesie to najlepszy koń na jakim jeździłam a jeździłam na bardzo wielu koniach.....
A skąd wniosek, że hanower musi być nieszlachetny ? Abstrahując od tego konkretnego konia trochę mnie dziwią takie wątki. Konie półkrwi zwłaszcza te urodzone w Niemczech nie różnią od siebie jakoś mocno. Na pewno nie na tyle, żeby dało się je w większości przypadków odróżnić inaczej niż po piętnach 😉
Armara: źle mnie zrozumiałaś albo źle napisałam; osoba, która chce kupić hanowera szuka konia mocnej budowy, natomiast moja jest bardzo delikatna; wygląda bardziej jak folblut niż hanower - dlatego napisałam szlachetna.
Patrząc na konie takie jak Embassy czy Desperados nie powiedziałabym, że to konie "mocnej budowy", a to topowe konie tego związku 🙂 Do PL jeszcze jakiś czas temu przyjeżdżały konie przeważnie w starym typie, takie jakich już się w DE nie hoduje 😉 Teraz jest moda na te lżejsze, bardziej dynamiczne, ekspresyjne. Taka jest moja obserwacja. BTW uważaj na kryptoreklamę. Zarejestrowałaś się wczoraj, a dziś serwujesz zdjęcia klaczy, którą masz w ogłoszeniach 😉
ElaPe: dzięki za info 😉 To dobrze, że wolno bo w przeciwnym razie nie mogłabym niczego napisać o żadnym z moich koni 🙂 Przy okazji życzę spokojnych świąt wszystkim miłośnikom koni hanowerskich i nie tylko 😉
Lov, i sądzisz, że jego rasa ma z tym cokolwiek wspólnego?
Ten wątek się ogólnie topi w oparach absurdu...
ontario2004, kurczaki, tak po opisie to koń idealny, piękny, mądry, zdrowy, w ogóle najlepszy ze wszystkich. Po co go sprzedajesz w takim razie? 😀iabeł: Takiego to ze świecą szukać.
quantanamera; powinnam zapisać się do wątku: koniec z jeździectwem.... Mam kilka koni i nie mam dla nich czasu - muszę coś sprzedać, niekoniecznie Lady. Jeżeli zostanie u mnie do wiosny to ją pokryję - jeszcze nie wiem jakim ogierem 😉
Lov, mój duży hanower jest chory na głowę. Chyba nieuleczalnie 🙁 chociaż pracujemy nad nim i robi postępy, nadal jest niepełnosprawny intelektualnie. Czy to jest cecha rasowa? Wprawdzie miał dużo derek, ale do 5go roku życia wszystkie zjadał. Może to przez derki mu się rzuciło na mózg?
Na pewno cechą rasową jest kasztanowata maść i dużo odmian. Mój tak ma, koń Lov tak ma, nawet kobyła ze zdjęć powyżej tak ma 🤣
ontario2004, jak to się mówi - od przybytku głowa nie boli 😉 Ja powinnam dawno zejść do dwójki szkap, a tendencję mam kurka wodna przyrostową 🙄
quanta, to myślę, że Gadzik i Wątrobiany mogą sobie przybić kopytka. Gad był, jest i będzie niepełnosprawny intelektualnie. O, chociażby dlatego, że od kilku miesięcy codziennie przechodzi w drodze na halę obok koniowozu, które go zżera. Codziennie. Może coś poszło nie tak w ich rozwoju? Może to jakiś objaw deprywacji sensorycznej w młodości? Wiem tylko, że Gad pozostanie wiecznym, durnym dzieckiem 😁
Lov, dokładnie to - mnie się wszyscy pytają na widok Rudego noszącego po korytarzu wiaderka w paszczy i ogólnie nie mogącego ustać minutę w bezruchu, ile on ma lat, bo niemożliwe, żeby więcej niż trzy, cztery... On jest urodzony 1go czerwca, więc ja to dopiero mam wróżbę na wieczne dziecko 🙄 Może założymy klub niedojrzałych hanowerów? 😀iabeł:
Ja mam rudego "lotewskiego" polhanowera z odmianami( linia Ramiro Z). Ale nie zalicza sie do waszego klubu, bo on byl tak flegmatyczny zawsze ze nie dalo sie ujechać nigdzie. 😀
A to nie jest laski po prostu polaczenie inteligencji i charakteru u danego osobnika? Mój za grosz niemca w papierze a tez nosi różne rzeczy po stajni, sam sie prowadzi na uwiazie i wszystko automatycznie bierze do paszczy. nie sadze, by takie tendencje byly hmmm rasowe ;-)
Ja myślę,że to od tego, że są kasztanami i mają dużo odmian. Na pewno! Moja KWPN też tak ma. I wszystkie są kasztanowate! Pewnie panuje jakaś choroba "ruda grypa" czy coś.
kujka, ciiii, burzysz nam wytłumaczenie dla niedorozwiniętych końskich dzieciaczków 😁
Wnoszę także o dołączenie do objawów hanowerozy niemożność posługiwania się żłobem. Bo mój hanower, rasowy z metką, po zjedzeniu meszu wygląda tak (proszę zwrócić uwagę na resztki meszu w grzywce):
Jeju czy wy naprawdę nie możecie odpuścić? Będziecie bawić się czyjąś pomyłka przez następne 10 lat ? To gratuluje dojrzałości. Założyłam wątek bo chciałam się czegoś dowiedzieć i przekopujac się przez "hanoweroze" i inne trochę się dowiedziałam. Wątek z pewnością byłby lepszy i ciekawszy gdybyście po tym jak go odkopalam wstawiajac coś na temat nie zasmiecaly go nie wiadomo czym po raz kolejny. Może pierwszy post najmadrzejszy nie był, kolejne na temat kupna konia ale czy wy się nigdy nie mylicie? Tak jak napisała cejloniara na pierwszej stronie, moglyscie choć trochę pomoc.
julka177, sorki, ja próbowałam, podałam stronę związku, pisałam o typie w rasie. Poziom wątku jest taki, ze rozmowa trwa o niewygodnymi klusie (lol), którego nijak powiazywac z rasa... chyba nie warto się starać, porozczulajmy się odmiankami... Edit: literówki, eh autokorekta...