Forum konie »

kącik koni hanowerskich

Noo i pewnie angloaraba łatwiej, bo jest żywszy. Ehhh.... Mam wrażenie, że ktoś się naczytał "Ras koni" albo podobnej pozycji.
Gaga angloaraby są żywe i pełne temperamentu- wymagają doświadczonego jeźdźca.

Podobnie jak wiele hanowerów...
To nie rasa się liczy a pochodzenie
Hanower wyhodowany ze sporym dolewem pełnej krwi też może (nie musi) być temperamentny
Na początek - jak pisałam - szukałabym po prostu spokojnego i zdrowego konia... nie patrzyłabym tu na rasę...

I przez te dolewy zastanawiam się czy te rasy się aktualnie czymś różnią. Czy gdyby postawić holsztyna obok hanowera to byłaby szansa je odróżnić?

taa... różnią się.. paleniem  😉
A całkiem serio - czy koń hanowerski wpisany do księgi holsztyńskiej (czyli spełniający wszystkie wymogi rasy hol) jest hanowerem, czy holsztynem?
Aktualnie nikt spośród hodowców i użytkowników koni nie patrzy ma rasę. Liczy się: pochodzenie, budowa, zdrowie i charakter. Poza kilkoma rasami hodowanymi w czystości krwi (rasy iberyjskie, pełna i czysta krew) - nie ma aktualnie koni czystych rasowo. Wszystkie te han, old, hol, KWPN, PKSP, BWP, itp. to mieszanki różnych ras, spełniające określone wymogi wpisu do danej księgi hodowlanej.
Tak wracając do słynnego "Co masz na myśli...." to ja mam na myśli wirtualną stajenkę i grę wyobraźni autorki wątku i nieco nieswojo się czuję w roli kukiełki w teatrzyku, zatem sobie stąd zniknę.
A czy założycielka wątku wpadła na to,że dobry koń nie jest określonej rasy? 😉 Czemu akurat hanower,szukając w ten sposób pomija wiele innych fajnych koni,może lepszych od przeglądanej puli hanowerów,bo koniecznie hanower-dlaczego? To jest rasa o dość szerokim spektrum maściowym etc. więc nie ma w sobie takich  bardzo szczególnie wyróżniających cech co np.araby czy haflingery czy coś innego.Szalenie mnie to ciekawi
Słuchajcie, kochani, ja się nie chcę wtrącać, ale się wtrącę  🙂
Może byśmy zaczęli mówić o hanowerach, a nie o szczypiorach czy innych cebulach, które chcą kupić hanowera, i dlaczego hanowera, i dlaczego kupić, i czemu właściwie szczypior, bo to mi przypomina piaskownicę, troje dzieci i łopatkę. Umówmy się, że z pytaniami banalnymi do wątku o żółtodziobach, z kłótniami na ring, a tutaj o koniach  :kwiatek:
Ja sama czaję się na kupno hanowera, dlaczego? Bo fajny koń. Nie "hanower" - ten koń. Tak, jak mówiły _Gaga i DressageLife - to zależy od osobnika. Najfajniejszy dla mnie koń, na jakim jeździłam, miał w papierach NN, kłapciate uszy i rybie oko, jeden z najspokojniejszych był angloarabem, a najmniej przyjemny do jazdy był rasowym QH, synem importowanego, znanego ogiera. Nie o kupowanie hanowera (bo świetny ujeżdżeniowiec), quartera (bo wykręci spina bez niczego), czy fryza (bo one mają taki świetny ruch, wszystkie!) chodzi, tylko o rasę, bądź co bądź ciekawą. Postaram się dorwać do jakichś artykułów angielskich, gdyby ktoś był chętny, to mogę pozamieszczać tłumaczenia  🙂

