Forum konie »

porada problem!

no wiecie co ?  😁 Dziewczyna chciała rozwinąć skrzydła wiedzy hippicznej, a Wy jej takie rzeczy...Jak już radzić, to merytorycznie- może niech koleżanka jeździ wyłącznie we wspomnianych białych trampkach, a koniu założy szare ? Wtedy koń skupi się na trampkach, prawdopodobnie zacznie rozważać zamienienie się z jeźdźcem na kolory i zupełnie zapomni rzucać głową ? Obejdzie się bez instruktora, weta i kogokolwiek z IQ większym niż posiada patyczek od loda😉
wątek zamknięty
Nie zgadzam się z equi.dream! Ja bym koniu ubrała właśnie białe. I paczyłby na nogi i nie zucał. A szarych nie zauważy.
wątek zamknięty
Ale od białych boli, to będzie rzucał bardziej z bólu! A może zielone? będzie myślał że to trawa i zamiast rzucać głową będzie próbował podgryzać trampki 😀
wątek zamknięty
Z całą pewnością muszą to być trampki marki Eskadron. Tylko, jak je potem uprać? Oto jest pytanie.
wątek zamknięty
hmmm, może faktycznie ? To nie ubierze tylko na tyły, a na oczy klapki-wtedy tych tenisówek nie dojrzy i będzie musiał to robić oczami wyobraźni, co udaremni rzucanie głową-wtedy oczy wyobraźni podskakują i się nie do nic dojrzeć
wątek zamknięty
Uprać to uprać (a raczej wykąpać!), weź znajdź pasujący na trampki szlafroczek!
wątek zamknięty
Wykąpać, ale pamiętajcie o szlafroczkach!

A może te białe po prostu za ciasne? Choć wtedy podobno boli glowa, a nie kolano. Tak mówiła koleżanka z Mazur. Chociaż może to tylko na Mazurach?
wątek zamknięty
Jest jeszcze kwestia kaczuszki. Ale nie wiem jak na Mazurach. Kaczuszka też może zucać się na kolana.
wątek zamknięty
Koń ma problem z zębami. Sprawdźcie to. (Wniosek po zdalnym i telepatycznym połączeniu się z koniem)
wątek zamknięty
Kaczuszki tylko do Eskadronów! Trampkom trzeba puszczać alternatywne zespoły i stawiać w pobliżu kubków od Starbunia.
wątek zamknięty
Ogolnie jak czytam nie które wypowiedzi to moge powiedziec ze pisza to osoby niepełnoletnie i załosne !!!
Skoro takie mądre to podejrzewam ze po urodzeniu od razu na koniu siedziały,  skoro was irytuje ten temat to porprostu wyjdz i nie komentuj bez sensu,
bo niewiem co przez to chcecie pokazac juz pisałam po to jest te forum skoro uwazacie ze przez forum niczego sie nie nauczy badz nie dowie to co wy tu robicie?zazwyczaj jest tak ze ten co najwiecej komentuje ten sam g....... potrafi.Rekreacja jest i bedzie niekazdy ma nadzianych rodziców zeby w dupke ładowac i rozwijac umjejetnosci  wazne ze kon jest kochany i ma dobrze krzywdy mu nikt nie robi a skoro wy wiecie lepiej no to tylko o was samych swiadczy dla mnie jest to koniec tego tematu myslałam ze znajda sie zyczliwe osoby a nie sepy ktore czekaja tylko na jakis bład zeby komentowac innych!!!!
wątek zamknięty
kasanfra😉, chcesz rady? Niech koleżanka wezwie weta, opisze mu problem, pokaże konia. Ta-da!
wątek zamknięty
Jest jeszcze kwestia kaczuszki. Ale nie wiem jak na Mazurach. Kaczuszka też może zucać się na kolana.

Jak z nią jeździłaś to nie zucała. To może tęskni?
A może koleżanka rączkę ma taką, że zuca?

Tania- Masz podwójnego karnego Pokemona  🏇
wątek zamknięty
[quote author=kasanfra😉 link=topic=91611.msg1788130#msg1788130 date=1369760710]
niekazdy ma nadzianych rodziców zeby w dupke ładowac
[/quote]

😜 😁

Tak na poważnie kasanfra koleżanka miała pieniądze żeby kupić konia ale nie ma pieniędzy na instruktora? Trzeba było lepiej spożytkować te pieniądze- najpierw nauczyć się jeździć a dopiero potem myśleć o własnym zwierzaku.

