Osobiście uważam, że to słowo zasługuje na osobny wątek. NAPRAWDĘ piszemy razem. 75% popełnia ten błąd. Analfabeci wtłuczcie sobie to do łbów. PS Dziękuję za zwiększające się ignory od analfabetów. Od tego analfabetyzmu nie ubywa. NAPRAWDĘ.
Przestraszyłam się, że pokemon jakąś zbiorową spowiedź zarządziła. 😉 Naprawdę tak trudno zapamiętać jak się pisze naprawdę?
Ja też naprawdę się przestraszyłam. Może łatwiej zapamiętać zestawiając "naprawdę" z "zaprawdę powiadam wam" 😉 Trudno byłoby "zaprawdę" napisać oddzielnie. (Za prawdę! Na barykady! 😁 )
No właśnie wziąć jest ok, jak najbardziej. Jak już wylewamy swoje żale językowe -mnie strasznie męczy w każdym bądź razie. Powinno się mówić w każdym razie/bądź co bądź.
klasyka gatunku (może nie typowo ortograficzna, ale błąd jest to na pewno i co gorsza, nagminnie popełniany...) BYNAJMNIEJ używane zamiennie z PRZYNAJMNIEJ - ludzie żyją w przekonaniu, że to synonimy, a jak im się powie, że "bynajmniej" oznacza "w ogóle", to robią oczy jak 5 zł 🤣
BYNAJMNIEJ używane zamiennie z PRZYNAJMNIEJ Nie cierpię tego! W ogóle jestem strasznie wyczulona na błędy językowe, w mowie i piśmie. Moja friend notorycznie mówi 'walłam się w rękę' ' sprzyda mi się ten zeszyt' ' wiater' 😵
Super temat, przed krucjatą pokemon sama zaczęłam swoją małą krucjatkę o "naprawdę" (zdaje się, że w temacie o "wkurzaniu"😉, ale ze względu na forumową pozycję (moją) została na nią spuszczona kurtyna milczenia 😉 Albo za mało prób podjęłam. Tak czy siak - popieram 😉
A ja ten błąd popełniłam, została mi zwrócona uwaga i nie uważam siebie za analfabetę i nie sądzę, że mam łeb zamiast głowy. Osobiście mi ten post się nie podoba.
A ja pisalam na prawde, bo naprawde myslalam, ze tak sie pisze 🤣
Wkurza mnie tez ostatnio moda (nie wiem skad to sie wzielo), ze ostatnio nagle wszyscy zaczeli pisac zamiast: "powiedzialam swoim kolezankom" - "powiedzialam swoim kolezanką"