A, i jeszcze jedno: julka177, własny koń jest z pewnością wymarzony i byłby najukochańszy, ale nie warto się spieszyć, naprawdę 🙂 od 16 lat jeżdżę i nie mam własnego konia, mogłam kupić - ale nie żałuję, że tego nie zrobiłam. Dużo więcej się nauczysz, o wiele mniej rozczarowań przeżyjesz i mniej złego narobisz, jeżdżąc na wielu różnych. Serio serio.
Co do siły - nie martw się, koń waży ponad pół tony, a Ty wielokrotnie mniej, ma cztery nogi, jest stworzeniem uciekającym, posiadającym b. silne zęby i kopyta, więc fizycznie wypadasz przy nim słabo. Twój mózg waży jednak ok. 1225g, a jego 750 🙂 i tego się trzymajmy. Nad końmi nie da się zapanować w pełni siłowo - ale mądrzejszy sposób istnieje, czemu dowodzi 5500 lat historii. Powodzenia  :kwiatek:

...i naprawdę przepraszam, że się wtrącam!
HorseSense, ale z drugiej strony, otwierając kącik hanowerów, równie dobrze można otworzyć kącik holsztynów, oldenburgów i sp. To takie w sumie "mam hanowera, powrzucam zdjęcia, pochwalę się naszymi wyczynami". Od tego są KR i kącik skoków/ujeżdżenia 😉
ale z drugiej strony, otwierając kącik hanowerów, równie dobrze można otworzyć kącik holsztynów, oldenburgów i sp.

można, jak najbardziej

Holsztyny, w odróżnieniu od np. hanowerów, mają zamkniętą księgę hodowlaną, prawie jak trakeny - czyli do ksiąg hodowlanych wpisywane są wyłącznie klacze holsztyńskie. Od 2 lat ogierami mogą być oprócz holsztynów i xx ogiery innych ras o ile spełnią wyśrubowanie wymagania związku holsztyńskiego.
ale z drugiej strony, otwierając kącik hanowerów, równie dobrze można otworzyć kącik holsztynów, oldenburgów i sp.
Od 2 lat ogierami mogą być oprócz holsztynów i xx ogiery innych ras o ile spełnią wyśrubowanie wymagania związku holsztyńskiego.

Bzdura. Związek od lat stosuje ogiery innych ras, najlepsze przykłady to polski angloarab (dziś byłby zapisany do księgi młp) Ramzes czy sf Cor de la Bryere, a z ostatnich lat Quidam de Revel (sf), For Pleasure (hann), Baloubet du Rouet (sf), Ampere (KWPN), Diamant de Semilly (sf).
[quote author=ElaPe link=topic=91784.msg1817550#msg1817550 date=1372796032]
Od 2 lat ogierami mogą być oprócz holsztynów i xx ogiery innych ras o ile spełnią wyśrubowanie wymagania związku holsztyńskiego.

Bzdura. Związek od lat stosuje ogiery innych ras, najlepsze przykłady to polski angloarab (dziś byłby zapisany do księgi młp) Ramzes czy sf Cor de la Bryere, a z ostatnich lat Quidam de Revel (sf), For Pleasure (hann), Baloubet du Rouet (sf), Ampere (KWPN), Diamant de Semilly (sf).
[/quote]

A Emetyt czasem nie krył w zw. holsztyńskim? Bo jestem przekonana, że jakiś holsztyn chodzi ** po Emetycie właśnie... 😉
Krył 🙂 Tak jak inny młp - Arystokrata
[quote author=ElaPe link=topic=91784.msg1817550#msg1817550 date=1372796032]

[/quote]

no to chyba muszą poprawić to co mają napisane na swojej stronie http://holsteiner-verband.de/front_content.php?idcat=40

At the moment the Holstein stud-book is closed which means that there will be no mares registered from other breeds. With the stallions it is different. Since a couple of years, besides thoroughbreds also stallions f from foreign breeds with an outstanding performance or pedigree can be used in a special breeding program.
armara, też mi się coś wydawało, że te holsztyny takie czyste nie są 😉 Znaczy się, na pewn są hodowle, które trzymają się ściśle czystej krwi bez dolewów, ale wydaje mi się, że to w tej chwili jest nieopłacalne- w końcu żeby coś zmienić w typie, jeśli ma być lżejszy, to chyba najlepszym sposobem jest dolew krwi?
ElaPe
Ale couple years to nie to samo co dwa lata 😉
Po prostu od kilku lat związek się liberalizuje, bo to nie tajemnica, że na gwałt poszukują założyciela linii męskiej (dominacja C jest z każdym rokiem większa).
Lov
Szczerze mówiąc to dla mnie w rasach półkrwi nie ma czegoś takiego jak hodowla "w czystości rasy". W Holsztynie hoduje się na pewno z uwzględnieniem ważnych rodzin żeńskich i męskich, ale też chyba przede wszystkim pod kątem sportowca/"wysokiej klasy produktu".
Dla mnie akurat dzięki zamkniętej księdze matek Zw. Holsztyński mimo wszystko zachowuje wciąż odrębność. Natomiast związki takie jak OL, westf, BaWu to już jest jedno i to samo 😉
trakeny to chyba najbardziej "czysta" z ras półkrwi
trakeny to chyba najbardziej "czysta" z ras półkrwi