I ta "koleżanka" to przypadkiem nie Ty?  😉 Ludzie często tak piszą bo wstydzą się przyznać do swoich problemów ("moja koleżanka mówiła, że po stosunku boli ją odbyt, co powinnam jej poradzić?"😉
wątek zamknięty
nawet jest taki kaczuszkowy pokemon 😉
wątek zamknięty
Nie mam żadnego pokemona, chociaż jednego znam osobiście. Cytowałam szanowną autorkę.  💃
wątek zamknięty
Tania nie cytowałaś, tylko jesteś żałosna i niepełnoletnia  🏇 🏇 🏇
wątek zamknięty
A w dodatku Tania to ty g.... potrafisz !! 😁 🏇
wątek zamknięty
kasanfra😉, ale co się unosisz. Pisałam Ci już, że to może być wszystko. Że jak zadajesz pytanie, to poukładaj sobie to w głowie, a potem przelewaj na klawiaturę.
Zrób zdjęcie, nakręć filmik, wrzuć tutaj. Opisz konia, jeźdźca.
NIE DA SIĘ Z TWOJEGO OPISU OCENIĆ: A) CO SIĘ DZIEJE, B) JAKA JEST PRZYCZYNA, C) CO NA TO PORADZIĆ.

Pozdrawiam, wożąca dupkę nastolatka
wątek zamknięty
kasanfra😉 mam złą wiadomość: bez fachowca się nie obejdzie, czy to będzie doświadczony jeździec, masztalerz czy lekarz...bez kogoś kto się zna ani rusz. A tam, gdzie trzyma konia, nie ma nikogo bardziej doświadczonego? 
Tylko niepokoi mnie jak niby koleżanka ma wezwać weta? Skoro na jazdę z instruktorem jej nie stać to i na weta będzie problem. Musi teraz uciułać na fachowca i tyle taka moja rada.

A swoją drogą, zaczynam żałować, że ja nie jestem lekkomyślna i jeszcze nie kupiłam sobie konia-już bym go miała zamiast zastanawiać się jak go utrzymam (a tak-nie mam i zazdroszczę wszystkim w koło)  😕
wątek zamknięty
A tak dodam jeszcze - piszesz, że ważne, że koniowi krzywda się nie dzieje. Ale z pierwszego posta wnioskuję, że jednak się dzieje, a będzie jeszcze gorzej, skoro szukasz pomocy TYLKO na forum.
wątek zamknięty
[quote author=kasanfra😉 link=topic=91611.msg1788130#msg1788130 date=1369760710]
Ogolnie jak czytam nie które wypowiedzi to moge powiedziec ze pisza to osoby niepełnoletnie i załosne !!!
Skoro takie mądre to podejrzewam ze po urodzeniu od razu na koniu siedziały,  skoro was irytuje ten temat to porprostu wyjdz i nie komentuj bez sensu,
bo niewiem co przez to chcecie pokazac juz pisałam po to jest te forum skoro uwazacie ze przez forum niczego sie nie nauczy badz nie dowie to co wy tu robicie?zazwyczaj jest tak ze ten co najwiecej komentuje ten sam g....... potrafi.Rekreacja jest i bedzie niekazdy ma nadzianych rodziców zeby w dupke ładowac i rozwijac umjejetnosci  wazne ze kon jest kochany i ma dobrze krzywdy mu nikt nie robi a skoro wy wiecie lepiej no to tylko o was samych swiadczy dla mnie jest to koniec tego tematu myslałam ze znajda sie zyczliwe osoby a nie sepy ktore czekaja tylko na jakis bład zeby komentowac innych!!!!
[/quote]

Super, że jest rekreacja, nie każdy musi jeździć sport ale, tak jak piszesz, NIKT nie urodził się jeźdźcem i znawcą koni. W każdą umiejętność trzeba zainwestować czas i pieniądze. Ja, na Twoim miejscu, zaczęłabym od nauki pisania poprawnie po polsku bo nie sposób Cię zrozumieć.
Kochanych koni którym się dzieje wielka krzywda widzę codziennie mnóstwo. Poczynając od jeźdźców, którzy się motają i tłuką koniom po plecach, przez źle używane patenty po dziwne pomysły treningowe. Wszystko jest w porządku dopóki delikwent uczy się i ciągle podnosi umiejętności, szuka najlepszego rozwiązania. Gorzej jak uważa, że jest najlepszy i znęca się nad ukochanym koniem nie zdając sobie z tego sprawy.
Jeśli chcesz pomocy to KONIECZNIE wezwij kogoś kto się zna. Niech popatrzy na kobyłę, albo chociaż nakręć film i go tu umieść. Wtedy będziemy wiedzieli o czym piszesz. Tylko jak znowu coś napiszesz to zrób to w jakimkolwiek języku byle było gramatycznie, merytorycznie i interpunkcyjnie poprawnie.