Angloaraby i trakeny. Tak mi się wydaje.
Lov wezmę sobie innego konia do dzierżawy np. ze stajni w której jeżdżę. Jest szansa że wydzierżawię konia po wakacjach bo teraz dużo wyjeżdżam. Jeżdżę ok. 3 lat prawie cały czas w rekreacji ale potem pojawiły się marzenia o zawodach itd. więc jeżdżę indywidualnie raz w tygodniu a teraz w wakacje w sekcji (ona jest tylko przez miesiąc) dwa razy w tygodniu.
Gaga i DressageLife napisałam wcześniej, że brałam kilka ras pod uwagę ale wybrałam hanowera bo ogólnie rzecz biorąc są to konie spokojne i łagodne. Ale wiem, że to zależy od danego konia. Mają też talent do ujeżdżenia i podobają mi się.
Moim zdaniem niepotrzebnie się fiksujesz na jednej wybranej rasie. Będąc jeźdźcem z 3 letnim stażem w szkółce potrzebny ci jest koń odpowiadający charakterem i poziomem wyszkolenia twoim umiejętnościom. Rasa to naprawdę sprawa trzeciorzędna w takim przypadku. A wpędzanie się w koszty by kupić koniecznie  hanowera to głupota. Chyba że koszty dla ciebie się nie liczą za to liczy się to że masz hanowera - a i tak ludziom naokoło jest wszystko jedno czy hanower czy nie hanower. Nawet nie przymierzając możesz stać się obiektem żartów że za konia dałaś nie wiadomo ile kasy a sobie z nim zupełnie nie radzisz czy też wręcz psujesz.
ElaPe to wg ciebie co muszę umieć żeby mieć własnego konia, startować w zawodach i jak duże mieć doświadczenie? 🙂 Jeśli będę dzierżawić jakiegoś konia przez co najmniej rok tak jak napisała Lov lub więcej, będę dużo jeździć to nie poradzę sobie z własnym koniem? Wiem że potrzebuję konia spokojnego dlatego wybrałam sobie hanowera ale brałam pod uwagę tez inne rasy, to nie tak, że ja muszę mieć hanowera bo to hanower tylko uważam że byłby to dla mnie dobry koń.
To nie miało być złośliwe jak by co. 😉
julka177, tylko każdy ci tu tłumaczy, że to nie jest tak, że hanowery są spokojne. Ani angloaraby pobudliwe. Zrozum to. Ja wiem, że ktoś kiedyś tak napisał pewnie w książce typu "rasy koni", że takie były nie wiem, założenia rasy. Ale to tak nie jest. I tak, dzierżawa konia pomoże Ci zrozumieć, czego oczekujesz, jakie cechy u konia są dla Ciebie pożądane. Na chwilę obecną to masz po prostu bardzo marne pojęcie. Potrzebujesz starszego, stabilnego, dość dobrze ujeżdżonego (z bardzo dobrymi podstawami) konia. Tylko tyle i AŻ tyle. 🙂.  Przy czym jestem pewna, że bym znalazła kilka takich angloarabów, nawet jakiegoś folbluta, mnóstwo SP (śmieciowa dość rasa) i moooże z jednego hanowera. Jakoś to, jak patrzę na konie znajomych to za dużo bezpiecznych, spokojnych hanowerów to ja nie widuję....
Skoro jest wątek poświęcony arabom, folblutom czy trakenom to czemu nie hanowerom? I czemu, posiadacz takiego hanowera nie mógłby wpaść i pochwalić się swoim koniem w tymże wątku?
Epk to znaczy że po dzierżawie będę lepiej wiedziała jakie cechy ma mieć mój koń, tak? Bo masz rację niby wiem czego chcę ale jak się lepiej przyjrzeć to już trochę gorzej. A czy po tej dzierżawie (ok. roku, dwóch lat) jeśli koń będzie dobrze ujeżdżony to będę mogła mieć wtedy własnego konia 5,6 letniego, czy dam sobie z nim radę? Oczywiście nie będę samoukiem.
julka177, odłóż myśl o własnym koniu na jakiś czas, naprawdę. Wydzierżaw, zobacz z czym to się je (jazda raz w tygodniu w rekreacji nijak ma się do posiadania konia, do tego, że przy koniu trzeba zrobić, że jak zakuleje/będzie miał kolkę, trzeba będzie przy nim siedzieć, bo ciężko pojechać na 2 tygodnie wakacji, jak koń jest w stajni, bo zdarzają się DUŻE, nieprzewidziane wydatki, bo przy nieodpowiednim prowadzeniu, nawet największy misiek, może zrobić się nieznośny i niebezpieczny, i tak dalej), a co najważniejsze, konia PROFESORA o dobrym charakterze, znaleźć o wiele trudniej niż postrzelonego hanowera. I na pewno taki koń nie ma 6 lat!!!
A tego to nikt nie wie. Niemniej jednak jak będziesz dzierżawić swojego konia to jest szansa, że zdobędziesz większe doświadczenie, niż jeżdżąc raz w tygodniu w szkółce.
Skoro jest wątek poświęcony arabom, folblutom czy trakenom to czemu nie hanowerom? I czemu, posiadacz takiego hanowera nie mógłby wpaść i pochwalić się swoim koniem w tymże wątku?

jest wątek http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,1647.0.html
i chyba tam julka177 powinna była rozpisywać się o swoich planach zakupu konia
kokakola wątek jest o hanowerach a to że chcę go kupic sprawilo że założyłam ten wątek. Chciałam się dowiedzieć o hodowlach i samych koniach.
[quote author=rosek0 link=topic=91784.msg1817891#msg1817891 date=1372845334]

jest wątek http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,1647.0.html
i chyba tam julka177 powinna była rozpisywać się o swoich planach zakupu konia
[/quote]
Tak, owszem , akurat julka177 źle zaczęła temat , nie ten wątek. Z tym,że ktos napisał ,że bez sensu jest zakładać wątek o hanowerach a zdjęciami można chwalic się w KR bądź w pokrewnych tematach. Dlatego napisałam ,że wątek strikte o hanowerach wcale nie jest głupim pomysłem , jedynie offtopowanie w nim nt kupna konia go zaśmieca.
Skoro autorka wątku napisała, że myślała o "andaluzyjskich, anlarabskich, folblutach, fryzyjskich, holenderskich gorącokrwistych, TWH." to ja odpadam  😵
Dziewczyno, całe forum Ci pisze, że NIE - nie kieruj się rasą a umiejętnościami, doświadczeniem i charakterem danego konia, a ty dalej swoje.
Tobie potrzebny jest spokojny, doświadczony koń, nawet NN! W jeździectwie nie ma czegoś takiego jak 'kundel' czy 'rasowiec' 🤔wirek:  On nie będzie miał na czole napisane, że jest hanowerem. (No, ew. palenie  🤣 ) Ba, śmiem twierdzić, że jakby ci postawić obok siebie hanowera, westf, oldb. i 'zwykłego' sp, to w życiu byś nie rozpoznała który jakie literki na w rodowodzie.
kokakola wątek jest o hanowerach a to że chcę go kupic

Chcesz go kupić? Czy rodzice Ci kupią?
i czy zdajesz sobie sprawe, ze taki kon jakiego opisujesz, to nie jest wydatek rzedu 5 tys zlotych?
katija, zdrowy, spokojny, ujeżdżony, ujeżdżeniowy, hanoweski 6 -latek - profesor? No co Ty... przecież takich jest na pęczki! 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się