Dziewczyny a nie myślałyście nad różowymi trampkami? Ja tylko się zgubiłam, czy zmiana koloru trampków ma pomóc koniowi czy Taniowemu kolanu.
wątek zamknięty
Ja się jakiś czas temu wybrałam w czerwonych trampkach na 4 godzinny spacer a pęcherze mam do teraz 🤔 także uwaga bo różowe mogą dać podobny efekt! Za to polecam zielone ale koniecznie Converse,jak nie będą firmowe i lansiarskie to nie będzie efektu 🙁
wątek zamknięty
I ta "koleżanka" to przypadkiem nie Ty?  wink Ludzie często tak piszą bo wstydzą się przyznać do swoich problemów ("moja koleżanka mówiła, że po stosunku boli ją odbyt, co powinnam jej poradzić?"😉

smarcik pamiętaj o nawilżeniu, nawilżenie to podstawa  😁
wątek zamknięty
("moja koleżanka mówiła, że po stosunku boli ją odbyt, co powinnam jej poradzić?"😉

Smarcik, niepelnoletnim takie rzeczy? Potem w słoneczko na przerwach graja od czytania volty :P

kasanfra - weź zacznij od 3 rzeczy, bo problemy z zębami są prawdopodobne, ale z dnia na dzień nie powstają. 1) posadź kogoś innego (nie siebie, tylko kogoś kto w miarę jeździ i rękę ma spokojną) i zobacz, czy problem będzie dalej- bo może być od ręki. 2) zobacz, czy koń się w żadnym miejscu nie obciera od ogłowia, bądź teraz jak się robi ciepło od kółek do wędzidła, tam gdzie dotykają skóry - chociaż to raczej młodziaki niż stare konie. 3) może kobyła schudła/ przytyła i siodło przestało pasować... ale to też nie z dnia na dzień się dzieje

a macha głową tak, że odrywa przednie kopyta to też kiepski opis- bo równie dobrze pasują mi tu początki startowania do góry od ręki jak i machanie głową...
wątek zamknięty
Skąd tyle kąśliwych uwag, nie chciejmy się za wszelką cenę dowartościować kosztem innych, za miast pomocy głupia nagonka. Czasami lepiej nie mówić nic niz np wspominać komuś brak przecinków samemu pisząc rzucić przez ż...  wracając do tematu, oczywiście nie postawimy pewnej diagnozy, ale możemy dopytać i zasugerować wyjście. Więc aby przełamać lody, zacznę; czy klacz miała zmieniane wędzidło, czy ktoś sprawdził czy nie skaleczyła pysia? Pozdrawiam Kamila
wątek zamknięty
Dziewczyny,Widia jest nowa,dopiero co dołączyła do wątku arabskiego,zostawcie ją :kwiatek:
Kamilo,sio do naszego wątku,ten jest już zajęty 😉

a dla rozluźnienia w nawiązaniu do problemu koleżanki smarcik
("moja koleżanka mówiła, że po stosunku boli ją odbyt, co powinnam jej poradzić?"😉

pyta koleżanka- koleżanki:
- Robicie to czasami w druga dziurkę?
-Coś Ty!!!Żebym w ciążę zaszła  ???
wątek zamknięty

smarcik pamiętaj o nawilżeniu, nawilżenie to podstawa  😁

Ale przecież mówiłam, że to KOLEŻANKA!  😁

Widia musisz przywyknąć, że na tym forum większość szalenie pilnuje ortografii i interpunkcji, jeśli ktoś taki jak Tania napisał rzucić przez ż to było to celowe i zamierzone- w tym przypadku nawiązuje do pierwszego posta autorki wątku  😉
wątek zamknięty
Widia jest nowa i na dodatek odważna. I podoba mi się, że ujęła się za autorką wątku.
I twoje, Orjentico asekurowanie młodego dyskutanta jest miłe.
Może autorka wątku zobaczy różnicę pomiędzy wpisem i tonem własnym a Widii.
Tak naprawdę wszystkie odpowiedzi na, "wycedzone" z niestarannej formy pierwszego postu, pytanie już tu padły.
A żarty są sprowokowane właśnie formą.
p.s
a o zucanie* się nie gniewam, zapomniałam, że miałam dodawać gwiazdkę, kiedy zartuję*. Ups! Żartuję.
😉
wątek zamknięty
Przecież to jest jedna i ta sama osoba, popatrzcie na te same błędy. To az się w ocy zuca (cytat).
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.